تغییر ساعت بهاری و تابستانی: یک کار منطقی و سودمند یا کاری که فقط باعث آشفتگی و مردم‌آزاری می‌شود؟

2

در ایران هر سال، ساعت ۲۴ روز اول فروردین، ساعت یک ساعت جلو کشیده می‌شود و ما فاصله کوتاهی با این زمان داریم.

این جلو عقب کشیدن ساعت، هم در ایران و هم در سطح دنیا برای خودش موافقان و مخالفان زیادی دارد، حتی در سطح مقامات عالیرتبه.

ما در اینجا می‌خواهیم بررسی کنیم که آیا این کار، واقعا کاری منطقی است یا در نهایت فقط کاری است که باعث سردرگمی و آشفتگی چند روزه مردم می‌شود.

نخست باید زاویه دید خود را در مورد جلو عقب کشیدن بهاری و پاییزی ساعت، عوض کنیم. این کار در واقع نشان می‌دهد که ما آدم‌ها، برده ساعت و زمان خامی که نشان می‌دهد نیستیم و توانایی تطابق خود را با آنچه واقعا در طبیعت می‌گذرد، داریم. این در واقع یک «هک» ظریف در زندگی است.

بیشتر مخالفان این کار، مشکلات کوتاه‌مدت چند روز اول تغییر ساعت را بهانه می‌کنند و آثار سودمند طولانی‌مدت آنها را در نظر نمی‌گیرند. آنها حتی به پژوهش‌های آماری پزشکی هم استناد می‌کنند. مثلا مطابق تحقیقی که در سال ۲۰۱۲ انجام شد، مشخص شد که جلو کشیدن بهاری ساعت، در روزهای نخست، ۱۰ درصد میزان سکته‌های قلبی را بیشتر می‌کند. طبعا مخالفان تغییر ساعت، استدلال می‌کنند که استرس اندک روزهای اول تغییر ساعت، می‌تواند این افزایش آمار سکته را توجیه کند.

اما این مخالفان اصلا در نظر نمی‌گیرند که که اصولا میزان سکته در زمستان و اوایل بهار، به صورت کلی بیشتر است و در ضمن کاهش متناظری در بروز حمله‌های قبلی در تغییر ساعت پاییزی وجود دارد.

در این میان بسیاری از آثار سودمند پنهان تغییر ساعت هم در نظر گرفته نمی‌شوند: تغییر ساعت باعث می‌شود که ما زمان بیشتر در معرض نور آفتاب قرار بگیریم و میزان ویتامین D فعال بدن ما بیشتر شود، این کار باعث می‌شود که بتوانیم زمان بیشتری را برای ورزش اختصاصی بدهیم و به علاوه باعث می‌شود که زمان بیشتری بتوانیم با دوستان در ارتباط باشیم و تعاملات اجتماعی‌مان بیشتر شود. حتی این امر میزان افسردگی فصلی را کمتر می کند.

چیز جالب دیگر پایین آمدن قابل توجه میزان جرم و جنایت است. طبیعی است که بیشتر جرم‌ها در هنگام تاریکی رخ می‌دهند. بر اساس یکی از تحقیقات مشخص شد که میزان بروز جرم و جنایت متعاقب تغییر ساعت ۷ درصد افت می‌کند! جالا اگر میزان خسارت مالی ناشی از سرقت‌ها، هزینه درمان موارد ضرب و جرح و حتی تجاوزها را در نظر بگیریم، ارزش تغییر ساعت بیشتر مشخص می‌شود.

