بررسی لانچر Home فیسبوک: یک تغییر پوستهای ساده یا یک عامل تهدیدکننده بالقوه گوگل و شبکه اجتماعی گوگل پلاس
چهل سال از زمانی که نخستین تماس تلفنی با موبایل برقرار شد میگذرد، در این سالها موبایلها تغییرات زیادی کردهاند، این وسیله که زمانی تنها براث صحبت کردن بود، مدتهاست که به گجتی مبدل شده است که وبگردی کاربری اصلی ان است و تماسهای صوتی روتین جزو کاربریهای به حاشیه رانده شده هستند.
کاربران موبایل در دنیا (و نه ایران!) 20 درصد اوقاتشان را هنگام کاربری موبایل در فیسبوک سپری میکنند، این عددی شگفتانگیز است، تازه باید در نظر داشته باشید که اینستاگرام هم متعلق به فیسبوک شده است و با احتساب پنج درصد سهم اینستاگرام، مجموعا 25 درصد یا یک چهارم زمان کاربری موبایل از آن گروه فیسبوک است!
این مطلب، صاحبان فیسبوک و مارک زاکربرگ را به این فکر انداخته بود که به طور مؤثرتری در موبایلها جا خوش کنند، زمانی این شایعه شنیده میشد که فیسبوک میخواهد، گوشی مستقلی بسازد و وارد صنعت سختافزار شود، این شایعه خیلی زود تکذیب شد و جای خود را به خبر سیستم عامل فیسبوک داد، اما خبری از این هم نشد و به جای آن ما اپلیکیشنهای خوشساخت فیسبوک را در گوشیها و تبلتهایمان داریم.
پس بالاخره فیسبوک برای تأثیر بیشتر روی ما از طریق گوشیهایمان چه راهبردی میخواهد در پیش بگیرد؟
یک راهبرد هوشمندانه دور از ذهن: یک لانچر که همیشه کاربر را به صورت ژرفی درگیر فیسبوک میکند.
به این ترتیب کاربر اندروید، در همان حال که با گوشیاش کار میکند و در حین کار با اپلیکیشن رنگارنگ، همیشه فیسبوک را در قالب یک لانچر، جلوی چشمش دارد.
در گام اول این لانچر که Home نام دارد برای گوشیهای گلکسی اس 3 و 4 – اچ تی سی One و One X+ و گلکسی نوت 2 عرضه خواهد شد، همه اینها نسخه Jelly Bean اندروید را دارند.
گوشی HTC First، نخستین گوشیای خواهد بود که این لانچر را به صورت پیشفرض خواهد داشت، بقیه گوشیها هم میتوانند لانچر را از گوگل پلی بگیرند.
Home فیسبوک را به گوشی شما نمیآورد، بلکه وسیله شما را به یک ابزار پخشکننده محتواهای فیسبوکی تبدیل میکند.
بخش نمایش فید و بخش نمایش سرخط چتها، دو جزء اصلیHome هستند.
Cover Feed
زاکربرگ بر این باور است که صفحه خانگی یک گوشی روح گوشی شماست و بنابراین با طراحی یک home screen ساده و زیبا به دست طراحان ماهر، سعی کرده است در روح گوشیها نفوذ کند.
عکسهای دوستان فیسبوکی در این بخش به شیوهای زیبا نمایش داده میشوند، برای پرهیز از نمایش حاشیههای مشکی در مورد عکسهایی که با ابعاد گوشیها سازگار نیستند، لانچر فیسبوک روی آنها زوم میکند. وقتی کاربر روی یک عکس «تپ» به سمت پایین میکند، میتواند آن را در اندازه اصلی ببیند.
اشتباه نکنید، Cover Feed یک اسلاید شو و اسکرین سیور به سبک اسکرین سیور کامپیوترها نیست. چرا که در همین بخش شما میتوانید استاتوس بهروز شده، توضیحات عکسها و لایک و کامنتها را هم ببینید.
کاربر میتواند با دو بار تپ کردن، یک فید را لایک کند و با سوایپ کردن، عکس بعدی را ببیند.
در هنگام دریافت یک نوتیفیکشن، یک نوار سفید روی صفحه ظاهر میشود که روی آن متن و تصویر پروفایل کاربر مربوط دیده میشود. با این نوتیفیکیشنها شما میتوانید آگاه شوید که کسی برای عکس ارسالی شما، لایک گذاشته است، یا از خبری مطلع شوید.
هر زمان که از دریافت این نوتیفیکیشنها خسته شدید، میتوانید با تپ اندکی طولانیمدت روی یکی از آنها، به یک باره، از شر دریافت آنها خلاص شوید و هر زمان هم دوست داشتید دوباره آنها را ببینید، کافی است یک سوایپ به سمت کنار گوشی کنید.
رابط کاربری Home زیبا و گویا طراحی شده است، کاربر خیلی زود با کاربری تپ و سوایپ کردن روی تصویر پروفایل خود در قسمت زیر صفحه آشنا میشود.
