کدام شهرهای اروپا بهشت استارتآپ ها هستند؟
چند سالی هست که مفهوم استارتآپ در ایران جا افتاده و برنامههایی مانند استارتآپ ویکند و استارتآپ گرایند در تهران و شهرهای دیگر برگزار میشوند. افراد جوان و خلاق و پر انرژی دورهم گرد میآیند و طی 54 ساعت یک ایده را میپرورانند و بعد نمایش عمومی میدهند و به مرحله سرمایهگذاری میرسانند اما بعدش رها میشوند. وقتی گزارش برگزاری این مراسمها را دنبال می کنم، همیشه یک سوال اساسی ذهنم را درگیر میکند: «چرا استارتآپ های خارجی موفقیت بیشتری دارند اما استارتآپ های ایرانی با وجود داشتن ایدههای خوب و ذهنهای خلاق و باهوش کمتر موفقیتی مانند نمونههای خارجی دارند؟» قبول دارم که در ایران هم چندین استارتآپ موفق مانند دیجیکالا، تخفیفان، کافهبازار، نتبرگ و فیدیلیو داریم اما انگشتشمار هستند و به پای صدها و هزاران استارتآپی که چرخ کارآفرینی و گردش سرمایه در کشورهای دیگراند نمیرسند.
واقعیت این است که کسب موفقیت در کارآفرینی فقط به ایده خوب و اقدام در زمان مناسب خلاصه نمیشود بلکه پارامترهای دیگری مانند مکان مناسب، سیاستهای انبساطی پولی توسط بانکها، برنامههای محرک اقتصادی، بازار رو به رشد سرمایهگذاری، مراکز شتابدهنده، هزینههای راهاندازی یک بنگاه و ارتباطات نیز تاثیرگذار هستند. شما وقتی میتوانید یک استارتآپ موفق راهاندازی کنید که بسترهای لازم برای موفقیت را در اختیار داشته باشید و زیرساختها مهیا باشند. یک ایده خوب همانند بذری است که باید در خاک کاشته شود. هرچقدر بذر با کیفیتی در دست داشته باشید اما خاک مناسب و مقوی نیابید، نتیجه نمیگیرید. گزارش زیر شش شهر برتر استارتآپ اروپا در سال 2015 را معرفی میکند. این گزارش مختصر و کوتاه نشان میدهد چگونه خلاقیت، حمایتهای دولتی، تجمع سرمایهگذاران و دهها عامل کوچک و بزرگ دیگر میتوانند موتور محرکه رشد شرکتهای نوپا باشند. پیش از معرفی این شهرها، ذکر یک نکته باقی میماند. AngelList وبسایت و پایگاه معروف آمریکایی برای استارتآپ ها، سرمایهگذاران شرکتهای نوپا و جویندگان کار است و به عنوان یک منبع شناخته میشود.
برلین آلمان
جمعیت: 3.5 میلیون نفر
در آنجل لیست: 848 استارتآپ از برلین، 5392 سرمایهگذار
بهترین استارتآپ ها: SoundCloud، Wooga و Zalando
بهترین مکان در اروپا برای تبدیل شدن به مرکز استارتآپ ها. تخمین زده میشود در این شهر تا سال 2020 نزدیک به 100 هزار شغل جدید ایجاد شود. محل تولد استارتآپ های معروفی مانند Rocket Internet، SoundCloud، شرکت بازیسازی Wooga و شرکت تجارت الکترونیک Zalando. اگر دنبال مکانی برای ساخت کسبوکارتان هستید، برلین چیزی بیشتر از عالی است و استعدادهایی با درجه AAA در آن رشد میکنند.
بوداپست مجارستان
جمعیت: 1.73 میلیون نفر
در آنجل لیست: 168 استارتآپ بوداپستی، 4646 سرمایهگذار
بهترین استارتآپ ها: Prezi، Ustream و LogMeIn
در بوداپست یک اکوسیستم استارتآپ از شتابدهندهها، منابع مالی و فضاهای مشترک کاری در حال ظهور است. این شهر یکی از قهرمانان پنهان حوزه کارآفرینی است. در مقایسه با دیگر شهرهای اروپای غربی ارزانتر است. شاید ارزانی یکی از دلایل رشد استارتآپ ها در این شهر باشد ولی تنها دلیل نیست. بیشتر جوانهای مجاری از سطح تحصیلات دانشگاهی بالایی بهره میبرند، سرعت اینترنت فوقالعاده خوب است، در همه شهرستانها دسترسی به اینترنت پرسرعت امکانپذیر است و صندوق سرمایهگذاری اتحادیه اروپا طرحهایی برای توسعه شرکتها نوپا در این کشور دارد.
