27 درصد کل وب، متکی به وردپرس است؟ اما چرا در بخش سایتهای اطلاعرسانی ادارات و سازمانهای دولتی در ایران چنین اعتمادی به وردپرس وجود ندارد؟
ژانویه سال 2017، آمار جالبی در مورد سیستم انتشار محتوای وردپرس منتشر شد:
- 27 درصد کل وب، توسط وردپرس مدیریت میشود.
- وردپرس محبوبترین سی ام اس بازار است و 50 تا 60 درصد کل بازار سی ام اس دنیا را دارد.
- هر ثانیه در دنیا 17 پست توسط وردپرس منتشر میشوند.
- هر ماه 37 میلیون بار، کاربران توسط گوگل، در مورد وپردپرس و محصولات آن جستجو میکنند.
- 8 درصد از 100 وبلاگ برتر دنیا توسط وردپرس اداره میشوند.
- از 10 هزار سایت برتر دنیا 2645 عدد از آنها وردپرسی هستند.
- از 100 هزار سایت برتر دنیا 22111 عدد از آنها وردپرسی هستند.
- در سال 2014، دانلود نسخه غیرانگلیسی وردپرس از نسخه انگلیسی آن جلو زد.
- 22 درصد دامینهای تازه در آمریکا، از وردپرس استفاده میکنند.
- وردپرس 12 بار محبوبتر از دروپال در هند است.
- در امریکا 50 درصد کاربران وردپرس را ترجیح میدهند، 17 درصدشان دروپال را و 6.44 درصد هم جوملا را.
حالا بیایید مرور مختصر کنیم تا ببینیم کدام برندهای مهم دنیا از وردپرس استفاده میکنند.
خب، برخیها گمان میکنند که وردپرس بیشتر به درد کار وبلاگنویسی میخورد و سایتهای برتر برندهای معتبر، مثلا باید از سی ام اس اس های اختصاصی استفاده کنند. اما فهرست جالب زیر را ببینید که سایتها و وبلاگها برندهای معتبر و اشخاص مشهوری هستند که همه از وردپرس استفاده میکنند:
- شیکاگو سان تایمز
- AMC
- بی بی سی آمریکا
- مرسدس بنز
- گروه خودروسازی رنو
- مجله وایرد
- نشریه تایم
- رولینگ استونز
- سایت بیانسه
- دانشگاه واشنگتن
- بلاگهای TED
- وبلاگ پلی استیشن
- سایت اوسین بولت
- شرکت والت دیزنی
- بلاگهای خبرگزاری رویترز
- سایت محبوب The Next Web
- سایت People
- سایت TechCrunch
- سایت مجله ووگ
- سایت آبزرور
- سونی موزیک
- نیویورک پست
- بلاگهای موزیلا
- سایت هرالد سان
- تویوتا (بخش بزریلی)
- بخش اخبار مایکروسافت
- سایت لری کینگ
- بلاگهای هاروارد
- سایت VentureBeat
- بلاگهای سایت دولتی America.gov
- سایت خبررسانی نیروی هوایی امریکا
- سایت بلومبرگ
- سایت پالس
- سایت نیویورکر
- سایت فورچون
- سایت جاستین بیبر
- سایت سیلوستر استالونه
- سایت ریدرز دایجست
- سایت کتی پری
- سایت ورایتی
- سایت کوارتز
- وبلاگهای بلکبری
خب، همان طور که میبینید از سایتهای فناوری معتبر گرفته تا سایتهای روزنامههای مشهور و از سایتهای اشخاص مشهور تا سایتهای دانشگاهی، همه در موارد قابل توجهی از وردپرس استفاده میکنند.
به عبارتی با توجه به این کاربردها و آمار و ارقام ابتدای پست، این تصور که استفاده از وردپرس برای سایت یک شرکت، نهاد، اداره یا دانشگاه، به خصوص در بخش اطلاعرسانی عمومی، دون شأن است، مشکلات امنیتی ایجاد میکند و نشانهای از صرفهجویی افراطی است، گزارههای درستی نیستند.
