فیلم آمریکایی آرام – نقد و بررسی – The Quiet American

0

نوشته: حمید رضا صدر

سایگون،1952‌. تامس فاولر ژورنالیس تانگلیسی که سال‌ها است در این شهر به سر می‌برد با دختر جوان و زیبای ویتنامی به نام پونگ ارتباطدارد. او نمی‌تواند با پونگ ازدواج کند چراکه هنوزنتوانسته همسرش را در لندن طلاق دهد. فاولر درآستانهٔ برگردانده شدن به انگلیس است که بهسردبیرش قول می‌دهد گزارش مفصلی در موردفات دیم محلی که لشگر فرانسه با کمونیست‌هامی‌جنگد، تهیه کند. او با الدن پایل یکی از کارمندانسفارت آمریکا آشنا می‌شود. فاولر پایل و پونگ رابا هم آشنا می‌کند. پایل شیفهٔ پونگ شده و این را بهفاولر می‌گوید. فاولر در سفرش به فات دیم درکمال حیرت پایل را در آن مکان می‌بیند. او دربازگشت پس از انفجار بمبی در سایگون باز هم پایلرا در محل انفجار می‌یابد. پایل مجبور می‌شودبرای او اعتراف کند برای سیا کار می‌کند و او به یکیاز مخالفان فرانسوی‌ها کمک‌های بزرگی می‌کند. فاولر سعی می‌کند با نشان دادن یک نامه قلابی بهپونگ مبنی بر طلاق همسرش او را به ماندن باخویش وادار کند. ولی خواهر پونگ دروغ او را باخواندن نامه برملا می‌کند. پونگ با پایل می‌رود، اما پایل به صورت مشکوکی کشته می‌شود. پلیساز فاولر می‌خواهد در این امورد اطلاعاتی بدهد وفاولر می‌گوید چیزی نمی‌داند. فاولر در ویتنام باقیمی‌ماند.کارگردان: فیلیپ نویس. فیلمنامه: کریستفر هپتنو رابرت شناکان بر اساس رمان گراهام گرین. فیلمبرداری: کریستفر دویل. تدوین: جان اسکات. موسیقی: کریگ آرمسترانگ. بازیگران: مایکل کین (تامس فاولر)، براندون فریزر (الدن پایل)، دوتی‌های ین (پونگ). محصول 2002 آلمان و آمریکا،101 دقیقه.

معمولا در جریان خواندن آثار گراهام گرین اینپرسش در ذهن‌مان جرقه می‌زند: چگونه می‌تواندر جامعه‌ای تباه شده و رو به زوال به اصول ثابتیپایدار ماند؟”و”آیا وفاداری به اصول ثابت ناشی ازبلاهت و ساده‌انگاری نیست؟”

گرین به عنوان نویسنده‌ای دل‌بسته به سیاست، شرایط دوران و دیدگاه‌های سیاسی حاکم را از صافیشخصیت‌هایش در برهه‌های خاص زیر ذره‌بینمی‌برد، و در امریکایی آرام-ضد آمریکایی‌ترینرمانش-مسائل سیاسی آسیای جنوب شرقی را ازصافی سه شخصیت اصلی‌اش که هریکدل‌مشغولی‌های جداگانه‌ای دارند پیوند می‌دهد. از جایی که خبرنگار انگلیسی، تام فاولر”مایکل کین”بالای سر جسد الدن پایل آمریکایی”براندون فریزر”می‌ایستد، فیلم به چرایی مرگ این آمریکایی یا مظنونبودن به مرد انگلیسی اشاره می‌کند. اما بیش ازکنجکاوی برای دستیابی به جزئیاتی از این دست بهتغییر دائمی اصول شخصیت‌ها که بازتابندۀدگرگونی‌های سیاسی و اقتصادی هستند می‌رسیم.

فیلیپ نویس با تاکید بیش‌تر به جزئیات محیط”درمقایسه با قصه”، و به مدد فیلمبرداری کریستفر دویل”مثلا تاکید بر نور قرمز و زرد”آدم‌ها را اسیر فضاییمصروع، جایی که جاسوسی، اغوا، هوس، فحشا، مواد مخدر و دروغ همه را غرق کرده، نشان می‌دهد. برای او سایگون 1952 تبلور انحطاط به شمار می‌رود. رابطهٔ سه شخصیت اصلی-فاولر، پایل و دختر ویتنامی–مبتنی بر پرده‌پوشی و گناه است. فاولر در مورد جداییاز همسرش به دختر دروغ می‌گوید، پایل ماهیتحرفه‌اش را باز نمی‌کند، و دختر از فاولر جدا شده و بهپایل پیوسته و دوباره نزد فاولر بازمی‌گردد. توفیق نویسدر پیوند بصری آدم‌هایش با آن فضا، و رسیدن از اینفضا به روابط سیاسی ابتدای دههٔ پنجاه در آسیای جنوبشرقی نهفته است.

