تئوری توطئه: ۱۱ مورد از دنیای فناوری

ما بیشتر با مفهوم سیاسی تئوری توطئه آشنا هستیم، اما در این پست میخواهیم مثالهایی از این امر را در دنیای فناوری مطرح کنیم.
نخست باید ببینیم تئوری توطئه به چه معنی است:
«تئوری توطئه یا توهم توطئه اصطلاحی است که در ابتدا، وصفی برای هر ادعای دسیسه گری بود. با این وجود، امروزه، تئوری توطئه فقط در این معنا به کار میرود: تئوری ای که رویدادی کنونی یا تاریخی را نتیجهٔ نقشهٔ مخفیانهٔ گروهی دسیسه گر (عموماً قدرتمند) می داند.
در تعریفی دیگر، تئوری توطئه عبارتست از نداشتن اعتقاد یا باورنکردن شکل ظاهری و رسمی رویدادهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی. تئوری توطئه در شکل حاد آن بیانگر این است که تمامی بدبختیهای عالم در پی اعمال گروهی از افراد پرنفوذ و معمولاً پنهان است. در بیان این مفهوم گفته میشود گروههای کوچک و تیزهوشی دارای امکانات سیاسی، مالی، نظامی، روانی و علمی در پس تمام حوادث خوب و بد این دنیا هستند.» منبع
بعضیها به تئوری توطئه سخت علاقهمند هستند، در مقابل بعضی رویدادهای حاکم بر عالم را پیچیدهتر از آن میدانند که ذهن و قدرت یک گروه یارای طراحی و یا پیشبینی آنها را داشته باشد.
تئوریهای توطئه معمولا اجزای حقیقی و درست هم دارند، گاهی غلو شده واقعیت هستند، اما معمولا آمیزه از گزارههای درست و نادرست هستند که از آنها نتیجهگیری نادرست میشود.
در این پست ما 11 مثال را مطرح میکنیم، برخیها مثل شماره 10 آشکارا ناقض قوانین فیزیک هستند، مورد 8 را هر ذهنی میتواند رد کند، مورد 3 هم هم همین طور. اما مورد شماره 2، به همین سادگیها قابل رد شدن نیست. مورد شماره یک به صورتی که مطرح شده، درست نیست، اما باید دانست که این روزها سازمانهای امنیتی معتبر جهان، کلیه حلقههای ارتباطی را پایش میکنند و از رصد شبکههای اجتماعی هم برای ممانعت از حرکات بر هم زننده امنیت ملی کشورهای خود و هم برای داده کاوی و در یک کلام برآورد برآیند افکار و باورها و گرایشها جوامع مختلف استفاده میکنند.
هدف ما از مطرح کردن این موارد، بحث در مورد خود این مثالها نیست، بلکه هدف مهمتر ما هم در این مورد، هم در مورد «دروغهای دوستداشتنی» و هم خرافات این است که انگیزهای در شما برای استدلال و تفکر منطقی ایجاد کنیم.
در ادامه 11 داستان از تئوریهای توطئهای که مردم درباره فناوریهای دیجیتال دنیا مطرح میکنند را با هم مرور خواهیم کرد. بد نیست شما هم نظرتان را در مورد آنها با ما در میان بگذارید!
1- فیسبوک از ابتدا توسط CIA اختراع شده است
ما داوطلبانه انواع دادههای شخصیمان را روی فیسبوک میگذاریم، و CIA در حال جمعآوری این اطلاعات است. گفته میشود که بخشی از سرمایه فیسبوک از جانب بخش اطلاعات DARPA تامین شده است. این تئوری میافزاید که هدف DARPA جمعآوری بیشترین داده ممکن از همه افراد جامعه در محلی واحد و به صورت مجتمع است.
به این ترتیب دولت ایالات متحده میتواند همه فعالیتهای افراد (از فعالیت اینترنتی و خریدهای آنلاین و اجاره خودرو گرفته تا سوابق پزشکی) را زیر نظر داشته باشد. در واقع نه CIA و نه DARPA در فیسبوک سرمایهگذاری نکردهاند، اما بخش سرمایهگذاری ریسکپذیر CIA یعنی In-Q Tel در آژانس تبلیغاتی به نام Visible Measure سرمایهگذاری کرده است. این آژانس اطلاعاتش را از شبکههای اجتماعی به دست میآورد. پس بله! CIA شما را زیر نظر دارد اما نه مستقیما از طریق فیسبوک!
