درسی از استیو جابز: هرگز در کارهای گروهی کسانی را انتخاب نکنید که به آرمان‌های شما اعتقاد ندارند

30

کار گروهی، رهبری و مدیریت یک گروه اصلا کار ساده‌ای نیست. شما باید گروهی ناهمگن را هماهنگ کنید و متناسب با توانایی‌هایشان به آنها وظایفی محول کنید، روی آنها نظارت داشته باشید و به صورت متناسب تشویق و تنبیه‌شان کنید و به مرور زمان عملکرد اعضا را بهبود ببخشید و در جهت منافع گروه قرار بدهید.

اما سعدی می‌گوید که «درشتی و نرمی به هم در به است.» و این نکته‌ای است که هیچگاه نباید فراموش کنید!

فیلم جابز را خیلی از شماها حتما دیده‌اید، قسمتی از فیلم را شاید بعضی‌ها نشانه رفتارهای عصبی یا تکانه‌ای جابز تلقی کنند، اما اگر خوب دقت کنید و تجربه داشته باشید، این درست عکسل‌العملی که گاهی لازم می‌شود در برابر آدم‌ها سر به هوا، کسانی که همیشه ساز خود را می‌زنند و در جهت اهداف و آرمان‌ها و رؤیاهای شما حرکت نمی‌کنند، انجام بدهید.

9-4-2014 10-13-43 PM


– جابز: کدوم منو رو بزنم تا بتونم یه فونت دیگه رو انتخاب کنم؟ چندتا فونت رو سیستم عامل قرار دادین؟

– برنامه‌نویس: این همون چیزیه که میخواستم باهات صحبت کنم

– جابز:  من چندین ماهه که میگم باید انواع مختلف فونت ها رو داشته باشیم

– برنامه‌نویس: هر چیزی که ما صحبت میکنیم فقط تصوراته ولی داشتن فونت زیاد برای ما مهم نیست

– جابز: در حال حاضر هر چیزی برای ما مهمه، اگه بخوایم تصورات لیسا رو به واقعیت بیاریم، باید حسابی کار کنیم و چیز عالی‌ای بسازیم.

– برنامه‌نویس: آره ولی ما روزهای سختی رو توی خود سیستم عامل سپری میکنیم و معذرت می‌خوام ولی اضافه کردن فونتهای مختلف این مشکلات رو برطرف نمی‌کنه.

– جابز: اگه اشتیاق ما رو در خودت نداری و اهمیتی برای تصورات این شرکت قائل نمیشی…

– برنامه‌نویس: نه ، نه …من فقط متوجه نمی‌شم …

– جابز: گمشو بیرون!

– برنامه‌نویس: چی؟

– جابز: آشغالات رو جمع کن و برو. کارت تموم شد!

– برنامه‌نویس: می‌خوای اخراجم کنی؟

– جابز: نه ، خیلی وقته اخراجت کردم. چرا هنوز اینجایی؟

– برنامه‌نویس دوم:  استیو ، اون بهترین برنامه نویسمون توی بخش بود.

– جابز: بهترین برنامه نویس ولی برای تصوراتمون اهمیتی قائل نمی‌شد.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

ابر تورم آلمان در سال 1923 چه بر سر مردم آورد؟

به زمانی می‌رویم که یک آلمانی طبقه متوسط، ​​میلیاردها مارک در جیب خود حمل می‌کرد اما هنوز نمی‌توانست چیزی بخرد. یک قرص نان 200 میلیارد مارک قیمت داشت.با حقوق بازنشستگی یک هفته‌ای حتی یک فنجان قهوه را نمی‌شد خرید. سقوط آزاد ادامه داشت و…

Fotomat: یادآوری غرفه‌های پردازش عکس دهه 1980 آمریکا که با خودرو از کنار آنها می‌گذشتند و فیلم‌…

در دوران قبل از عکاسی دیجیتال و آپلود آسان عکس‌ها (در این دومی شک دارم که فعلا در ایران ساده باشد!)، یک راه حل جذاب و نوآورانه برای ظاهر کردن فیلم‌های آنالوگ وجود داشت:  Fotomat.در طول دهه 1980، این غرفه‌های پردازش عکس در سراسر آمریکا،…