برخلاف انتظار این دکمه با تصور پروفایل، اپلیکیشن فیسبوک را احضار نمیکند، بلکه کاربر با آن میتواند پیامرسان را اجرا کند، آخرین اپلیکیشنی را اجرا کرده ببیند یا فهرست کل اپلکیشنها را مشاهده کند.
وقتی کاربر به بخش اپ لانچر میورد در بخش بالایی یک نوار میبینید که با آن میتواند به استاتوس خود دسترسی پیدا کند، به سادگی یک عکس بگیرد یا «چک این» کند.
Chat Heads
وقتی یکی از دوستان شما برای شما پیامی ارسال میکند، تصور چهره او شبیه یک حباب روی صفحه ظاهر میشود. اگر چند نفر در یک زمان برای شما پیام بفرستند، تصویر پروفایل آنها به شکل چند حباب روی صفحه میآید. شما میتوانید با این حبابها بازی کنید و آنها را روی صفحه جابجا کنید و هر زمان که اراده کردید با یک تپ، متن پیام را بخوانید و به آن پاسخ بدهید.
لانچر Home فیسبوک، ساده و زیبا و هوشمندانه طراحی شده است با کمک آن کاربران به شکل عکیقی همیشه و همه جا درگیر فیسبوک میشوند.
این لانچر به نوعی، فیسبوک را به لایهای بالاتر و برتر از بقیه اپلیکیشنها منتقل میکند.
اما یکی از چالشهای فیسبوک در این زمینه، جا انداختن استفاده از این لانچر است، لانچرها تا حالا در پلتفرم اندروید بازار خیلی کوچکی داشتند، خیلی از کاربرها اصلا با مفهموم آن آشنا نیستند، اما شاید فیسبوک بتواند این مسئله را دگرگون کند.
در حال حاضر برترین لانچر رایگان اندرویدی یعنی Go Launcher EX تنها بین 50 تا 100 ملیون بار دانلود شده است. تازه باید در نظر گرفت که این عدد شامل کسانی میشود که آن را چند بار دانلود کردهاند یا در چند گجت نصب کردهاند، پس تعداد کاربران این لانچر خیلی کمتر از این عدد خام است.
فیسبوک یا داشتن یک میلیارد کاربر فعال و 680 میلیون کاربر موبایل فعال، یک غول بزرگ اینترنتی است و بنابراین نباید این کار برایش دشوار باشد.
هنوز هیچ تبلیغی در لانچر Home گنجانده نشده است، گرچه ممکن است در آینده این لانچر هم تبلیغ بگیرد، اما به نظر میرسد در حال حاضر راهبرد فیسبوک حضور هر چه بیشتر در گوشیهای کاربران باشد.
راهبرد کلان گوگل، تشویق کاربران به وبگردی هر چه بیشتر است، چرا که وبگردی بیشتر یعنی جستجوی بیشتر و احتمالا استفاده بیشتر از سرویسهای دیگر گوگل و در نهایت کلیک بر آگهی بیشتر. در همین راستاست که گوگل برای وبگردی موبایل بیشتر، سیستم عامل اندروید را پایه نهاد.
و حالا فیسبوک هم با لانچر خود میخواهد کاربرانش را به حضور حداکثری تشویق کند. این راهبرد مشابه جدید فیسبوک میتواند تهدیدی برای گوگل باشد.
گرچه جستجوی پیشفرض با استفاده از موتور جستجوی گوگل در این لانچر حدف نخواهد شد، اما در طولانیمدت مشخص نیست که وضعیت به چه صورت خواهد بود.
در عین حال لانچر فیسبوک تهدیدی برای گوگل پلاس هم است، گوگل پلاس در حال حاضر بیش از پانصد میلیون کاربر دارد که البته نیمی از آنها فعال هستند. بر اساس تخمینها در سطح دنیا، در حال حاضر 750 ملیون وسیله اندرویدی وجود دارد.
در عین حال هم گوگل و هم فیسبوک پولشان را بیشتر از طریق آگهیها نمایشداده شده در وسایل موبایل درمیآورند، پس بدیهی است که هر دو برای کسب کاربر بیشتر رقابت کنند.
گرچه خیلی از کاربرها ترجیح میدهند رام دلخواه خودشان را نصب کنند یا اصلا اندروید خالص را داشته باشند، و گرچه لانچر Home روی همه گوشیهای اندرویدی قابل نصب نیست، اما هنوز هم این لانچر میتواند تعداد زیادی از گوشیها را هدف بگیرد.
گوگل مجبور است برای القا کردن انعطافپذیری و باز بودن پلتفرم اندروید، لانچر فیسبوک را تحمل کند و هیچ شکوه و شکایتی را به صورت عمومی از خود آشکار نکند، اما مشخص است که در باطن نمیتواند از این لانچر خشنود باشد.
یکی از نشانههای این نارضایتی پنهان این است که لانچر فیسبوک نمیتواند روی گوشیهای نکسوس نصب شود.
