آشنایی با جیمز کلارک مکسول و نقش او در پیشبرد دانش

0

جیمز کلارک مکسول ۱۸۷۹-۱۸۳۱ در سال ۱۸۶۱ نخستین عکس رنگی را تولید کرد. در سال ۱۸۶۴ کتاب نظریهٔ دینامیکی میدان‌الکتریکی را منتشر کرد. در سال ۱۸۷۳ رساله‌ای در خصوص الکتریسیته و مغناطیس را انتشار داد. در سال ۱۸۸۸ هاینریش رودولف هرتز امواج رادیویی را در جهت تایید نظریه‌های مکسول در مورد انواع کشف‌نشده موج کشف کرد.

دستاوردهای فیزیکدان اسکاتلندی، جیمز کلارک مکسول، در حوزهٔ الکترومغناطیس عمدتاً در اوایل دهه ۱۸۶۰ که استاد کینگز کالج لندن بود رخ دادند. او ایدهٔ فاراده مربوط به رابطهٔ بین الکتریسیته و مغناطیس را بر حسب میدان‌های نیرو تشریح کرد و کاوش برای توضیح این رابطه را آغاز کرد. مکسول پس از کوتاه زمانی مشاهده کرد که این اتفاق امر ساده‌ای است: الکتریسیته و مغناطیس فقط نمودهای متناوبی از پدیدهٔ واحدی‌اند، نکته‌ای که وی آن را از طریق ایجاد امواج‌الکتریکی و مغناطیسی متقاطع از یک جریان‌الکتریکی نوسانی ساده اثبات کرد. افزون بر این‌ها، مکسول پی برد که سرعت این امواج مشابه سرعت نور (۳۰۰٬۰۰۰ کیلومتر در هر ثانیه) است و همان‌طور که فاراده خاطرنشان کرده بود، نتیجه گرفت که نور مرئی معمولی در واقع شکلی از تابش الکترومغناطیس است. او استدلال کرد که نورهای فروسرخ و فرابنفش یکسان‌اند و وجود انواع دیگری از موج را خارج از دامنه شناخته شده آن زمان پیش‌بینی کرد که به همان ترتیب قابل توجیه خواهند بود. کشف امواج رادیویی در سال ۱۸۸۸ توسط هاینریش رودولف هرتز بعدها این امر را تایید کرد.

الکترومغناطیس

ولی مکسول در این‌جا متوقف نشد. او در سال ۱۸۶۴ رسالهٔ دینامیکی میدان‌الکتریکی را منتشر کرد که توضیحی هم‌سان و ریاضیاتی برای الکترومغناطیس ارائه می‌کرد. این رساله بر پایه چهار معادله استوار بود که امروزه صرفاً به آن‌ها معادله‌های مکسول می‌گویند و بین میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی رابطه برقرار می‌کند. او بعداً قطعهٔ دیگری در این ارتباط در سال ۱۸۷۳ تحت عنوان رساله‌ای در باب الکتریسیته و مغناطیس منتشر کرد.

مکسول و بولتسمان

در حالی که برجسته‌ترین دستاوردهای مکسول در زمینهٔ توضیح تابش الکترومغناطیس بود، کار مهم دیگری در حوزهٔ ترمودینامیک انجام داد و برای رفتار جنبشی گازها توضیحات مهمی ارائه کرد. این توضیح بر اساس ایده حرکت مولکول‌ها در گاز استوار بود. این دانشمند اسکاتلندی اظهار داشت که سرعت این ذرات به میزان زیادی متغیر است. مجدداً از مهارت‌های ریاضیاتی‌اش به منظور تدوین مدلی آماری بهره برد که ایده‌های پشتیبان این پژوهش را که امروزه با عنوان قانون توزیع مکسول-بولتسمان شناخته می‌شود، تقویت کند (قسمت پایانی این نام از نام لودویگ ادونارت بولتسمان اتریشی که مستقلاً به همین توضیح دست یافته بود برگرفته شده است). در میان چیزهای دیگر این توضیح متقاعدکننده که گرمای درون گاز همان حرکت مولکول‌هاست، سرانجام نظریهٔ مایع کالریک گرما را از دور خارج کرد.

