داگلاس انگلبارت، مخترع ماوس و پیشگام رابط‌های گرافیکی کاربری

به مناسبت زادروز او

داگلاس انگلبارت (Douglas Engelbart)، مغز متفکر پشت تحولات دیجیتالی مدرن، نامی است که کمتر شنیده شده اما تأثیر شگرفی بر دنیای فناوری گذاشته است. داگلاس انگلبارت نه‌تنها مخترع ماوس (Mouse) است، بلکه ایده‌هایی ارائه داد که امروزه به‌عنوان پایه و اساس کامپیوترهای تعاملی، اینترنت و رابط‌های گرافیکی کاربری (GUI – Graphical User Interface) شناخته می‌شوند.

در دوران زندگی خود، داگلاس انگلبارت تلاش کرد تا کامپیوترها را از ماشین‌های محاسباتی ساده به ابزاری برای گسترش توانایی‌های فکری انسان تبدیل کند. او در زمانه‌ای که مردم هنوز مفهوم شبکه‌های رایانه‌ای را درک نکرده بودند، چشم‌اندازی از آینده را در سر داشت که امروزه آن را زیست می‌کنیم. در سال ۱۹۶۸، در یک ارائه تاریخی معروف به «مادر تمام دموها» (The Mother of All Demos)، او فناوری‌هایی را معرفی کرد که دهه‌ها بعد به بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی مدرن ما تبدیل شدند.

داگلاس انگلبارت همچنین مفهوم هایپرتکست (Hypertext – ابرمتن) و کنفرانس ویدیویی (Video Conferencing) را در دورانی مطرح کرد که هنوز این فناوری‌ها به واقعیت نپیوسته بودند. اگرچه بسیاری از اختراعات و نوآوری‌های او در دوران خودش مورد بی‌توجهی قرار گرفت، اما بعدها مشخص شد که افکار او چقدر جلوتر از زمان خود بوده‌اند. داگلاس انگلبارت نه‌تنها مخترع بود، بلکه یک متفکر بزرگ در حوزه تعامل انسان و رایانه (HCI – Human-Computer Interaction) محسوب می‌شد.

امروزه، بسیاری از ابزارهایی که روزانه استفاده می‌کنیم، از لپ‌تاپ و تلفن‌های هوشمند گرفته تا اینترنت، به نوعی مدیون ایده‌های او هستند. او در طول زندگی خود تلاش کرد تا مرزهای علم و فناوری را فراتر ببرد و دیدگاهی آینده‌نگر برای کامپیوترها و نقش آن‌ها در جامعه ارائه دهد. اگرچه نام داگلاس انگلبارت به اندازه‌ی استیو جابز یا بیل گیتس در رسانه‌ها مطرح نشد، اما بدون شک، او یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های تاریخ فناوری است.


۱- داگلاس انگلبارت و اختراع ماوس

در سال ۱۹۶۳، داگلاس انگلبارت اولین نمونه از ماوس رایانه‌ای (Computer Mouse) را اختراع کرد که شامل یک جعبه چوبی با دو چرخ داخلی بود. او این اختراع را به‌عنوان روشی برای تعامل راحت‌تر با کامپیوترها توسعه داد، زیرا در آن زمان کامپیوترها از طریق کارت‌های پانچ (Punch Cards) یا دستورات متنی کنترل می‌شدند. ماوس اولیه او فاقد دکمه اسکرول (Scroll Wheel) یا سنسور نوری (Optical Sensor) بود و از طریق کابل به رایانه متصل می‌شد. هدف اصلی او از ساخت این ابزار، افزایش بهره‌وری کاربران و تعامل آسان‌تر با رابط‌های گرافیکی (GUI) بود که هنوز در مراحل ابتدایی توسعه قرار داشتند. در سال ۱۹۶۸، انگلبارت در ارائه معروف خود، ماوس را به‌صورت عملی نشان داد و نحوه استفاده از آن را توضیح داد. اگرچه این اختراع در ابتدا مورد استقبال گسترده قرار نگرفت، اما با ورود سیستم‌های عامل مدرن مانند مکینتاش (Macintosh) و ویندوز (Windows)، ماوس به یکی از اصلی‌ترین ابزارهای ورودی (Input Device) تبدیل شد. انگلبارت هرگز از اختراع خود ثروتمند نشد، زیرا ثبت اختراع او قبل از رواج گسترده‌ی ماوس منقضی شد. شرکت‌های بزرگی مانند اپل (Apple) و مایکروسافت (Microsoft) بعدها طراحی ماوس را بهبود بخشیدند و آن را به شکل امروزی تبدیل کردند. با این حال، اختراع ماوس تنها یکی از دستاوردهای انگلبارت بود و او ایده‌های بسیار پیشرفته‌تری در سر داشت. این اختراع، نقطه عطفی در تاریخ تعامل انسان و کامپیوتر محسوب می‌شود و مسیر طراحی رابط‌های کاربری مدرن را هموار کرد.

