هنگام خرید یک مینی کامپیوتر باید چه نکاتی را رعایت کنیم؟

امروزه هم تعریف مینی کامپیوترها یا مینی پیسیها تغییر پیدا کرده است و هم کاربردشان!
استقبال کاربران و بازار از مینی کامپیوترها افزایش پیدا کرده و عملا دارند جایگزین کیسهای کامپیوتری بزرگ و عظیمالجثه یا حتی نوتبوکها میشوند.
مهمترین ویژگی مینی کامپیوترها در اشغال فضای بسیار کم و قابل حمل بودن آنها است. افرادی که فضای کاری زیادی در خانه یا محل کار خود ندارند یا نمیخواهند میزکار خود را با یک لپتاپ بزرگ یا کیس کامپیوتر شلوغ کنند؛ سراغ مینی پیسیها میروند.
در طول تاریخ کامپیوترهای شخصی، بارها تعریف مینی پیسیها تغییر یافته است ولی امروزه به یک کامپیوتر کامل ولی در ابعاد بسیار کوچک و قابل حمل یک مینی پیسی یا مینی کامپیوتر گفته میشود.
مینی کامپیوترهای امروزی قدرت پردازشی هر کاری را دارند و حتی با پردازندههای Core i5 و Core i7 به همراه کارت گرافیک مجزا یا ماژولهای رم بالا عرضه میشوند. پس، این ذهنیت را دور بیندازید که مینی کامپیوترها برای یک سری کارهای سبک و خاص ساخته شدهاند و مثلا نمیشود با آنها بازی کرد یا استریم فیلم و سریال داشت.
بیشتر مردم از مینی پیسیها برای مصارف روزانه و انجام کارهای معمول خود استفاده میکنند ولی میتوان این دستگاهها را طوری پیکربندی کرد که پردازشهای سنگین گرافیکی و ویدئویی را هم انجام دهند.
اگر مشتاق شدید بیشتر درباره مینی کامپیوترها بدانید یا قصد خرید یکی از آنها را دارید؛ ۵ نکته مهم و کلیدی زیر را به خاطر داشته باشید تا بهترین و مناسبترین مینی پیسی را برای خودتان تهیه کنید:
۱- خرید یک مینی کامپیوتر آماده یا پیکربندی و سفارشیسازی یک کامپیوتر؟
مهمترین نکته درباره مینی کامپیوترها این است که باید یک دستگاه کاملا آماده و بدون سفارشیسازی یا قابلیت ارتقای قطعات را بخریم یا سراغ یک مینی کامپیوتری برویم که میشود هر قطعه آن را خودمان انتخاب و سوار کنیم؟
اصلا مینی کامپیوتری خوب است که یکپارچه باشد و اجازه ارتقای هیچ قطعهای را ندهد یا مینی کامپیوتری که بشود پردازنده، رم، کارت گرافیک و درگاههای آن را تعویض کرد و ارتقا داد؟
بسیاری از مینی کامپیوترهای موجود در بازار دقیقا همانند جمع کردن یک کیس کامپیوتر، قابلیت انتخاب قطعه، سفارشیسازی و پیکربندی دارند. حداقل میتوان گفت کیتهای NUC شرکت اینتل، مینی پیسیهای شرکت زوتاک یا شاتل دقیقا اینطور هستند.
در بیشترشان پردازنده با مادربورد مجتمع شده است و شما باید دنبال خرید رم، کارت گرافیکی جداگانه (اگر نیاز دارید و کارت گرافیک مجتمع مادربورد جوابگو نیست)، افزایش ظرفیت هارددیسک یا استفاده از درایو SSD، افزودن قابلیتهایی مانند کارت شبکه بیسیم و نظایر اینها بروید.
پس، بهتر است ابتدا سراغ مینی کامپیوتری بروید که دارای یک پردازنده با مشخصات مورد نیازتان باشد و بعد براساس آن میزان رم و فضای ذخیرهسازی و دیگر سختافزارها را انتخاب یا ارتقا دهید.
