جشن تیرگان و روز قلم – چرا روز تیرگان، روز قلم هم شناخته میشود؟

اشکان خرسند: تیرگان (سیزدهم تیرماه) یکی از مهمترین جشنهای ایران باستان بوده است. دربارهی علت برگزاری جشن تیرگان دلایل چندی گزارش شده است:
۱-در این روز هوشنگ پادشاه پیشدادی ایران، نویسندگان و کاتبان را به رسمیت شـناخت و آنـان را گرامی داشت. مردم جشن گرفتند و آن جشن به یاد ارجمندی قلم بر جای ماند. (روز قلم)
۲-به نوشتهی ابو ریحان بیرونی در آثار الباقیه سیزدهم تیر روز ستارهی تیر یا عطارد اسـت و چـون تیر(سیارهی عطارد) کاتب ستارگان است، سیزدهم را نیز میتوان روز نویسنده نامید.
۳-در ایران باستان هر روز نامی داشته و هرگاه نام روز و ماه یکی میشد، جشنی به نان آن روز برپا میشد. سیزدهم تـیرماه، تـیر روز نـام داشته و به این مناسبت جـشن گـرفته مـیشد.
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
۴-در این روز تیشتر، فرشتهی باران بر اپوشه (خشکسالی)غلبه کرد و باران بارید و زمین دیگر باره سبز شد، مردم جشن گرفتند و آن جشن(جـشن بـه مـعنی نیایش و ستایش پروردگار) به یاد فرشتهی باران بـر جـای ماند. \
۵-سرانجام پس از مدتها محاصرهی ایران زمین توسط تورانیان در دوران منوچهر کیانی، شاه بیکفایت ایران، توافق بر این شد که یـکی از ایـرانیان تـیری بیندازد و هرجا تیر فرود آید، آنجا را مرز ایران و توران بـشناسند. در این روز آرش، کماندار ایرانی انتخاب شد. او به کمک فرشتهی زمین(اسفندارمز)از فراز البرز(قلهی دماوند)با یاد خداوند تـیری انـداخت و جـان خود را همراه تیر کرد. آرش میدانست که پهنای ایران به نـیروی بـازو و پرش تیر او بسته است و باید توش و توان خود را در این راه بگذارد(منم آرش، سپاهی مرد آزاده)؛ پس خود جـان سـپرد و فـدای ایران شد، اما تیر بر مرز پیشین ایران و توران (بر کنارهی رود جـیحون یـا آمـودریا در قزاقستان کنونی)فرود آمد و جنگ پایان یافت. مردم جشن گرفتند و آن جشن به یاد بـزرگی ایـران و صـلح به جای ماند.