حقیقت ناخوشایند: گجتهای مورد علاقه ما در چه شرایطی تولید میشوند؟

مقدمه: ما گوشیها و تبلتهایمان را دوست داریم، گرچه بعضی از آنها به خصوص iOs دیوایسها در داخل ایران گرانند، اما بهای آنها برای کاربران بینالمللی از سوی اپل در حد متعادل و منصفانهای نگاه داشته میشود، در واقع یکی از علل شکست رقبای اپل در مقابل این شرکت این است، همین متعادل نگاه داشتن هزینهها و قیمت نهایی محصولات است.
عوامل متعددی در متعادل نگاه داشتن هزینههای اپل مؤثرند: سیستم سفارش و تأمین قطعات به صورت بهینه، راهبرد درست پژوهشی، متمرکز شدن روی نیازهای واقعی کاربران، توانایی فروش به میزان انبوه.
هر یک از سه عاملی که گفتم به طریقی قیمت نهایی محصولات اپل را پایین میآورد و امکان رقابت رقبای دیگر را از آنها سلب میکند. اما در این میان یکی از چیزهایی که به اپل کمک میکند، استفاده از نیروی کاری ارزان کشورهای خارجی به خصوص چین است.
Business Insider در مقاله جالبی روی این مسئله تمرکز کرده است و در آن دقیق شده است. شاید همان طور که در اول پست گفتم برای ما کاربران ایرانی به خاطر بهای بسیار بالایی که برای تهیه گجتها مجبوریم بپردازیم، تأثیرگذاری این مقاله کم باشد، اما به یاد داشته باشید که اگر همین نیروی کار ارزان نبود، به جای اینکه مثلا آیفون 4S بر حسب ظرفیت، قیمتی بین یک میلیون و 300 هزار تا یک میلیون و 750 هزار تومان داشته باشد، پانصد تومانی هم گرانتر از آب درمیآمد!
خب! مقدمه پست را تمام میکنم و به اصل مطلب میپردازدم:
شاید برایتان جالب باشد که بدانید که همه آن کارگرانی که در خطوط تولید آیفون و آیپد نشستهاند، نهتنها هرگز نمیتوانند یکی از این گجتها را از آن خود کنند، بلکه گاهی هیچ وقت محصول نهایی را هم نمیبینند و فقط مونتاژ میکنند و قطعه روی هم سوار میکنند.
شنژن Shenzhen، یکی از شهرهای چین است، شهری که بسیاری از گجتهایی که به دستمان میرسد، در این شهر تولید میشوند، شنژن، زمانی روستای کوچکی در نزدیک یه رودخانه بود، ولی حالا شهری 13 میلیون نفری است، یعنی بزرگتر از نیویورک! فاکسکان Foxconn یکی از شرکتهایی است که آیفون و آیپد و همچنین محصولات دیگری برای شرکتهای مشهور دیگر میسازد، کارخانه این شرکت 430 هزار کارگر دارد.
در شهری اینچنین بزرگ، فقط 20 کافهتریا وجود دارد، یعنی به هر 10 هزار نفر قثط یک کافه میرسد، از یک شهر کارگری چه انتظاری دارید؟
در کارخانهای که با نیروهای مسلح، محافظت میشود، دختربچه سیزده سالهای هر روز صفحه هزاران آیفون را برق میاندازد. این دختربچه در مصاحبهای گفته است که فاکسکان، به صورت واقعی سن کارگرها را چک نمیکند. البته بازرسانی برای کنترل سن کارگران وجود دارند، اما همیشه فاکسکان از زمان بازرسی آنها مطلع است. پیش از اینکه آنها سر برسند، کارگرانی که جوانترند با کارگران مسنتر جایگزین میشوند. تخمین زده میشود که 5 درصد کارگران فاکسکان، زیر سن قانونی برای کار باشند.
کارخانههای فاکسکان دارای محوطههای بزرگ کاری برای 20 تا 30 هزار کارگر هستند که در آنها خبری از ماشینهای پیشرفته تولید و سر هم کردن قطعات نیست، وقتی نیروی کار اینقدر ارزان باشد، خرید ماشینهای گرانقیمت و بر پا کردن سیستم خودکار تولید معنی ندارد. معنی یک ساعت کار در کارخانه فاکسکان، واقعا 60 دقیقه کار مفید است، این یک ساعت کار، با یک ساعت کار کارگران آمریکایی که در آن میتوانند دقایقی استراحت کنند، فیسبوکشان را چک کنند، به دستشویی بروند، گپ بزنند و تلفن بزنند، تفاوت زیادی دارد.
