چرا نمی‌توان به حافظه به صورت کامل اعتماد کرد؟ اثر راشومون

0

جسد یک سامورایی در یک نخلستان خلوت بامبو پیدا شد. نوبت به نوبت، شاهدان شناخته شده‌ی جنایت روایت خود را از وقایع رخ داده بازگو می‌کنند. اما وقتی هر کس داستانش را تعریف می‌کند، مشخص می‌شود که هر شهادت قانع‌کننده بوده اما با هم متفاوت هستند. و هر شاهد خود را شریک جرم می‌داند.

این مقدمه‌ای است از «در بیشه»، داستان کوتاهی که در اوایل دهه ۱۹۲۰ توسط نویسنده ژاپنی ریونوسوکه آکوتاگاوا منتشر شد. اگر‌چه بسیاری از افراد با دیدگاه‌های مختلف این داستان را به اسامی مختلف می‌شناسند: «راشومون.» در ۱۹۵۰، فیلم‌ساز ژاپنی آکیرا کوروساوا از دو تا از داستان‌های آکوتاگاوا در یکی از فیلم‌هایش اقتباس کرد. این فیلم، جهان را یک استعاره فرهنگی ماندگار معرفی کرد که درک ما از حقیقت، عدالت و حافظه انسانی را تغییر داد.

اثر راشومون وضعیتی را توصیف می‌کند که در آن افراد روایات کاملاً متفاوتی اما به همان اندازه قابل قبول از یک رویداد ارائه می‌دهند. که اغلب برای تاکید بر غیرقابلِ اطمینان بودن شواهد عینی به کار می‌رود. معمولا برای رخ دادن اثر راشومون دو شرط مورد نیاز است. اول: هیچ مدرکی برای تأیید آنچه در واقع اتفاق افتاده، وجود نداشته باشد. و دومی: فشار‌هایی برای دستیابی به نتیجه وجود داشته باشد، که اغلب توسط شخص مسئولی که تلاش می‌کند تا حقیقت قطعی را تشخیص دهد، انجام می‌شود.

اما اثر راشومون باور وجود داشتن یک حقیقت واحد و عینی را زیر سؤال می‌برد. بر طبق منابع، آکوتاگاوا و کوروساوا از رسانه‌هایشان استفاده کردند تا ارزش شهادت شخصیت‌ها را برابر جلوه دهند و هر شاهد را به یک راوی غیر‌قابل اعتماد تبدیل کنند. بدون هیچ‌گونه اشاره‌ای در مورد اینکه چه کسی دقیق‌ترین داستان را می‌گوید، مخاطبان نمی‌توانند تصمیم بگیرند که به کدام شخصیت اعتماد کنند. در عوض، در هر شهادت صداقت وجود دارد و باعث می‌شود مخاطبان در عقیده خود نسبت به اینکه چه کسی به زندگی سامورایی پایان داده شک کنند.

برخی ممکن است این را نا‌امیدکننده بدانند زیرا این قضیه انتظارات را از پایان معمول معما‌ها نابود می‌سازد. اما با امتناع از ارائه پاسخی واضح و روشن، این دو هنرمند آشفتگی و پیچیدگی حقیقت و حافظه انسانی را به تصویر می‌کشند.

دانشمندان علوم اعصاب دریافته‌اند که وقتی ما خاطره‌ای را در سر می‌پرورانیم، تعبیر ما از اطلاعات بصری تحت تاثیر تجربیات گذشته و سوگیری‌های داخلی است. برخی از این سوگیری‌ها مختص افراد اما برخی دیگر همگانی‌تر هستند. به عنوان مثال، سوگیری خود‌خواهانه می‌تواند مردم را تحت تاثیر قرار دهد تا ناخودآگاه خاطرات خود را به نحوی تغییر دهند که تصور ذهنی مثبتی نسبت به اقدامات خود داشته باشند. حتی اگر ما بتوانیم یک خاطره را با دقت به ذهن بسپاریم، به یاد آوردن آن با اطلاعات جدیدی همراه است که می‌تواند خاطره را تغییر دهد. و وقتی که بعداً آن رویداد را به یاد می‌آوریم، ما معمولا به جای تجربه اصلی، نسخه اغراق‌آمیز آن را به خاطر می‌آوریم.

