اگر گفتید کدام یک از این خودروها بزرگتر از بقیه است؟!

ظاهرا سادهترین سؤالی که میتوانم از شما بپرسم این است که بخواهم بگویید کدام یک از این خودروها بزرگتر از بقیه است:
این عکس را روانپزشکی به نام ریچارد وایزمن در وبلاگ خود قرار داده است.
بله! همه ما تصور میکنیم که خودرویی که در بالادست جاده قرار گرفته بزرگتر از بقیه است و خودروی وسطی، هم از خودروی پایینی بزرگتر است.
اما نه! همه خودروها یک اندازهاند، ممکن است قبول نداشته باشید، پس به این تصویر نگاه کنید:
اما نه، شما دارید اشتباه میکنید و دچار یک توهم بینایی به نام توهم یا خطای حسی پونزو شدهاید، این توهم را نخستین بار در سال 1911 روانپزشک ایتالیایی به نام ماریو پونزو معرفی کرد، او در توضیح این توهم گفت که مغز ما عادت دارد در مورد اندازه اشیا با توجه به پشتزمینهای که در آن هستند، تصمیم بگیرد.
جالب است که محققان متوجه شدهاند که مغزهای اشخاص مختلف به صورت متفاوتی به این توهم پاسخ نشان میدهند، برای مثال هر چقدر اندازه قشر مغز در قسمت بینایی اولیه بزرگتر باشد، میزان این توهم کمتر میشود و حتی در جوامع و فرهنگهای شرقی و روستایی هم میزان حساسیت به این توهم کمتر است!
جالب بود :)))
سرگیجه گرفتم
ولی به نظر میاد در تصویر پایین هم ماشین اول کوچکتره. درباره هماندازه بودن عکسها مطمئناید؟!
من هم همین تصور رو دارم. در تصویر پایین هم اولی بزرگتر به نظر میرسه
دقیقا
من با خط کش ِ سیستمعامل تعداد پیکسلهای عرض ماشینها رو اندازه گرفتم، برابر بود!
خیلی جالبه!
ولی انگار پایینی در تصویر دوم باز هم کوچکتره
به نظر من عکس واقعی نیست و ساختگی هست، انگار هر سه ماشین یک ماشین هستند که تکرار شدهاند و البته موقع دستکاری ماشین سوم هم بزرگتر شده است تا با اغراق در آن، بحث روانشناسی مشخصتر شود.
بنده هم همین طور فکر میکنم.
اما نه
بزرگترست یا اما نه ؟!
اما نه
ربطی به فرهنگ شرقی نداره! چشم هایی که کمتر به پرسپکتیو عادت کرده باشن و کمتر تصاویر دارای عمق رو دیده باشن میزان توهم در اونها پایین تر هست. مثلا مردم روستا.
دمت گرمه دیگه! یعنی مردم روستا صبح که پا میشن چشاشونو می بندن تا دو ساعت بعد که به مزرعه رسیدن باز می کنن بعد برگشتنی هم دوباره می بندن!
مگه اونا هیچ جا رو نگاه نمی کنن؟؟؟!
رامینک راس میگه، مگه تو روستا ملت فقط چیزای دو بعدی می بینن که کمتر پرسپکتیو دیده باشن؟ تو همه جا میشه پرسپکتیو دید!
آگه به بعضی ها بگی میگی توهم داری میگه توهم داری …. ( فحش )
با این همه مطلب جالبی بود
یه مورد مشابه هم راجع به رنگ ها وجود داره که فکر کنم از همین مکانیسم استفاده می کنه.
فکر کنم پایه ی تمام اعمال مغز نسبی باید باشه
توهم جالبی بود 🙂
ولی الان که داشتم فکر میکردم دیدم مغز ما داره اندازه واقعی اون ماشین رو به ما میگه! یعنی ماشینی که در فاصله دورتر قرار گرفته ولی اندازه ماشین با ماشین نزدیکتر برابره پس قطعا اندازه بزرگتری داشته!
اگر مغز ما این توهم یا بهتره بگیم قابلیت رو نداشت همیشه فکر میکردیم اجسام دورتر کوچیکترن!