یک چیز متناقض در مورد تغییر ساعت هم جالب توجه است:

پیش از این همگان تصور می‌کردند که تغییر ساعت باعث صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌شود. استدلال ساده بود، وقتی ادارات و محل‌های کار، ساعات کاری کمتری در هنگام تاریکی داشته باشند، مصرف انرژی برای روشنایی و گرمایش، کاهش پیدا می‌کند. اما بعد از مدتی، این امر به کلی رد شد. به طوری که مثلا مطابق یک پژوهش که سال ۲۰۰۶ در ایالت ایندایانای آمریکا انجام شد، مشخص شد که تغییر ساعت در واقع یک درصد مصرف انرژی را افزایش می‌دهد! دلیل این امر متناقض این بود که مردم در طول روز، بیشتر سیستم‌های تهویه را روشن می‌کنند. اما دست‌کم دو پژوهش انجام شده دیگر نشان می‌دهند که تغییر ساعت به میزان بسیار اندکی، مصرف انرژی را کاهش می‌دهد. چیزی حدود نیم درصد. در ایران آمارهای رسمی کاهش ۱.۵ درصدی مصرف انرژی را به خاطر تغییر ساعت، تأیید می‌کنند.

یکی از اشکالات دیگری که مخالفان تغییر ساعت مطرح می‌کنند این است که تغییر ساعت بهاری، میزان حوادث ترافیکی را بیشتر می‌کند. این یک حقیقت ثابت‌شده است، اما باید در نظر گرفت که فقط در یک هفته اول بعد تغییر ساعت، صادق است و نه در همه بازه زمانی.

تغییر ساعت، برای نخستین بار در سال ۱۷۸۴ در فرانسه مطرح شد. در این سال، بنیامین فرانکلین، وزیر مختار آمریکا در فرانسه طی مقاله‌ای که در یکی از مجلات فرانسه چاپ شد، از مردم خواست که صبح‌ها یک ساعت زودتر از خواب بیدار شوند. فرانکلین معتقد بود که به این ترتیب، مردم می‌توانند روزها از روشنایی خورشید استفاده بیشتری کنند و شب‌ها شمع کمتری مصرف نمایند. البته فرانکلین پیشنهادی مبنی بر تغییر ساعت رسمی کشور ارایه نکرد. این پیشنهاد، برای اولین بار در سال ۱۹۰۷ در انگلستان توسط فردی به نام ویلیام ولت پیشنهاد شد؛ هرچند که در آن مقطع زمانی عملی نشد.

اما تغییر ساعت رسمی برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی، برای اولین بار در سال ۱۹۱۶ در کشور آلمان عملی شد. اکنون هفتاد و هفت کشور جهان با استفاده از این تکنیک، ساعات رسمی خود را تنظیم می‌کنند.

منبع

اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با ۱۸ سال سایقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

روش‌های بد نشستن روی صندلی و شیوه نشستن سالم روی صندلی در محیط کار

در موقعیت‌های مختلف یا در هنگام خستگی، روش‌های مختلفی برای نشستن روی صندلی از سوی ما استفاده می‌شود که برای بدن مفید نیستند. برخی از این موارد عبارتند از: خم شدن روی صندلی: وقتی روی صندلی خمیده می‌شوید، ستون فقرات شما به درستی حمایت…

جورج اسپنسر میلت: مرگ دردناک به خاطر فرار از بوسیده شدن!

جورج اسپنسر میلت یک پسر ۱۵ ساله که در ساختمان متروپولیتن لایف نیویورک در سال ۱۹۰۹ کار دفتری می‌کرد. در پانزدهمین سالگرد تولدش، همکاران زنش او را مسخره کردند و تظاهر کردند که در نظر دارند که برای هر سال زندگییک بار او ببوسند. میلت به شوخی از…

طراحی‌ها و معماری‌های نبوغ‌آمیز و عالی که باید تحسین‌شان کرد

همان طور که در برخی پست‌های قبلی از طراحی‌ها و معماری بد گفتیم (در اینجا و اینجا برای مثال) سوی مخالف آنها هم وحود دارد. یعنی طراح یا معماری صنعتی به کاربرد و جنبه زیباشناختی اماکن و اشیا دقیقا فکر کرده و چیزی دلخواه و هماهنگ با محیط پدید…

تجدید خاطره‌ای با وبلاگستان – اسکرین شات‌هایی از برخی از وبلاگ‌های قدیمی خوب

شبکه‌های اجتماعی وبلاگ‌ها را فرونرخیتند. دلایل فروریختن آنها بسیار بیشتر از محبوب شدن شبکه‌های اجتماعی بود: ۱- بسته شدن ابزارهای رایگان‌های وبلاگ‌نویسی ۲- نوع نوشتن وبلاگ‌نویس‌ها که هم بسیار انرژی‌بر و وقت‌گیر بود و هم به خاطر…

این دانشجوی ۱۸ ساله با هوش مصنوعی ۱۹ شخصیت سیمپسون‌ها را به صورت شخصیت‌های واقعی درآورد!