به صورت رسمی، اعلام میشود که ساعات کار روزانه 8 ساعت است، اما به صورت استاندارد این مقدار 12 ساعت است و معمولا میزان کار به 14 تا 16 ساعت هم رسانده میشود، مخصوصا زمانی که قرار است گجت جدیدی تولید شود. گفته میشود که یکی از کارگران فاکسکان بعد یک شیفت کاری 34 ساعته، مرده است.
از آنجا که در یک خط تولید، یک کارگر کند میتواند، سرعت کل خط تولید را پایین بیاورد، بر عملکرد کلیه کارگران با دوربین نظارت مستمر میشود.
در خوابگاههای کوچک، در هر اتاق 15 تختخواب گنجانده شده که از کف تا سقف را اشغال میکنند، تختخوابهای انقدر کوچکند که یک آمریکایی میانهاندام در آنها نمیتواند جا بگیرد.
تشکیل اتحادیههای کارگری در چین ممنوع است و اگر کسی در صدد چنین کاری باشد به زندان انداخته میشود.
برای تمیز کردن سطح آیفونها، معمول از مادهای به نام هگزان استفاده میشود، هگزان سریعتر از سایر تمیزکنندهها عمل میکند و سرعت کار را بالا میبرد، اما در عین حال سریع هم تبخیر میشود و به علت اینکه برای سمی برای سیستم عصبی به حساب میآید، کارگران را دچار مشکل و رعشه دستها میکند.
بعضی از کارگرها به خاطر کار طاقتفرسا دچار عارضهای به نام سندرم تونل کارپال میشوند که در آن اعصاب دست تحت فشار بافتهای مجاور قرار میگیرند، در نتیجه این عارضه، آنها از کارافتاده میشوند و اخراج میشوند.
زمانی که یک کارگر تقاضای دریافت اضافهکار کرد و به خاطر عدم پرداخت، به شورای کار شکایت برد، تنها نتیجه این بود که در لیست سیاه گذاشته شد، بودن در لیست سیاه به معنی مشکلساز بودن است و چنین فردی استخدام نمیشود. زمانی هم که کارگری، زیر دستگاه پرس دستش آسیب دید، هیچ حمایت پزشکی از او صورت نگرفت و مجبور شد کاری در یک کارخانه چوببری پیدا کند، جایی که به گفته این مرد، ساعات کاری خیلی بهتر است: فقط 70 ساعت در هفته!
هنگامی که به مردی که کارش تولید بدنه فلزی آیپد بود، یک دستگاه آیپد نشان داده شد، او بسیار شگفتزده شد. میدانید چرا؟ چون او تا پیش از آن زمان، هیچ وقت یک آیپد ندیده بود. او آیپد را در دست گرفت و با آن بازی کرد و گفت که وسیله جادوییای است.
آیا این کار اپل درست است؟ یا اینکه اصلا اپل در این میان هیچ تقصیری ندارد و کاری از دستش برنمیآید؟ فرض کنید اپل کاری به کارگران چینی نمیداد، آیا زندگی آنها بهتر میشد؟ آنها مجبور بودند که در مزارع برنج کار کنند و به جای ماهی 300 دلار درآمد با 50 دلار در ماه سر کنند! گرچه دستمزد هر ساعت کار، فقط یک دلار است، اما از هیچ بهتر است!
اگر اپل به جای چین، در اروپا و آمریکا قطعات گجتها را سر هم میکرد، از آنجا که در این مناطق تبعیت از حداقل استانداردهای کاری الزامی است، هم قیمت گجتها بالا میرفت و هم میزان سود اپل پایین میآمد و این چیزی نیست که مصرفکنندگان آمریکایی و سهامداران اپل تحمل کنند.
اما دستهای هم معتقدند سود اپل از فروش گجتها و تفاوت قیمت هزینه و فروش هر گجت آنقدر هست که اپل بتواند چینیها را مجاب به رعایت سیستم کاری منصفانهتری کند، در این صورت است که مصرفکنندگان، هنگام کار با گجتهایشان احساس لذت بیشتری خواهند کرد.
نه! اشتباه نکنید، اپل تنها شرکتی نیست که از نیروی ارزان کار استفاده میکند و در این روزها هر شرکتی که میخواهد به بقایش ادامه بدهد، مجبور است که هزینههایش را پایین بیاورد و متکی به نیروی کار کشورهای خارجی شود.
بعد از خواندن این مقاله آیفون و آیپدتان را بردارید، چه احساسی دارید؟
برنامه کولبرت ریپورت هم در این مورد یه صحبت های کامل تری کرد، مثلا مدت زندان 12ساله، اونایی که هم اتاقی هستن اصلا همدیگه رو نمیشناسن،زیر طبقه های بلند محل اقامت کارگرا تور کشیدن که اگه خودکشی کردن نمیرن و ….