داستان واقعی اسکینر: روانشناس مشهور دهه ۱۹۴۰- آیا او واقعا دخترش را در داخل یک جعبه برای آزمایشاتش…

بوروس فردریک اسکینر معروف به بی‌اف اسکینر یک روانشناس، رفتارشناس، نویسنده، مخترع و فیلسوف اجتماعی آمریکایی بود. او در ۲۰ مارس ۱۹۰۴ در Susquehanna در پنسیلوانیا به دنیا آمد و در ۱۸ اوت ۱۹۹۰ در کمبریج، ماساچوست درگذشت.اسکینر بیشتر به خاطر…

روش‌های بد نشستن روی صندلی و شیوه نشستن سالم روی صندلی در محیط کار

در موقعیت‌های مختلف یا در هنگام خستگی، روش‌های مختلفی برای نشستن روی صندلی از سوی ما استفاده می‌شود که برای بدن مفید نیستند. برخی از این موارد عبارتند از:خم شدن روی صندلی: وقتی روی صندلی خمیده می‌شوید، ستون فقرات شما به درستی حمایت…

مجموعه عکس‌های پرتره زیبا هیلاری گولد از افراد مسن سندرم داون، پیش‌فرض‌های ذهنی ما را به چالش می‌کشد

یک مجموعه عکس با معنا و زیبا گرفته شده توسط هیلاری گولد، با عنوان «من اینجا هستم» این تصور نادرست مردم را به چالش می کشد که افراد مبتلا به سندرم داون تا سنین پیری نمی‌توانند زندگی گنند.برای مثال هیلاری گولد، عکس پرتره جوآن، زنی 84 ساله…

تصاویر و لطایفی در مورد زندگی در اروپای شرقی

اروپای شرقی هنوز سنت‌های خاص خود را دارد و هنوز به اندازه بخش غربی مدرن نشده است و فرهنگ خاص خود را داراست.به همین خاطر ممکن است ما برخی از روندهای آنجا احساس نزدیکی کنیم.به تصاویر زیر بنگرید:آکوامن بعد از 2 هفته در بلغارستان…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / قیمت وازلین ساج / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / نهال بادام / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو / مجتمع فنی تهران /قیمت روکش دندان /Hannover messe 2024 /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / لیست قیمت تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ / سریال ایرانی کول دانلود / دانلود فیلم دوبله فارسی /داروخانه اینترنتی آرتان /جارو استخری /میکروبلیدینگ / اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /
30 نظرات
  1. مرتضا می گوید

    فوق العاده بود – مخصوصا برای من که عاشق استیوم
    http://www.tech-news.ir

    1. احسان ترک می گوید

      عشق کورت کرده بنده‌ی خدا! هیتلرم موفق بود تو گرفتن قدرت تو آلمان دیلیل نمی شه که هرکاری کرد خوبه یا هر آدم موفق دیگه تو کسب و کار!!! دفاع کورکورانه ار یک شخص اصلن منطقی نیست.

      1. مرتضا می گوید

        من توهین کردن بلد نیستم !
        آقا احسان شما خوبی!

  2. فرشاد می گوید

    دیالوگ بالا اشتباه محض جابز رو میرسونه!
    از یک برنامه‌نویس نمیشه انتظار داشت کلکسیون فونت محیا کنه! اشتباهش اینه که کاری رو از فرد نادرست خواسته! این یک موضوع پیش پا افتاده در بحث مدیریت هست.
    ی.ن.ب!: دوستان طرفدار اپل لطفاً به این دیالوگ استناد نکنند، به شکل بسیار ناشایستی شخصیت و لیاقت جابز رو زیر سوال میبرید!