۲- ارائه تاریخی “مادر تمام دموها”

در ۹ دسامبر ۱۹۶۸، داگلاس انگلبارت یکی از مهم‌ترین ارائه‌های تاریخ فناوری را در کنفرانسی در سان‌فرانسیسکو انجام داد. این رویداد که بعدها به «مادر تمام دموها» (The Mother of All Demos) معروف شد، شامل نمایش زنده‌ی فناوری‌هایی بود که امروزه به بخش جدایی‌ناپذیری از زندگی ما تبدیل شده‌اند. در این ارائه، انگلبارت برای اولین بار ماوس، ویرایش متنی (Text Editing)، ابرمتن (Hypertext)، کنفرانس ویدیویی (Video Conferencing) و همکاری از راه دور (Remote Collaboration) را معرفی کرد. در آن زمان، این فناوری‌ها کاملاً انقلابی محسوب می‌شدند و بسیاری از حاضران درک درستی از آن‌ها نداشتند. انگلبارت و تیمش این نمایش را با استفاده از شبکه‌ای پیچیده از رایانه‌ها و پروژکتورها اجرا کردند که بسیار جلوتر از زمان خود بود. یکی از نکات جالب این ارائه، نمایش اولین نمونه از سیستم نمایش گرافیکی (Graphical Display System) بود که راه را برای توسعه‌ی سیستم‌های عامل مدرن هموار کرد. بسیاری از فناوری‌های معرفی‌شده در این دمو دهه‌ها بعد، در محصولات اپل، مایکروسافت و گوگل مورد استفاده قرار گرفتند. در آن دوران، شرکت‌های فناوری توجه زیادی به ایده‌های انگلبارت نشان ندادند، اما امروزه این ارائه به‌عنوان یکی از تأثیرگذارترین لحظات تاریخ کامپیوتر شناخته می‌شود.

داگلاس انگلبارت

۳- نقش انگلبارت در توسعه اینترنت

اگرچه نام داگلاس انگلبارت معمولاً با اختراع ماوس گره خورده است، اما او یکی از پیشگامان توسعه‌ی اینترنت نیز محسوب می‌شود. او در دهه ۱۹۶۰، ایده‌ی شبکه‌های رایانه‌ای (Computer Networks) را مطرح کرد که بعدها منجر به ایجاد اینترنت شد. در سال ۱۹۶۹، تیم تحقیقاتی او در مرکز تحقیقاتی استنفورد (Stanford Research Institute – SRI) اولین پیام را از طریق شبکه آرپانت (ARPANET) ارسال کردند که یکی از اولین نمونه‌های اینترنت محسوب می‌شود. انگلبارت اعتقاد داشت که ارتباط بین رایانه‌ها می‌تواند به افزایش بهره‌وری و همکاری میان انسان‌ها کمک کند. او مفهوم لینک‌های ابرمتنی (Hypertext Links) را معرفی کرد که امروزه یکی از ارکان اصلی وب جهانی (World Wide Web) است. اگرچه او مستقیماً در توسعه‌ی اینترنت مدرن نقش نداشت، اما ایده‌هایش زمینه‌ساز بسیاری از فناوری‌های شبکه‌ای شد.

