آیا ما در مغزمان کارخانه تولید خوشبختی داریم؟!

1

(لحن محاوره‌ای این پست به خاطر این است که ابتدا برای انتشار در اینستاگرام یک پزشک آماده شده.)

شاهدانه گیاه بومی جنوب آسیا است. از پنج هزار سال پیش از این گیاه برای تولید پارچه، بادبان، طناب، و کاغذ استفاده می‌شد.

اما حتما می‌دانید که چیزی که این گیاه بابتش مشهوره، کاربردش برای تولید مواد روانگردان ماری‌جوانا و حشیش و اصطلاحا «کانابینوئید»ها  است. از دوران باستان این کاربرد شاهدانه رایج شد. حتی کنار مومیایی‌ها و داخل معابد مصر هم شاهدانه پیدا شده.

از حدود دهه 1970 رفته رفته استفاده دارویی و تفریحی از مخدر شاهدانه از نظر قانونی ممنوع شد، اما با گذشت 4 دهه، این ممنوعیت در حال رنگ باختنه.  در واقع مرز بین مجاز و ممنوع بودن، اون طورها هم که تصور می‌کنیم واضح نیست و مقایسه سود و زیان و آگاهی دقیق از مکانیسم اثر یک دارو، در کنار مسائل اجتماعی و سیاسی روی اون تاثیر می‌گذاره.

تو این مطلب می‌خواهیم بفهمیم که چطور دانشمندها متوجه مکانیسم اثر شاهدانه و مواد مشتق از آن روی مغز شدن.

در دهه هفتاد، سه داروی غیرقانونی بسیار استفاده می‌شدند، ماری جوآنا، تریاک ( به شکل مورفین و هروئین) و کوکائین. در مورد تریاک و کوکائین دانشمندان خیلی چیزها می‌دونستن. اما در مورد ماری جوآنا تقریباً هیچ چیزی نمی‌دانستند.

به همین خاطر رافائل مشولام، شیمیدان جوان بلژیکی، پس از گرفتن دکتری‌اش از انستیتو وایزمن و تمام کردن پسادکتری در دانشگاه راکفلر، به اسرائیل رفت تا روی این قضیه کار کنه.

مسیری که مشولام طی کرد اصلا آسان نبود. اولین مشکل این بود که به هر حال ماری جوآنا غیرقانونی بود و نمی‌تونست ماده خام مورد نیازش را برای آزمایشگاه تهیه کنه! پس مشولام با بهره بردن از تجربه نظامی‌اش، پلیس اسرائیل را مجاب کرد تا برای شروع پروژه طولانی‌اش پنج کیلوگرم حشیش لبنانی در اختیارش قرار بده!

بعد از اون وقت گذاشت و 100 ترکیب شیمیایی از شاهدانه جدا کرد و یک یک اونها را روی میمون‌ها آزمایش کرد تا ببینه کدوم یکی ماده مؤثر روانگردان هستن. این رو در نظر بگیرین که تشخیص تغییر روانی و نشئگی در میمون‌ها هم کار ساده‌ای نبود.

بالاخره در سال  ۱۹۶۴ مشولام تونست ترکیب دلتا 1- تتراهیدرو کانابینول (دلتا ۹- تی اچ سی) را به عنوان ترکیب مؤثر شاهدانه شناسایی کنه و متوجه بشه که سایر ترکیبات شاهدانه با اینکه اثر روانگردانی ندارن، اثر‌های فیزیولوژیکی  مثل ضدالتهاب و گشادکنندگی عروقی دارند و همین اثرات هستن که باعث می‌شن این سال‌ها مرتب اثر دارویی شاهادانه و مشتقاتش رو بعضی‌ها مدام تبلیغ کنن.

اما فکر می‌کنین کار تموم شده بود؟!

خیر. حالا باید مشخص می‌شد که این ترکیب واقعا چطوری عملکرد مغز روی تغییر می‌ده. مثلا تغییرات ادراکی تا حد توهم ایجاد کنه یا منجر به بروز سرخوشی می‌شه یا اشتها رو زیاد می‌کنه.

اینجا بود که مشولام تونست کار اصلی‌تر یعنی شناسایی گیرنده‌های مغزی رو که این ترکیب بهش می‌چسبه رو انجام بده. در واقع اون هم کلید رو پیدا کرده و هم قفل رو.

جالبه که این قفل یا گیرنده روی نورون‌ها یا سلول‌های عصبی مغز فقط و فقط با ترکیب مؤثر شاهادانه یعنی همون دلتا ۹- تی اچ سی باز می‌شه.

اما الان ما می‌دونیم که دو نوع گیرنده کانابینوئید یک و دو داریم که نوع یک در بیشتر مغز وجود داره و نوع دوم باعث تعدیل سیستم ایمنی می‌شه.