عکاسی رنگی

هنر دیگر مکسول شامل این نتیجه‌گیری بود که تمامی رنگ‌ها می‌توانند از ترکیب سه رنگ اصلی تشکیل شدند. او در سال ۱۸۶۱ این کشف را به ویژه در عکاسی به منظور تولید نخستین عکس رنگی به کار برد. مکسول در اوایل دوران حیات حرفه‌ای‌اش، حلقه‌های زحل را مطالعه کرده و نتیجه گرفته بود که آن حلقه‌ها از تعداد بسیار زیادی ذرات کوچک تشکیل شده‌اند و همان‌گونه که وی قبلا فرض کرده بود، نمی‌توانند مایع و یا کاملا جامد باشند. او در سال ۱۸۷۱ به کمبریج بازگشت و نخستین استاد فیزیک در آزمایشگاه کاوندیش شد که به تاسیس آن کمک کرده بود. این آزمایشگاه به علت پیشرفت‌هایی که در زمینه علم فیزیک در طول دهه‌ها در آن حکم‌فرما بود، و به جهت تربیت دانشمندان بی‌شمار برجسته، شهرت جهانی به دست آورد. این احتمال بسیار زیاد است که این فیزیکدان اسکاتلندی خودش قادر به هدایت بسیاری از پیشرفت‌هایی بوده که به علت مرگ زودهنگام و غم‌انگیزش نتوانسته آن‌ها را انجام دهد. وی فقط ۴۸ سال داشت که به بیماری سرطان مبتلا شد و در اثر آن در گذشت. گرچه نخستین معلم خصوص‌اش یعنی ویلیام هاپکینز، یکی از روشن‌فکرترین هموطنانش، او را دانش‌آموزی کندذهن شناخته بود، توانایی خارق‌العاده‌اش در دانشگاه شناخته شد. اینشتین نیز تغییر در مفهوم واقعیت در فیزیک را نتیجه کار مکسول و با عنوان ژرف‌ترین و سودمندترین نظریه‌هایی که علم فیزیک از زمان نیوتون تاکنون تجربه کرده است، توصیف کرد.

میراث علمی مکسول

جیمز کلارک مکسول ممکن بود تا این اندازه مشهور نباشد ولی موقعیت وی به عنوان یک دانشمند از جانب بسیاری به عنوان فردی هم‌تراز با آیزاک نیوتون و آلبرت اینشتین مورد توجه قرار گرفته است.

او نیز همچون بسیاری از دیگر دانشمندان توضیحاتی در مورد پدیده‌های فیزیکی ارائه کرد که اساس درک ما از آن‌ها را متحول کرد. او راهی را برای دانشمندان دیگر گشود تا از آن به واسطه استفاده از کشف‌های تجربی فاراده در زمینه الکترومغناطیس و فراهم آوردن توضیح ریاضیاتی واحدی برای دستاوردی که ذهن‌های دیگر برای مدت طولانی از آن طفره رفته بودند، پیروی کند.

آلبرت اینشتین در مورد مکسول می‌گوید: «پرمحتواترین و سودمندترین نظریه‌ها از زمان آیزاک نیوتن».


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

طراحی‌ها و معماری‌های نبوغ‌آمیز و عالی که باید تحسین‌شان کرد

همان طور که در برخی پست‌های قبلی از طراحی‌ها و معماری بد گفتیم (در اینجا و اینجا برای مثال) سوی مخالف آنها هم وحود دارد. یعنی طراح یا معماری صنعتی به کاربرد و جنبه زیباشناختی اماکن و اشیا دقیقا فکر کرده و چیزی دلخواه و هماهنگ با محیط پدید…

نحوه تماشای فیلم ها و سریال های تلویزیونی مارول به ترتیب درست – یک فهرست جالب

خب، اول اصلا باید پاسخ بدهیم که چرا ممکن است کسی از فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی مارول لذت ببرد و عاشق‌شان باشد.من خودم اصلا دوست‌دار این فیلم‌ها نیستم. ولی خب مگر من عاشق ژانرهایی از سای فای نیستم و از اینکه بقیه این دنیاها را درک…

تصاویر تخیلی از سلبریتی‌ها در حال خواب – اما چرا اصلا می‌خوابیم؟!

خواب یک فرآیند فیزیولوژیک اساسی است که برای عملکرد صحیح بدن و ذهن ما ضروری است. اگرچه هدف دقیق خواب به طور کامل شناخته نشده است، دانشمندان چندین نظریه برای توضیح اینکه چرا ما می‌خوابیم ارائه کرده‌اند.  برخی از دلایل اصلی مهم بودن خواب:…

10 عکس بسیار زیبا از درخت – انتخاب شده از عکاسان خلاق

درخت‌ها زندگی‌بخش زمین و مایه زیبایی آن هستند. انسان‌ها هزاران سال است که آنها بهره می‌برند و تا توانسته‌اند پهنه زمین برخوردار از زیبایی‌شان را کمتر و کمتر کرده‌اند. درختان متنوع با شکل و آرایش متفاوت ریشه، تنه، شاخه‌ها و برگ‌ها، چشم‌نواز…

عکس‌های تاریخی که با دیدن آنها درمی‌مانیم که آنها واقعا در گذشته گرفته شده‌اند یا در یک آینده بهتر و…

گذشته بهتر بود یا آینده. این یک سوال باستانی است. معمولا ما تصور می‌کنیم که ترجیح دادن گذشته، تنها یک حس نوستالژیک خام است. چیزی که بن‌مایه فیلم نیمه‌شب در پاریس هم بود.اما گاهی ما پیش خودمان فکر می‌کنیم که این ترجیح و دوست داشتن، شاید…

اگر این سلبریتی‌ها به همان سبک و سیاق و بزرگسالی کوچک می‌شدند

البته سلبریتی‌ها مسلما عکس‌های اصلی دوران کودکی دارند. هر چند در مورد برخی ممکن است این عکس‌های کودکی اندک یا کم‌کیفیت باشند.اما تصور کنید برای بازتاب دادن وجود همان عوالم بزرگسالانه در دنیای کودکی یا همان اجزای مهم چهره، چهره بزرگسالان…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.