فقط از نظر ارتفاع یک اندازه هستند
ولى پهناى یکسانى ندارند
امتحان کنید
خطاى دید دیگه نه اینقدر
اصلا هم مثال خوبی نبود.
واضحه طبق اصول پرسپکتیو ماشینی که دورتره باید کوچک تر باشه
با درود
به نظر من یک مشکلی در «توهم» نامیدن این پدیده هست. سه خودروی مزبور وقتی روی یک خط قرار می گیرند هم اندازه اند ولی وقتی که در عکس و روی محور Z قرار می گیرند قاعدتن خودروی دورتر به خاطر قوانین پرسپکتیو «باید» کوچکتر بشه تا هم اندازه ی خودروی نزدیکتر به نظر بیاد. حالا شما وقتی این قاعده رو رعایت نمیکنید و اونها به صورت هم اندازه در محر Z قرار میدید در حقیقت دارید اینجور القا می کنید که ماشین دورتر واقعن بزرگتر هست و این یک توهم نیست و واقعیته. اشیاء دورتر باید کوچکتر از اشیا نزدیکتر باشند و اگر شیئی که مثلن در بیست متری بیننده هست از دید ناظر با شیئی که در ده متریش هست هم اندازه به نظر بیاد طبق قوانین پرسپکتیو(و نه توهم شخص) واقعن بزرگتر از شیء نزدیکتر خواهد بود.
من هم همین فکر رو می کنم
بسیار جالب
واو!من که اون ماشین بالایی رو خیلی بزرگ دیدم ته توهم هستم یعنی؟
خیلی جالبه که دقیقا اندازه هستند!
اگر شک دارید و فتوشاپ هم دارید!! با یکی از ابزار های انتخاب یکی از ماشین ها رو انتخاب کنید و باهاش یک لایه بسازید و مد لایه جدید رو به Difference تغییر بدید. لایه رو با ابزار Move به روی یکی از ماشین ها انتاقال بدید . متوجه خواهید شد کاملا برابر هستند(در این مد اگر دو پیکسل کاملا یکسان باشند ، آن پیکسل به رنگ مشکی نمایش داده می شوند)
ببخشید اگر راه طولانی بود، شاید من بد توضیح دادم!!
فکر کنم یکی از علتهای اونکه ماشین بالایی رو بزرگتر میبینیم، عدم رعایت پرسپکتیو تو عکس باشه.
مغز ما برحسب عادت اصول پرسپکتیو رو رعایت میکنه و توقع داره با دور شدن تصویر، ماشین کوچیکتر بشه(مثل تصاویر پس زمینه). ولی چون تصویر همون ماشین کوپی شده و بدون تغییر سایز قرارداده شده (و البته در پس زمینه قانون پرسپکتیو رعایت شده)، پس مغز اینجور تحلیل میکنه که: چون با دور شدن عکس خودرو، اون کوچیک نشده پس باید بزرگتر از بقیه ماشینها باشه.
“مجید” منم با نظرتون موافقم ؛ مشکل این تصویر این هست که بر خلاف واقعیت تصویر شده و از اطلاعات غلط که همون مطلب که هرچه جسمی دور بشه اندازه اش هم در تصویر کوچک میشه بوجود اومده …
سه ماشین دقیقا هم اندازه هستند؛ منتها مورد جالبی که وجود داره اینه که حتی بدون وجود تصویر پسزمینه نیز، همچنان ماشین بالایی بزرگتر به نظر میرسه. سوالی که برام ایجاد شده اینه که آیا این تصور (بزرگتر دیده شدن ماشین بالایی حتی بدون وجود عکس پس زمینه) برای من که عکس رو قبلا با پسزمینه دیدم اتفاق میوفته، یا برای یک نفر تازه (که فقط عکس رو بدون تصویر پس زمینه دیده – با پس زمینه سفید) هم چنین احساسی وجود داره؟
انواع و اقسام خطای چشم داریم. اگه یه پست جذاب در مورد علت هر کدومش بیان کنید خیلی خوشحال میشم.
خیلی جالب بود ولی من هنوز هم باورم نمیشه که یکسان هستند
جالب بود ولی الان من برم از یه خیابونی با این شیب و سه ماشین سمند پشت سر هم پارک کرده عکس بگیرم عکس گرفته شده مثل عکس بالاییه؟