۲- شرکتهای نفت و گاز هستند که مانع عرضه خودروهای الکتریکی میشوند
اینجا با یک تئوری توطئه روبرو هستیم که در مستند «چه کسی خودروهای برقی را کشت؟» نیز تبلیغ شده است.
براساس این تئوری، گروههای زیادی از شرکتهای نفت و گاز گرفته تا دولت آمریکا موانعی را بر سر راه توسعه و عرضه خودروهای الکتریکی ایجاد کردهاند. گفته میشود که هدف از این کار وابسته نگه داشتن مردم به نفت و سرپا نگه داشتن کسبوکارهای مرتبط با آن است.
۳- پروژه هاارپ یک سلاح است که میتواند موجب بروز زلزله شود
برنامه تحقیقاتی شفق فعال با فرکانس بالا (High Frequency Active Auroral Research Program یا به اختصار HAARP) برای مطالعه یونوسفر زمین آرایهای از آنتنهای قدرتمند را بکار میبرد. هدف نهایی بهبود دادن فناوریهای ارتباطی بیسیم است.
اما این پروژه نیز به دستآویزی برای تئوریهای توطئه تبدیل شده است. گفته میشود که این آنتنها برای مقاصد خرابکارانهای نظیر تغییر آبوهوا، کنترل ذهن افراد یا ایجاد اختلال در ارتباطات ماهوارهای مورد استفاده قرار میگیرند.
۴- لامپی با طول عمر بالاتر ساخته شده، اما به عمد در دسترس مصرفکنندگان قرار نمیگیرد
کارتل فوبوس (Phoebus Cartel) مجموعهای از شرکتهای بزرگ است که در آن نامهایی مانند جنرال الکتریک و فیلیپس الکترونیک هم به چشم میخورد.
گفته میشود این کارتل عمر لامپها را به ۱۰۰۰ ساعت محدود کرده است و مانع از دسترسی عموم مردم به لامپهای با طول عمر طولانیتر میشود. حتی مستندی با نام «توطئه درباره لامپها» براساس این موضوع ساخته شده است.
۵- ارتش هماکنون هم میتواند یک ناو جنگی را نامرئی کند
این یک نمونه کلاسیک از تئوری توطئه است. گفته میشود آزمایش فیلادلفیا (Philadelphia Experiment) تلاشی برای نامرئی کردن ناوهای جنگی بوده است.
گفته میشود که با استفاده از فناوری دگاوسینگ (Degaussing یا میدانهای ضد مغناطیسی) و با از میان بردن میدانهای مغناطیسی در اطراف ناو USS Eldridge در سال ۱۹۳۴ این کشتی را ناپدید کردهاند! حتی برخی میگویند این کشتی به صورت یک ابر سبزرنگ درآمده است.
۶- دولت در زمینه کنترل ذهن و مسافرت در زمان تحقیق کرده است
پروژه مونتاک (Montauk Project) در واقع ادامه آزمایش فیلادلفیایی است که پیشتر هم از آن صحبت کردیم. گفته میشود که این دولت طی این پروژه فیزیکدانان را آموزش داده و به کمک آنها به بررسی پتانسیلهای کاربرد کنترل ذهن و مسافرت در زمان پرداخته است.
دولت فدرال در دهه 1970 و طی پروژهای با نام MKUltra مدت کوتاهی را صرف آزمایش تکنیکهای کنترل ذهن کرد، اما این پروژه با شکست روبرو شد.
۷- آیبیام در پروژه دیپبلو و رقابت با کاسپاروف تقلب کرده است
تئوری وجود دارد که مدعی است زمانی که ابرکامپیوتر دیپبلو در ماه می سال ۱۹۹۷با قهرمان بزرگ شطرنج دنیا یعنی گری کاسپاروف روبرو شد، آیبیام برای برنده شدن در این مسابقه تقلب کرده است.
