طرح صیانت در آستانه دگرگونی اساسی؛ از نسخه جدید طرح صیانت وزارت ارتباطات تا بازگشت طرح به مرکز پژوهشها
نامهنگاری وزیر ارتباطات و رئیس مجلس برای طرح صیانت جدید

طرح صیانت در آستانه تغییرات و دگرگونیهای اساسی قرار گرفت. نامهنگاری وزیر ارتباطات با رئیس مجلس و رئیس کمیسیون مشترک طرح صیانت پیرامون اعمال نظرات وزارت ارتباطات و تاکید رئیس مجلس بر توجه به این نظرات و همینطور نظرات شورای عالی فضای مجازی، طرح صیانت را در وضعیت بازگشت به مرکز پژوهشها یا کمیته تخصصی قرار داده است.
از سوی دیگر، برخی نمایندگان میگویند وزارت ارتباطات به طور کاملا چراغ خاموش، نسخه جدیدی از طرح صیانت تهیه کرده است و اکنون آن را به مجلس پیشنهاد داده تا جایگزین نسخه فعلی طرح صیانت شود. گفته میشود در نسخه جدید طرح صیانت وزارت ارتباطات، از نظر محتوایی حدود ۷۰ درصد مشابه همان طرح صیانت قدیمی است ولی ۳۰ درصد آن بهروز و تغییر یافته است تا نظرات کسبوکارهای آنلاین و فضای مجازی را راضی کند و از تنشها و نگرانیهای پیرامون آن بکاهد.
امروز، ۸ آذرماه نهمین جلسه کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت با حضور نمایندگانی از وزارت ارتباطات و فناوی اطلاعات، صدا و سیما، اتاق بازرگانی، سازمان نظام صنفی رایانهای، پلیس فتا و مرکز ملی فضای مجازی برگزار شد. مطابق جلسات قبلی، در این جلسه هم پیرامون نحوه بررسی کلیات طرح صیانت بحثهایی مطرح شد.
در این جلسه، نمایندگان درباره نامه محرمانه عسی زارعپور، وزیر ارتباطات به رئیس کمیسیون مشترک پیرامون طرح جدید صحبت کردند و رضا تقیپور، رئیس کمسیون مشترک تایید کرد چنین نامهای با مهر محرمانه دریافت کرده است و قرار است به محتوای این نامه توجه کامل و ویژهای منظور شود. او گفت که وزیر ارتباطات در این نامه اشاره کردند که نظراتی در سطح جامعه در مورد این طرح وجود دارد و فرصتی فراهم شود و نظرات منتقدان طرح شود.
نمایندگان مجلس سه پیشنهاد کلی را برای تعیین تکلیف طرح صیانت مطرح کردند که پیشنهاد نخست، بازگشت طرح صیانت به مرکز پژوهشهای مجلس و تطبیق آن با طرح جدید وزارت ارتباطات بود. پیشنهاد دیگر، بررسی مجدد طرح در کمیته تخصصی و اعمال نظرات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شورای عالی فضای مجازی است. پیشنهاد سوم هم بررسی طرح صیانت در همین کمیسیون مشترک بود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه امروز، پیرامون چگونگی بررسی طرح صیانت و اعمال تغییرات و نظرات خواسته شده دولت و بخش خصوصی در آن تبادل نظر کردند. برخی از نمایندگان اعتقاد دارند براساس ماده ۱۴۲ آییننامه داخلی مجلس، طرح باید به مدت ۱۰ روز به مرکز پژوهشهای مجلس فرستاده شود تا این مرکز نظرات دولت و بخش خصوصی را در طرح صیانت اعمال و دوباره به کمیسیون مشترک بازگردانده شود.
برخی نمایندگان دیگر با این رویه مخالف بوده و خواستار بررسی طرح صیانت و تطابق آن با نظرات دولت در کمیتههای تخصصی بودند. در نهایت، قرار شده است در جلسه آتی پیرامون کلیات طرح صیانت و ارجاع آن به مرکز پژوهشها یا کمیتههای تخصصی رایگیری شود.
آنچه مشخص است؛ دولت و شخص وزیر ارتباطات، تاکید و اصرار بر تغییر بخشهایی از این طرح دارند تا نگرانیهای بخش خصوصی و کسبوکارها و فعالان آنلاین رفع گردد. این رویکرد طرح صیانت را به سوی تغییراتی پیش میبرد و شاهد نسخه جدید و بهروز شدهای از آن خواهیم بود.