پردازنده اینتل نسل ۱۲ در برابر رایزن سری ۶۰۰۰: کدام‌یک بهتر است؟

آیا پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل می‌توانند از رشد ای‌ام‌دی رایزن ۶۰۰۰ جلوگیری کنند؟

0

در نمایشگاه CES 2022 تعداد زیادی لپ‌تاپ جدید معرفی شد که برخی از آن‌ها جزو بهترین محصولات نمایشگاه بودند و موفق به دریافت جایزه شدند. بخش بزرگی از هیجان معرفی این لپ‌تاپ‌ها به تراشه‌های نسل ۱۲ اینتل و ای‌ام‌دی رایزن ۶۰۰۰ برمی‌گشت که روی آن‌ها سوار بود.

شرکت AMD با عرضه سری رایزن ۴۰۰۰ موفق شد در بازار لپ‌تاپ‌ها خودنمایی کرد و مایه دردسر اینتل شود؛ چون این تراشه‌ها روی لپ‌تاپ‌ها کارایی خوب و عمر باتری بیشتری ارائه می‌کردند و باعث توجه کاربران شدند. ای‌ام‌دی می‌گوید امسال نزدیک به ۲۰۰ مدل لپ‌تاپ با پلتفرم این شرکت وارد بازار خواهد شد.

با این حال، اینتل همچنان در بازار لپ‌تاپ پیشرو است و تراشه‌های Alder Lake این شرکت در آستانه ثبت یک نقطه عطف در برابر رقیب تازه‌وارد هستند؛ چون از یک به‌روزرسانی معماری بزرگ سود می‌برند.

در سال ۲۰۲۲، تقریبا در هر دسته از لپ‌تاپ‌ها می‌توانید پردازنده‌های اینتل نسل ۱۲ و ای‌ام‌دی رایزن ۶۰۰۰ را مشاهده کنید. به همین دلیل، می‌خواهیم در این مقاله نگاهی دقیق‌تر به این دو سری پردازنده داشته باشیم و بررسی کنیم واقعا کدام‌یک بهتر و از هر نظر ارزشمندتر است؟

اینتل نسل ۱۲ در برابر ای‌ام‌دی رایزن ۶۰۰۰: کارایی

این تراشه‌ها بالاترین کارایی را ارائه می‌دهند ولی باز همیشه این سوال در ذهن کاربران نقش می‌بندد که کارایی کدام‌یک بهتر است. در حالی‌که باید منتظر ورود لپ‌تاپ‌های مجهز به این پردازنده‌ها به بازار باشیم تا تست‌های واقعی نشان بدهند کدام‌یک کارایی بالاتری دارد ولی فعلا می‌توانیم به ادعاهای اینتل و ای‌ام‌دی درباره آن‌ها بسنده کنیم.

پردازنده مرکزی Core i9-12900HK چالش بزرگی برای AMD در سال جاری خواهد بود. چون این پردازنده ۱۴ هسته‌ای (۶ هسته با کارایی بالا و ۸ هسته با کارایی موثر) است در حالی‌که پردازنده مرکزی پرچم‌دار ای‌ام‌دی، Ryzen 9 6980HX فقط ۸ هسته‌ای است. از نقطه نظر مشخصات فنی روی کاغذ، بدون شک یک پیروزی بزرگ برای اینتل است ولی باید در عمل هم دید تفاوت کارایی آن‌ها چقدر است.

AMD می‌گوید پردازنده Ryzen 6000 در بازی‌های ۱۰۸۰p کارایی دو برابر و در رندرینگ ۳D بهبودی ۱۲۵ درصدی نسبت به Ryzen 7 5800U ارائه می‌دهد. اینتل نیز گفته تراشه‌های جدید ۴۹ درصد سریع‌تر از Ryzen 5000 در گیمینگ هستند. به‌زودی می‌توانیم این ادعاها را از نزدیک بررسی کنیم.

در حالی‌که کارایی پردازنده‌های پرچم‌دار در این میدان نبرد هیجان‌انگیز است؛ ممکن است پردازنده‌های سطح متوسط داستان جذاب‌تری داشته باشند. پردازنده‌های برند جدید سری P اینتل مصرف انرژی ۲۸ واتی در مقایسه با ۹ وات یا ۱۵ وات در سری U دارند که می‌توانند به لپ‌تاپ‌های سبک و نازه، قدرت بیشتری بدهند. بزرگ‌ترین پردازنده AMD برای رقابت با آن‌ها، پردازنده‌های گرافیکی RDNA 2 هستند که بعدا درباره‌شان صحبت می‌کنیم.

اینتل نسل ۱۲ در برابر ای‌ام‌دی رایزن ۶۰۰۰: عمر باتری

باز هم آزمایش‌های واقعی می‌تواند برنده نهایی را مشخص کند ولی AMD به دلیل بهبود فرآیند تولید ۶ نانومتری خود در برابر ۱۰ نانومتری اینتل، احتمالا باز هم عملکرد بهتری داشته باشد. این یک مانع بزرگ برای اینتل است که با وجود معماری جدید و بهبود یافته خود، باز هم نمی‌تواند در بحث عمر باتری بر AMD غلبه کند.