لندن انگلیس
جمعیت: 8.31 میلیون نفر
در آنجل لیست: 412 استارتآپ لندنی، 7143 سرمایهگذار
بهترین استارتآپ ها: Mind Candy، Hailo و Shazam
لندن را «Tech City» نیز میگویند چون صحنهای بزرگ برای نمایش بهترین فناوریهای دنیا است. شرکتهای استارتآپ در این شهر به صورت ارگانیک و غیرارگانیک در حال رشد هستند. دولت انگلیس اخیراً بودجه 50 میلیون یوریی برای کمک به شرکتهای استارتآپ تصویب کرده است. لندن استارتآپ های بسیار موفقی مانند Mind Candy، Hailo و Shazam را به دنیا معرفی کرده است. اگرچه لندن یکی از گرانقیمتترین شهرهای دنیا است اما مدارس کسبوکار مانند آهنربا کارآفرینان را از سراسر جهان جذب میکنند و سرمایهگذاران خارجی و خصوصی را تشویق و ترغیب میکنند.
بارسلونا اسپانیا
جمعیت: 1.62 میلیون نفر
در آنجل لیست: 404 استارتآپ ، 4985 سرمایهگذار
بهترین استارتآپ ها: Catchoon، Social & Beyond و Omnidrone
همه فکر میکنیم این کشور درگیر بحران است و قاعدتاً نباید مکانی ایدهآل برای سرمایهگذاری و راهاندازی کسبوکار یا کارآفرینی باشد. اما اشتباه فکر میکنیم. شاید به دلیل همین بحرانهای اقتصادی است که بارسلونا یکی از مهمترین شهرهای استارتآپ اروپا لقب گرفته و برای خودش یک اکوسیستم دارد. بیش از 200 شرکت نوپا در حوزههای مختلفی مانند B2B، گیم، تجارت الکترونیک از صفر در این شهر شروع به کارآفرینی کردند. دولت اسپانیا نیز قوانینی وضع کرده است که همانند یک شتابدهنده عمل میکند و استارتآپ ها را به جلو هل میدهد. مثلاً از مالیات معاف هستند و در برنامه بودجه ردیفهای مالی بیشتری دارند. پیشبینی میشود سالهای بعد شرایط بهتری در این کشور و خاصاً شهر بارسلونا برای سرمایهگذاری و راهاندازی کسبوکار باشد.
آمستردام هلند
جمعیت: 780 هزار نفر
در آنجل لیست: 500 استارتآپ آمستردامی، 4935 سرمایهگذار
بهترین استارتآپ ها: Human، The Clockroom و Ace & Tate
جالب است بدانید آمستردام، خلاقترین شهر دنیا است. همچنانکه بزرگترین پلتفرم تبادل دیجیتالی جهان (Amsterdam Internet Exchange) در آن است. همین خاصیتها کافی است تا این شهر را برای کسبوکارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات جذاب کند. کمیسیون اروپا (EC) هم اعلام کرده است رشد کارآفرینی در هلند 6 درصد بالاتر از دیگر کشورهای اروپایی است. اگر شما به جای یک کارآفرین بودید چه مکانی بهتر از خلاقترین شهر با بالاترین نرخ رشد کارآفرینی را انتخاب میکردید؟
تالین استونی
جمعیت: 400 هزار نفر
در آنجل لیست: 151 استارتآپ ، 4674 سرمایهگذار
بهترین استارتآپ ها: GrabCad، Erply و Pipedrive
با توجه به داستان موفقیت شرکت Skype، تالین به شهری پربرکت برای سرمایهگذاران روی استارتآپ های جدید و هیجانانگیز تبدیل شده است. با حمایت دولت مرکزی استونی، موسسه SmartCap با همکاری سرمایهگذاران محلی یک سیستم سرمایهگذاری مشارکتی را راهاندازی کرده تا شرکتهای نوپا بتوانند رشد کنند. به گزارش والاستریت ژورنال، استونی از نظر مساحت کشور 132 دنیا است ولی از نظر راهاندازی استارتآپ بالاتر از همه کشورهای معروف و بزرگ اروپا قرار دارد.
این نوشتهها را هم بخوانید
خیلی خوب بود ممنون. پاریس هم فکر کنم اوضاعش از این لحاظ خوب باشه.
خیلی عالی بود . خواهشن بیتر در مورد استارتاپ ها مطلب منتشر کنید .
متاسفانه در ایران کمتر سرمایه گذاری در این ضمینه حاضر به مشارکت میشه و حداکثر بودجه ای که برای یک استارت آپ در ایران در نظر گرفته میشه ۳۰ میلیون تومان هست در حالی که استارت آپ های خارج از کشور با سرمایه گذاری های میلیون دلاری مواجه میشید !
ممنونم از این مطلب خوب
در ایران البته شرایط فرق می کنه. شهر های بزرگ مثل مشهد، تهران، تبریز، اصفهان و… شرایط بهتری نسبت به کل کشور دارند. مشکل کلی در اینجا شناخت ناصحیح و بعضا غلط از استارتاپه.