وقتی مولکولی با گیرنده‌ای روی سطح یک نورون جفت می‌شه می‌تونه عملکردی رو فعال یا غیرفعال کنه، حساس‌ترش کنه یا شیوه ارتباط با نورون‌های همجوارش رو تغییر بده.

مشولام بعدا تونست ساختار شیمیایی ماده موثر را بیشتر مطالعه کنه و یک یک ماده مصنوعی درست کنه که 100 برابر قوی‌تر از  دلتا ۹- اچ تی سی باشه. به عبارت دیگه پنج گرم از آن اون، تاثیر محدود 12کیلو ماری جوآنا رو داشته باشه.

اما کنجکاوی و سوال اصلی که در واقع نکته اصلی این پسته، چیز دیگه‌ای است.

تا همینجا کاری سوالی در ذهنتون مطرح نشده؟!

چرا نورون‌های مغز آدم برای گیاهی که در جنوب آسیا می‌روید باید گیرنده داشته باشن؟

مگه ممکنه در همه آدم‌ها گیرنده‌ای وجود داشته باشه که فقط با ماده‌ای فعال بشه که قرن‌ها فقط در یک منطقه محدود در روی زمین پرورش پیدا می‌کرده؟!

یعنی اونهایی که اصلا امکان مجاورت با این ماده مؤثر شاهادانه رو نداشتن تصادفی این گیرنده رو در سلول‌های عصبی مغزشون داشتن و این گیرنده‌ها بی‌مصرف بودن؟

اصلا رازی در پیدایش و تکوین آدمی وجود داشته؟!

خب زیاد هم هیجان‌زده نشین و به سناریوهای علمی – تخیلی فکر نکنین.

پاسخ یه مقدار ساده‌تره. در واقع به صورت طبیعی مغز همه ما سامانه کانابیونید داره و برای فعال شدنش نیازی نیست که علف بکشیم یا نکشیم! پاسخ معما این است که بدن خودش شاهدانه خودش را می‌سازه.

در سال ۱۹۹۲، نزدیک به سی سال از کشف ماده مؤثر شاهدانه، مشولام (که دیگه پیر شده بود ولی پشتکارش را حفظ کرده بود) دوباره یک کشف بزرگ کرد:

او ترکیب طبیعی که توسط خود بدن ساخته می‌شه، به صاطلاح ترکیب درونزادی رو پیدا کرد که همون اثر شاهادانه رو داره و اسمش را گذاشت:  آنند آمید Anandamide .

حالا این اسم اصلا یعنی چی؟

یعنی آمیدی که خوشی تولید می‌کنه. بیشتر توضیح می‌دم: این ترکیب از نظر شیمیایی یک نوع آمیده و آننده در در زبان سانسکریت یعنی خوشی و برکت!

چه اسم جالبی!

پس ما به صورت طبیعی و فیزیولوژیک هم مقدار ماده موثر شاهدانه در بدن تولید می‌کنیم. اما خب وقتی کسی ماری جوآنا استفاده می‌کنه بسیار بسیار بیشتر از تولید اندک درونزاد، ماده مؤثر به این گیرنده می‌رسونه.

همین موضوع تقریباً در مورد همه دارو‌ها صادق است.

سرخوشی بعد از یک ورزش مثلا دویدن آرام رو تجربه کردین. بخش عمده‌ای از اون حاصل مواد مخدر درونزاد ما است که اندروفین نامیده می‌شه. یعنی ما مقدار خیلی کمی مورفین در شرایطی مثل این می‌سازیم.

اندورفین‌ها (مواد مخدر درون زاد) که بدنمان به طور طبیعی تولید می‌کند – مثلاً موقع دویدن – گیرنده‌های مخدری ما را خیلی خیلی کمتر از مورفین یا هروئین فعال می‌کنند.

تذکر: این پست صرفا نگاهی از نظر تاریخ علم و عملکرد بدن به کانابینوئیدها دارد و بحث در مورد  آثار جانبی کانابوئیدها و پیامدهای اجتماعی آن نیاز به نوشته‌ای جدا و محققانه دارد. پس لطفا این مطلب جدا را هم با هم اشتباه نگیرید.


منبع و کتابی که توصیه می‌کنم بخونین:

کتاب زندگی پنهان ذهن – نوشته ماریانو سیگمان – نشر نو

اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

تخیل: تصور کنید که یک موجود هوشمند فرازمینی از زمین بازدید می‌کرد و در اینستاگرام پست به سبک…

ما نمی‌دانیم که هیچ وقت بیگانگانی که می‌گویند اینقدر وجودشان محتمل است، از زمین بازدید خواهند کرد یا آیا آشکارا رخ خواهند نمود یا نه.فعلا در حد داستان‌های علمی تخیلی به قضیه نگاه می‌کنیم.اما تصور کنید که یک موجود هوشمند فرازمینی…

اگر نسخه پنجابی سریال بریکینگ بد ساخته می‌شد!