AMD مدعی است یک لپ‌تاپ رایزن ۶۰۰۰ تا ۲۴ ساعت پخش ویدئو می‌دهد. این شرکت سال گذشته نیز ادعا کرده بود که لپ‌تاپ‌های مجهز به پردازنده رایزن ۵۰۰۰ نزدیک به ۲۱ ساعت پخش ویدئو می‌دهند. این مقایسه نشان می‌دهد سری رایزن ۶۰۰۰ در عمر باتری حدود ۱۴ درصد رشد کردند.

در عوض، اینتل درباره عمر باتری پردازنده‌های خود سکوت کرده است که حداقل می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که هیچ دستاورد بزرگی نداشته است. یک استثنا می‌تواند لپ‌تاپ‌های نازک و سبکی باشد که در گذشته پلتفرم سری H را انتخاب کردند و اکنون در سال ۲۰۲۲ با پردازنده‌ای سری P وارد بازار می‌شوند و از نظر عملکرد عمر باتری بهتر شدند.

اینتل نسل ۱۲ در برابر ای‌ام‌دی رایزن ۶۰۰۰: گرافیک مجتمع

گیمرها به این‌زودی‌ها حاضر نیستند لپ‌تاپ‌هایی با کارت گرافیک یکپارچه خریداری کنند ولی اینتل و ای ام دی در این زمینه پیشرفت‌های قابل توجهی داشتند و حداقل می‌توانیم بگوییم بازی‌های ویدئویی معمولی را لپ‌تاپ‌های بدون کارت گرافیک مجزا، با کارایی خوبی اجرا می‌کنند.

گرافیک یکپارچه Xe اینتل در سال گذشته، یک جهش بزرگ رو به جلو بود؛ اگر هنوز برای بیشتر عناوین بازی AAA کافی نیست. ای ام دی هم ممکن است بازی‌های ۱۰۸۰p را با پردازنده‌های رایزن ۶۰۰۰ خوب اجرا کند و در این زمینه شاخص باشد. این شرکت مدعی است هسته‌های گرافیکی نسل جدید RDNA 2 می‌توانند ۳۰۳ درصد کارایی بهتری نسبت به Xe اینتل ارائه کنند.

این ممکن است برای به چالش کشیدن پردازنده‌های گرافیکی رده پایین اینتل مانند انویدیا MX کافی باشد. اگر فقط برخی اوقات سراغ بازی‌های ویدئویی می‌روید؛ شاید این نکته برایتان اهمیت زیادی داشته باشد.

در حالی‌که هسته‌های گرافیکی بیشتر روی بازی تمرکز دارند ولی در بحث رندرهای سه بعدی نیز مفید بوده و تاثیرگذاری بالایی دارند. به ادعای ای ام دی، نسل جدید هسته‌های گرافیکی این شرکت نسبت به قبل در رندر ۳D نزدیک به ۲.۳ برابر پیشرفت کرده و از سوی دیگر، اینتل نشان می‌دهد کاربران باید انتظار افزایش ۴۳ درصدی را داشته باشند.

اینتل نسل ۱۲ در برابر ای‌ام‌دی رایزن ۶۰۰۰: حافظه و ذخیره‌سازی

در حالی که بقیه بخش‌های گفته شده با این تراشه‌ها کاملا متجمع و یکپارچه شده است ولی اینتل و AMD پشتیبانی کمی از حافظه و ذخیره‌سازی ارائه می‌دهند.

پردازنده‌های رایزن ۶۰۰۰ به حافظه رم DDR5-4800 و LPDDR5-6400 محدود شده است و اینتل نسل ۱۲ به شما اجازه استفاده از DDR5-4800 و LPDDR5-5200 و DDR4-3200 و LPDDR4x-4267 را می‌دهد. احتمالا، این پشتیبانی برای لپ‌تاپ بعدی شما نخواهد بود ولی به طور کلی، شرکت‌های سازنده از گزینه‌های بیشتر استقبال می‌کنند؛ به‌ویژه با توجه به کمبود مکرر قطعات در دنیا!

به نظر می‌رسد فضای ذخیره‌سازی نیز اندکی به نفع اینتل کاهش یافته است. هر دو شرکت از یک اتصال x8 PCIe 4.0 و یک جفت اتصال x4 NVMe SSD پشتیبانی می‌کنند. AMD از یک اتصال x4 NVMe ثانویه برای پوشش یک اتصال SATA نیز استفاده می‌کند؛ در حالی‌که اینتل یک اتصال SATA متمایز دارد.

اینتل نسل ۱۲ در برابر ای‌ام‌دی رایزن ۶۰۰۰: درگاه‌ها

نکته مهم، عدم پشتیبانی ای ام دی از اتصالات تاندربولت ۴ است. رایزن ۶۰۰۰ از USB 4 پشتیبانی می‌کند که یک تجربه بسیار مشابهی با پهنای‌باند ۴۰ گیگابیت در ثانیه ارائه می‌دهد. اگر خواستید یک لپ‌تاپ با پردازنده AMD Ryzen 6000 استفاده کنید؛ برای انتخاب یک هاب USB Type-C کمی محتاط باشید تا مطمئن شوید که از USB 4 پشتیبانی می‌کند.