  3. بابک می گوید

    چقدر رفتار بی ادبانه ای داشت….متاسفم

  4. نوید‍ می گوید

    اگه با نظریات دمینگ (رهبر معنوی مدیریت کیفیت) به این اتفاق نگاه کنیم برخورد جابز در حد فاجعه بوده. دلیل نمیشه که اگه اپل کمپانی موفقی بوده همه کارهاش درست باشه. چنین برخوردی از یک مدیر احساس امنیت شغلی همه کارکنان رو به خطر میندازه و وقتی امنیت از بین بره خلاقیت و کیفیت رو هم با خودش برده…

    1. فرشاد می گوید

      کاملاً موافقم! چقدر جالب. منم به دمینگ خیلی علاقه دارم. به نوعی ژاپن رو بخاطر نبوغش در کیفیت مثال‌زدنیش، مدیون دمینگ میدونم (:

  5. علی می گوید

    دکتر عزیز تو ای بلبشوی سر بریدنها و بی رحمی ها شما دیگه از ادبیات خشن دفاع نکنید که همینجوری هم حالمون بده

  6. سيد محمد می گوید

    خوبی نوشته های دکتر اینه مه همیشه دنبال نکات مثبت و درس گرفتن است، اینجا هم نظر دکتر در مورد درسی که از جابز گرفته بسیار ارزشمنده، البته منظور من دفاع از این پست نیست همیشه همینطور بوده

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      بینید شاید من این سکانس فیلم را «مصادره به مطلوب» کردم. اما واقعا تجربه شخصی خود من در زندگی این بوده که جایی که حق انتخاب داری و شیفته تغییر و اعمال رؤیاهات هستی، هیچ وقت با کسی هم‌داستان نشو که رؤیاهات رو درک نمی‌کنه. حالا این نکته را ما می‌خوایم از جابز یاد بگیریم یا هر کس دیگه.
      درک اون سکانس و این رفتار جابز هم نیاز داره که شما بیوگرافی جابز رو کامل خونده باشید و شرایط توسعه سیستم عامل‌ها را در آن زمان بدونید: اینکه چقدر یک سیستم عامل گرافیکی در آن زمان تحول ایجاد کرد و اینکه چقدر رابط گرافیکی از دید جابز مهم بود و به باورش ایجاد تمایز می‌کرد.

      1. علی می گوید

        دلیلی که من بخاطرش شراکتم رو با بهترین دوستم بهم زدم

    2. ایمان می گوید

      سلام، درباره این مکالمه چیزی نمیتونم بگم چون نه فیلم را دیدم و نه با روحیات آنها آشنا هستم اما با حرف اصلی مطلب موافقم. یه نمونه عملی هم در خود ایران مربوط به پژوهشگاه رویانه:
      http://farsi.khamenei.ir/others-dialog?id=22324
      من باب مثال گفتم.

  7. علی می گوید

    به نظرم برنامه نویس داشته منطقی حرف میزده، برنامه نویسه داره میگه ما روزای سختیو تو سیستم عامل داریم، وقتی هنوز سیستم عامل درست دولوپ نشده نباید دنبال فونت های مختلف بود. ضمن اینکه برخورد جابز با اون آدم فاجعه بوده، نباید به خودش این حق رو بده که چون مدیر هست به هر نحوی با هر کس صحبت کنه

    1. علی می گوید

      متاسفانه هنوز هم برنامه نویس ها حکم عمله برای مدیران دارند
      و با فشارهای تاحدی حتی غیر منطقی اونا طرف هستند.
      فراموش نکنید پای هر اپ زییا یا سایت عالی خون برنامه نویسان جاری گشته است که ما نمیبینیم

  8. farshid می گوید

    از اینکه استیو جابز آدم موفقی بوده و شوک بزرگی به این صنعت داده حرفی نیست.به نظر بنده خاص بودن افرادهمیشه منجر به موفقیت نخواهد شد.خیلی از مسایل دیگر در این امر دخالت دارند. شرایط اجتماعی وضعیت اقتصادی جامعه- طرز تفکر و تعقل افراد مورد مخاطب و و و
    کما اینکه در تاریخ میبینید که هنرمندان و انسانهای بزرگی زندگی کردند که در دوران حیات کسی به تفکرات ونتایج کارشون توجه ای نکرد ولی بعد از مرگ پی به اهمیت و ارزش کارشون برده شد. بعیارت دیگر شاید شرایط درآن زمان مهیا نبوده.نکته دیگر که مد نظرم است به آن اشاره کنم بزرگی کار جابز و امثال او نباید سرپوش باشد بر اشتباهات رفتاری و کردار و مدیریتی. ایشون بعنوان مدیردر این داستان مختصر کار درستی انجام نداد و بهترین پاسخ آن برنامه نویس میتوانست این باشد که شما به تخصص من وامثال من نیاز دارید و من هم به انجام کار تخصصی خودم.حال به بهانه کار بزرگی که بعضی از نخبگان انجام میدهند نباید باعث توجیه کارهای اشتباه آنان شود. بنده که سالها در امر مدیریتی کار کردم وبا مدیران گوناگون چه در ایران وچه در خارج کشور کار میکنم نمیتوانم با این داستان به طور کامل نسبت به درستی و یا نادرستی جابز نظر بدهم. نتیجه گیری یک مدیر نسبت به اخراج حتما برآیندی از زمان و حوادث رخ داده شده در محیط کار با کارمند خواهد بود . به هر حال نظریست که بد نیست در این جمع مطرح میشد. موفق باشید.