————–
اما راستش رو بخواین تاثیری در احساس من نسبت به آیفونم نداشت، البته اینم بگم که اگه توسط یک کارگر آمریکایی ساخته میشد(یعنی اختلاف قیمت 30%) من با خوشحالی بیشتری جنس گرونتر رو میخریدم چون من معتقدم شغل ها باید به آمریکا برگردند، و من به هر قیمتی از این موضوع حمایت میکنم!(برگشت شغل به آمریکا نه بردگی چینی ها!)
دکتر ما هنوز منتظریم بابا یکم بجنب!!!!!!!!!!!!!
تا پنجشنبه به امید خدا!
ممنون دکتر جان.
مطالب جالب و در عین حال تکان دهنده ای بود.
در مقاله عنوان شده :
“گرچه دستمزد هر ساعت کار، فقط یک دلار است، اما از هیچ بهتر است!”
و این جمله مرا به این فکر فرو برد که آیا تا به حال قیمت هر ساعت کار را در ایران حساب کردهایم؟!
موید باشید.
ولی خوب این موارد هم تو پوشاک و وسایل دیگه هم دیده میشه و فقط مختص وسایل الکترونیکی نیست!
الان دارم با آیپد اینو مینویسم کلا نظرم در مورد اپل عوض شد
این چینی های بد بخت کار کنن اون آمریکایی ها سود کنند
مطلب تاملبرانگیزی بود.
والا من که تو تمام عمرم فقط با یک آیفون 3 دست دوم که یک هفته بعد از خریدن با شارژر ماشین سوخت، کار کردم.
صدها بار گفته ایم صدها بار هم خوانده ایم یا شنیده ایم
“سرنوشت هیچ قومی رقم نمی خورد مگر به دست خودش”
بنابراین اگه چینی ها از وضعشون ناراحت هستن خودشون باید یه فکری بکنن نه اپل و امریکا و سایرین
به علاوه در اقتصاد 3 منبع مهم کمیاب هستن و این علم سعی میکنه اونها رو با تخصیص بهینه به بهترین شکل استفاده کنه، یکیشون نیروی کار هست،وقتی کشوری تو یکیش کمیابی نداشته باشه همه این اتفاقات عادی میشه(البته چین فقط تو یه موردش کمیابی داره!)
با سلام و تشکر از مطلب شما و زحمتی که برای اطلاع رسانی متحمل می شوید .
مطلب شما درست ولی این نوع حکومت چین است که بد و به دور از دموکراسی است و نشان می دهد نه به مردمش ارزشی قائل نیست نه آمریکا !!
کلا تولید در همه دنیا داره به همین صورت انجام میشه. ناجوانمردانه است اگر این مساله رو مختص به بازار گجت و وسایل دیجیتال ببینیم. این روشی هست که چینی ها تصمیم گرفتند برای توسعه اقتصادی کشورشون پیش بگیرند: نیروی کار ارزان قیمت. خود شما هم در مطلبتون اشارهای کوچک کردید به این تغییر. پایه اقتصاد در چین از کشاورزی به تولید صنعتی تغییر پیدا کرده و در مجموع چینیهای امروز نسبت به پدران خودشون از سطح زندگی بهتری برخوردارند.
سلام
من با نظر دوستم موافقم، فکر کردین ساعت کار در ایران چقدر هست. من خودم حداقل بالای 5 تا منشی می شناسم که ماهی 80 یا 90 هزار تومان اونم از ساعت 8 تا 1 و 3تا 7 کار می کنند. بهتره قبل از دلسوزی به مردم کشور های دیگر یه نگاهی هم به اطراف خود بیندازیم.
من دوستم لیسانس کامپیوتر هست و کار طراحی سایت انجام می ده ساعتی 1000 تومان بدون هیچ گونه مزایا و یا حق بیمه ای که از یک دلار هم کمتره!!!!!!!!!!!!!
