چشم بر هم زدیم و این روتینهای کامپیوتر و اینترنت دوران ما تبدیل به خاطرات پیشکسوتها و کهنسالان شد!
این سالها گاهی ما از کندی تحولات به قول خودمان انقلابی در طراحی گوشیهای هوشمند، شکوه و شکایت میکنیم و انتظار داریم که هر سال گجتها و فناوریها نسبت به سال پیش، تغییرات شگرف داشته باشند.
اما اگر دقیقتر نگاه کنیم و تغیرات را در بازه زمانی دو دهه بنگریم، میبینیم که میزان تحولات واقعا زیاد و باورنکردنی بودهاند.
دو سه دهه در مقیاس تاریخ بشری لحظهای بیش نیست. در تاریخ چه بسا گاهی در عرض صدها سال، فناوریهای باستانی کوچکترین تغییری نمیکردند و گاهی به به تناسب انحطاط تمدنها، فناوری به قهقرا میرفت.
با این حساب ناسپاسی که از تغییرات مثبت ایجاد شده غافل شویم.
در این پست تعدادی عکس را با هم مرور میکنیم که ناگهان ما را به یکی دو دهه پیش پرتاب میکنند و خیلی چیزها را دوباره به خاطر ما میآورند!
زمانی که برای انتصال به اینترنت به خط تلفن نیاز بود و تازه نمیشد در آن واحد هم صحبت کرد و هم اینترنت داشت. چقدر در آن سالها پدرها و مادرها اذیت شدند و چقدر فیش تلفن پرداخت کردند!
یک زمانی شاید یادتان رفته که برای وارد شدن به یک سایت حتما باید آدرس دقیق آن را تایپ میکردید و تایپ دو سه حرف اول نام دامین یک سایت، فهرست پیشنهاداتی برای شما باز نمیکرد!
نرمافزار رییل پلیر، پادشاه پخش جاری و استریم در یک زمان. البته با آن اینترنتی که ما داشتیم، چندان استفاده از آن برایمان مقدور نبود.
وبسایتها و وبلاگها زمانی پر بودند از چیزهایی مانند آمارگیر سایت، لینکدونی و البته جناب بلاگرولینگ.
وینمپ – Winamp – پخش کننده صوتی بیهمانند سالهای پیش – رابط کاربری ساده و عالیاش هنوز هم کلاس درسی برای ساختن اینترفیس برنامهها است.
عادت داشتیم، ظاهر ویندوز را مرتب عوض کنیم. عجب کار تباهی بود. خب، اینترنتی نبود و برای ما همین سرگرمیها مایه نشاط بود.
اینجا نشانگرها ماوس شخصیسازی شده را میبینید:
یک کار تباه دیگر که زمانی نشانه کلاس هم بود، این بود که اشخاص و شرکتها یک دامینی ثبت میکردند و بعد یک سال، صفحه «در دست احداث» را در آن هوا میکردند. چون آن زمان عملا فروش آنلاینی مطرح نبود و برندسازی آنلاین هم در مرحله جنینی خود بود، شتابی برای تعجیل در کار نداشتند. گاهی هم آدم حس میکرد که عامدانه این صفحه را بارگزاری کردهاند که القا کنند که چه چیزی مهمی در دست ساخت است!
تمیز کردن ماوس و به خوصی توپی آن!
حتی ما هم همراه محصولات و قطعات کامپیوتر گاهی سی دی تبلیغی AOL دریافت میکردیم
اینترنت دیال آپ لعنتی و البته یاد همه ترفندها و نرمافزارهای جانبی میافتم که میخواستند سرعت دسترسی ما را اندکی بالاتر ببرند یا بهینه کنند و هیچ کدام هم پاسخ نمیدادند!
فلش پلیر: یکی از بدترین فرمتهای چندرسانهای تاریخ و نرمافراری که همیشه باگ داشت و کند بود و بدتر از همه رخنه امنیتی ایجاد میکرد!
MapQuest – جد بزرگ نقشههای کامپیوتری و اینترنتی
برای بازیهای چندنفره گاهی مردم پیش میآمد کل سیستم را به خانه دوست خود میبردند!
تمهای ویندوز و البته اسکرین سیورها و کاغذدیواریها: به صورت دیوانهواری آنها را مرتب عوض میکردیم!
دعوتنامه جیمیل هم داستانی بود. خاطره شخصی من این است که در هفتهنامه عصر ارتباط در مورد امکان راهاندازی آن خواندم و بحث بر سر این بود که این امر واقعی است یا یک دروغ اول آوریل.
بعد که جیمیل راه افتاد، در به در دنبال یک دعوتنامه بودم. معمولا هم تا با اسم دخترانه از کسی درخواست نمیکردی، دعوتنامه به شما نمیداد. آخرش هم من دعوتنامه را از یک هندی دریافت کردم که بی طمع و بدون هیچ درخواستی، دعوتنامه برای من فرستاد!
موتور جستجوی Ask Jeeves و البته آلتا ویستا:
برای پیدا کردن آلبوم موسیقی مورد نظرتان باید کیف سی دی ها را جلویتان میگذاشتید و مرتب سی دی عوض میکردید!
گیمهای یاهو در چترومها:
بیبیاس یا سامانه تابلوی اعلانات Bulletin board system از بسیاری جهات پیشگام اینترنت بود. آنها بیشتر دذ اوایل دهه ۱۹۹۰ مرسوم شدند. اینفوورلد تخمین زدهاست که ۶۰٬۰۰۰ بیبیاس در سال ۱۹۹۴ به تنها ۱۷ میلیون کاربر در ایالات متحده خدمات ارائه کرده بودند.
مبحث قدیمی ASL در چتهای بیانتها. آن زمان چتها اسباب وقتگذرانی مهمی بودند، چیزی شبیه ساعتهای اسکرول بیهدف کاربران در اینستاگرام کنونی
مترجم بابل فیش
میخوام گریه کنم..
عالی
یادش بخیر
یادش بخیر.
اون دوران دردسر زیاد داشت.
یه نرمافزار چت تلفنی به اسم هایپر ترمینال هم بود