داگلاس انگلبارت

۴- تمرکز انگلبارت بر “تقویت هوش انسانی”

داگلاس انگلبارت معتقد بود که کامپیوترها نباید صرفاً ابزارهای پردازشی باشند، بلکه باید به‌عنوان ابزاری برای تقویت توانایی‌های فکری انسان عمل کنند. او این مفهوم را تحت عنوان Augmenting Human Intellect (افزایش هوش انسانی) مطرح کرد. انگلبارت استدلال می‌کرد که تکنولوژی باید به افراد کمک کند تا مسائل پیچیده را حل کنند و همکاری مؤثرتری داشته باشند.

۵- بی‌توجهی دنیای فناوری به انگلبارت در زمان حیاتش

با وجود تأثیر عظیم داگلاس انگلبارت بر دنیای فناوری، بسیاری از ایده‌های او در زمان حیاتش مورد بی‌توجهی قرار گرفت. اگرچه ماوس و سایر نوآوری‌های او امروزه بخشی از زندگی روزمره ما هستند، اما او هرگز از اختراعاتش ثروتمند نشد. بسیاری از همکارانش معتقد بودند که انگلبارت بیش از حد جلوتر از زمان خود فکر می‌کرد و به همین دلیل، پذیرش عمومی برای ایده‌هایش دشوار بود. (او در ۲ ژوئیه ۲۰۱۳ درگذشت)

داگلاس انگلبارت

۶- داگلاس انگلبارت و مفهوم “دفترچه یادداشت پویا”

یکی از ایده‌های کمتر شناخته‌شده اما تأثیرگذار داگلاس انگلبارت، مفهوم دفترچه یادداشت پویا (Dynamic Knowledge Repository) بود. او معتقد بود که رایانه‌ها باید به‌عنوان ابزاری برای ذخیره، جستجو و سازماندهی دانش انسانی استفاده شوند. در دهه ۱۹۶۰، او سیستمی به نام NLS (oN-Line System) را توسعه داد که امکان ویرایش هم‌زمان اسناد، به‌اشتراک‌گذاری اطلاعات و پیونددهی ابرمتنی (Hypertext Linking) را فراهم می‌کرد. این سیستم در حقیقت یک نمونه‌ی اولیه از ویکی‌ها (Wikis) و سیستم‌های مدیریت دانش امروزی بود. انگلبارت بر این باور بود که با استفاده از رایانه‌ها، انسان‌ها می‌توانند اطلاعات خود را بهتر سازمان‌دهی کنند و بهره‌وری را افزایش دهند. این مفهوم امروزه در نرم‌افزارهای مختلفی مانند Google Docs، Notion و Evernote دیده می‌شود. سیستم NLS، یکی از نخستین پلتفرم‌هایی بود که ویرایش مشارکتی (Collaborative Editing) را امکان‌پذیر می‌کرد. این سیستم، کاربران را قادر می‌ساخت که اطلاعات را به‌صورت درختی سازمان‌دهی کرده و میان بخش‌های مختلف یک سند پیوند برقرار کنند. در آن زمان، چنین سیستمی بسیار پیشرفته‌تر از امکانات موجود بود و بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌ها درک درستی از ارزش آن نداشتند. با اینکه این ایده در آن دوران چندان مورد توجه قرار نگرفت، اما امروزه ستون فقرات بسیاری از ابزارهای مدیریت اطلاعات محسوب می‌شود. انگلبارت معتقد بود که با داشتن یک پایگاه دانش پویا، می‌توان پیشرفت علمی و فناوری را سرعت بخشید.