بر همین اساس مستندی با عنوان «بازی تمام شد: کاسپاروف و ماشین» نیز ساخته شده است.
۸- تلویزیون شما صدا و تصویر شما را ضبط میکند
اگر از «برادر بزرگ» میترسید، بهتر است نگاهی به تلویزیون یا ستتاپ باکستان بیاندازید! برخی ادعا میکنند که دوربینها و میکروفونهایی را در تلویزیونها یافتهاند و فکر میکنند که این ابزارها از طرف دولت برای کنترل شهروندان مورد استفاده قرار میگیرد.
تئوری دیگر این است که از سیگنالهای تلویزیونی برای کنترل ذهن و تبلیغات ناخودآگاه استفاده میشود. البته بد نیست بدانید که گوگل، ورایزون، مایکروسافت و کامکست پیش از این پتنتهایی را برای سیستمهایی که از طریق DVRها به جاسوسی کاربران بپردازند، ثبت کردهاند.
۹- انرژی رایگان است
بسیاری از مردم مدعی هستند که فناوریهایی نظیر همجوشی سرد یا ماشینهایی که با نیروی باد کار میکنند نه تنها به لحاظ تئوری ممکن هستند، بلکه به لحاظ عملی هم پیاده شدهاند.
گفته میشود گروههای بسیاری از دولت گرفته تا شرکتهای تامین انرژی برای جلوگیری از دسترسی مردم به این فناوریها دست به کار شدهاند! البته همجوشی سرد پیش از این مورد آزمایش قرار گرفته و رد شده است.
۱۰- میتوان به کمک آهنرباها یک موتور محرک دائمی ساخت
این دیگر واقعا یک ایده سرکاری است. آهنرباها خاصیت خود را خیلی به کندی از دست میدهند. پس چرا از آنها با چیدمانی خاص برای ساخت یک موتور استفاده نکنیم؟ موتوری که میتواند تا زمانی که نیروی آهنربا باقی است به حرکت خود ادامه دهد. موتوری که تقریبا ابدی است!
در یک ویدیو فردی ادعا میکند که یک نمونه از این موتورها را ساخته است. تا حدود دقیقه سوم صبر کنید. در آن زمان او توضیح میدهد که موتورش چگونه کار میکند. ماشینهای محرک دائمی قوانین فیزیک را نقض میکنند. هیچگاه چنین چیزی ممکن نبوده است! به همین دلیل هیچ پتنتی برای موتورهای مغناطیسی به درد بخور نبوده است.
11- مایکروسافت پیام های ضد سامی را در فونتهای wingding خود گنجانیده است
آیا شما هم با فونتهای جالب Wingding و Webding مایکروسافت سروکار داشتهاید؟ فونتهایی که به شما اجازه میدهند انواع مختلف نشانهها را با صفحهکلید تایپ کنید. برخی فکر میکنند که این فونتها حاوی پیامهای نژادپرستانه ضد سامی مربوط به 11 سپتامبر بودهاند.
تایپ کردن NYC (مخفف New York City) با هر دوی این فونتها باعث ظاهر شدن تصاویر بالا میشود. همچنین تایپ Q33NYC با فونت Wingding هم هواپیمایی را در حال پرواز به سوی دو برج نشان میدهد. Q33 NY شماره پرواز اولین هواپیمایی بود که به برجهای دوقلو برخورد کرد. البته احتمالا شما هم میدانید که این تنها یک اتفاق تصادفی عجیب و غریب است.
منبع (+)
میشه به این لیست اینا رو اضافه کرد:
دارویی که برای دیابت ساخته شده ولی شرکت های دارو سازی نمیذارن
پارچه ای که هیچ وقت نمیپوسه و رنگش عوض نمیشه ولی شرکت های مُد نمیذارن
باتری های اتمی با عمر بالای 10 سال که شرکت های ساخت گجت نمیذارن
بدون تردید دنیا توسط نیروها و سازمانهای مخفیای مدیریت میشه (بنا به اعتقاد بعضیها فراماسون؛ که حتی با این عنوان هم نخواهد بود!) ولی دیگه نباید هرچیزی رو به تئوری توطئه ربط داد.
