فیلم شب‌های روشن – ساخته فرزاد مؤتمن – معرفی، نقد و بررسی

0

بازیگران:
مهدی احمدی در نقش استاد جوان
هانیه توسلی در نقش رؤیا
محسن شاه‌ابراهیمی در نقش کتابفروش
هیلدا هاشم‌پور در نقش دختر دانشجو
معصومه اسکندری در نقش مادر
حسین فلاح در نقش بسیجی
پیمان میرعلی‌اکبری در نقش امیر


شب‌های روشن ریتم کندی دارد. اما اگر بتوانید این ضرباهنگ آرام را تحمل کنید و ضمناً از کثرت موضوعات عاشقانه در سینمای ایران اشباع نشده اید و حالتان بد نمی‌ شود، فیلم نسبتاً خوبی است که ارزش دیدن را دارد. شب‌های روشن داستان زندگی دو آدم تنهاست. مرد (که تا پایان فیلم اسم او را نمی‌ دانیم) استاد دانشگاه، سرخورده اجتماعی و مأیوس فلسفی است و رویا (که تازه از دقیقه هفتاد _ هشتاد فیلم اسم او را می‌ شنویم) گمگشته ای است که به قول خودش در شب‌های تهران عشق را گدایی می‌ کند. این دو آدم تنها برای‌گریز از تنهایی چهار شبانه روز از زندگی شان را به هم‌گره می‌ زنند و سپس هر کدام راه خود را می‌ رود اما خاطره دیگری تا ابد در ذهنشان باقی می‌ ماند.

مرد شخصیت شاعرمسلک و سیاه بینی دارد. یکسری شعار‌های بار‌ها تکرار شده را در ذهن دستمالی می‌ کند و از روشنایی بیزار است. فقط به دو چیز علاقه دارد جمع کردن کتاب‌های نایاب و قدم زدن در خیابان‌های شهر. تنها ارتباط روحی مرد با نور و روشنی پوستر فیلم شب سفید است که روی دیوار خانه اش خودنمایی می‌ کند. از دیگر نشانه‌های شخصیتی مرد، استفاده از رنگ‌های تیره و کدر در رنگ آمیزی در و دیوار خانه و لباسش است که افسردگی و دلمردگی او را به نمایش می‌ گذارد. رویا با ورودش به زندگی تاریک مرد، که از نور و روشنی نیز بیزار است، شب‌های سرد و خلوت و بی نور او را روشن می‌ کند و در پایان همچون اسمش، مثل یک رویای ناتمام می‌ رود.

رویا یک شکست خورده در عشق است که نحوه ورودش به داستان، دختران خیابانی را به یاد می‌ آورد، اما بعد کنش ‌هایش تماشاگر را متوجه خطا در قضاوت زودهنگامش می‌ سازد. هر چند به راحتی به مرد پیشنهاد هم خانه شدن در چهار شبانه روز بعدی که رویا منتظر آمدن امیر، معشوق قدیمی اش است را می‌ دهد. اما تنها سنخیتش با مرد علاقه به ادبیات است. رویا همه زندگی اش را در رویا گذرانده و مرد در کتاب ‌هایش، که نمادی از حقیقت اند این تقابل رویا و واقعیت، دستمایه نبردی هم درونی و هم بیرونی برای شناخت متقابل دو قهرمان قصه می‌ شود. از آن مهمتر شناخت خود و حقایق اطراف است که هر دو طرف را دچار تحولی اساسی در نگاه به جهان اطراف می‌ سازد. رویا برای هر حرفی یک جواب عارفانه دم دست دارد که ظاهراً بهره اش از علاقه به کتاب و کتابخوانی همین جواب‌های متفکرانه است و البته مرد جواب ‌هایی تیره و تار و مایوسانه در پاسخ رویا می‌ پراند. این پینگ پنگ کلامی در توصیف شاید جذابیت چندانی نداشته باشد، اما شنیدن آن برخلاف تصور از خوشایندترین لحظات تماشای فیلم به شمار می‌ رود.

