اگر در آینده به متاورس عادت کنیم، ممکن است دنیای واقعی را به کلی کنار بگذاریم و ترک کردنش برای ما دشوار باشد
یک مبتکر سیستمهای واقعیت افزوده اولیه، پیشبینی وحشتناکی دارد: متاورس میتواند ساختار واقعیتی که تا کنون میشناختیم را تغییر دهد.
متاورس (Metaverse) را نسل بعدی اینترنت، دنیای آواتارها و کاملا مجازی مینامند که هر فردی با یک عینک یا هدست واقعیت مجازی وارد آن میشود و همانند دنیای واقعی در آن زندگی میکند. در متاورس، همهچیز واقعیت افزوده و واقعیت مجازی است و چیزی از دنیای واقعی به ارث نبرده است.
«لوئیس روزنبرگ»، دانشمند علوم کامپیوتر و توسعهدهنده اولین سیستم کاربردی AR در آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی هوایی (Air Force Research Laboratory)؛ طی مقالهای در Big Think نسبت به فناوری نوظهور متاورس هشدار میدهد و میگوید دنیای AR و VR همهجانبهای که در حال حاضر توسط شرکت مادری که «فیسبوک» میشناسیم؛ در حال توسعه است؛ میتواند چیزی شبیه به پادآرمانشهرهای سایبرپانک (cyberpunk dystopia) در دنیای واقعی ایجاد کند.
یکی از نگرانیهای روزنبرگ این است که افراد شخص ثالث بتوانند «لایههای فیلتر شده پولی» ایجاد کنند که به کاربران خاصی اجازه میدهد؛ برچسبهای افراد واقعی را مشاهده کنند. به عنوان مثال، ممکن است این برچسبها بالای سر هر فرد شناور باشند و اطلاعاتی درباره آنها بدهند.
او میگوید با استفاده از این لایه میتوان برچسبهای پررنگی به افراد زد؛ مثلا «الکلی»، «نژادپرست»، «مهاجر» یا کلماتی مانند «دموکرات» و «جمهوریخواه» به افراد واقعی در متاورس نسبت دهند. پوششهای مجازی به راحتی میتوانند برای تقویت شکافهای سیاسی، طر گروههای خاص و حتی ایجاد نفرت و بیاعتمادی طراحی شوند.
این متخصص دنیای واقعیت افزوده نگران است متاورس با ایجاد سیستمی که در آن افراد نمیتوانند به سادگی از دستگاههای خود دور شوند تا با دنیای واقعی در ارتباط باشند؛ عملا واقعیت را نابود کنند. متاورس میتواند تا نقطهای رشد کند که اساسا بر تمام جنبههای زندگی ما تاثیر بگذارد و تقریبا برای اکثر آنها دور شدن از این فضا غیرممکن باشد. به این معنی که همه ما دائما در معرض هر واقعیت نادرستی هستیم که دیگران به ما نشان میدهند؛ چون هر چیزی دارای یک پوشش واقعیت افزوده است.
روزنبرگ تنها فردی نیست که نگران متاورس است. «اتان زاکرمن»، مدیر ابتکار زیرساخت دیجیتال دانشگاه ماساچوست نیز در مقالهای که در نشریه آتلانتیک منتشر کرد؛ فیسبوک را به سخره گرفت و پروژه جاهطلبانه «متا» این شرکت را تهدیدآمیز خواند. زاکرمن در سال ۱۹۹۴ یک نسخه اولیه از پروژه متاورس را ساخته است و اعتقاد دارد بیشتر از آنکه مفید باشد؛ آسیبرسان است.
زاکرمن میگوید: «متاورس وعده داده شده فیسبوک برای منحرف کردن ما از دنیایی است که به شکست این شرکت کمک کرده است.»
گفتنی است که علاوه بر فیسبوک، شرکتهای بزرگ فناوری دیگری مانند مایکروسافت و انویدیا هم روی متاورس کار میکنند. از متاورس به عنوان جانشین بعدی اینترنت یاد میشود.