مطالب جالبی بود. …
حالا ازینا گذشته اینکع foxconn این بلاهارو میاره سر کارگرا به Apple په ربطی داره. apple به foxconn سفارش میده اونم میزنه پولشو میگره. foxconn داره کارگراشو کنترل میکنه نه apple
سفر به چین و بیست سال بعد سفر به چین نوشته نیکوس کازانتزاکیس خلاصه اینکه در طول بیست سال چین جهش بزرگی کرده است مثلن دیگر کسی دختر بیست ساله اش را به ازدواج بچه دوماهه در نمی اورد ؟؟؟؟؟؟یکبار سیل میاید کیسه برای شن کم میاید که جلوی طغیان رودخانه هوانگهو را بگیرند و…سی هزار نفر دست به دست هم کار کیسه شن را میکنند .پرفسور چینی به کازانتزاکیس میگوید سه میلیون هم بود مسیله ای نبود چین است که می ماند .و اما بعد …در سخنرانی های نماینده چین در سازمان ملل ؟این اقا مغز همه را میخورد انقدر چین چین میکند ودو چیز ازجهان میخواهد 44میلیون بیکار داریم وفقیریم و …بیایید کارخانه بزنید ورنه امروز فردا درچین هم الچایده تروریست بوجود می اید .دوم بگذارید کشتی های لباسهای ساخت چین به تعداد بیشتری در بنادر ارو لنگر بیاندازند ورنه کارخانه ها تعطیل وبیکاری افزایش می یابد و.سخن درازتر نکنم ام برادری که میگوید به اپل چه ربطی داره ؟ ربطش اینه که خود اپل مدعی است واز این وضع علی الظاهر ناراضی ..کلن یکی نیست به این جوانهای ایران بگوید باباجان مرحوم جابز اول یک عارف بود .چندسال درهند وتبت بود .بودایی شد وبرگشت میهنش ورفقا جمع شدند وان سیب گاز زده هم نماد گیاه خواری بنده خدا بود .در پایان از همه عذر میخواهم قاطی پاطی مینویسم .ولی ان دو کتاب کازانتزاکیس را بخوانید .
فکر کنم مشکل اصلی قوانین کاری در چین است. همین Foxconn در واقعی یک شرکت تایوانیه و چند کارخانه هم در تایوان داره. چند تا از دوستانم برای اون کار میکنند و حقوق خوب با شرایط کاری مناسب دارند.
وجدان انسانی من دیگه اجازه نمیده که از گوشی اچلم استفاده کنم …درسته شاید شرکت های دیگه هم مثل سامسونگ یا ….. اینجوری باشند ولی حداقل سیستم کاری این شرکت چینی رو دیدم و الان میدونم این گوشی که توی دستمه به قیمت از دست رفتن جان یک انسان بی گناهه…به چه قیمتی!
این خصوصیت دنیای مدرن هست
دنیای کثیفی که تنها مولفه تاثیر گذار بر تصمیم مدیران، “سود بیشتر” است.
یادم رفت از مطلبتون تشکر کنم
واقعا ممنونم
واقعا تاثر برانگیز و باور نکردنی بود. یک مدل کار میشه مثل گوگل و محیطهای آنچنانیاش یک مدل هم مثل اپل بیگاری به تمام معنا.
جدا مقاله خوب و در عین حال تکان دهنده ای بود دکتر.
خیلی از حقیقت ها رو ما هنوز نمی دونیم…
تا الان چندین برابر پول خرید یک آیفون را صرف خرید موبایل های دیگر کرده ام و هیچوقت محصولی از اپل نخواهم خرید (اما با همه نسخه های آیفون کار کرده ام). جدا از اینکه اصلا از سیستم عامل بسته آی.او.اس خوشم نمیاد، همیشه نظرم این بوده که محصولات این شرکت نسبت به بقیه شرکتها با کمترین هزینه و بیشترین سود تولید می شود.
درست است که اپل بطور مستقیم مسئول فاجعه فاکس کان نیست، اما وقتی برای بیشتر کردن سود خود اقدام به استفاده از نیروی کار فوق العاده ارزان می کند، پس چرا محصولاتش را با قیمتهای پایین تر بفروش نمی رساند؟
بله! این حقیقت دنیای امروزه. همان اپلی که سنگش را خیلی ها به سینه می زنند سهامداران عمده اش را یهودیان جهان وطن جهان خوار تشکیل می دهند که یک لحظه پایین آمدن ارزش سهام شرکتشان را تحمل نخواهند کرد. همان کسانی که این بحران اقتصادی را به وجود آورده اند و از سرمایه های خود در قالب شرکت های آمریکایی که با استفاده از نیروی کار ارزان چینی کالاهای با کیفیت و با بهره وری بالا و بهینه تولید می کنند، محافظت می کنند! اخیرا یک استاد دانشگاه می گفت که قوم یاجوج و ماجوج این چینی ها و ژاپنی ها و … هستند و فسادی که بر روی زمین می کنند همان فساد اقتصادی است. شمایی که جنس چینی-آمریکایی می خرید نیز در نابودی اقتصاد کشور خودمان و از بین بردن شغل ها و زندگی ها مقصرید! بله منظورم شماست دوست عزیز!