داگلاس انگلبارت

۷- مخالفت داگلاس انگلبارت با ماوس‌های امروزی

اگرچه داگلاس انگلبارت مخترع ماوس بود، اما طراحی ماوس‌های مدرن را چندان نمی‌پسندید. او در مصاحبه‌های مختلف اعلام کرده بود که ایده‌ی اصلی او برای ماوس، چیزی فراتر از یک ابزار ساده‌ی اشاره‌گر بود. او اعتقاد داشت که ماوس باید امکان استفاده هم‌زمان از چندین ورودی را فراهم کند، مانند ترکیب آن با کیبورد و سایر دستگاه‌های کنترلی. طراحی اولیه‌ی انگلبارت شامل سه دکمه بود، در حالی که ماوس‌های امروزی اغلب تنها دو دکمه و یک اسکرول دارند. او همچنین پیشنهاد داده بود که دستورات پیچیده را می‌توان با ترکیب حرکات ماوس و فشردن دکمه‌های مختلف صادر کرد، مشابه میانبرهای صفحه کلید (Keyboard Shortcuts). از نظر انگلبارت، ماوس نباید تنها وسیله‌ی کنترل کامپیوتر باشد، بلکه بخشی از یک سیستم پیچیده‌تر برای تعامل با اطلاعات محسوب می‌شد. او به‌شدت از روش‌های ساده‌سازی بیش از حد که در محصولات فناوری رایج شده بود، انتقاد می‌کرد. او بر این باور بود که فناوری باید کاربران را قادر به انجام کارهای پیچیده‌تر کند، نه اینکه آن‌ها را محدود به عملکردهای ابتدایی سازد. با وجود مخالفت‌های انگلبارت، ماوس‌های امروزی به‌تدریج طراحی مینیمالیستی‌تری پیدا کردند و تمرکز بیشتری روی راحتی کاربران گذاشته شد. این تفاوت دیدگاه نشان می‌دهد که او به فناوری به‌عنوان ابزاری برای افزایش قابلیت‌های شناختی نگاه می‌کرد، نه صرفاً یک وسیله‌ی ساده برای کار با کامپیوتر.

۸- همکاری انگلبارت با دارپا و نقش او در پروژه آرپانت

در دهه‌ی ۱۹۶۰، داگلاس انگلبارت با آژانس پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته‌ی دفاعی (DARPA – Defense Advanced Research Projects Agency) همکاری نزدیکی داشت. در آن زمان، دارپا به‌دنبال توسعه‌ی فناوری‌های ارتباطی جدید بود که بعدها به اینترنت تبدیل شد. انگلبارت یکی از محققان کلیدی بود که روی پروژه آرپانت (ARPANET)، پیش‌زمینه‌ی اینترنت امروزی، کار کرد. آزمایشگاه او در موسسه تحقیقاتی استنفورد (SRI – Stanford Research Institute) یکی از اولین مراکزی بود که به شبکه‌ی آرپانت متصل شد. اولین پیام در شبکه‌ی آرپانت در سال ۱۹۶۹ ارسال شد و انگلبارت و تیمش نقش مهمی در این رویداد تاریخی داشتند. او به اهمیت ارتباطات دیجیتال و شبکه‌های اطلاعاتی برای تسریع در اشتراک دانش و همکاری علمی پی برده بود. اگرچه او بنیان‌گذار اینترنت نبود، اما بسیاری از مفاهیمی که در توسعه‌ی آن به کار رفت، از ایده‌های او الهام گرفته شد. انگلبارت اعتقاد داشت که شبکه‌های کامپیوتری می‌توانند به مردم کمک کنند تا به‌طور مؤثرتری اطلاعات را پردازش و اشتراک‌گذاری کنند. در حالی که بسیاری از محققان آن زمان روی کامپیوترها به‌عنوان ماشین‌های محاسباتی تمرکز کرده بودند، او به تعامل و همکاری از راه دور علاقه‌مند بود. پروژه‌ی آرپانت در نهایت به اینترنت امروزی تبدیل شد، اما نام انگلبارت اغلب در میان افرادی که در این تحول نقش داشتند، نادیده گرفته می‌شود.

