رباتی که درد را احساس میکند و میتواند با انسانها همدردی داشته باشد

به نظر میرسد آیندهای که در آن روباتها و اندرویدها (روباتهایی با چهرههای انسانی) درد را احساس کنند؛ زودتر از آنچه تصور میشد؛ از راه رسیده است.
دانشمندان ژاپنی یک ربات اختراع کردند که میتواند درد بکشد. این ربات طوری برنامهریزی شده است که وقتی یک شوک الکتریکی به پوست او وارد میشود؛ واکنش سریع نشان داده و خود را عقب میکشد.
تیم محققان دانشگاه اوزاکای ژاپن امیداور هستند کدنویسی سنسورهای درد در ماشینها و رباتها در نهایت به همدلی آنها در رنجهای انسانی منجر شود. رباتها میتوانند دلسوزترین موجودات برای انسانها باشند و در هنگام رنجها و دردها کنارشان قرار بگیرند.
پروفسور مینورو اسادا، استاد برجسته علم روباتیک در ژاپن و همینطور رئیس انجمن روباتیک این کشور درباره ماشینها نظرات جالبی دارد. او میگوید بعید نیست روزی فرا برسد که روباتها کاملا یک انسان باشند. به اعتقاد او، همه اشیای بیجان دارای روح هستند؛ بنابراین یک روبات فلزی با یک انسان تفاوتی ندارد و مرزهای بین آنها بسیار کم است.
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
این پروفسور درباره روباتهای اندرویدی که در فیلم علمی تخیلی مشهور «بلید رانر» سال ۱۹۸۲ دیدیم نیز اظهارنظر کرده و میگوید از نظر فنی برای ساخت چنین اندرویدهایی زیاد دور نیستیم اما بدیهی است که از نظر اخلاقی موضوع کاملا متفاوت میشود.
پروفسور اسادا و تیم تحقیقاتی او سعی کردند یک سیستم عصبی احساس درد را درون ربات قرار دهند تا بتواند تجربه درد را لمس و احساس کرده و در نتیجه درکی از آن برای درک درد دیگران داشته باشد.
آنها میخواهند ببینند وقتی یک ربات درد را احساس میکند؛ در مرحله بعدی میتواند از نظر همدلی و اخلاقی با انسان همراه شود یا خیر!
نیازهای همزیستی انسان و ربات
به هر حال ما داریم به سویی میرویم که در آیندهای نزدیک باید همزیستی مسالمتآمیزی با رباتها داشته باشیم. رباتهایی که احساس درد کنند؛ یک مولفه و نیاز اساسی در این جامعه است.
ژاپن یک جامعه بسیار پیر و سالخورده دارد. بسیاری از پیرمردان و پیرزنان به تنهایی در خانه و شهر خود زندگی میکنند. این نوع رباتها میتوانند انواع کمکهای جسمی و عاطفی به آنها داشته باشند.
ربات سر کودک Affetto در سال ۲۰۱۸ ساخته شده است. دانشمندان ژاپنی در سر این روبات یک سیستم درد عصبی کار گذاشتند که بیش از ۱۱۶ نقطه مختلف روی صورت او را پوشش میداد و امکان لبخند زدن یا اخم کردن را داشت.
حالا، این دانشمندان با توسعه سیستم عصبی احساس درد Affetto، موفق شدند تفاوتهایی میان یک لمس نرم صورت او با ضربات شدید و دردناک ایجاد کنند بهطوریکه Affetto به راحتی این تفاوت را متوجه شده و واکنش نشان میدهد.
دانشمندان دانشگاه اوزاکا اعتقاد دارند هنوز به مرحلهای نرسیدهاند که ادعا کنند یک ربات به طور کاملی همان دردی را احساس میکند که انسانها دارند. شاید در ظاهر و حرکات چهره و چشم بشود فهمید یک ربات دارد درد میکشد ولی در درون ذهن و سیستم عصبی خود چه اتفاقی میافتد و چه تفاوتهایی با انسان دارد؛ موضوعی است که باید بیشتر بررسی شود.