مایکل کین به نقش فاولر پا به سن گذاشته، این خبرنگارسالها جاخوش کرده در ویتنام که برای خودش پادشاهبی‌تاج و تختی به شمار می‌رود و آن‌قدر در پیلهٔ موادمخدر و روابط جنسی فرورفته که یادش نمی‌آید دنیایبزرگ‌تری هم هست، راوی رخدادها است. نویس برایوفاداری به ضمیر من و روایت اول شخص مفرد درقصهٔ گرین، فیلم را با او بر سر جسد پایل آغاز کرد وهمه چیز را طی یک فلاش‌بک نشان می‌دهد. در طولروایت او است که احساس می‌کنیم نمی‌توانیم به اواعتماد کنیم و شاید ما را هم گول می‌زند. چنان‌که هرگزدرنمی‌یابیم در مرگ پایل نقش داشته یا نه. تاکید دائمیبر حضور این من خسته، از یک سو بر تنهایی او افزوده، و از سوی دیگر ما را به سایه روشن‌های یک دوران وادارمی‌کند.

همهٔ جزئیات مثل شوخ‌طبعی رنگ‌پریدهٔ او، مثل تشکر از سرباز فرانسوی، که طپانچه‌ای به او می‌دهدتا اگر لازم باشد با آن خودکشی کند، و شیفتگی‌اش بهدختر ویتنامی که اعتراف می‌کند اگر او را از دست بدهدمردنش آغاز می‌شود، خبر از تمام شدن یک دورانمی‌دهند. عصر تمام شدن سلطهٔ انگلیس درسرزمین‌های دور و آغاز سلطه جدیدی توسطآمریکایی‌ها. دختر ویتنامی به عنوان عامل رقابت دو مرددو جریان انگلیسی و آمریکایی در وجه نمادین موردبهره‌برداری و استثمار قرار می‌گیرد و معیاری است برایوادار ساختن آن‌ها به رو کردن دست‌های‌شان. شاخص‌ترین گرهٔ فیلم‌نویس با روایت جوزف منکیهویتس در نسخه سال 1958‌ امریکایی آرام در شخصیتپایل نهفته. منکیه ویتس با خیانت آشکار به اثر گرین از پایلشخصیتی دوست‌داشتنی ساخت و در جهت مخالفقصه حرکت کرد. در وهله اول اودی مورفی را براینقش پایل برگزید. بازیگری با چهرهٔ معصوم و نگاهمهربان که اگر می‌خواست هم نمی‌توانست پیچیدگیشخصیت پایل را نشان دهد. او در هر شرایطی آمریکاییدوست داشتنی بود. وقتی منکیه ویتس پایان قصه را همتغییر داد و پایل تطهیر شد، دست زن را گرفت و رفتو فاولر رفیق و جاسوس کمونیست‌ها معرفی شد

دیگرچیزی از قصه گرین باقی نماند. چنان‌که گرین با خشماعتراضش به مثله کردن اثرش را-بی‌ثمر-ابراز کرد وآن را خیانت خواند. نویس ظاهر آرام، آرمان‌گرا ودوست‌داشتنی پایل را کنار زده و او را بدون نمایشصحنه‌هایی پر آب و تاب، دسیسه‌گر جدید این دنیا نشانمی‌دهد او با نمایش صحنه‌هایی از حضور گستردهآمریکایی‌ها در ویتنام در انتهای فیلم به این مایهٔ گرینکاملا پایبند می‌ماند. شخصیت پایل برای گرین در عینحفظ معصومیت ظاهری آمریکایی، توطئه‌گر عصرجدید است. کسی که سلاح‌های کشتار جمعی را بهآسیای جنوب شرقی آورده و آدم‌های معمولی را نشانۀمی‌رود. فریزر به صورتی غیرمنتظره سایه روشن‌هایاین شخصیت را به شکل درخشانی عیان می‌کند. خشونت جاری پشت ظاهر پسربچه‌ای او چیزی استکه فاولر کارکشته را به بازی می‌گیرد. صحنه‌ای که باخوسنردی به فاولر در اشاره به دختر ویتنامی می‌گوید:”می‌دانم که با گرفتن او از تو کار بدی می‌کنم، ولی ایناز آن موقعیت‌هایی است که یکی باید کار بدی انجامدهد”در نهایت سادگی از فرط صراحت تکان‌دهندهاست. شاید در صحنه‌های اولیه بی‌دست و پا به نظربرسد، اما وقتی برای دفاع از خود و فاولر برابرمهاجمین با استادی و بسیار سریع تفنگی را برداشته وآمادهٔ شلیک می‌کند درمی‌یابیم با حرفه‌ای تمامعیاری روبه‌رو هستیم که فرهنگ اسلحه را بهتر ازهر کسی می‌شناسد.

