مردی که اصلا توانایی تصویرسازی ذهنی و فانتزی ندارد

2

یک مردد 44 ساله به نام نیل کنمیور، بیماری بسیار عجیب و نادری دارد. او مبتلا به یک بیماری به نام آفانتازیا Aphantasia است.

همه چیز از سن دبستان شروع شد. او برخی از شب‌ها مشکل خواب داشت و ناپدری‌اش برای حل این مشکل همان راه حل روتین را به او پیشنهاد کرد. یعنی اینکه چشمانش را ببندد و گله‌ای از گوسفندها را تجسم کند که در حال پریدن از روی یک نرده هستند و آنها را یکی یکی بشمارد.

اما نیل نمی‌توانست از این راه حل استفاده کند. چون وقتی چشمانش را می‌بست، اصلا نمی‌توانست چیزی را تصور کند. در واقع به زبان ساده، ذهن او کور بود و نمی‌توانست تصویرسازی کند. او حتی نمی‌توانست که چهره نزدیک‌ترین عزیزانش را هم در ذهن مجسم کند.

شدت مشکل تا به آنجاست که نیل تصور می‌کند که وقتی دیگران در مورد تصور کردن آدم‌ها یا مجیط و اشیا چیزی می‌گویند، از چیزی غیرواقعی یا انتزاعی سخن می‌گویند!

سال‌ها بود که در اینترنت تلاش می‌کرد که چیزی در مورد بیماری خود پیدا کند، اما موفق نمی‌شد.

ایده و مفهوم اینکه ممکن است آدم‌هایی باشند که توانایی تصور و نجسم ندارند، نخستین بار در سال 1880 توسط سر فرانسیس گالتون معرفی شد.

بعدها در قرن بیستم، تحقیقات نشان دادند که این شرایط اتفاقا چندان هم نادر نیست و 2.5 درصد آدم‌های روی زمین به آن مبتلا هستند.

اما تنها در دهه پیش بود که بررسی‌های دقیق‌تری انجام شد و این شرایط نام علمی آفانتازیا را پیدا کرد.

ممکن است بگویید که خب، مگر چه می‌شود که نتوانیم تصور کنیم؟! اما تا خودمان را تا جای آدم‌هایی که از این توانایی محرومند نگذاریم، نمی‌توانیم مشکلاتشان را درک کنیم.

مثلا همین آقای نیل که در کتابفروشی‌ای در لنکستر در انگلیس کار می‌کند، می‌گوید که آگاهانه از کتاب‌هایی که در آنها توصیف مفصل مناظر وجود دارند، اجتناب می‌کند. چون در ذهن نمی‌تواند چیزی بسازد و از کتاب لذت ببرد! او حتی نمی‌تواند چهره نامزدش را تجسم کند و این به شدت او را می‌آزارد.

تصور کنید که نتوانید عزیزان از دست رفته را در ذهن بیاورید یا حتی سکانس‌های محبوب سینمایی را در ذهنتان، بازتکرار کنید.


سوی متضاد ناتوانی تصور ذهنی: سینستیشیا

آن سوی آفانتازیا ، سینستیشیا synesthesia قرار دارد. اینها یک نوع بیش‌احساسی خاصی دارند و ادراک‌هایشان با هم آمیخته می‌شود.  آدم‌هایی که سینستیشیا دارند صداها و حروف و اعداد را می‌توانند به صورت رنگ یا بافت درک کنند.

به نظر عجیب و غریب می‌آید، اما تعداد نه چندان اندکی از ما با درجات مختلف، همین سینستیشیا را داریم. شاید حتی ترسیده باشیم که این حس خاص را با کسی در میان بگذاریم، مبادا که برچسب‌هایی بر روی ما زده شود. اما واقها چنین چیزی وجود دارد و نشاندهنده بیماری روانی خاصی هم نیست و تازه برخی از کسانی که سینستیشیا به یاری ادراک متفاوت، توانایی‌های جالبی هم پیدا می‌کنند.


بدا به حال جامعه‌ای که تخیل و فانتزی ندارد!

اما صحبت از کوری ذهن و آفانتزی را می‌توان به یک بحث اجتماعی کشاند و یک معضل اجتماعی را می‌توان به همین مطلب تشبیه و مانند کرد.