از سوی دیگر همین لانچر Home میتواند به نوعی یک برتری برای پلتفرم اندروید در مقایسه با iOS هم به حساب بیاید. گرچه این لانچر، چیزی یک تغییر پوستهای نیست و تنها باعث حضور آسان مداوم در فیسبوک میشود، اما فیسبوک برای بسیاری از کاربران آنقدر اهمیت دارد که وقتی تسهیلات اندرویدی را در این مورد میبینند، ناخودآگاه باز بودن اندروید در ذهنشان در قیاس با iOS برجسته و بارز میشود.
این نوشتهها را هم بخوانید
اولین باریه که با واژه لانچر روبرو میشم. آیا این همون تغییر و شخصی سازیای هست که شرکتهای تولید کننده گجت در پوسته سیستم عامل ایجاد میکنند؟ مثلاً رابط کاربری HTC sense ؟
منم باهاتون موافقم. احتمالاً گوگل از حسودی هم که شده بیکار نمیشینه و یه اقدام خصمانه حتی در حد انجام چنین پروژه مشابهای در مورد گوگل پلاس صورت میده!
من نمیدونم Google Now چقدر تو ایران قابل استفاده است. اما برای من شخصا بیش از هر اپلیکیشن دیگه قابل استفاده بوده. و همیشه فکر میکردم که Google باید این سرویس رو فرا تر از اپلیکیشن و ویجت ببره.
دیروز که Facebook Home رو دیدم فکر کردم گوگل باید Google Now رو تبدیل به لانچر کنه و به صورت عمیقتر با اندروید integrated بکنه . به نظر من اون چیزیه که یک انقلابی تو نحوه ی که ما از تلفونامون استفاده میکنیم ایجاد میکنه. Facebook Home بیشتر از مفید بودن جالبه و زیبا اما احساس میکنم بعد از یک مدت بیش از حد توی دست و پای user قرار میگیره اما یکی از مزایای Google Now اینه که بیشتر حالت نا مریی داره و فقط موقع نیاز سر راه آدم قرار میگیره و شخصا فکر میکنم Facebook Home سبب میشه که گوگل زودتر به این فکر بیوفته.
یادتون باشه که Google Now تقریبا به شکل لانچر همین الان هم در Google Glass استفاده میشه.
عالی بود
خیلی تحلیل زیبایی کردی یک پزشک جون
اما اینو بدانید که گوگل فکری به حال فیسبوک میکنه
شایدم به بهانه ای حذفش کرد(زیر پا گذاشتن قوانین گوگل) گفتم شاید ;)
اما خیلی از آدما صبح رو با فیسبوک آغاز میکنند و شب هم با فیسبوک میخوابند
پس گوگل در خطر هست
شخصا دلم میخواد این تجربه رو با شما در میون بذارم
از وقتی فیسبوک لعنتی رو دی اکتیو کردم(البته خوندن اون پست آقای علیرضا مجیدی هم توی این دی اکتیو کردن موثر بود. همون که در مورد افسردگی آوردن رسانه ها توضیح میداد)
زندگی شاد تر
وقت آزاد تر
تفریحات سالم تر
دغدغه های جالب تر
افسردگی کمتر(به خاطر بی اهمیت شدن لایک نشدن دل نوشته هام)
و کارهای مهمتری دارم که بهشون برسم.
جدی میگم. زندگی بدون فیسبوک مثل قدیم در جریانه. خودتونو درگیرش نکنید.
سلام
جناب مجیدی یه سوال دارم که به این پست مربوط نیست اگر مقدرو بود جواب بدید:
در فیدلی تعداد لایکهای فیس بوک مطلب نوشته میشه.
آیا روشی هست که با استفاده از این امکان صفحه فیس بوکی که مطلب توش منتشر شده رو پیدا کنیم؟
جالب بود
گوگل به دنبال کسب در امد و برای اون زیاد مهم نیست که لانچر چی باشد،
“”یکی از نشانههای این نارضایتی پنهان این است که لانچر فیسبوک نمیتواند روی گوشیهای نکسوس نصب شود.””
به علت خلوص اندروید نه به علت نارضایتی اگر بخواهیم تبقه گفته شما قضاوت کنیم پس گوگل از همه ناراضی چون لانچرهای دیگرم روی نکسوس قابل نصب نیست
فیسبوک همیشه از طرفداران ماکروسافت بود من وقتی خبراندروییدی راجع به اون شنیدم خب تعجب کردم اما حالا با کمی بررسی میبنم کار جالبی از طرف فیس بوک انجام شده که هم خودش رو درگیر ساخت یک سیستم عامل جدید نکونه هم حضور خودش رو پرنگ کنه البته طراحی نرم افرار من رو به یاد گوشی های KIN ماکروسافت میندازه باید کمی صبر کرد تا متوجه نقشه راه (همه) بشویم
” این وسیله که زمانی تنها براث صحبت کردن بود”برای
salam. mikhastam bedoonam ke in luncher uninstall ya remove mishe ? tashakor