برودی هالبروک دست به کار جالبی زده و جان تازه‌ای به شخصیت‌های محبوب سریال سیمپسون‌ها داده است. او در این مورد نوشته: «من از Midjourney برای تبدیل شخصیت‌های مورد علاقه‌‌ان از انیمیشن‌ها به قالب انسان استفاده کردم. البته برخی از اعضای…

این معماری‌های بسیار عجیب و در مواردی هراس‌انگیز دوران سوسیالیسم در روسیه و کشورهای اقماری آن

شوروی و سوسیالیست‌ها هم برای خود سبک معماری خاصی داشتند. در مواردی باشکوه، در مواردی خشن و در معدودی موارد مفهومی و زیبا. چیز جالب در آنها هدف ساخت آنها بود: بزرگداشت مبارزات میهنی و پیشرفت‌هایی که در سایه دولت‌های چپ به دست آمده بودند.…

آگهی متنی در «همه» صفحات
ایمپلنت دندان / عمل اسلیو معده / کلینیک زیبایی / عمل بای پس معده / بهترین جراح چاقی / متخصص زنان رشت / خرید گوشی با حکمت کارت / پمپ آب صابون / buy telegram members / جراحی چاقی تهران / پی آر پی موثرترین درمان آرتروز زانو / دکتر فارغ پور – متخصص زنان / خرید خودنویس / خرید دستگاه لیزر تیتانیوم / پمپ اسید / خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / کمپ ترک اعتیاد / دانلود سریال / انواع مکمل های زینک / کلاه کاسکت / درمان سریع سیاتیک و دیسک کمر / متخصص زنان / کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان / کاشت مو / شیشه اتومبیل / دانلود سوالات استخدامی آموزش و پرورش / ثبت برند / سرور مجازی / فروشگاه اینترنتی زنبیل / مشاوره حقوقی تلفنی / وکیل / خرید ساعت دیواری / لیزر درمانی بواسیر / ساعت تبلیغاتی / تجهیزات پزشکی / خرید سرور مجازی / تعمیر ماشین ظرفشویی / خرید تتر / متخصص ارتودنسی / چاپ لیوان / حمل بار دریایی از چین / بهترین سریال های ایرانی / داروخانه اینترنتی آرتان / فروشگاه آنلاین زوجیم / چاپ کلاه / کاشت مو / درمانکده / کاشت مو / پزشکا / قیمت ساک پارچه ای / تحلیل تکنیکال فارکس / سایت نوبت دهی دکتریاب / بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران / بهترین سریال های کره ای / دکتر فارمو / کتاب صوتی رایگان / تولید محتوا / دانلود نرم افزار / مجتمع فنی ونک / سریال جدید / داروخانه آنلاین تینا / سایت ترجمه تخصصی رایت می /

2 نظرات
  1. عابر می گوید

    روی فیزیولوژی بدن تاثیر بد میذاره. خوشبختانه تغییر ساعت روی روند زندگی ما تاثیر نداره و فقط اعداد کمی عوض میشن . زمانبندی باید طبق طبیعت و بافت انسان باشه وقتی که ادم میاد و تغییر ایجاد میکنه مشکل هم باهاش میاد. شما به مناسک و مراسم عبادی توجه کن با روند طبیعت و بدن انسان میره جلو

  2. سروش می گوید

    مدتها برای من این قضیه جای سوال بود
    ممنون
    به نظرمن تنها ایراد این تغییر ساعت،سردرگمی مسافرهای قطار و هواپیما هستند

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

•• 4 5