  9. نیما می گوید

    طرف باید یه ربات استخدام می کرده به جای آدم
    انسانهای مختلف افکار متفاوت دارند و تجمیع این افکار باعث دیدن مسائل از زوایای مختلف میشه
    متاسفم که همین الان در مورد این پست خیلی ها دارن فکر میکنن که استیو چه کار جذابی کرده و از این دست مسائل
    یک زیر دست صرفا یک ماشین نیست که بله قربان گوی محض باشه
    دارای فکر و اندیشه است و مطمئنا خیلی مواقع خیلی چیزها رو بهتر از یک مدیر متوجه میشه
    چون نتیجه کار از زیر دست اون خارج میشه و به همه زوایا آشناست
    متاسفم که عنوان این مطلب درسی از استیو جابز هست
    من به هیچ وجه نمیخوام این درس رو یاد بگیرم
    کاری که میشد کرد دادن این مسئولیت به شخص دیگه ایی بود و یا شنیدن توضیح شخص

  10. حسین می گوید

    یکی از احمق ترین انسان هائی که دنیا به خودش دیده بود یک کاسب کار صرف با دیدی توسعه طلبانه و عیر انسانی.

  11. سلمان زاده می گوید

    من جای برنامه نویس بودم قبل همچین بر خورد غیر حرفه ای خودم استعفامو امضا میکردم کار کردن تو همچین محیطی با همچین نگرش منفی رفتار انسان رو متاثر از خشم و نفرت میکنه
    حمابت شما از این ادبیات بعید بود دکتر

  12. مهدی می گوید

    فکر کنم به هدف محتوایی این پست و رفتار خود جابز کمتر توجه میشه. چیزی که یکی از کمبودهای جامعه کاری ماست. به عبارات خود جابز دقت کنید: “اگه اشتیاق ما رو در خودت نداری و اهمیتی برای تصورات این شرکت قائل نمیشی…”
    اشتیاق و آرمان. دوستان عزیز، حساب کتابها و تکنیکهای برنامه نویسی را خیلی ها بلدن. ولی تفاوت آدمها و کارها از اشتیاق و آرمان شروع میشه. چیزی که جابز خودش داشت و از دیگران هم انتظار داشت. جایز حق داشت و شما هم دکترجان. ممنون

  13. ramo می گوید

    روحش شاد،بزرگ مرد دنیای تکنولوژی.

    ممنون از انتخاب این سکانس فوق‌العاده‌. متاسفانه دوستانی که اینجا نظر دادن فقط از روی احساس و کینه ناا معلوم و بی‌ هدف نسبت به اپل این کامنت‌های بچگانه رو نوشتند.

    میدونید قسمت جالب ماجرا‌ کجاست؟ اینکه تک تک دوستانی ک با اپل حال به هر دلیلی‌ مشکل دارند، عمیقا در دلشان به نبوغ و یکتایی‌ِ اپل و استیو فقید باور دارن 🙂

  14. حمید می گوید

    از این دیالوگ فقط به یه نتیجه میتوان رسید
    جابز به آدم خودبین مغرور بوده که برای ادمای اطرافش هیچ ارزشی قائل نبوده
    واقعا متاسفم براش

  15. A می گوید

    استیو جابز برام خیلی محترمه
    ولی نوشتن این جور متنی باعث میشه خیلی از رییس های بیسواد ایرانی که غالبا دیکتاتور هم هستند، توجیهی برای کارخودشون پیدا کنند.
    امیدوارم نظرم منتشر بشه

