در وضعیت مبهم کنونی کاتالونیا؛ چه سرنوشتی در انتظار آینده استارتاپ‌های فناوری این منطقه است؟

کاتالونیای اسپانیا سراسر آشوب، ناامنی، خطر و آینده‌ای مبهم است. در این کشمکش چه بر سر صدها استارتاپ فعال در این منطقه خواهد آمد؟

حتما خبرهای همه‌پرسی استقلال منطقه کاتالونیای اسپانیای را دنبال می‌کنید یا حداقل نگران سرنوشت و آینده تیم فوتبال بارسلونا هستید. روز یکشنبه یکم اکتبر، مسئولان محلی این منطقه در شمال شرق اسپانیا اقدام به برگزاری یک همه‌پرسی برای استقلال و جدایی از کشور اسپانیا و تشکیل یک جمهوری مستقل کردند. همه‌پرسی با مخالفت دولت مرکزی و سرکوب مخالفان، درگیری و آشوب همراه شد. دولت مرکزی اسپانیا، جلوی همه‌پرسی را گرفت، شعبه‌های رای‌گیری را پلمپ کرد، سایت‌های همه‌پرسی را از دسترس خارج کرد و صندوق‌های رای‌گیری از بین رفتند.

اما مقامات کاتالونیا می‌گویند نزدیک به ۲.۲ میلیون نفر موفق شدند در این همه‌پرسی شرکت کنند و نزدیک به ۹۲ درصد آنان به جدایی کاتالونیا رای مثبت دادند. با وجود این، آینده این منطقه و مردمان‌اش مبهم و نامشخص است. آینده بارسلونا روشن نیست و هیچ‌کس نمی‌داند بالاخره کاتالونیا هنوز جزو کشور اسپانیا باقی می‌ماند یا نه!

در این میان؛ اجازه بدهید گریزی به وضعیت کسب‌وکارهای این منطقه بزنیم. صدها شرکت نوپا و استارپاپ‌ در شهر بارسلونا و دیگر شهرهای کاتالونیا فعالیت می‌کنند که در پی اتفاق‌های اخیر؛ در بلاتکلیفی و سردرگمی هستند. یکی از خبرنگاران سایت thenextweb جرات به خرج داده و با بسیاری از مدیران این شرکت‌ها از طریق تلفن یا ایمیل ارتباط برقرار کرده است تا نظرشان را درباره آینده شرکت‌های فناوری این منطقه جویا شود.

طبیعی است بسیاری از این افراد جواب ندادند ولی معدود مدیرانی که حاضر به صحبت شدند؛ امیدوار به آینده هستند و اعتقاد دارند بارسلونا یک منطقه فعال و پویا از نظر فناوری و کارآفرینی است که با جدایی آن از اسپانیا، تضعیف نخواهد شد.

مدیرعامل استارتاپ Lodgify که در حوزه گردشگری و خدمات تفریحی در تعطیلات کار می‌کند؛ اعتقاد دارد سرویس‌های مبتنی بر وب و خدمات آنلاین از پیامدهای اخیر کاتالونیا در امان هستند و تاثیر آن‌چنانی نمی‌پذیرند. وی با اشاره به نرم‌افزار شرکت خودش می‌گوید که بیشتر مشتریانش از طریق وب و سراسر جهان جذب می‌شوند و از همه جا به این نرم‌افزار دسترسی دارند.

همچنین، سخنگوی بخش بازاریابی شرکت TravelPerk که باز هم در حوزه گردشگری و رزرو هتل و خدمات مسافرتی فعال است؛ اعتقاد دارد استقلال منطقه کاتالونیا از اسپانیا روی کسب‌وکارشان تاثیری نمی‌گذارد چون بازار گردشگری و مسافرتی آن‌ها فراتر از اسپانیا است و سراسر اروپا و حتا نیوزیلند را شامل می‌شود. بنابراین؛ آشفتگی محلی بر روند کار بی‌تاثیر است.

مدیرعامل و بنیان‌گذار استارتاپ Rocketroi نیز به طور صریح می‌گوید کسب‌وکارشان فراتر از مرزها است و این استقلال نمی‌تواند باعث افت کار شود. وی اعتقاد دارد که بارسلونا یک شهر مملو از جوان‌های مستعد با وجه‌های فرهنگی و صلح‌طلب است که دوست دارند با کل جهان در تعامل باشند. بنابراین؛ فارغ از اینکه در آینده چه اتفاقی می‌افتد؛ هنوز هم این شهر کانون کارآفرینی خواهد بود و ویژگی‌های آن پایدار باقی می‌مانند.

سخنگوی بخش بازاریابی شرکت TravelPerk نیز می‌گوید «بارسلونا مکانی شگفت‌انگیز است. مردم می‌خواهند به اینجا سفر کنند و یکی از شهرهای بین‌المللی اروپا است. کسب‌وکارهای نوپا در بارسلونا رونق دارند و به سرعت در حال رشد هستند.» وی می‌گوید «در TravelPerk نزدیک به ۵۴ نفر از ۲۸ ملیت با هم کار می‌کنند و تغییری در کوتاه‌مدت متوجه نخواهیم شد.»

البته، در این میان، مدیران شرکت‌های فناوری و نوپا نگرانی‌ها و دغدغه‌هایی هم دارند. آن‌ها می‌گویند همیشه عدم قطعیت برای کسب‌وکارها بد است و به رشد فناوری آسیب می‌رساند. آن‌ها نمی‌دانند در آینده با فرض جدا شدن منطقه کاتالونیا یا برعکس شکست خوردن همه‌پرسی و افزایش فشارها و محدودیت‌های دولت؛ وضعیت مالیات، اتحادیه اروپا، ارز، مهاجرت، قانون‌های حمایتی کسب‌وکار و غیره چه می‌شود.

برای نمونه، عضویت کاتالونیا به عنوان یک کشور مستقل در اتحادیه اورپا مبهم است و با چالش‌هایی جدی روبرو است. اگر کشور جدید عضو اتحادیه نشود؛ در تنگناهای فراوان اقتصادی و ارتباطی قرار خواهد گرفت. برای عضویت در اتحادیه اروپا باید تمامی اعضای رای بدهند و قطعا اسپانیا نمی‌گذارد به راحتی این اتفاق بیفتد.

همچنین عضویت در منطقه آزاد تجارت اروپا (EFTA) شامل کشورهایی مانند نروژ، ایسلند، سوئیس و لیختن‌اشتاین نیز در هاله‌ای از ابهام است. برای عضویت کشور کاتالان در EFTA باید تمامی اعضا رای مثبت بدهند. عضویت در EFTA برای استارتاپ‌های بارسلونا بسیار مهم و حیاتی است. همین‌طور برای عضویت در منطقه تجاری اروپا (EEA) نیز باید تمامی اعضا رای بدهند. اگر کاتالان عضو این اتحادیه‌ها نشود؛ از نظر مراودات اقتصادی و ارتباطی به شدت محدود خواهد شد که تاثیرش به طور مستقیم روی کسب‌وکارهای فناوری است.

اکنون، برای نتیجه‌گیری درباره آینده استارتاپ‌های منطقه کاتالونیا بسیار زود است. باید دید در آینده چه اتفاقی می‌افتد. اکنون، از یک سو شور و شوق و جنبش در میان مردم این منطقه است و از سوی دیگر مخالفت و سرکوب و عدم پذیرش در دولت مرکزی اسپانیا. طبیعی است در این کارزار کسی به فکر آینده نیست و نقشه راهی تهیه نشده است. استارتاپ‌های کاتالانی نیز چاره‌ای جز امیدواری به آینده ندارند!


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]