اما سؤالی پاسخداده نشده در ذهن من این است که چرا در کشور ما، کارخانههای بزرگ، وزارتخانهها، ادارات و شخصیتهای مهم، اینقدر از وردپرس به صورت خاص و سی ام اس های کدباز امتحانپس داده دیگر به صورت عام گریزان هستند؟
حالا اگر حاصل این پرهیز، ایجاد محصولاتی کارآمد با رابط کاربری گویا، طراحهای بهروز منطبق بر استانداردها بود، باز هم جای خوشحالی بود. اما نکته شگفتآور این است که بعد از صرف وقت، انرژی و هزینه بسیار زیاد، حاصل کار سایتهایی به شدت نامحبوب، با طراحیهای بسیار پسرفته میشود.
معمولا هم رابط کاربری این سی ام اسهای بومی آنقدر ناگویا است که نیاز به تربیت و آموزش اپراتورها پیش میآید.
تأکید و تصریح میکنم که من شخصا یک وبلاگنویس هستم و نه یک برنامهنویس و یا طراح وب، بنابراین قصد پا گذاشتن به حیطه تخصصی دیگران را ندارم، اما میخواستم از شما بپرسم، پورتال و پروتالسازی که اینقدر در ایران ما، واژههای محبوبی شدهاند، چرا در فرنگستان این جایگاه داخل ایران ندارند؟
دو واژه دیگر که به آنها کم کم آلرژی پیدا کردهام، واژههای بومیسازی و امنیت هستند. به طور متناقضی هر دوی این واژهها و اعمال که باید شدیدا مورد احترام قرار بگیرند، گاه دستآویز منافع خاص میشوند. ما در این سالها مواردی بسیاری از روند بومیسازی را شنیدهایم، که متأسفانه در بسیاری از موارد چیزی نبوده جز اخد هسته رایگان کدباز محصولات فرنگی و افزودن لعاب بومی به آن. (برای مثال وضعیت موتورهای جستجوی بومی را بررسی کنید یا اینکه برخی از محصولان نرمافزاری مثل OCRهای ایرانی را به دقت بررسی کنید.)
واژه امنیت هم اصطلاح حساسی است. اما متأسفانه یکی از کاربردهای آن، ایجاد یک هراس کاذب، برای رهنمون کردن تصمیمگیران به خرید محصولات «بومی» و اجتناب از نسخههای قابل اعتنای بین المللی شده است.
سؤال عمومیتر ما به عنوان شهروند میتواند این باشد که اصولا چه نطارتی روی شیوه انتخاب و خرید سی ام اسها و پورتالهای سازمانی وجود دارد؟ آیا مدیران ارشد ما آنقدر دانش دارند که خودشان بتوانند در مورد کیفیت و هزینهها اظهار نظر کنند؟ یا اینکه ذهن به سمتهای دیگر میرود؟
من تعصب خاصی روی وردپرس ندارم، این وبلاگ هم زمانی با مووبل تایپ، مدیریت میشد، اما باید اعتراف کنم که سخت ناگوار است که شما ببینید بالا آمدن وبلاگ اطلاعرسانی یک اداره کوچک که با یک سی ام اس خوب نباید بیشتر از چند روز طول بکشد، کارش به ماهها و صرف هزینه و انرژی زیاد میکشد.
این نوشتهها را هم بخوانید
۸درصد از صد سایت برتر امار خوبیه؟!؟
از سایت هایی ک گفتید خیلی هاشون بلاگ ووبلاگشون رو با وردپرس کار کرده بودن…
بد نیست یه توضیحی هم بدید که ۹۲درصد سایت های برتر چگونه ساخته شده اند (با سی ام اس معروف یا بومی یا…)
مسلما سی ام اس جزو محبوبترین های دنیاس..
ولی ایا جزو امن ترین ها هم هست؟!؟
یک مقاله تحلیلی ب روز ک سی ام اس هارو باهم قیاس کنه هم بذارید
*«مسلما سی ام اس وردپرس جزو محبوبترین های دنیاس..»
