درمان سکته قلبی با استفاده از mRNA: نتایج امیدوارکننده

محققان دانشگاه هیوستون روی روش جدیدی را برای کمک به بازسازی سلولهای قلب پس از حمله قلبی با استفاده از mRNA کار میکنند. با این روش سلولهای قلبی به حالتی شبیه سلولهای بنیادی بازمیگردند. آزمایش روی موشها نشان داده که عملکرد قلب یک ماه پس از حمله قلبی، بهبود قابل توجهی دارد.
برخلاف اکثر بافتهای بدن، سلولهای قلب توانایی محدودی برای بازسازی پس از آسیب دارند.پس از حمله قلبی بافت آسیب دیده به صورت بافت جوشگاه یا اسکار درمیآید و عملکرد قلب را کاهش میدهد و میتواند منجر به فوت زودهنگام یا نارسایی قلبی و دیگر عوارض قلبی شود.
در سالهای اخیر، دانشمندان روش ترمیم با استفاده از سلولهای بنیادی جفت را آزمایش کردهاند و برخی دیگر فاکتورهای رونویسی را شناسایی کرده اند که میتوانند سلول های قلب را وادار به شروع دوباره ازدیاد کنند.
در تحقیق جدید، محققان هیوستون دو فاکتور رونویسی جهش یافته به نام Stemin و YAP5SA را شناسایی کردند که می توانند سرعت تکثیر سلولهای قلبی یا اصطلاحا کاردیومیوسیتها را افزایش دهند.
آزمایشها روی سلولهای موش کشت داده شده نشان دادهاند که Stemin خواص سلولهای بنیادی را در کاردیومیوسیتها فعال میکند، در حالی که YAP5SA این فرآیند را با القای رشد تقویت میکند.
این دو فاکتور رونویسی با استفاده از mRNA مصنوعی وارد سلولهای قلب میشوند. این همان فناوریای است که به طور گسترده برای ساخت واکسنهای کووید-۱۹ استفاده میشود. mRNA به ریبوزومهای سلولی دستور تولید Stemin و YAP5SA را میدهد.
در آزمایشهای دیگر، گروه تحقیق mRNA حاوی فاکتورهای رونویسی را پس از حمله قلبی به قلب موشهای زنده تزریق کردند. در عرض ۲۴ ساعت، تکثیر سلولهای قلب حداقل ۱۵ برابر افزایش یافت که به طور قابل توجهی عملکرد قلب را بهبود داد.
مقایسه ترمیم قلب موش چهار هفته پس از حمله قلبی سمت چپ: موشی که درمان دریافت نکرده. سمت راست: قلب یک موش آزمایشی که درمان mRNA دریافت کرده:
مانند هر مطالعه دیگری بر روی حیوانات، نتایج ممکن است لزوماً برای انسان قابل تعمیم نباشند.
این تحقیق در The Journal of Cardiovascular Aging منتشر شده است.