صراحه یا همان صراحت خودمان، محبوبترین اپلیکیشن رایگان در بازار اپلیکیشن برخی کشورها – اپلیکیشنی برای گرفتن بازخورد (و شاید هم دشنام) از دوستان و آشنایان!

محبوبترین اپکیشنها در بسیاری نقاط همان اپهای معروف مثل یوتیوب، اینستاگرام و اسنپچت هستند. اما مدتی است که در کمال شگفتی یک اپلیکیشن جدید گوی سبقت را از این اپهای بسیار معروف در بازار اپلیکیشن برخی کشورها ربوده است.
این اپلیکیشن صراحه یا همان صراحت نام دارد. کارکرد این اپلیکیشن این است که دوستان و همکاران شخصی بتوانند به صورت ناشناس برایش بازخورد ارسال کنند.
این اپ را یک برنامهنویس عربستانی به نام زین العابدین توفیق نوشته است.
گزارش شده که «صراحت« در مصر ۲.۵ میلیون کاربر، در تونس ۱.۷ میلیون کاربر و در عربستان ۱.۱ میلیون کاربر دارد.
این اپلیکیشن در ماه ژوئن وارد اپ استور شد و حالا اپلیکیشن شماره یک رایگان در مارکت برخی نواحی شده.
در نگاه اول، این اپلیکیشن نباید آنقدرها هم جذاب به نظر برسد. اما گویا در مقام عمل، استفاده از اپ جنجالهایی به همراه داشته که نام آن را بر سر زبانها انداخته است.
در استفاده عملی از اپ، مشخص شده که اپلیکیشن نه ابزاری برای گرفتن بازخوردهای دوستانه و انتقادهای مصلحانه، بلکه ابزاری برای تمسخر یا حتی ابراز نفرت شده است.
اپلیکیشن صراحت خیلی ساده عمل میکند. کاربر آن، نام کاربری برای خود میسازد و کاربران دیگر به صورت ناشناس باید نقاط ضعف و قوت آن شخص را گوشزد کنند. خود شخص هم راهی برای پاسخ به این بازخوردها ندارد.
اما از دید برخی، این اپلیکیشن بهترین اپلیکیشن برای دست انداختن افراد شده است.
پدری گزارش کرده که پسرش ۲۴ ساعت بعد از شروع استفاده اپلیکیشن، پیامی نژادپرستانه دریافت کرده است. کاربر دیگری گفته که استفاده از آن را کسی توصیه نمیکند، مگر اینکه کسی خودش بخواهد که زمینه مسخره شدن خود را فراهم کند.
اما صراحت، مسلما نخستین اپلیکیشن ابراز نظر ناشناس در مورد افراد نیست. پیش از این هم استفاده از اپلیکیشنهایی مانند Yik Yak نشان داد که وقفتی کاربران ناشناس عمل کنند، زمینه گستاخیهای بیپروا در آنها فراهم میشود. مثلا در یک مورد یک دانشآموز کالج با استفاده از همین اپ، نوشته بود که یک زن سیاهپوست را باید لینچ کرد! به همین خاطر بود که Yik Yak در سال ۲۰۱۷ بسته شد.
چنین اپلیکیشنی لازم است؟ آیا میتوان جلوی شوخی و تمسخرهای بیدلیل را در اپهایی مثل این گرفت؟
پاسخ من به هر دوی این سوالات مثبت است. مشکل اینجاست که از نظر تکنیکی، نویسندگان این اپها، سناریوهای واقعی را در نظر نگرفته بودند.
اگر چنین اپهایی، با پیشبینی این سناریوهای طراحی بشوند، میتوان کارهایی برای تعدیل رفتار افراد مزاحم در آن انجام داد. مثلا:
-خود شخص بتواند دایره دوستان و آشنایان خود را مشخص کند و فقط آنها به صورت ناشناس بتوانند نقد کنند.
-امکان حذف پیامهای حاوی توهین واضح وجود داشته باشد.
-امکان «ریتینگ» نقدها وجود داشته باشد و کاربری که نمره منفی زیادی گرفته باشد، اول اخطار بگیرد و بعد از سیستم حذف شود.
-امکان پاسخگویی به نقدها وجود داشته باشد.
-سیستم هوشمندی برای حذف پیامهای حاوی واژههای زشت وجود داشته باشد.
+ تجربه اپهای قبلی میتواند توسعهدهندگان اپ داخلی را به تولید یک اپ بومی شده برساند.
مدتی پیش شرکتی در قالب یک بات تلگرامی توانست با این ایده تعداد زیادی را جذب کند.