در صورتی که خودمون رو جای اون کارگر واقعا بدبخت چینی بذاریم می فهمیم این کار چقدر غیر انسانی و جنایت باره. تقسیم ناعادلانه ی ثروت و بردگی کشیدن توی قرن 21 اون هم توسط کشورهایی که ادعای پیشرفته بودن و دموکراسی و حقوق بشر و چه چه دارن، تعجب برانگیز و منزجر کنندست. نظر من درباره گجت ها عوض نشد چون این وسایل حاصل تلاش و دانش و هوش مخترعین بزرگیه اما نظرم درباره ی صاحبان و سرمایه داران این صنعت ها به کلی عوض شد. آقای استیو جابز بزرگ شما هم بله؟!!!
در قسمتی از این مقاله نوشتید 300 دلار در ماه بهتر از 50 دلار در ماه و بهتر از هیچیه، من از خود شما می پرسم فرض کنید شخصی در چنین شرایط نکبت باری، روزی 16 ساعت کار کند و روزی 300 دلار نه 3 هزار دلار هم حقوق بگیرد، وقتی اون شخص برده ای بیش نیست و فرصتی برای زندگی نداره چه فرقی داره که حقوقش چقدر باشه؟ مهم اینه که انسانیت رو ازش گرفتن و اون رو تبدیل به ماشین کردن در حالی که اون شخص مقصر اینکه توی کشور پرجمعیت چین به دنیا اومده نیست.
به نام یزدان بخشاینده خبشا
به نظر نمیرسه اپل مقصر باشه
چون این کارخانه و کارگرهایش متعلق به کشور و دولت چین هستند
من نمیدونم واقعا اگر حقوق این کارگرهای مظلوم رو بیشتر کنند تا چه حد میتونند بیشتر کنند
لطفا یکی با ماشین حساب حساب کنه
ولی احتمالا میشه سود بیشتری به کارگرها داد
کارگرهایی که اگر وجود نداشتند هیچ ساختمانی ساخته نمیشد و هیچ پیشرفت و فنآوری به دست نمیآمد!
از آدمهای آتهایست و کمونیست و کسانی که هیچ تعهدی به همنوعان خود و بیم از خدا ندارند نمیتوان انتظار داشت که بیشتر از این کاری بکنند
چون اعتقاد ندارند که پس از مردن دوباره زنده شده و برای ثانیه ثانیه زندگیشان مورد بازخواست و شمارش قرار خواهند گرفت.
کسانی که این کارگرها (در کل جهان) برای آنها کار میکنند (مثل رئیس همین کارخانه) دارای شخصیتهای بسیار آزمند هستند
انسانها را تا حد ممکن میدوشند و اندکی هم پاداش میدهند
اگر همه ثروتمندان نصف ثروتشان را به مردم بیچاره و نیازمند میدادند دنیا آخرت میشد!
ولی متاسفانه تنها به فکر جیب خود و هزار نسل بعد از خودشان هستند !
این کار بندگی و بردگی انسانها هستند
به نظر من اگر اینها هزینهای صرف خرید دستگاههای صنعتی بپردازند هم با سرعت بیشتری کالا تولید میکنند و هم هزینه این دستگاهها در مدت کوتاهی برگردانده میشود
ولی متاسفانه این سیبزمینیهای آزمند، خودشون رو فقیر میدونند و حق خودشون میدونند که برای خود و هزار نسل بعد از خود ثروت جمع کنند!
آیفون و این جور چیزها رو هم نباید تحریم کرد چون گرچه بیشترین سود به جیب آقایان میرود ولی بخشی از سود هم به جیب کارگران بیچاره میرود
من اگر پول زیاد داشتم هرچه قدر میتونستم آیفون میخریدم و بین مردم تقسیم میکردم ! (یه چیزی تو مایههای رابین هود!)
به هر روی سعی کنید این چیزها رو تحریم نکنید و بابتش پول بدهید چون این پول مثل صدقه دادن هست
سلام
ممنون
اما تنها اپل نیست!
تولید محصولات مایکروسافت و استثمار کارگران چینی:
http://taftish.wordpress.com/2010/04/18/kye-factory/
عمیقاً از این ایپد ۳ که در دست دارم بدم اومد یعنی ممکنه این ایپد من اخرین تولید یک کارگر باشه که میخواد واسه بچه هاش نون شب ببره و ایپد من باعث مشکل اون شده باشه؟؟؟
اوه میدونم مثل دخترا حرف زدم نه؟؟؟؟؟
امیدوارم این کامنتو غیر از خدام تو این شب تار که دلرم مینویسمش کس دیگه ای هم ببینه!!!!!!!!!!!!!!!