از نکات زیرساختی رابطه مرد و رویا، علاقه هر دو به شعر و شعرخوانی است. دو نفر بار‌ها و بار‌ها برای بیان دورنیاتشان به شعر روی می‌ آورند. اینجا برخلاف جواب‌های منثور رویا که عارفانه می‌ نماید، جواب‌های منظومش به شدت عاشقانه و به نوعی کودکانه و خام است، در حالی که اشعار مرد پخته، بدبین و هراسان از شعله ور شدن آتش عشق می‌ نماید. این اشعار که دو طرف به قصد کشتن وقت و آسان کردن مرارت انتظار بر زبان می‌ آورند بدل به نمایشگر زمان برای آن دو می‌ شود. تا آنجا که وقتی در شب سوم رویا از مرد می‌ پرسد ساعت چند است؟ مرد در پاسخ می‌ گوید: یک شعر مانده به یازده شب.

قرار رویا با معشوق چهارشب متوالی است. هر شب رویا و مرد به میعادگاه می‌ روند اما خبری از امیر نمی‌ شود. این انتظار شبانه و دیالوگ‌های ردوبدل شده بین مرد و رویا، ذهنیت آن‌ها را به چالشی دشوار می‌ کشاند و در صبح روز چهارم، مرد برخلاف عهد قبلی دلباخته است و آرزو می‌ کند امشب نیز امیر نیاید. از دیگر نکات مضمونی فیلم، تکیه روی معماری شهری و بافت کهنه و قدیمی هسته اصلی شمال شهر تهران است. عشق ورزی مرد با ساختمان‌های پیر و فرسوده، پرسه در کوچه و خیابان‌های مالوف و پرخاطره و نگاه نوستالژیک مرد به این بافت معماری را در لفافی از موسیقی کلاسیک آرامش بخش در فیلم می‌ بینیم. و یادی از جایی که زمانی سینما آزادی و شهر قصه قرار داشت را شاهدیم. این نوعی ادای دین به سالن ‌هایی بود که همه ما بیش و کم بخشی از بهترین خاطرات و تجربیات سینمایی و بصری خود را مدیون این دو سالن بوده ایم. مرد که شیفته ساختمان‌های کهنه و قدیمی یا نوساز و در حال ساخت است، همه چیز را غمزده و دلمرده می‌ بیند. اما وقتی عاشق می‌ شود، همان کوچه‌ها و ساختمان‌های همیشگی حال و هوایی شاد و دلپذیر پیدا می‌ کنند. وقتی داستان به نقطه اوج روایتی خود می‌ رسد، روی دیوار‌های کهنه ای که مرد هر روز از مقابل شان می‌ گذرد داربست می‌ زنند و به بیننده نوعی پیش آگاهی می‌ دهند که انگار همه چیز در حال تمام شدن است.

در فیلم از سه کتاب نام برده می‌ شود: میعاد در لجن، تذکره الاولیا و شب‌های روشن داستایوفسکی. علاقه مرد به کتاب تنها نشانه بروز علاقه وی به یک موضوع است. اما در پایان برای بیرون زدن از به قول رویا سنگر کتاب ‌هایش و مواجهه با واقعیت جهان اطراف همه آن‌ها را می‌ فروشد. این موضوع که مرد با فروختن کتاب ‌هایش، که سمبل و نشانه دانایی اند خود را آماده زندگی مشترک، عشق ورزی و به تعبیری ر‌هایی در عالم خیال و بی خبری می‌ کند استعاره بسیار تلخی است.

