آیا از گنجی به نام Open Library استفاد می‌کنید؟

کتابفروشی‌های فیزیکی زیادی در پیرامون ما هستند. فروش سنتی کتاب در ایران چند سالی است که تا حدی متحول شده و الان شما از طریق اینستاگرام و فروشگاه‌های آنلاین متعدد می‌توانید کتاب بخرید. یک زمانی شاید سه – چهار فروشگاه آنلاین معتبر بیشتر نداشتیم.

مهم‌تر از آن ما دست‌کم سه – چهار فروشگاه فروش کتاب الکترونیک هم داریم. سایت‌های مثل فیدیبو و طاقچه.

اما علیرغم سهولت بیشتر دسترسی به کتاب در ایران، ما از نظر دسترسی به کتاب‌های اصلی مشکل داریم. مجوز ورود کتاب‌‌های زبان اصلی محدود و هزینه آنها بالاست و هر کتابی را نمی‌توانم در این بازار جست.

پس طبیعی است که بسیاری از ماها به گاه نیاز دنبال دانلود کتاب از تورنت و معدود سایت‌های دانلود کتاب فرنگی جامع باشیم.

خب می‌رسم به نکته اصلی این پست که اصلا پست را برای همین دارم می‌نویسم تا تجربه خوبی را با شما به اشتراک بگذارم:

کتاب‌های الکترونیک خیلی خوب هستند، اما گاهی هم خواندنشان حس خوبی در ما برنمی‌انگیزد. چون ما بافت کاغذ و حالت ورق زدن کتاب را حس نمی‌کنیم.

دیشب من خبری در مورد مشکل کپی‌رایت سایت Open Library را خواندم. این پروژه از سال 2006 به وسیله internet Archive شروع شد.

اما از وقتی کرونا شایع شد، این پروژه برای اینکه به مردم در ایام قرنطینه اجباری کمک کند، اجازه دسترسی به کتاب‌های اسکن‌شده را به صورت گسترده‌تری داد. شما می‌توانید در هر بازه زمانی تعدادی معینی کتاب به صورت الکترونیک از این کتابخانه قرض بگیرید و بخوانید. حالا چند ناشر بزرگ، از Open Library شکایت کرده‌اند.

به خاطر خواندن همین خبر، دیروز به Open Library مراجعه کردم و دیدم ای دل غافل! چه گنجی را از دست داده‌ام!

کتاب‌های الکترونیک به زبان اصلی را همان طور که نوشتم می‌شود از تورنت و سایت‌های دیگر گرفت، اما تفاوت عمده‌ای که Open Library دارد، این است که نسخه اسکن‌شده کتاب‌ها را می‌گذارد.

تصور کنید که شما می‌توانید بروید و چاپ‌های دوست‌داشتنی نوستالژیک اولیه برترین رمان‌ها را بخوانید!

چه نویسنده‌ای را دوست دارید؟ ویکتور هوگو، مارکز، آسیموف، سی کلارک، اورول؟

حالا تصور کنید که نسخه اسکن‌شده باکیفیت این کتاب‌ها را که مثلا دهه 50 میلادی چاپ شده، بتوانید مرور کنید و ورق بزنید. روجلد آنها را ببینید. مهر کتابخانه عمومی را در صفحات اول آنها ببینید. بافت کاغذ را حس کنید.

چه گنجی از این بالاتر؟!

دیشب نویسندگات متعددی را در Open Library جستجو کردم و در هیچ موردی دست‌خالی برنگشتم. بعد شروع کردم به تورق کتاب‌های مصور کودکان و لذت شایانی بردم از آن همه تصویرسازی زیبا با سبک‌های مختلف، متعلق به دوره‌های زمانی متفاوت.

اصلا آدم گاهی کنجکاو می‌شود که بداند کتاب‌های محبوبش به زبان اصلی چه شکلی هستند. در نوجوانی من یک کتاب محبوب در مورد تاریخچه فضانوردی به نام انسان و فضا را مرتب از کتابخانه عمومی امانت می‌گرفتم و یک هفته‌ای نگه می‌داشتم.

خیلی طول کشید تا همین چند سال پیش به تصادف از یک دست‌دوم فروشی تهیه‌اش کردم. دیشب کنجکاو شدم و چاپ اصلی این کتاب را که انتشارات تایم منتشر کرده بود و متعلق به دهه‌ها پیش را پیدا کردم. همان تصاویر با زبان اصلی!

شایان ذکر است که شما از Open Library خیلی وقت‌ها نمی‌توانید نسخه pdf کتاب‌ها را دانلود کنید، صرفا می‌توانید در همان مرورگر کتاب‌ها را ورق بزنید و بخوانید.

با این همه تصور می‌کنم که اگر آدم واقعا کتاب‌دوستی باشید، امشب می‌روید و تا می‌توانید جستجوهای متعدد در این سایت انجام می‌دهید و از مرور کاور و صفحات چاپ‌های متفاوت کتاب‌های محبوبتان به یک شادی معنوی می‌رسید.

گاهی نتایج جستجو از چیزی که تصورش می‌کنید، بسیار فراتر هستند و گاهی هم نتایج جستجو ممکن است چیز زیادی برایتان دربرنداشته باشند، اما قدر مسلم سایت Open Library ارزش اختصاص‌ ساعت‌های فراوان از وقت شما را دارد.

3 دیدگاه

  1. سلام آقای دکتر. سالهاست خواننده مطالب گزیده و بی نظیر سایت شما هستم و در این سالها بسیار آموخته ام و بسیار لذت برده ام. سپاس فراوان مرا بپذیرید.
    از جمله معرفی این کتابخانه جالب. فقط یک سوال. صفحات کتابها خیلی کوچک هستند و متن قابل خواندن نیست. آیا راهی برای بهتر کردن کیفیت هست؟

  2. سلام ودرود
    خیلی خیلی ممنون از معرفی امکانات open library
    من توی سایت عضوشدم اما جز خواندن کتابها به من اجازه دانلود نمیدهد!
    ممکنه راهنمایی کنین
    ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]