از سوی دیگر، اینتل هم یک کاستی بزرگ دارد و آن پشتیبانی بومی از HDMI 2.1 است که در رایزن ۶۰۰۰ داریم. ممکن است اینتل این مورد را غیرضروری بداند؛ چون لپ‌تاپ‌های گیمینگ و لپ‌تاپ‌های متمرکز بر سازندگان، همچنان این مورد را با پردازنده‌های گرافیکی سری Nvidia GeForce RTX 30 ارائه می‌کنند و از HDMI 2.1 پشتیبانی می‌کنند.

چشم‌انداز

باید لپ‌تاپ‌های مجهز به این دو سری پردازنده وارد بازار شوند و از نزدیک مورد بررسی و محک‌زنی قرار بگیرند تا مشخص شود هر کدام در بخش‌های مختلف چه امتیازی می‌گیرند اما هر کدام برای خود برتری‌های قانع‌کننده‌ای دارند.

ای ام دی روی عمر باتری مانور می‌دهد و اینتل هنوز سری U با مصرف توان ۹ وات و ۱۵ وات را پیشنهاد می‌دهد. ضمن اینکه اینتل، پردازنده‌های سری P نسل جدید را با مصرف توان ۲۸ وات برای لپ‌تاپ‌های سبک و نازک ارائه داده است که در برابر پردازنده‌های ۶ نانومتری AMD قرار می‌گیرند.

کارایی بالا در گیمینگ با جدیدترین پردازنده‌های گرافیکی انویدیا برای اینتل یک مزیت بزرگ است؛ اگرچه هنوز به طور قطعی نمی‌توان نظر داد. گیمرهای معمولی که نمی‌خواهند یک هزینه زیاد برای خرید یک لپ‌تاپ گیمینگ واقعی با پردازنده گرافیکی مجزا و اختصاصی بدهند؛ امسال ای ام دی گزینه‌های بهتری دارد.

ای ام دی در مسیر تولید پردازنده‌های لپ‌تاپ قرار گرفته است و امسال هم مدل‌های بیشتری با تراشه‌های این شرکت روانه بازار می‌شود.  این موضوع می‌تواند سازندگان را تحت تاثیر قرار دهد تا مدل‌های جدیدتر و پیشرفته‌تری بسازند. با این حال، همان‌طور که نسل ۱۲ اینتل در دسکتاپ توانست همه را غافل‌گیر کند؛ شاید امسال هم اینتل با نسل ۱۲ لپ‌تاپ، دوباره این کار را انجام دهد.

در حالی‌که نمی‌توانیم یک برنده قاطع و پیروز نهایی در این مقایسه داشته باشیم؛ چیزی که هیجان‌انگیز است؛ ورود لپ‌تاپ‌های نسل ۱۲ اینتل و رایزن ۶۰۰۰ ای ام دی و رقابت آن‌ها با لپ‌تاپ‌های اپل است.

منبع laptopmag
 
آگهی متنی در «همه» صفحات
درمان سریع سیاتیک و دیسک کمر / اندولیفت صورت دکتر رفیعی / متخصص زنان / خرید انواع نهال بادام از برتر نهال / نهال بادام / کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان / کاشت مو / شیشه اتومبیل / دانلود سوالات استخدامی آموزش و پرورش / ثبت برند / سرور مجازی / قیمت سئو / آموزش ارز دیجیتال / فروشگاه اینترنتی زنبیل / مشاوره حقوقی تلفنی / وکیل / سپتیک تانک/ تبلیغ در گوگل/ buy neuralink / خرید ساعت دیواری / لیزر درمانی بواسیر / خرید نهال گردو خوشه ای پربار / خرید نهال گردوی چندلر پیوندی / درمان دیسک کمر / نهال گردو / بیمه عمر پاسارگاد / ساعت تبلیغاتی / تجهیزات پزشکی / اورولوژیست / خرید سرور مجازی / تعمیر ماشین ظرفشویی / خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / خرید لایسنس نود 32 / مجتمع فنی ونک / دانلود سریال / خرید تتر / متخصص ارتودنسی / دکتر زنان / دانلود فیلم دوبله فارسی / دانلود فیلم هندی / چاپ لیوان / حمل بار دریایی از چین / رژیم آنلاین آردایت / بهترین سریال های ایرانی / داروخانه همتا / سانتریفیوژ / داروخانه اینترنتی آرتان / فروشگاه آنلاین زوجیم / چاپ کلاه / کاشت مو / درمانکده / کاشت مو / پزشکا / قیمت ساک پارچه ای / تحلیل تکنیکال فارکس / سایت نوبت دهی دکتریاب / بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران / بهترین سریال های کره ای / دکتر فارمو / کتاب صوتی رایگان / تولید محتوا / بلیط هواپیما تهران / دانلود نرم افزار / مجتمع فنی ونک / سریال جدید / داروخانه آنلاین تینا / سایت ترجمه تخصصی رایت می /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.