پول بیشتر با خوشبختی بیشتر همراهی دارد، فرقی نمیکند کجا زندگی کنید!
قضیه رابطه ثروت و خوشبختی چیزی است که از دوران کهن مورد بحث بوده است، خوشبختانه در دوران کودکی موضوعهای انشای پیشفرض دیگری جدا از قضیه «علم بهتر است یا ثروت» داشتیم، اما پدران و مادران ما لابد به کرات در این مورد قلمفرسایی کردهاند و لابد همهشان هم علم را انتخاب کردهاند!
اما فقط ادبا و فیلسوفها و دانشآموزها نبودهاند که درگیر پیدا کردن پاسخ بودهاند، در واقع تحقیقاتی علمی هم در مورد این مطلب انجام شده است.
یک اقتصاددان به نام ریچارد ایسترلین با تحقیقاتش متوجه یک تناقض عمده شده بود، او متوجه شده بود که میزان شادی متوسط در میان مردمان کشورهای مختلف چندان تناسبی با میزان درآمد آنها ندارد.
بعد از آن یک تحقیق دیگر انجام شد که نشان میداد ثروت فقط تا یک حد مشخص، باعث افزایش احساس شادی میشود و اگر از این حد که حدود 75 هزار دلار ارزیابی میشد، بیشتر شود دیگر افزایش سرمایه با میزان افزایش شادی همراهی چندانی نخواهد داشت.
اما به تازگی تحقیقی توسط مؤسسه پژوهشی Brookings انجام شده است که نشان میدهد این طور نیست و هر چه ثروت بیشتر باشد، میزان رضایتمندی هم بیشتر است، این تحقیق در 25 کشور دنیا انجام شده است.
خب، سؤالی که پیش میآید این است که میزان خوشبختی یا میزان رضایتمندی از زندگی یا Life satisfaction را چطور میشود سنجید؟
میزان رضایتمندی از زندگی توسّط یک روانشناس معاصر، به نام داینر Ed Diener تعریف شده است، و برای آن از یک پرسشنامه استفاده میشود، با این که یک پرسشنامه کوتاه است و فقط پنج سؤال دارد، امّا همین مقیاس کوتاه، بسیار و به وفور، در پژوهشهای حال حاضر استفاده میشود. در کتابهای روانشناسی مثبت، همین پنج سؤال است که نشان میدهد روانشناسها، رضایت از زندگی را چه طور تعریف کردهاند.
هر یک از این سؤالها، یک مقیاس هفت درجهای دارد که از کاملاً مخالف ـکه صفر در نظر گرفته میشودـ، شروع میشود و تا کاملاً موافق ـکه معادل عدد هفت استـ را در بر میگیرد. سؤالات از این قرار است:
1. زندگی من در بیشتر جنبهها با ایدهآلهایم تطبیق دارد.
2. شرایط زندگیام عالی است.
3. از زندگیام راضی هستم.
4. تا این جا چیزهایی را که در زندگیام خواستهام، به دست آوردهام.
5. اگر می توانستم در زندگی به عقب برگردم، تقریباً هیچ چیز را عوض نمیکردم.
در اینجا شما میتوانید این پرسشنامه را پر کنید و میزان رضایتمندی خود را بسنجید.
تحقیق تازه میگوید که پول بیشتر به صورت فزایندهای با میزان رضایتمندی بیشتر همراهی دارد و البته نباید این تفسیر از آن بشود که پول تنها عامل مؤثر در احساس خوشبختی است.
در نمودار ظاهرا کشور ایران هم لحاظ شده، چیز جالب در همین نمودار شیب کم منحنی در کشور نیجریه است، نمیدانم محققان این مطلب را بررسی کردهاند که چرا در این کشور ثروت بیشتر، چندان با رضایتمندی بیشتر همراهی ندارد یا نه.
حالا که صحبت از تأثیر محیط و ناحیه جغرافیایی روی میزان رضایتمندی شد، بد نیست جدول کشورها را بر اساس رتبهبندی کیفیت زندگی ببینید. این جدول را اکانومیست بر اساس 11 شاخص تهیه کرده است، بد نیست اینجا را هم ببینید.
اگر میخواهید تحقیق مؤسسه پژوهشی Brookings را به صورت کامل مطالعه کنید، این فایل PDF را دانلود کنید.
منبع: آتلانتیک
این نوشتهها را هم بخوانید
خیلی جالب بود.
تو دنیای مادی امروز امنیت رابطه مستقیم با میزان دارایی های ما داره، بخاطر همینه که پول بیشتر، خوشبختی (امنیت جانی، بهداشتی، کاری، روانی، شخصیتی، … و حتی دوباره مالی!) بیشتر رو به همراه داره.
در مورد نیجریه فکر میکنم توزیع نظرسنجیها در سطح جامعه یکنواخت نبوده و احتمالاً از قشر خاصی نظرسنجی شده.
یه غلط تایپی کوچولو…
همونطور که در لینک بیبیسی هم مشخصه طیف از یک تا هفته نه از صفر تا هفت.
