واقعا مرکز خودآگاهی در مغز کدام بخش است؟ ما ممکن است پیدایش کرده باشیم

این خودآگاهی هم داستان پیچیدهای است. سریال وست ورلد را اگر دیده باشید، دیگر به هر چه خودآگاهی است، شک میکنید. آیا تصور ما از خودمان و خودآگاهیمان حقیقی است یا کاذب؟! از منظر فلسفی که داستان بسیار ییچیده میشود، اما دانشمندان در پی یافتن توضیحی مبتنی بر دانش و مرکزی فیزیکی برای آن در مغز هستند.
تحقیقات جدید ایده پیچیدهای از خودآگاهی را پیش میکشد: بین آنچه مغز تصور میکند و میپذیرد و خودآگاهی تفاوت وجود دارد.
اکنون دانشمندان فکر میکنند که منطقه مغزی را که در آن خودآگاهی شکل میگیرد، مشخص کردهاند.
این تیم از دانشگاه اورشلیم و دانشگاه کالیفرنیایی برکلی (UC Berkeley) در ایالات متحده، متوجه فعالیت مداوم مغز در ناحیه اکسی-تمپورال قشر بینایی در پشت مغز شدند. (بحش پشتی و جانبی مغز)
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
گرچه فعالیت بعد از دیدن چیزی، حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از فعالیت نورونی این بخش، پس ۳۰۰ میلی ثانیه کاهش مییابد، اما در عین حال الگوی فعالیت کاملا از بین نمیرود و میزانی از آن باقی میماند. در حالی که در سایر نقاط مغز، نیم ثانیه پس از ورود دیتا، فعالیت مغز به حد پایه برمیگردد.
پس این بخش فعالیت پایداری دارد که میتواند نشاندهنده نقش آن ادراک باشد.
به عبارت دیگر، این ناحیه عصبی جایی است که ما نه تنها متوجه چیزی میشویم، بلکه متوجه میشویم که آن را متوجه شدهایم!
با تغییر محرک دیداری فعالیت این بخش هم تغییر مییابد. در گام نخست دانشمندان با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشینی نویز و الگوهای نقطهای را فیلتر کردند، تا به نتایجی برسند.
اما چون بررسی دقیقتری لازم بود، ادامه تحقیق میباید به صورت تهاجمی، یعنی با نصب الکترودهای حسگر روی سطح خود مغز انجام شود و طبعا داوطلب سالمی داوطلب جمجمهگشایی و نصب الکترود نمیشود، محققان ۱۰ بیمار مبتلا به صرع را برای این مطالعه انتخاب کردند که به دلایل پزشکی از قبل قرار قرار بود الکترودهایی در داخل جمجمهشان نصب شود. این الکترودها امکان اندازهگیری کاملتری از فعالیت مغز را در طول زمان، میدهند.
به این ترتیب میتوان قعالیت این بخش را دقیقتر، زیر نظر گرفت.
هنوز محققان نمیتوانند به طور قطع بگویند که یافتههای آنها چگونه با هوشیاری مرتبط است، اما آنها پیشنهاد میکنند که فعالیت پایدار در قشر بینایی مغز میتواند به قشر جلوی مغز، جایی که افکار و اعمال مدیریت میشوند، بازتاب پیدا کند.
بحثهای علمی زیادی در مورد درستی این حدس وجود دارد. پازل اینکه خودآگاهی یا احساس مستقل فکر کردن و بودن ما چطور شکل میگیرد، هنوز راه زیادی تا حل شدن و تکمیل دارد!
این تحقیق در Cell Reports منتشر شده.