اینا چه میدونن سامانه مدیریت محتوا چیه؟
مدیر مجموعه نگاه میکنه ببینه از خانواده خودش، یه طراح با استعداد (با 0 روز سابقه طراحی) نیست که سایت رو راه بندازه و بودجه به غیره نرسه. حالا مردم راضی بودن نبودن خیلی مهم نیست.
خیلی اینا رو دست بالا گرفتی دکتر
وقت بخیر.
این مطلب کاملا درست است و ترس از جهان خارج و تاکید بی رویه و بیجا بر بومی سازی و استفاده از نرم افزارهای داخلی (زمانی که می توان از انواع خارجی آن راحتتر، ارزانتر و با کیفیت بهتر) استفاده کرد، باعث شده که سازمانها و ادارات در ایران یا از وبسایت برخوردار نباشند و یا اینکه از وبسایتهای یکبار مصرف استفاده کنند؛ وبسایتهایی که نمی تونند آن رو بروز رسانی کنند.
پی نوشت: ضمنا دکمه اشتراک گذاری در تلگرام وبسایت کار نمی کنه :)
با درود.
جناب مجیدی
در اینکه وردپرس پلتفرم خوب و کارامد و محبوبی است تردیدی وجود ندارد. پوسته های بسیار فراوان و رایگان آن به همراه تعداد بسیار زیاد پلاگین های رایگان آن شکی را برای خیل عظیمی از کسانیکه میخواهد در وب جضور داشته باشند باقی نمیگذارد که ورد پرس می تواند جزو انتخابهای برتر آنها باشد.
اما بعنوان کسیکه در این زمینه فعال هستم چند نکته را که چرا اصولا ورد پرس و سایر اپن سورس ها محبوب سازمانها وشرکتهای ایرانی نمیشوند خاطر نشان میکنم.
مشکل اول ) که عشق آسان بود اول ولی افتاد مشکل ها !
پیدا کردن توسغه دهنده مناسب و ایجاد پلاگین ها و ماجولهای خاص و سفارشی برای ورد پرس در (ایران) سخت می باشد!
تا وقتی سخن از پلاگین های رایگان باشد همه چیز عالی و کامل است اما سازمانها به فراخور نیازمندیهای خود نیاز به سفارشی سازی زیادی در سایت خود دارند که برخلاف باور عمومی پشتیبانی بسیار کمی از ساخت این پلاگینها توسط توسعه دهندگان صورت میگیرد بطوریکه گاهی مالک سایت از کرده خویش پشیمان میشود. گاها خود شما نیز دیدم پیامهای برای سفارشی سازی سایت خود همینجا و هم در تلگرام داده اید که یادم هست که چندان از نتایج دریافتی راضی نبودید.
دلیل هم این است که در ورد پرس پولی خوبی برای شرکتهای معتبر نرم افزاری وجود ندارد. شرکتهای معتبر نرم افزاری ایرانی در جایی سرمایه گذاری میکنند که ارزش وقت و سرمایه را داشته باشد. گرفتن پول از کسانیکه کل سی ام اس را رایگان دریافت کرده اند بعضا آسان نیست و ارزش وقت گذاشتن را ندارند و کسانیکه بصورت تکی و فری لنسر پلاگین های ورد پرس را توسعه میدهد بعضا حرفه نیستند و قابلیت پشتیبانی محصولات خود را در آینده ندارند.
مشکل دوم ) عشق آن باشد که حیرانت کند بی نیاز از کفر و ایمانت کند
در واقع اپن سورس بسیار بد به سازمانهای دولتی معرفی شد ، حدود یک دهه پیش که تب و تاب سایت ساختن بسیار بالا بود و مثل الان فروکش نکرده بود بعضی از همکاران ما با فارسی کردن سی ام اس های اپن سورس و فروختن آنها به سازمانهای دولتی و رها کردن آنها ، باعث بوجود آمدن این نگرش شدن که اصولا اپن سورس قابل اتکا نیست و بهتر است قرارداد سایت ها با شرکتهایی با نرم افزارهای بومی بسته شود که متعهد به انجام هر گونه تغییر و اضافه و کاهشی در نرم افزارهایشان باشند.