حضور آمریکایی‌ها در ویتنام درصحنه‌ای دیگری به صورت هشداردهنده‌ای عرضهمی‌شود. قطره‌های خون ناشی از کشتار اسلحه‌هایآمریکایی روی پیراهن تمیز و اتوکشیدهٔ پایلریخته، و برای اولین بار او را هراسان و آشفتهمی‌بینیم. به نظر می‌رسد تحمل قتل‌عام را نداردو چیزهایی که دوروبرش اتفاق می‌افتد ارتباطیبا او ندارد. اما چه بپذیرید یا نپذیرید دستش بهخون آغشته است. بنابراین هرچند فیلم با نمایشمرگ جسمی او آغاز می‌شود، اما ره‌آورد اینمرد آمریکایی که هرچه هست آرام نیست، عصرجدیدی را می‌گشاید.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

شوخی با درونگراها (نرنجید! خودم یک درونگرا هستم)

در مورد درونگراها بسیار مطلب نوشته‌ام. یک زمانی درونگرایی در جامعه خیلی تابو بود و هنوز هم مقداری است.خود من به عنوان یک درونگرا زمانی از درونگرایی خود شرمنده بودم. اما بعدا متوجه شدم که درونگرایی یک ویژگی شخصی است. درونگراهایی یک طیف…

تصاویر طبقه‌بندی شدن پنتاگون البته «تخیلی» و حاصل میدجرنی از بازیابی یوفوها و برنامه‌ مهندسی معکوس…

بشقاب پرنده مخفف عبارت Unidentified Flying Object است. به هر شیء یا پدیده‌ای اطلاق می‌شود که در آسمان مشاهده شود و به راحتی قابل شناسایی یا توضیح نباشد. بشقاب پرنده‌ها اغلب با ادعا‌های مربوط به فضاپیما‌های فرازمینی مرتبط هستند، اما می‌توان…

روجلدهای قدیمی مجله‌های کیهان بچه‌ها

کیهان بچه‌ها مجله‌ای بود که در دوران کودکی می‌خریدیم. برای من کیهان بچه‌ها بوی نان می‌دهد! چون پدرم همیشه بعد از رفتن نانوایی؛ نان‌ها را لای مجله می‌گذاشت و وقتی به خانه می‌آمد من دوان دوان می‌رفتم و مجله را از او می‌گرفتم.منابع…

تصاویر و لطایفی در مورد زندگی در اروپای شرقی

اروپای شرقی هنوز سنت‌های خاص خود را دارد و هنوز به اندازه بخش غربی مدرن نشده است و فرهنگ خاص خود را داراست.به همین خاطر ممکن است ما برخی از روندهای آنجا احساس نزدیکی کنیم.به تصاویر زیر بنگرید:آکوامن بعد از 2 هفته در بلغارستان…

قسمت دیگری از عکس‌های تاریخی کمتر دیده شده: یک عکس ارزش هزار کلمه را دارد!

شاید این گفتار مشهور فرنگی‌ها که می‌گویند که یک عکس به اندازه هزار کلمه سخن می‌گوید، غلو باشد. گاهی در یک عکس فقط زیبایی می‌بینیم. گاهی هم داخل آن چیزی نیست. بدتر از همه، گاهی چون یک عکس برش محدودی از زمان و مکان است، به نوعی حاوی دروغ است…

داستان واقعی اسکینر: روانشناس مشهور دهه ۱۹۴۰- آیا او واقعا دخترش را در داخل یک جعبه برای آزمایشاتش…

بوروس فردریک اسکینر معروف به بی‌اف اسکینر یک روانشناس، رفتارشناس، نویسنده، مخترع و فیلسوف اجتماعی آمریکایی بود. او در ۲۰ مارس ۱۹۰۴ در Susquehanna در پنسیلوانیا به دنیا آمد و در ۱۸ اوت ۱۹۹۰ در کمبریج، ماساچوست درگذشت.اسکینر بیشتر به خاطر…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.