در مورد آیتم 5 باید بگم برای دفاع در مقابل حملات اژدر زیردریایی و به خطا رفتن اژدر شلیک شده دشمن، تکنولوژیای با روش و نام مشابه وجود داره که یک تصویر (Image) از ناو رو در فاصلهای از اون ایجاد میکنه. شاید اینو به اون ربطش دادند!
درمورد خودروهای الکتریکی باید گفت که اتفاقا یکی از بزرگترین حامیان تبدیل شدن انرژیهای فسیلی به انرژیهای تجدید پذیر، خود دولت آمریکا هست
چون فعلا اقتصادی بشدت وابسته به نفت دارن و بیشتر نفت جهان هم توی خاورمیانهای قرار داره که به راحتی قابل کنترل نیست.
اگه یکم دقت کنید میبینید که همین چند سال پیش که غرب دچار بحران اقتصادی ناشی از قیمت بالای نفت شد، هر وقت قیمت نفت میومد پایین یه تحریمی چیزی برای ایران وضع میکردن و وقتی نفت زیاد گرون میشد میرفتن سراغ بستههای پیشنهادی.
خلاصه قیمت نفت رو اینقدر بالا نگه داشتن تا هزینهی سرمایه گذاری روی انرژیهای نو توحیج پذیر بشه و صنعت خودش به فکر جایگذینی نفت با انرژیهای نو بیافته.
نمونهی خوبش جنرال موتور بود که گذاشتن ورشکست بشه و بعد با شرط این که بره به سمت انرژیهای نو، بهش وام دادن.
این نکته رو هم در نظر بگیرید که ماشین های الکتریکی از برقی استفاده میکنن که با نفت و گاز تولید میشه.
بسیاری از اینها در محافل علمی هم طرفداران سر سختی دارد.
طبق تئوری توهم توطئه این مقاله هم با اهداف جانبدارانه نگاشته شده! مقاله ای که سعی می کنه با زیرکی تمام وجود گروه ها و مجامع مخفی قدرتمند رو زیر سوال ببره و حوادث عجیب دنیای ما رو تنها تصادفی ساده و اتفاقی فرض کنه.
آغاز مقاله توسط خودمان نوشته شده بود، ادامه مقاله ترجمه است. موارد مطرح شده مثالهایی هستند در حوزههای مختلف، مقداری ناهمگون هستند، از برداشتهای نادرست کودکانه گرفته تا برداشتهای سیاسی از مسائل علمی.
توی شماره 11 زیاده روی کردین دیگه از اوناش نیست
به نظرم اگه در مورد شبهه علم چیزی در سایت ننوشتین هم وقت کردین یه اشاره ای بکنین این دو موضوع تو ایران خیلی شایع شده تئوری توطئه که با مجلات زرد تقویت میشه و نمونه بارز اون چهره دولت در برای مردم شبهه علم هم برای تبلیغات اغراق امیز محصولات
بنظرم بهتر است به بعضی از این مثال ها بگیم “شبه علم” چون واقعا تئوری توطئه نیستند. مثلا مورد 10 کجاش تئوری توطئه ست؟
یک تعریف کلی تر از تئوری توطئه اینه که : شخص یا گروهی از یک پدیده یا چیز سود ببرند و ما اون پدیده را به اون شخص یا گروه نسبت بدیم و بگیم اونا حتما توی این پدیده دست داشتند و به قول معروف کار کار انگلیسی هاست!
بعضی از تئوری های توطئه به هیچ وجه قابل رد کردن نیستند! مثلا ارتباط داشتن دولت آمریکا با فضایی ها! چون هر چقدر هم سند رو کنند باز یک عده میگن اینا سند سازیه تا ما حقیقت را نفهمیم!
یا مثلا من اگر ادعا کنم دنیا در ده دقیقه ی پیش خلق شده و طوری بوجود اومده که ما تصور می کنیم میلیاردها سال قدمت داره. چطوری میشه این ادعا را رد کرد.