مشکل سوم ) تیغ دادن در کف زنگی مست
همانطور که اشاره کردید درست است که شاید بعضی با ترساندن سازمانها از امنیت نرم افزار اپن سورسی مثل ورد پرس در صدد جذب مشتری به سمت خود بودند. اما بعد دیگر این قضیه واقعا خود امنیت می باشد.
هرچقدر یک نرم افزار محبوب تر باشد هکرهای بیشتر و قویتری جذب آن میشوند چون میتوانند با هک کردن آن به منافع بیشتری در صورت نیاز دست پیدا کنند. از طرفی همه هکر ها دنبال پول نیستند و اصولا برای ارتش های سایبری جهان عامل پول اصلا مهم نیست. همانطور که در افشاگری ویکی لیکس دیدیم اینکه سیا میتوانسته سالها پیش براحتی در هر آیفونی نفوذ کند اما این به اصطلاح نقاط نفوذ را هرگز افشا نکرده بود. هنوز هم این داستان ادامه دارد! بخصوص برای کشوری مثل ایران که بزرگترین سلاح سایبری که جهان به خود دیده بود ( استاکس نت ) برای کشور ما طراحی گردیده بود.
حراستهای سازمانها نمیتوانند این ریسک را قبول کنند و صد البته نرم افزارهای بومی ما هم عاری از اشکال و عیب نیستند. اما خوب است بدانید که مدتی است هر نرم افزاری که بخواهد در سیستم دولتی استفاده کند باید “تست نفوذ پذیری و گواهینامه امنیتی نرم افزر و وب سایت” را زیر مراکز دانشگاهی معتبر کشور ( صنعتی شریف ، دانشگاه شیراز و … ) دریافت کند.
احسنت مهندس جان
با این نظر بیشتر از مقاله موافقم. هر آنچه نیاز بود رو به زیبایی گفتید.
متاسفانه برخی دوستان نظراتی فقط عامیانه زیر مقالات میذارن. بدون اینکه ذره ای تخصص یا علم و اطلاع از موضوع داشته باشند.
کاش یاد بگیریم وقتی نویسنده ای مطلبی یا مقاله ای یا گزارشی را یه جا درج میکنه اگر هیچ حرفی برای گفتن نداریم لااقل سکوت را اختیار کنیم
خوب یک پزشک رو هم توی این لیست وب های معروف وورد پرسی اضاف میکردید ;)
خیلی جالب بود
برنامه نویسان با بزرگنمایی و سیاهنمایی مانع از گسترش اپن سورس ها میشن . دامنه مشتری را بنام خودشون ثبت میکنن و کدها را روی هاست خودشون و مشتری ساده و بیخبر فقط پول داده و هیچ کاره است ! و فقط پول و پول بده و هی میدوشنش !
وردپرس جلوی خیلی از ناآگاهی ها و کلاهبرداریهایی که به اسم کد نویسیس و طراحی سر مردم میرفت گرفته . دیگه نمیشه به هر قیمتی به مشتری کم اطلاع سایت قالب کرد و دوشیدش !
اولا خیلی خوشحالم منم وردپرسی هستم
دوما
مدیران ما ،می خواهند همه چیز را به اسم خود ثبت کنند،حال به هر قیمتی که باشد
سخن از دل من گفتی! نزدیک یکسال است که با واحد آی تی شرکت عظیم دولتی خودمون دارم کلنجار میرم تا با اون سیستم مدیریت محتوای مزخرفشون وبسایت اداره رو آپدیت کنم!!!
