‌کانوسوکه ماتسوشیتا که بود – بیوگرافی یک کارآفرین

به عنوان مردی که هرگز زادگاهش را تا قبل از سن 56‌ سالگی ترک نکرده بود، کانوسوکه ماتسوشیتا (1989-1894) تأثیر زیادی بر جهان داشت. ماتسوشیتا کار خود را در سن 9 سالگی آغاز کرد. بعد از مدتی کار به عنوان یک کارگر معدن زغال‌سنگ و همچنین یک شرکت مهندسی، ماتسوشیتا شرکت خودش را در سال 1918 به نام شرکت لوازم الکتریکی ماتسوشیتا 2(که بعدها به شرکت صنایع الکتریکی ماتسوشیتا یا MEI تغییر نام داد) تأسیس کرد. از طریق ترکیبی از نوآوری‌های محصولات، بازاریابی هوشمندانه و مدیریت آینده‌نگر، ماتسوشیتا شرکتش را به یکی از بزرگترین شرکت‌های از این دست در ژاپن پیش از جنگ تبدیل کرد.

بعد از یک دورهٔ سخت و دشوار پس از جنگ، ماتوشیتا شرکت خود را در سال 1950 احیا کرد. او شرکت خود را به یک غول صنعتی تبدیل کرد که امروزه دارای بیش از 300 شعبه است.

1894‌. تولد.

  1. آغاز کارخانهٔ لوازم الکتریکی ماتسووشیتا.
  2. تدوین «اهداف مدیریت پایه».
  3. معرفی «پنج اصل راهنما».
  4. تغییر نام شرکت لوازم الکتریکی ماتسوشیتا به شرکت صنایع الکتریکی ماتسوشیتا.

1937‌. افزودن دو اصل راهنامی دیگر.

  1. انتصاب به عنوان رییس هیأت مدیریت شرکت صنایع الکتریکی ماتسوشیتا.
  2. بازنشسته شدن به عنوان رییس هیأت مدیریت.
  3. درگذشت.

پیشینه و ظهور

کانوسوکه به عنوان کوچک‌ترین فرزند خانواده‌ای 10 نفره در سال 1894‌ در یکی از روستاهای ژاپن به دنیا آمد. پدر او یک ملاک بود که درآمد خود را از کشاورزان بومی دریافت می‌کرد و بنابراین توانسته بود رفاه نسبی را برای خانوادهٔ خود فراهم کند. اما این روند در سال 1898 عوض شد یعنی زمانی که پدر کانوسوکه تصمیم گرفت در بازار برنج سرمایه‌گذاری کند. این سرمایه‌گذاری ناموفق بود و خانوادهٔ ماتسوشیتا دچار بحران مالی شد. این وضعیت تا سن 9 سالگی ادامه داشت یعنی زمانی که کانوسوکه از پدرش خواست به او اجازه دهد به اوزاکا برود تا در یک فروشگاه دوچرخه‌سازی کارکند.

در سال 1910، ماتسوشیتای جوان وارد شرکت لامپ‌های الکتریکی اوزاکا شد. او خیلی زود مهارت‌های جدید را آموخحت و در حالی که تنها 16‌ سال سن داشت، مهارت‌هایش در سیم‌کشی باعث شد که او خیلی سریع پله‌های ترقی را طی کند. اما در سال 1917 او تصمیم گرفت این شرکت را ترک کند که این امر تا حدی نیز به دلیل مشکلات جسمانی بود. ماتسوشیتا از مشکلات ریوی رنج می‌برد و همین باعث شده بود که او برخی روزها را از محل کارش مرخصی بگیرد تا استراحت کند. او به این نتیجه رسید که اگر کسب و کاری را برای خودش شروع نکند، نمی‌تواند از پس مشکلات جسمانی خویش برآید.

لحظات تعیین کننده

در سال 1918‌ یعنی زمانی که ماتسوشیتا 23 ساله بود، کارخانهٔ لوازم الکتریکی ماتسوشیتا را تأسیس کرد. در سال 1935 این کارخانه به شرکت صنایع الکتریکی ماتسوشیتا تغییر نام داد. او سه کارمند داشت که مجموع حقوق آنها 50 دلار بود. او توانسته بود لامپی را طراحی و به بازار عرضه کند که تا 40 ساعت کار می‌کرد. برخی از ژاپنی‌ها از این لامپ برای روشن کردن خانه‌هایشان استفاده می‌کردند.