در شب‌های روشن سکانسی تکرارشونده را شاهدیم. انتظار برای رسیدن تاکسی که از یک زاویه دوبار در فیلم تکرار می‌ شود و نوعی نقطه گذاری بین سه فصل اصلی فیلم انجام می‌ دهد. ابتدا تنهایی مرد، سپس آمدن رویا و برهم زدن خلوت مرد و در پایان رفتن رویا؛ این سه فصل اصلی قصه با این سکانس تکرارشونده فاصله گذاری می‌ شوند. بحث بر سر تعابیر مختلف از معنای کلمات شیفتگی فیلمساز نسبت به متن را می‌ رساند. مثلاً مرد و رویا واژه سبک شدن را از منظر تعابیر مختلف بررسی می‌ کنند و بحث نشانه‌ها و معنا‌ها را پیش می‌ کشند. به رغم تمام تعریف و تمجید‌ها، شب‌های روشن دو ایراد عمده دارد. یکی اینکه به نظر می‌ رسد از ورای تمام این لفاظی‌ها و تکیه بر روی کلام، به دنبال یک تعریف جامع و کامل از مقوله ای پیچیده و سخت تأویل پذیر به نام عشق می‌ گردد. که خب مسلم است که در نهایت هم به جواب روشن و قاطعی نمی‌ رسد و نکته دوم اینکه‌ای کاش سکانس آخر فیلم ساخته نمی‌ شد یا حداقل برای نمایش عمومی حذف می‌ شد و حس لذتبخش دیدن یک فیلم خوب را زایل نمی‌ کرد. بازگشت رویا پس از آمدن امیر به طرف مرد و تشکرش از او به خاطر همه چیز، ساختار دراماتیک فیلم را که با ظرافت و هوشمندی بافته شده به یکباره فرو می‌ ریزد و همه چیز را خراب می‌ کند.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

چه می‌شد اگر انیمیشن‌های استودیو جیبلی را کسی با آبرنگ می‌کشید – کاری که لوئیز تریر کرده!

در این نقاشی‌های زیبای لوئیز تریر، طرفداران استودیو جیبلی فورا انیمیشن‌های یه یاد ماندنی را که از آنها الهام گرفته شده، تشخیص خواهند داد.لوئیز تریر، نقاش و مجسمه‌ساز فرانسوی با الهام از شخصیت‌های انیمیشن‌های شناخته شده از استودیو جیبلی،…

معماری‌هایی که واقعا شایسته تحسین هستند و ستایش هنری ما را برمی‌انگیزند

تناسب اجزا، انحناها، هماهنگی با فرهنگ و شرایط اقلیمی، عظمت، رنگ‌ها یا نشانه‌های قدمتی که ما را به خلسه‌های پر از تخیل می‌برند، هر کدام از اینها ممکن است یک عمارت را شاخص و برجسته کنند.در این پست بناهایی را با هم مرور می‌کنیم که هر یک از…

چرا هنگامی که می‌خواهند عکسی از ما بگیرند، ناخودآگاه سرمان را کج می‌کنیم؟

وقتی در فیس بوک، اینستاگرام یا سایر سایت‌های رسانه اجتماعی پر از عکس هستیم، احتمالاً متوجه یک روند در زبان بدن کاربران خواهیم شد. هنگام عکس گرفتن و مواجهه با دوربین، برخی افراد به طور خودکار سر خود را به یک طرف خم می‌کنند. به نظر می‌رسد که…

محصولات باورنکردنی که اپل در آینده عرضه خواهد کرد (شوخی با اپل – گالری عکس)

رونمایی از اپل ویژن پرو با قیمت و پیچیدگی‌های خاص خودش باعث شد که دست طنزپردازان در شوخی با اپل بازتر شود.به راستی اگر اپل سال‌های بعد بخواهد در زمینه‌های متفاوت فعالیت کند آنها را چطور رونمایی خواهد کرد. چه توصیف‌هایی برای آنها ردیف…

آیا واقعا سرم حقیقت وجود دارد؟ چطور کار می‌کند؟

انسان‌ها از زمان امپراتوری روم می‌دانستند که ما در حالی که تحت تأثیر چیزی باشیم، صادقانه‌تر و راحت‌تر سخن میٰ‌گوییم. این همان جایی است که ایده  اصطلاح «سرم حقیقت» از آن سرچشمه می‌گیرد.سرم حقیقت به تعدادی از داروهای تغییر دهنده ذهن اشاره…

اگر در این لحظات تاریخی حساس، شخصیت‌های مهم عکس سلفی می‌گرفتند

عکس سلفی به مفهوم کنونی آن مدت یک دهه است که مرسوم شده و به مفهوم گرفتن عکس آینه‌ای یا تکنیک‌های گرفتن عکس با شاتر زمان‌دار قدمت آن به زمان عکاسی برمی‌گردد.اما تصور کنید که در این لحظات مهم تاریخی، شخصیت‌ها دست به دوربین می‌شدند و به…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.