شهر گمشده باستانی در کامبوج با کمک فناوری «لیدار» پیدا شد
گروهی از باستانشناسان موفق شدهاند که یک شهر گمشده با قدمت 1200 ساله را در کامبوج پیدا کنند، اسم این شهر تازهپیدا شده Mahendraparvata است و گمان میرود روزگاری، نخستین شهر تمدن انگکور بوده باشد.
دامین ایوانس، دانشمندی بود بود که رهبری گروهی از باستانشناسان دانشگاه سیدنی را در این برنامه بر عهده داشت، راهنمای آنها یک سرباز سابق خمر سرخ بود که یک پا بیشتر نداشت.
اما این گروه به صورت روتین و با گشت و گذار طاقفرسا در جنگلهای کامبوج این شهر را پیدا نکردند، آنها از فناوریای به نام لیدار استفاده کردند، lidar مخفف نور و رادار یا light و radar است و برای تشخیص و کشف اشیا از راه دور استفاده میشود، در این فناوری به صورت ضربانی نورهایی در طیق مرئی، فرابنقش یا نزدیک به فروسرخ تابیده میشوند و بازتابیده میشوند. آنها با استفاده از لیدار که روی یک هلیکوپتر نصب شده بود، چند منطقه گسترده در کامبوج را بررسی کردند تاعاقبت موفق شدند شهر گمشده مدفون در میان جنگلهای انبوه را پیدا کنند.
لیدار کاربردهای بسیار گستردهای دارد: کشاورزی، هواشناسی، باستانشناسی، نظامی، تعیین سرعت خودروها، حمل و نقل، معدنکاوی، نجوم و …
این نوشتهها را هم بخوانید
LIDAR= LIght Detection And Ranging
چون رشته ام ژیوماتیکه لازم دیدم یه توضیحاتی راجع به لیدار بدم. لیدار دو نوع زمینی و هوایی داره که از نوع زمینیش بیشتر برای مدل سازی سه بعدی تو خیلی از زمینه ها مثل شهرسازی،صنعت و حتی باستانشناسی برای مدل سازی و ترمیم بنا استفاده میشه. لیدار هوایی هم برای بدست آوردن dtm:digital terrain model استفاده میشه که خیلی راحت بگم میشه بدست اوردن ارتفاع نقاط که اگر هواپیما مجهز به جی پی اس باشه میشه مختصات xy نقاط رو به همراه z بدست اورد.طرز کارش هم اینطوریه که دسته اشعه لیزر رو به سمت هدف میفرسته و ثبت نقاط رو شروع میکنه. توی بعضی از دستگاه ها حدود پانصد هزار نقطه تو یک ثانیه ثبت میشه. نتیجه کارهم یک ابر نقطه ایه.و قیمت دستگاه هم خیلی هم ارزونه،دو سال پیش که دلار مفت بود توی همایش ژیوماتیک قیمت یه دستگاه لیدار زمینی رو از فروشنده پرسیدم. دویست میلیون ناقابل. البته با تولید انبوه امیدوارم قیمتش تو اینده نزدیک دوباره به دویست میلیون برسه!