شاید پول تنها عامل موثر خوشبختی نباشد اما بی پولی مهمترین عامل بدبختی است.
afarin gol gofti
یک تصحیح کوچک:
رابطه بین این دو متغیر خطی نیست. نمودار رسم شده، یک نمودار لگاریتمی هست. (عبارت LOG SCALE زیر نمودار نوشته شده) در واقع Scale محور افقی با محور عمودی یکی نیست. محور افقی در هر فاصله مشخص دو برابر می شه ولی محور عمودی در همان فاصله +1 می شه. اگر نمودار ساده این متغیرها رو رسم کنیم، می بینیم که میزان شادی در ازای دارایی، ابتدا شیب زیادی داره و بعد با افزایش بیشتر دارایی، رشدش کم می شه. برای این که این موضوع رو از روی نمودار به طور حسی ببینید، به عنوان مثال در مورد ایران، وقتی درآمد از 8 به 16 می رسه (8 واحد افزایش) رضایتمندی تقریبا نیم واحد افزایش داره (از 4.5 به 5). و وقتی درآمد از 16 به 32 می رسه (16 واحد افزایش) رضایتمندی باز هم تقریبا نیم واحد افزایش داره (از 5 به 5.5).
در همین رابطه:
Can Money Buy Happiness?
http://www.youtube.com/watch?v=JSIkdWxotKw
اضافه کنم:
به نظر من نتایج این بررسی کاملا قابل پیش بینی بود. شما وقتی درآمدت از ماهی 500هزار تومان به ماهی 2 میلیون تومان افزایش پیدا کنه، یه دفعه یک تغییر بسیار بزرگ رو شاهد هستی و رضایتمندیت ده ها برابر قبل می شه. ولی کسی که درآمد ماهانه 20 میلیون تومان داره، حالا اگر درآمدش به همان میزان شما افزایش داشته باشه و برسه به 21.5 میلیون تومان در ماه… این تغییر اصلا به چشمش نمیاد و مشخه که نمی تونه میزان رضایتمندی ایشان از زندگی رو چندان افزایش بده. به همین دلیل هست که شیب نمودار با افزایش درآمد کم می شه. این هم شکل یک نمودار لگاریتمی: http://goo.gl/R6VS7
ممنون LOG SCALE محور افقی رو ندیده بودم.
به نظر من این تحقیق یک پارامتر بزرگ رو جا انداخته و اون بحران اقتصادی هست که اعلب کشورها هنوزم باهاش در گیرند. انسان ها وضعیت خوشبختی خود رو با شرایط گدشته مقایسه می کنن. طبیعیه که وقتی اکثر مردم ثروت از دست دادن فکر کنن که داشتن ثروت بیشتر باعث خوشبختی بیشتر میشه! حالا شما این مردم رو از دارایی و ثروت اشباه کنید و یه بار دیگه هم این تحقیق رو انجام بدید!
دو نکته
یک: میزان رضایتمندی ایرانیان از همه کشورهای با درامد سالیانه مشابه کمتر است
دو: بر خلاف ادعای مقاله رابطه بین درامد سالیانه و رضایتمندی خطی نیست و نمودار رسم شده لگاریتمی است
درورد و تشکر از متن و نظر سنجی جالبی که در سایت قرار دادید.
هر کسی میتونه نظر خاص خودشو داشته باشه – شعاری حرف بزنه یا واقع گرا باشه.
شعاری از این بابت که بعضی ها هنوز تو همون موضوع انشاء دوره بچگی هاشون گیر کردن که علم بهتر است یا ثروت
من همیشه بر این عقیده هستم که همه چیز وابسته به پول.
علم – کار – زندگی – سلامتی و همه چیز در گرو پول.
اگر پول نباشه هیچ چیز امکان پذیر نیست
در تمامی جوامع با هر فرهنگ و عقیده ای که بنگریم
تنها چیزی که نقطه ثابت و پایه اساسی هست پول
مرسی که نظر من رو خوندین.
بدرود
سلام دوستان عزیز
به نظر من هم همه چیز همه چیز یه سرش به پول وصل می شه
حتی اعتقادات انسان!!
به نظر من مارکس ادم بزرگی بود که دست گذاشت روی این قضیه ….
ممنون مارکس عزیز
با سلام
پول کافی نیاز بشر میباشد داشتن پول خوب است در واقع در دنیا واسطه عمل بخش بیشتر کار ها پول است
بیشتر بودن پول همیشه به معنای خوب بودن نیست و پول شخص بسته به ظرفیت عادات و اعتقادات جامعه و شخص تحلیل میشود
بر خلاف ان ثروت از بین نمیرود و این دو کلمه در صحبتهای عامیانه به معنی دارایی بکار میرود ولی وقتی میگویند ثروتمند به معنای دارایی زیاد است و کمتر معنی واقعی ان استفاده میشود
پول بیشتر با خوشبختی بیشتر همراهی دارد، فرقی نمیکند کجا زندگی کنید! دروغ محض است!
شما روی ویلچر با سکته قلبی و تنگی نفس مبتلا به قند خون بالایید خوردن اب برایتان خطرناک است روزی ده بار ارزوی مرگ میکنید پول به چه دردتان میخورد
اگر فرد سالم پولدار ولی بیکار باشید عقده های ناهنجار جامعه شما را آزار دهد شاید خود را از بین ببرید تا از زجر ان خلاصی یابید
شما چقدر از پولتان را خرج میکنید اگر بیش از یک چهارم درامدخالصتان را همیشه به طور معمول خرج کنید انسانی شادید
اگر ملاک مالی را بگویید.
تو نمودار برای ایران از 4 هزار دلار درامد شروع شده
تو ایران چند نفر درامدی بالای 4 هزار دلار دارن ؟
این آمارها رو از کجا آوردن ؟
اگه طبق این پیش بریم یه کارمند عادی در ایران رضایتمندی نزدیک به 0 داره