بریکینگ بد یک سریال تلویزیونی درام تلویزیونی بسیار محبوب آمریکایی است که از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ از شبکه AMC پخش می‌شد. این سریال توسط وینس گیلیگان ساخته شد و برایان کرانستون در نقش والتر وایت، معلم شیمی دبیرستانی که به سرطان ریه مبتلا است و…

سرژ ورونوف: پزشکی که بیضه‌های میمون‌ها را به مردها پیوند می‌زد تا آنها را جوان کند!

یکی از پر شورترین ارائه‌ها و سخنرانی‌ها در کنگره بین‌المللی جراحان در لندن در سال 1923 توسط جراح فرانسوی متولد روسیه به نام سرژ ورونوف انجام شد.سه سال پیش‌تر، ورونوف با آزمایش‌های بحث‌برانگیز پیوند غده‌ که به ادعای خودش آدم‌ها را چند…

این عکس‌ها را ببینید تا تصدیق کنید که افسوس‌ها (حسادت‌های) اینستاگرامی ما بسیار اوقات درست نیستند!

هر کسی ممکن است طور خاصی از اینستاگرام استفاده کند. یکی صفحات خبری را دنبال می‌کند، دیگری بیشتر صفحات کاری یا سرگرمی را. یکی به اخبار و عادات سلبریتی‌ها علاقه دارد و برخی‌ها هم همه آشنایان و اعضای خانواده و دوستان قدیم و جدید را دنبال…

چرا بعضی‌ها وقتی پا به سن می‌گذارند جذاب می‌شوند یا دست‌کم کمتر زشت به نظر می‌رسند؟ عکس‌های قدیمی…

خب، این هم بحثی است که نمی‌دانم شما تا حالا در موردش با کسی صحبت کرده‌اید یا خیر. برخی در جوانی واقعا چهره یا قامت غیرقابل تحملی دارند. مثلا زیاد زمخت هستند، بینی یا فک یا گوش‌های بزرگ دارند. تناسب چهره ندارند. کلا جزو زیباروها به حساب…

عکس‌های تاریخی که با دیدن آنها درمی‌مانیم که آنها واقعا در گذشته گرفته شده‌اند یا در یک آینده بهتر و…

گذشته بهتر بود یا آینده. این یک سوال باستانی است. معمولا ما تصور می‌کنیم که ترجیح دادن گذشته، تنها یک حس نوستالژیک خام است. چیزی که بن‌مایه فیلم نیمه‌شب در پاریس هم بود.اما گاهی ما پیش خودمان فکر می‌کنیم که این ترجیح و دوست داشتن، شاید…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / شیشه اتومبیل / زانوبند زاپیامکس / لیزر فوتونا / زانوبند زاپیامکس /بهترین مرکز لیزر ساری /داروخانه تینا /خرید مواد اولیه آرایشی در شیمی سنتر /خدمات فیزیوتراپی /لیفت صورت در تهران / کمربند طبی / زانوبند زاپیامکس / فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن / biniclinic.com / کمربند پلاتینر / مراقبت پوست / مهدکودک فلکه اول تهرانپارس / سایت نوید / روپوش پزشکی / سرور مجازی ایران /بای پپ / ویدیوهای دیدنی /بهترین فیزیوتراپی تهران /خرید سیفتی باکس /ویکی درمان /خرید پروتز مو /حرف آخر /کاندوم / خرید سرور مجازی / بهترین کلینیک زخم تهران /فروشگاه لوازم آرایشی بهداشتی / مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو /چاپ فلش / لاغری فوری / داروخانه اینترنتی آرتان / فروشگاه آنلاین زوجیم /درمانکده / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /دانلود فیلم دوبله فارسی / دانلود فیلم هندی /فروشگاه لوازم آرایشی بهداشتی شاواز /پزشک زنان سعادت آباد / ایمپلنت دندان /خرید خودنویس /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت /سریال ایرانی کول دانلود /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /کاشت مو / دانلود سوالات استخدامی آموزش و پرورش /فروشگاه اینترنتی زنبیل /خرید ساعت دیواری /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /چاپ کلاه /کاشت مو /کاشت مو /پزشکا /قیمت ساک پارچه ای /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /مجتمع فنی ونک /
1 نظر
  1. مژگان می گوید

    اتفاقا این لحن رو بیشتر میپسندم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

••4 5