۹- کمک انگلبارت به توسعه اولین رابط‌های کاربری گرافیکی (GUI)

رابط‌های کاربری گرافیکی (GUI – Graphical User Interface) یکی از مهم‌ترین تحولات در دنیای کامپیوتر بودند که استفاده از رایانه‌ها را برای عموم مردم آسان‌تر کردند. داگلاس انگلبارت یکی از اولین کسانی بود که روی این مفهوم کار کرد و در سیستم NLS خود، نمونه‌ای از تعامل گرافیکی را ارائه داد. در آن زمان، بیشتر کامپیوترها از رابط‌های متنی (Command Line Interface – CLI) استفاده می‌کردند که برای کاربران عادی پیچیده بود. انگلبارت معتقد بود که اگر مردم بتوانند از طریق نمادها و تصاویر با رایانه‌ها تعامل داشته باشند، بهره‌وری آن‌ها افزایش می‌یابد. او برخی از اولین نمونه‌های پنجره‌های گرافیکی (Windows)، نشانگرهای تعاملی (Cursors) و سیستم‌های کلیک و کشیدن (Drag-and-Drop) را آزمایش کرد. بعدها، شرکت زیراکس (Xerox) با الهام از کارهای انگلبارت، اولین سیستم عامل گرافیکی را در آزمایشگاه پارک (PARC – Palo Alto Research Center) توسعه داد. این ایده بعدها توسط اپل و مایکروسافت به کار گرفته شد و به استانداردی برای کامپیوترهای مدرن تبدیل شد. انگلبارت معتقد بود که ترکیب ماوس با رابط‌های گرافیکی، تجربه‌ی کاربری را به سطحی کاملاً جدید می‌برد. اگرچه امروزه رابط‌های گرافیکی استاندارد هستند، اما در آن دوران، ایده‌های انگلبارت برای بسیاری از مهندسان کامپیوتر غیرضروری به نظر می‌رسید.

۱۰- جوایز و افتخاراتی که انگلبارت دیر دریافت کرد

با وجود تأثیر شگرف داگلاس انگلبارت بر دنیای فناوری، بسیاری از دستاوردهای او سال‌ها پس از مطرح شدن مورد قدردانی قرار گرفتند. در سال ۱۹۹۷، او جایزه تورینگ (Turing Award)، معتبرترین جایزه در علوم کامپیوتر، را دریافت کرد. این جایزه معادل نوبل در دنیای فناوری اطلاعات محسوب می‌شود و به دلیل تأثیر عمیق او بر تعامل انسان و رایانه به او اعطا شد. در سال ۲۰۰۰، او مدال ملی فناوری (National Medal of Technology) را از رئیس‌جمهور آمریکا دریافت کرد. با اینکه این جوایز نشان‌دهنده‌ی تأثیر شگرف کارهای او بودند، اما انگلبارت همواره از اینکه ایده‌هایش در زمان خود جدی گرفته نشدند، ناراحت بود. او بارها در مصاحبه‌های خود اشاره کرد که فناوری باید برای توانمندسازی مردم باشد، نه فقط برای سرگرمی یا سودآوری شرکت‌ها. اگرچه انگلبارت در زمان حیات خود به‌اندازه‌ی برخی دیگر از چهره‌های فناوری مشهور نشد، اما امروزه به‌عنوان یکی از تأثیرگذارترین افراد در تاریخ کامپیوتر شناخته می‌شود.


نوشته‌های مرتبط:

ماوس داگلاس انگلبارت رکورد قیمت ماوس کامپیوتر را شکست: ۱۷۸ هزار دلار

نوستالژی‌های فناورانه – سال 1383- گفتگو با پدر ماوس، داگلاس انگلبارت – به مناسبت سالروز اختراع ماوس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]