۲- کارت گرافیک مجتمع یا مجزا؟
کارت گرافیک و GPU هم مانند CPU از آن دسته قطعاتی است که در غالب مینی پیسیها به صورت مجتمع وجود دارد و شما نمیتوانید ان را مجزا خریداری و به کیس اضافه کنید. اصولا، مینی پیسیها اینقدر کوچک هستند که اجازه نمیدهند و فضایی برای نصب کارت گرافیک مجزا ندارند.
ولی باز هم در بازار میتوان مدلهایی یافت که دارای کارت گرافیک مجزا هستند. این مینی کامپیوترها از کارتهای گرافیک مجزایی استفاده میکنند که در لپتاپهای گیمینگ استفاده میشود.
مثلا، مینی کامپیوتر زاتاک Zbox Magnus دارای کارت گرافیک اختصاصی انویدیا جی فورس است و اجازه میدهد بازیهای ویدئویی با رزولوشن 1080p اجرا کنید. برخی از مدلهای جدید مینی پیسیهای زاتاک به پردازنده Xeon اینتل و کارت گرافیک Quadro انویدیا مجهز هستند.
۳- امکانات و اتصالات جانبی
حسابی مواظب اتصالات و قابلیتهای جانبی و ارتباطی مینی پیسی مدنظرتان باشید. برخی از مینی پیسیها قابلیت افزودن کیت و توسعه امکانات جانبی را دارند. مثلا میتوانید درگاه HDMI یا USB جدید اضافه کنید.
اما برخی دیگر از مینی پیسی این انعطافپذیری را ندارند و باید کیتهای اضافی را به مانیتور السیدی خود نصب کنید؛ به شرط اینکه مانیتور شما از استاندارد VESA پشتیبانی کند.
دقت کنید مینی پیسی شما از ارتباطات وایفای پشتیبانی کند یا حداقل اجازه بدهد کیت کارت شبکه بیسیم به آن اضافه کنید چون بدون وایفای تقریبا نمیشود هیچکاری با یک مینی پیسی انجام داد.
۴- سیستم خنککننده
خنک شدن مینی پیسی مسئله مهمی است. بهویژه، اگر مینی پیسی با قدرت پردازنده و رم و گرافیک بالا انتخاب کردید و یک منبع تغذیه قوی روی آن سوار شده است.
برخی از مینی پیسیها دارای فن و برخی دیگر بدون فن ولی مکانیزمهای تهویه هوا و جابهجای هواوی گرم و سرد هستند.
معمولا، مینی پیسیهای بدون فن و اصطلاحا دارای سیستم خنککننده پسیو بسیار کوچک بوده و قدرت پردازشی بالایی ندارند. این مینی پیسیها در مدت زمان کارکرد طولانی مدت خطر داغ شدن دارند.
اگر فعلا یک مینی پیسی کوچک و بدون فن انتخاب کردید ولی بعدا میخواهید رم و هارددیسک آن را ارتقا دهید و قدرت پردازشی بالاتری به دست بیاورید؛ از همین الان به فکر سیستم خنککنندگی آن باشید.
۵- طراحی و جنس بدنه
به وزن، اندازه، طراحی و نحوه استفاده مینی پیسی یا جنس بدنه آن هم دقت کنید.
برخی مینی پیسیها درون جیب قرار میگیرند و نهایت اندازهای مشابه یک گوشی موبایل یا مودم همراه دارند اما برخی دیگر از مینی پیسیهای قدرتمند بزرگتر و مشابه یک ستآپباکس یا اندروید باکس هستند.
دقت کنید درگاههای ارتباطی مینی کامپیوتر چگونه کنار هم طراحی شدند و آیا امکان استفاده همزمان از همه آنها وجود دارد؟ آیا جنس بدنه مینی پیسی به اندازه کافی محکم هست تا با اولین افتادن از دست یا فشاری، متلاشی نشود؟
آیا طراحی مینی پیسی به گونهای هست که بشود در آینده کیتهای بیشتری به آن اضافه کرد؟ اصلا درون جعبه مینی پیسی فضای آزاد برای نصب قطعات مختلف وجود دارد؟
مطلب مفیدی بود. ممنون که وقت گذاشتید و این مقاله جذاب رو برامون فراهم کردید. مینی کامپیوترها استوک هستن یا نو؟ و اینکه این مدل مینی کامپیوترها رو میشه انتقال داد