ماتسوشیتا مهندس خوبی بود اما به نظر می‌رسید دارای تبحر بیشتری در بازاریابی است. او لامپ دوچرخه تولید می‌کرد و یک شبکهٔ بزرگ این نوع لامپ‌ها را در سر تا سر ژاپن ایجاد کرده بود. وقتی او اقدام به ایجاد این شبکهٔ سر تا سری توزیع کرد، کلمهٔ «ملی» را به محصولات شرکت خود اضافه کرد و برای فروش انبوه در بازار، قیمت‌های خود را به میزان قابل توجهی کاهش داد. او پیشگام استفاده از روزنامه‌های ملی برای تبلیغات بود که در آن زمان یعنی در دههٔ 1920‌ به ندرت کسی از آن بهره می‌برد.

در سال پ 1929، ماتسوشیتا که حالا مالک یک شرکت معتبر بود، اصول و فلسفهٔ مدیریتی خویش را عملی ساخت که اتفاقا به همین دلیل شهرت زیادی کسب کرد. او یک مدیر روشنفکر در عصر خود به شمار می‌رفت. این موضوع حتی در شعاری که او برای شرکتش در نظر گرفته بود نیز مشهود است: «هماهنگی میان سود سازمانی و عدالت اجتماعی.» در سال 1933، ماتسوشیتا پنج اصل راهنمای خود را معرفی کرد و در سال 1937 نیز دو اصل دیگر را به آنها افزود. این اصول که حتی امروز نیز کاربرد دارند عبارتند از:

*خدمت به عموم

*انصاف و صداقت

*کار تیمی

*تلاش برای پیشرفت

*نزاکت و فروتنی

*احترام به قانون طبیعت

*شکرگذاری

از سال 1950 تا زمان بازنشستگی به عنوان رییس هیأت مدیره در سال 1973، ماتسوشیتا شاهد گسترش سریع شرکتش به ویژه در سه بخش اصلی بود: ماشین لباسشویی، یخچال و تلویزیون. این در حالی که بود طیفی از کالاهای الکتریکی آن نیز به نقاط مختلف دنیا صادر می‌شدند. این شرکت به یکی از بزرگ‌ترین تولید کنندگان محصولات الکتریکی در جهان تبدیل شد که محصولاتش با برندهای معروفی همچون جی‌وی‌سی و پاناسونیک عرضه می‌شوند.

در طول دههٔ 1970 ماتسوشیتا به فکر توسعه و تشریح ایده‌ها و فلسفه‌های اجتماعی و تجاری خود افتاد و در این زمینه 44 کتاب را منتشر کرد. معروف‌ترین کتاب او به نام ساخت جاده‌ای به سمت صلح و شادی از طریق رفاه و سعادت بیش از چهار میلیون نسخه فروش داشت. او به آموزش مفاهیم منحصر به فرد مد نظر خود در باب مدیریت ادامه داد تا این که مشکل مزمن ریوی سرانجام او را زمین‌گیر کرد. ماتسوشیتا در 27 آوریل 1989 یعنی در سن 94 سالگی در اثر ابتلا به ذات الریه درگذشت.

نتیجه

کانوسوکه ماتسوشیتا یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های ژاپن به نام شرکت صنایع الکتریکی ماتسوشیتا را بنا نهاد. هنوز هم بیش از هر چیز از او به خاطر ایجاد امپراطوری کالاهای الکتریکی یاد می‌شود. در این شرکت، او روش‌های مدیریتی را اجرا کرد که فراتر از آن دوران بودند. او ساختار مدیریت متمرکز رایج در آن دوران را کنار نهاد. او پیشگام تبلیغات در مطبوعات و رقابت در زمینهٔ قیمت و کیفیت است.

برای اطلاعات بیشتر کتب:

«پدیدهٔ ماتسوشیتا» رولاند گولد 3،1970.

«ماتسوشیتا: درس‌های رهبری از زندگی برجسته‌ترین کارآفرین قرن بیستم»، جان کاتر 4،1997.

«تلاش براس سعادت-زندگی یک صنعتگر ژاپنی»، کانوسوکه ماتسوشیتا،1988

(3)- Rowland Gould

(4)- Hohn Kotter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]