  16. farshid می گوید

    این داستان نقل شده هم بد نیست دوستان بخوانند تا با این روش مدیریتی جابز بیشتر آشنا شوند.
    http://www.applestan.com/archives/38639

  17. سیما می گوید

    این که میفرمایید آدم باید برای رسیدن به رویاهاش سرسخت باشه و کوتاه نیاد کاملا درسته. در عین حال یکی دیگه از ویژگی های رهبری مطلوب توجه به نظرات، عقاید و پیشنهادات تک تک اعضای گروه هست که این باعث ایجاد اعتماد به نفس، احساس با ارزش بودن و ارتقای کار کارمندان میشه.
    جابز میتونست نگرانی کارمند رو درک کنه و باهاش راجع به مشکلات اساسی تر سیستم عامل صحبت کنه. و بعد از اون دوباره قضیه فونت رو پیش بکشه. به نحوی که کارمند اینطور سرخورده نشه و برعکس، به حرف رئیسش بیش از پیش اهمیت بده.
    و خب اینکه میگین “هرگز کسایی رو انتخاب نکنید که به آرمان های شما اعتقاد ندارند” به نظرم چیزیه که همون اول موقع انتخاب اعضای تیم باید مورد توجه بگیره و آدم کسایی رو انتخاب کنه که باهاش هم عقیده اند. که البته با این تعریف داشتن فونت های متنوع یه “آرمان” نیست.

  18. m.p می گوید

    من مشاور سیستمهای مدیریتی هستم. بنا به تخصصم معتقدم که کار جابز اشتباه محض بوده. بهتره پوزیشنهای بهتری رو برای درس گرفتن انتخاب کنیم. در دنیای مدیریت تا به حال کسی به جابز استناد نکرده.

  19. محمد می گوید

    من یکی از علاقه مندان به جابز هستم ولی پس از مرگش با دیدن فیلمها و خوندن کتابهایی که راجع بهش ساختن رفته رفته علاقه ام بهش کاهش پیدا کرده. من خودم بعید می دونم واقعا استیو همیشه چنین رفتارهایی رو داشته چون در این صورت امکان نداشت کسی در اطرافش باقی می موند. به نظرم این بخشها از زندگی اون صرفا به خاطر متفاوت بودنشون در رسانه ها بزرگنمایی شدن و نمی تونه نشون دهنده سبک مدیربتی اون باشه.

  20. behnam می گوید

    برای ما که حکایت همون شعریه که میگفت:
    “باید بکشد عذاب تنهایی را
    مردی که ز عصر خود فراتر باشد”

    بارها شده دغدغه های ذهنی و افکار ناآرام خودم را با دیگران-حتی بهترین دوستانم- در میان گذاشته ام و متاسفانه یا درک نمی کنند و یا اگر درک میکنند، راه حلی ارائه نمی دهند.

    به نظر بنده، اینکه یک عده کسی مثل استیو جابز را تحمل کنند (یا مثلا شلدون کوپر را) فقط به این دلیله که یک چیز بزرگی در اون فرد می بینند که بداخلاقی ها و غرولندهای او را قابل تحمل میکنه.

    مقایسه کنید با وضعیت اکثر مردم جامعه که چنین کریزمایی ندارند که مردم را شیفته خودشان کنند. برای اکثر ما، کوچکترین ناملایمتی با افراد دور و برمان (حتا بهترین دوستانمان) به منزله ی ترد شدن توسط اونها خواهد بود.

    با این وجود، آیا میشود ادعا کرد رفتارهای جابز قابل انجام توسط همه مردم است؟

  21. محسن برجی می گوید

    با مطالعه کتاب زندگینامه جابز، متوجه می‌شویم که آقای جابز، مدیر و شخصیت چندان مؤدبی نداشته.
    دوستان طرفدار اپل هم فکر نمی‌کنم شیفته ادب ایشان باشند. شرکتی که آقای جابز ساخته و محصولاتی که تولید کرده، آنها را شیفته کرده است.

  22. وحید می گوید

    کاملا مخالم این رفتارم
    مخصوصا اگه بهترین برنامه نویس بخش بود … مسلما خیلی از چیزا رو از دست داد

  23. reza می گوید

    واقعا بهترین روش ممکن رو انجام میداد! بدون تعارف!
    دمش گرم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

••4 5