باورتون نمیشه که اشکم در اومده. من خودم وبلاگ دارم و دارم عمق فاجعه رو از نزدیک تو شرکتای دولتی میبینم. به طرف میگم من میخوام کادر منو سبز باشه پاسخ میده یک ماه باید برنامه نویسی کنیم! میگم من تو وبلاگم تو بخش cssتو وند ثانیه این کار رو میکنم
واقعا اشکم در اومده
جواب در پاراگراف آخر هفته هست یه جورایی. کسی که پروژه رو تحویل میگیره میخواد جوری بنویسه که آسون نباشه و طرف بهش نگه خب باشه یه وردپرس نصب کردی دیگه ۲۰ میلیون که دستمزدش نمیشه. وقتی طرف سفارشدهنده نتونه متوجه شه و سر در بیاره شما میتونی هر چقدر خواستی محدودیت براش بذاری و کنترل رو حتی پس از تحویل دادن در دست بگیری.
راستی من روی وردپرس هستم بعد از امتحان کوتاهی بر روی بقیه و به نظرم خوب کار میکنه. :)
خیلی عالی بود و بابت این همه زحمتی که برای اطلاع رسانی در این زمینه کشیدید بهتون خسته نباشید میگیم.
متاسفانه ما تا 2 سال پیش به دلیل کیفیت پایین سایت های وردپرسی و نحوه راه اندازی سایت های وردپرسی توسط برخی افراد، در برابر وردپرس جبهه میگرفتیم اما بعد از اینکه با امکاناتش آشنا شدیم و داکیومنت هاش رو مطالعه کردیم و دیدیم چه کارهایی که نمیشه باهاش انجام داد؛ خیلی به وردپرس علاقه مند شدیم و سعی میکنیم تا حد امکان پروژه ها رو با وردپرس انجام بدیم و به بقیه هم توصیه میکنیم. چند وقت پیش یه متن کوتاهی هم تو سایتمون گذاشتیم که می تونید مطالعه کنید : http://lahijweb.com/?p=159
یکی از بخشهای وردپرس که علاقهمندان زیادی را به خود اختصاص داده است و جزو جذابترین قسمتها در وردپرس است بخش پوستهها است. پوستهها در حقیقت نمای وبلاگ شما را میسازند و به همین علت از اهمیت زیادی برخوردار میباشند. در این بین پوستههای زیاد و متنوعی برای وردپرس ساخته میشود و علاقهمندانی نیز این پوستهها را فارسی سازی میکنند. سئو سازی وردپرس از سئو سازی تم وردپرس شروع میشود و میتوان گفت که بیش از ۶۰ درصد از سئو سازی سایتهای وردپرسی در سئو کردن تم آنها انجام میگیرد.
مواردی که ذکر کردید و در کل نگاهتان به این مساله تخصصی نیست. و مواردی ذکر کردید که یک توسعه دهنده وبِ تازهکار مطرح میکند
اصولا کسایی که خودشون برنامه نویس هستن دنبال وردپرس وقتایی میرن که یا طرف نمیخواد پول بده یا میخواد زیر 1 میلیون سایتش اب بخوره
کامنت ها رو نیگا میکردم از طرز نوشتار معلومه همه وردپرس کارن نه برنامه نویس
متاسفانه وردپرس گند زده به جامعه برنامه نویسی ایران …. پروژه مینویسی طرف فک میکنه وردپره 6 ساعت وقت بزاری سایت تمامه در حالی که شاید 6 ماه به زور تموم بشه
کلا برا طراحی سایت وردپرس خوبه چون ارزون هم در میاد و سریع اماده میشه ولی برا پروژه های بزرگ قطعا باید یا با asp.net mvc یا php frameworks نوشته بشه
من خودم پروژه های کشوری هم کار کردم و تجربه دارم
مطمئنا کسی که میگه وردپرس برا سیستم های بزرگ کاربرد داره حرف مفت میزنه و این کاره نیس :)
همیشه این بحث میان اهالی وب وجود داشت اما برای یکبار هم که شده به صورت کامل همراه با آمار و ارقام دقیق بیان شد تا شاید به اصلاح روند کنونی بیانجامد.
با تشکر از شما جناب مجیدی