چین اسکن چهره را برای خریداران گوشی‌های تلفن همراه اجباری کرد

دولت چین به سرعت در حال توسعه سیستم‌های نظارت بر مردم است. هر روز، اخبار تازه‌ای از فناوری‌ها و قوانین نظارتی این کشور بر کاربران می‌شنویم.

در جدیدترین و شاید تعجب‌برانگیزترین مورد، دولت چین خریداران گوشی تلفن همراه و متقاضیان استفاده از اینترنت موبایل را مجبور کرده است؛ تصویر چهره خود را اسکن کنند.

این قانون جدید توسط وزارت «صنعت و فناوری اطلاعات» چین (MIIT) وضع شده و از روز یکشنبه به اجرا درآمده است.

کاربران و خریداران گوشی‌های تلفن همراه جدید باید در کنار اطلاعات شخصی و کارت ملی، تصویر چهره خود را نیز ثبت کنند تا اطمینان حاصل شود اسمارت‌فون‌ جدید به یک فرد با هویت واقعی و مشخص فروخته شده است.

وزارت MIIT چین می‌گوید این اقدام برای حمایت و محافظت از حقوق مشروع و مورد علاقه شهروندان در فضای مجازی انجام می‌شود تا از کلا‌ه‌برداری جلوگیری شود.

اما در آن سو، با تشدید مخالفت‌های دولت مرکزی چین با فعالیت‌های آنلاین، اعتراض‌ها و انتقادهایی که در فضای مجازی صورت می‌گیرد؛ این نگرانی وجود دارد که این قانون جدید یک گام برای نظارت‌های بیشتر و سخت‌گیرانه‌تر حزب کمونیست باشد.

بسیاری از کاربران و فعالان شبکه‌های اجتماعی در چین با این قانون جدید اسکن چهره اجباری، مخالفت کرده و در نقد و رد آن مطالبی منتشر کردند. مثلا، کاربران چینی در شبکه‌هایی مانند Weibo به شدت برضد این دستورالعمل سروصدا به پا کردند.

بیش از ۲۰۰ میلیون دوربین در خیابان‌های چین

یکی از منتقدین می‌گوید: «ارائه کارت شناسایی برای خرید گوشی جدید از سال‌ها پیش در چین حاکم بوده تا اطلاعات حقیقی یک خریدار ثبت شود و دیگر نیازی به اسکن چهره نیست. با این اقدام، هرگز کلاه‌برداری‌های گوشی تلفن همراه مانند سرقت اطلاعات یا شنود مکالمات تلفنی متوقف نمی‌شود. جمع‌آوری بیش از حد اطلاعات شهروندان، یک نقض آشکار حقوق شهروندی است.»

حزب کمونیست چین یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کننده‌های اینترنت در این کشور با بیش از ۸۵۰ میلیون کاربر است. این حزب سعی می‌کند بیشتر اخبار، سایت‌ها، شبکه‌های اجتماعی مانند توییتر، فیسبوک و اینستاگرام را به عنوان «The Great Firewall» سانسور و حتی مسدود کند.

اسکن چهره در هنگام خرید اسمارت‌فون، تنها فعالیت و قانون دولت چین برای افزایش نظارت‌ها و جمع‌آوری اطلاعات شهروندان نیست. در سال‌های اخیر، این دولت اقدامات گسترده‌ای برای تشخیص چهره مردم در مراکز عمومی، ورزشگاه‌ها، فروشگاه‌ها و مکان‌های دیگر مانند خیابان‌ها و کوچه‌ها انجام داده است و سرمایه‌گذاری عظیمی نیز روی این موضوع صورت می‌گیرد.

طبق یک آمار منتشر شده، بیش از ۲۰۰ میلیون دوربین نظارتی در مراکز عمومی چین نصب شده است. همچنین، دولت چین به دنبال پیاده‌سازی یک سیستم اعتبارسنجی اجتماعی است تا میزان وفاداری مردم به حزب کمونیست را ارزیابی کند.

قرار است این سیستم در سال ۲۰۲۰ به طور کامل اجرا شود. اگر فردی به طور کامل به این حزب وفاداری خود را نشان ندهد؛ از برخی خدمات اجتماعی عمومی مانند حمل و نقل محروم یا محدود خواهد شد. شهروندان چینی باید تلاش کنند در سیستم اعتبارسنجی اجتماعی نمرات وفاداری پایینی کسب نکنند.

منبع

2 دیدگاه

  1. یه دیکتاتوری تمام عیار. یه دیکتاتوری تکنولوژیک… حالا راحت‌تر میشه درک کرد وقتی آمریکا میگه هواووی با چین برای موارد جاسوسی و غیره همکاری داره دقیقا چیه… دیکتاتوری شرقی خیلی وحشتناک تر از دیکتاتوری غربی هست زیرا مردم شرق نسبت به حداقل حقوق خودشون هم آگاه نیستند

  2. وحشتناکه!
    فکر کنید اگر کا.گ.ب این امکانات رو در اختیار داشت، چه بلاهای جدیدی سر مردمِ اتحاد جماهیر شوروی می آورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]