رباتی که قرار است همصحبت فضانوردان در ایستگاه فضایی بینالمللی باشد
ما انسانها بیش از هر چیز به زندگی اجتماعی عادت داریم. همیشه در اطرافمان انسانهایی هستند که به زبان ما صحبت میکنند و میتوانیم با آنها ارتباط برقرار کنیم. در فضا اینگونه نیست. در ایستگاههای فضایی، انسانها ممکن است همدم و همفکر و همصحبت نداشته باشند و به همین خاطر از نظر روحی و روانی تحت فشار قرار بگیرند.
همین حالت برای فضانورد ژاپنی کویچی واتاکا (Koichi Wataka) پیش آمده است. آقای واتاکا که قرار است در اواخر همین سال میلادی به عنوان اولین فرماندهی ایستگاه فضایی بینالمللی منصوب بشود، در این ایستگاه هیچ همصحبت و همفکری ندارد. البته پنج نفر مهندس در این ایستگاه همراه او هستند ولی هیچ ژاپنی در میان آنها نیست. از این پنج نفر، دو نفر آمریکایی، دو نفر روسی و یک نفر لیتوانیایی هستند. به همین خاطر ژاپنیها راهکار جالبی اندیشیدند و ربات کوچکی ساختند که میتواند حرکت کند و به زبان ژاپنی با آقای واتاکا صحبت کند.
این روبات کیروبو (Kirobo) نام دارد. کیروبو واژهای ژاپنی حاصل ترکیب «ربات» و «امید» است. این ربات هفتهی گذشته به همراه ۵ تُن تجهیزات به وسیلهی یک راکت از جزیرهای در ژاپن به سمت ایستگاه فضایی بینالمللی فرستاده شد.
ژاپن پیچیدهترین رباتهای دنیا را میسازد ولی فرهنگی در ژاپن حاکم است که به واسطهی آن رباتها شکل و شمایل انسانی و احساسی دارند و به خاطر صورت زیبایشان، انسان از آنها خوشش میآید. این فرهنگ را در کارتونهای مانگا (Manga) میتوانید ببینید. کیروبو هم با الهام از قیافهی شخصیتهای همین کارتونها ساخته شده است و ویژگیهای خاص این کارتونها مثل چشمهای گرد و بسیار درشت را میتوانید در این ربات مشاهده کنید.
کیروبو از این جهت که قرار نیست کارهای فیزیکی انجام دهد، خیلی کوچکتر از دیگر رباتهای فضایی ساخته شده است. این ربات ۳۴ سانتیمتر قد دارد و وزنش حدود ۱ کیلوگرم است.
شرکت Toyota به همراه Tomataka Takahashi که یک طراح ربات از دانشگاه توکیو است و Dentsu که یک شرکت تبلیغاتی ژاپنی است بر روی این ربات کار کردند. این ربات قرار است از فضا با یک ربات همتا در زمین ارتباط برقرار کند.
آقای Takahashi بیان داشت، قسمت مشکل ساخت این ربات، ساخت آن به گونهای بود که بتواند در شرایط بیوزنی موجود در ایستگاه بینالمللی حرکت کند و راه برود.
Yorichika Nishijima رئیس پروژهی ربات کیروبو میگوید، روسیه اولین کشوری بود که پا به فضا گذاشت، آمریکا اولین کشوری بود که به کرهی ماه رفت، و ژاپن اولین کشوری است که یک ربات سخنگو به فضا میفرستد تا همصحبت فضانوردان باشد.
آقای تاکاهاشی امیدوار است رباتهای سخنگویی مثل کیروبو تدریجاً به جایی برسند که عصای دست فضانوردان در ایستگاه فضایی باشند. وی میگوید: وقتی مردم به رباتها در فضا فکر میکنند، رباتهایی در ذهنشان میآید که کارهای فیزیکی انجام میدهند. ولی من فکر میکنم آینده پیش روی رباتهایی است که با انسانها ارتباط برقرار خواهند کرد.
کیروبو، ربات ژاپنی سخنگو، قبل از پرواز به سمت ایستگاه فضایی بینالمللی به خبرنگاران گفت: این کار برای من یک قدم کوچک است ولی یک جهش بزرگ برای کل رباتهای دنیا به حساب میآید.
آقای تاکاهاشی میگوید فرستادن چنین رباتی به فضا میتواند فصل جدیدی در تاریخ ارتباطات بشری ایجاد کند. من امیدوارم این ربات بتواند به عنوان یک واسطهی ارتباطی میان انسان و ماشین، انسان و اینترنت و حتی میان خود انسانها عمل کند.
جمعیت ژاپن رو به پیری است لذا امیدواریم رباتهایی مثل کیروبو بتوانند در آینده نقش همراه و همصحبت برای انسانهای سالخورده را ایفا کنند و یا حتی در کارهای روزمره به آنها کمک کنند.
این نوشتهها را هم بخوانید
نع مثه ادم نمیتونه باشه
خیلی جالب بود. توی سری رمانهای راما اثر آرتور سی کلارک فضانوردی که در سفینه بیگانه گیر می افته و با اون میره چند تا ربات کوچیک با خودش داره که باهاشون حرف میزنه و بعضی کارهارو براش انجام میدن. عین همین.
ترکیب «امید» و «ربات»!
وای جمله ش رو!! : «این کار برای من یک قدم کوچک است ولی یک جهش بزرگ برای کل رباتهای دنیا به حساب میآید.»
بابا یه جمله از خودت بگو حداقل!! :)
بشدت به یاد «هال ۹۰۰۰» توی اودیسه فضایی ۲۰۰۱ افتادم. یه پیشبینی از خطرات احتمالی کمک ربات به انسان…
خوب خدا رو شکر این که با هال خیلی فرق داره
مطلب جالبی بود
درک این مطلب سخته, یعنی این ربات از پیش برنامه ریزی نشده و جواب انسان را همان موقع می دهد.خیلی جالب بود, کم کم رباتها جای انسان را می گیرند.
ممنون از این پست…
حتما راجع به کیروبو با دانش آموزانم تو کلاس صحبت خواهم کرد
مطلبه جالب و کاملی بود