کتاب جنگ، چهره ی زنانه ندارد – نقد و بررسی
کتاب «چهره غیرزنانه جنگ» نوشته سوتلانا الکسیویچ است که اولین بار در سال 1985 در اتحاد جماهیر شوروی منتشر شد و اکنون به انگلیسی و فارسی ترجمه شده است. این کتاب مجموعهای از شهادتهای زنانی است که در خط مقدم اتحاد جماهیر شوروی در طول جنگ جهانی دوم جنگیدند و دیدگاهی منحصر به فرد از جنگی که اغلب از دیدگاه مردانه روایت میشود، ارائه میکند.
کار الکسیویچ را برای روشن کردن تجربیات این زنان و برجسته کردن نقشی که اغلب نادیده گرفته میشود، را باید ستود. همچنین به استفاده نویسنده از رویکرد «چند صدایی» باید اشاره کنیم که در آن او داستانهای زنان را به زبان خودشان ارائه میکند و اجازه میدهد تا صدای آنها شنیده شود و تجربیات آنها با اصالت منتقل شود.
درباره تأثیر عاطفی این کتاب باید بگویم روایتهای دلخراشی از جنگ و تلفات آن بر کسانی که با آن میجنگند، ارائه میکند، توضیحاتی میتوان در کتاب خواند. داستانهایی که در این کتاب گفته میشود فقط درباره جنگ نیست، بلکه درباره «عشق، دوستی، خانواده و از دست دادن» نیز هست.
کتاب الکسیویچ را به عنوان اثری قدرتمند و مهم است که دیدگاه جدیدی را در مورد یک رویداد شناخته شده در تاریخ ارائه می دهد. این کتاب فقط در مورد نقش اتحاد جماهیر شوروی در جنگ جهانی دوم نیست، بلکه در مورد تجربه بشری از جنگ به طور کلی است و به این ترتیب، بسیار فراتر از زمان و مکان خاص خود مرتبط است.
این کتاب نگاهی صمیمی و شخصی به تجربیات این زنان ارائه میکند و بینشی را در مورد تلفات روانی جنگ بر کسانی که با آن میجنگند، ارائه میکند.
کتاب ضدروایت قدرتمندی برای داستانهای سنتی قهرمانی و فداکاری در زمان جنگ ارائه میکند. الکسیویچ با ارائه صدایی به زنانی که خدمت کردهاند، این تصور را که جنگ منحصراً قلمرو مردانه است به چالش میکشد و از خوانندگان دعوت میکند تا راههایی را که در آن کمکهای زنان در طول تاریخ نادیده گرفته شده یا کماهمیت شدهاند را در نظر بگیرند.
«چهره غیرزنانه جنگ» اثری قدرتمند و مهم است که چشمانداز ارزشمندی را درباره یک رویداد مهم در تاریخ جهان ارائه میکند. این کتاب نه تنها به محققان و مورخان مربوط میشود، بلکه برای هر کسی که علاقهمند به درک هزینههای انسانی جنگ و نقش زنان در شکلدهی به سیر تاریخ است، مرتبط است.
این نوشتهها را هم بخوانید