تصور کنید جامعه‌ای را که هیچ تصویر و حافظه بصری از رویدادهای گذشته و دور از خود ندارد. اعضای این جامعه هیچ شبیه‌سازی ذهنی و تطبیق نظری نمی‌توانند انجام بدهند و همواره باید تصویر به صورت عریانی جلوی رویشان باشد، تا بعدا تصمیم بگیرند که به آن واکنش نشان بدهند یا خیر.

نداشتن توانایی فانتزی و تصویرسازی ذهنی، فقط یک بیماری پزشکی نیست، بلکه دشواری‌ای است که جامعه‌های بدون حافظه تاریخی با آن دست به گریبان هستند و تاریخ را ابلهانه بازتکرار و فراموش می‌کنند!


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

خانه‌هایی با طراحی عجیب که باید در مورد فلسفه وجودی‌شان فکر کرد!

سلیقه است دیگر. وقتی که کسی پول کافی داشته باشد و تنها حرف و سلیقه خودش برایش مهم باشد و اعتمایی به مد روز و حرف مردم نکند، ممکن است خانه‌اش را عجیب و غریب طراحی کند.البته گاهی این کاربری‌های متفاوت هستند که باعث ایجاد این خانه‌های عجیب…

هلند کشور لاله‌ها – توضیحات + گالری عکس زیبا

هلند به خاطر مزارع خیره‌کننده لاله‌ که گردشگران را از سرتاسر جهان جذب می‌کند، مشهور است. این مزارع به ویژه در فصل بهار، معمولاً از اواخر مارس تا اوایل اردیبهشت، سرزنده و زیبا هستند.مزارع لاله عمدتاً در منطقه‌ای به نام "Bollenstreek"…

کودکی که از کتابخانه عمومی شهر می‌خواستند بیرون بیندازندش، اما فضانورد شد!

دو برادر به نام‌ها رونالد (چپ) و کارل مک نیر (راست) با 10 ماه اختلاف در جنوب جدا شده به دنیا آمدند. این دو در دوران کودکی تا بزرگسالی جدایی‌ناپذیر بودند.در سال 1959، رونالد مک نیر 9 ساله به یک کتابخانه عمومی در لیک سیتی در کارولینای…

شوخی با بناهای معروف و عجائب معماری دنیا یا میدجرنی – گمشده در ترجمه!

کاریکاتور شخصیت‌های مشهور را بسیار کشیده‌اند و دیده‌ایم، اما کشیدن کاریکاتور بناهای معروف زحمت بیشتری دارد. اما میدجرنی می‌تواند این زحمت را بسیار کمتر کند.کاربر شبکه اجتماعی دریت به نام mossymayn به تازگی این کار را کرده است:دروازه…

۱۰ واقعیت جذاب درباره جی رابرت اوپنهایمر -پدر بمب اتمی و سوژه فیلم جدید کریستوفر نولان

جولیوس رابرت اوپنهایمر بیشتر به عنوان فیزیکدانی شناخته می‌شود که به ساخت اولین بمب اتمی کمک کرد. اما سنگ‌ها و کانی‌ها عشق اول او بودند و او همچنین شاعرمسلک بود.اوپنهایمر آزمایشگاهی را رهبری کرد که اولین بمب اتمی را ساخت و با موفقیت…

محصولات رادیواکتیوی که در قرن بیستم در قالب کالاهای مصرفی عادی به مردم فروخته می‌شدند

پیش از درک خطراتی که قرار گرفتن در معرض تابش‌های رادیواکتیو برای انسان به همراه دارد، مردم و حتی دانشمندان می‌پنداشتند که مواد رادیواکتیو ترکیبات جالبی برای درخشان و نورانی کردن اشیا هستند. در ادامه چند مورد از عجیب‌ترین کاربردهای مواد…
منبع bbc
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /
2 نظرات
  1. فراز گرگین می گوید

    تمام مطالب وبلاگ یه طرف، بخش آخر این پست یه طرف. اتفاقا بنظرم چیزی که به یه مطلب ارزش میده، همین نظرات و نتایجی هست که نویسنده یا گردآورنده بهشون میرسه. ایکاش بیشتر بنویسید دکتر.

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      ایده‌آل من هم نوشتن یک یا دو پست نسبتا مفصل در هر روز هست که روشون خوب تامل کرده باشم. اما شرایط خیلی عوض شده و این دست مطالب کم خونده می‌شن متاسفانه. به همین خاطر لذت ادم از نوشتن کم می‌شه

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.