این پدیده‌های روان‌شناختی زمینه‌ای به این معنی است که اثر راشومون می‌تواند در هر کجا رخ دهد. در زیست‌شناسی، دانشمندان با مجموعه داده‌های مشابه و استفاده از روش‌های تحلیلی یکسان اغلب به نتایج متفاوتی دست می‌یابند. انسان‌شناسان به طور مرتب با تاثیری که سوابق فردی می‌تواند بر برداشت کارشناس بگذارد، دست و پنجه نرم می‌کنند. در یک مورد مشهور، دو انسان‌شناس از روستای تپوزتلان در مکزیک بازدید کردند. محقق اول زندگی در آنجا را شاد و راضی‌کننده توصیف کرد، در حالی که دومی ساکنان را بدگمان و ناراضی می‌دید.

جدای از کارشناسان، اثر راشومون می‌تواند عموم مردم را تحت تاثیر قرار دهد، به‌ویژه وقتی که صحبت از پی بردن به رویداد‌های پیچیده جهان می‌شود. برای مثال، پس از اجلاس امنیتی در ۲۰۱۵ بین ایالات متحده و رهبران اتحادیه عرب، گزارش رسانه‌ها در مورد این اجلاس بسیار متفاوت بود. برخی اظهار داشتند که آن بدون مشکل پیش رفت، برخی هم آن را یک شکست کامل قلمداد کردند.

این وسوسه‌انگیز است که بفهمیم چرا ما دیدگاه‌های متقابلی داریم، اما شاید سؤال مهم‌تری که اثر راشومون ایجاد می‌کند این باشد که گذشته از همه اینها، حقیقت چیست؟ آیا موقعیتی هست که در آن «حقیقت عینی» وجود نداشته باشد؟ روایت‌های مختلف در مورد یک رویداد چه‌چیزی می‌تواند در مورد زمان، مکان و افراد درگیر قضیه به ما بگوید؟ و با وجود اطلاعات، سوابق و سوگیری‌های مختلف چگونه می‌توانیم تصمیم گروهی درستی بگیریم؟ مانند اکثر سؤالات، اینها هم جواب مشخصی ندارند. اما مفهوم جاودانه داستان آکوتاگاوا نشان می‌دهد که پذیریش ابهام هم می‌تواند با‌ارزش باشد.

توصیه می‌کنیم بخوانید:

همه چیز در مورد علامت @

نویسنده مهمان: حامد حاتمی: همه کسانی که به اینترنت دسترسی دارند، علامت @ را دیده اند و آن را می شناسند. این علامت که امروزه آن را بیشتر در آدرسهای ایمیل و یا شبکه های اجتماعی…

بریده‌ای از کتاب «انسان و فضا»

چند وقت پیش در پستی برایتان از یکی از کتاب‌های قدیمی که در دوره کودکی خوانده بودم، نوشته بودم. این کتاب در مورد داستان پرواز و عزم بشر برای رفتن به فضا بود. کتاب از سری…

10 شغل عجیبی که مردم در آینده خواهند داشت

اگر یک قرن پیش کسی به شما می‌گفت کسانی پیدا خواهند شد که کارشان مثلا برنامه‌نویسی یا طراحی صفحات وب باشد، آیا کسی پیدایش این مشاغل را باور می‌کرد و شناختی نسبت به ماهیت آنها…
آگهی متنی در همه صفحات
معتمد مالیاتی کیسان / خرید تصفیه آب خانگی / گیربکس حلزونی / دانلود فیلم / بخاری برقی / فنر صحافی / قیمت سمعک / لمینت دندان سعادت آباد / اوزمپیک / بهترین مرکز تخصصی معاینات طب کار / دستگاه تصفیه آب تایوانی اصل / دانلود فیلم دوبله فارسی / فروشگاه لوازم پزشکی / معتبر ترین داروخانه اینترنتی کشور / موتور کولر آبی / فروشگاه لوازم بهداشتی / بهترین مودم 5G / خرید عطر و ادکلن / جراحی زیبایی / فروشگاه لوازم بهداشتی / آموزش زبان فرانسه / شیشه اتومبیل / دانلود ریمیکس های جدید / بهترین جراح اسلیو معده در تهران / قیمت گوسفند زنده / موتور فن کویل / لیزر زگیل تناسلی / بهترین کلینیک کاشت مو مشهد / بهترین سریال های ۲۰۲۴ / ثبت برند / خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / پزشکا / نرم افزار حسابداری / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران / داروخانه اینترنتی آرتان / فروشگاه لوازم بهداشتی / داروخانه تینا / سایت نوید / کلاه کاسکت / تجهیزات پزشکی / بهترین سریال های ایرانی / کاشت مو / قیمت ساک پارچه ای / دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.