اما تئوری های توطئه همگی الزاما اشتباه یا تهی از حقیقت نیستند.
ای کاش یک مقاله ی کامل و جامع در این مورد می نوشتید. چون جامعه ی ما بشدت درگیر این مسائله!
کارهای بسیاری از مردم در راستای منافع خودشان قابل توجیه است و بنابراین مسائلی از این دست محتمل است ولی باید توجه داشت که خوشبختانه وجود منافع متعارض، اقدامات کوته فکرانی از این دست را ابتر ساخته است. به طور مثال، همانقدر که رواج اتومبیل های الکتریکی منافع برخی را دچار خطر می سازد، برای دیگران باعث منفعت می شود. تولید کنندگان کبریت، بهتر است به جای مبارزه با مخترع فندک، در این راه سرمایه گذاری کنند و از جنگ بیهوده ای که فقط چند وقت می تواند باعث حفظ منافعشان شود، بپرهیزند. در واقع تئوری توطئه بیراه نمی گوید، بیشتر بچه گانه می گوید.
آقای مجیدی می خواستم نام نویسندگان وبلاگتون رو بدونم دوست دارم در مورد کارتون بیشتر بدونم از شخصیت شما خبلی خوشم میاد.
توی مورد 11 این یه هوکس معروفه. هیچکدوم از پروازهای واقعه یازده سپتامبر شماره شون اونی که اینجا ادعا شده نیست.
After September 11, 2001, an email was circulated claiming that entering ‘Q33 NY’, which it claims is the flight number of the first plane to hit the Twin Towers, in Wingdings would bring up a character sequence of a plane flying into two towers, followed by the skull and crossbones symbol and the Star of David. This is a hoax: the flight numbers of the two airplanes that hit the towers were American Airlines Flight 11 and United Airlines Flight 175; the tail numbers were N334AA and N612UA
کاش میشد چند مورد از موارد وطنی رو هم مثال میزدی.
این هم بد نیست می تونید از Torrent دانلود کنید چند تاشو
http://www.trueactivist.com/list-of-top-10-documentaries-watch-online-for-free/
اهن ربا های قوی با برق کار میکنند مثل جرثقیل اهن ربایی
این قضیه دخلی به موضوع نداره، اهنربا هرچقدر هم قوی باشه، نمی تونه منبع انرژی باشه. اصل بقای انرژی نمی تونه نقض بشه
شماره 5 یک مستند دربارش ساخته بودن ولی اسمش یادم نیست
ولی بعد از ظاهر شدن بعضی از خدمه کشتی با دیوارا و اینا ترکیب شدن
خیلی جالب بود
به درد ما جهان سومی ها(!) می خورد که برای هر بی عرضه گی مان به دنبال توطئه دیگران هستیم!
این که چرنوبیل رو شرکت های نفت و گاز غلو کردن هم باید اضافه بشه و همینطور کل سخنرانی های فردی به نام رائفی پور
در به جود اومدن اینجور تکنولوژی ها توطئه ای دخیل نیست ولی به سرعت توطئه بر روی انها سوار میشه و اونو هدایت میکنه
موارد عجیبی است.
مثلا میگن امریکا گندم مازاد خودشو میریزه تو دریا . تا کماکان قیمت گندم . بالا بمونه
با اینکه خیلی از کشورها فقیر هستند.
البته.تو خیلی از فیلمها دیدیم . یک تکنولوژی وقتی پدید میاد . سران نظامی چشم طمع به اون میدوزند و انحصاریش میکنند.
بمب های ا تمی هم روزی پروژه های علمی بودند ولی بعد نظامی شدن.
فیسبوک هم اولش یه ایده بود پیاده سازی شد ولی وقتی به جایی رسید که دیدن مفیده . با دولت امریکا همکاریهای خودشو شروع .کرد . همینطور توییتر
چندوقت پیش بود که یه خبر شنیدیم یه نوجون یه نرم افزار ساخته برای گوشی ها که خلاصه اخبارو نشون میده . رابرت مرداک دید چیز خوبیه . روش سرمایه گذاری کرد.