هنوز افراد زیادی از سیدی، ماشین حساب، ویدیو کاست و تلفنهای ثابت استفاده میکنند؛ واقعا چرا مردم به سختی میتوانند فناوریهای قدیمی را رها کنند؟
در حالی که ما غرق در اینترنت و اسمارتفون و انواع گجتهای هوشمند و مدرن هستیم و تصور زندگی بدون آنها حتا برای یک ساعت مشکل است؛ افراد زیادی در سراسر جهان هنوز از فناوریهای قدیمی مربوط به دو یا سه دهه پیش استفاده میکنند و حاضر نیستند ازشان دل بکنند.
باور کنیم یا نه، زیاد مهم نیست؛ چون این آمارهای رسمی هستند که نشان میدهند بسیاری از مردم هنوز از ویندوز ایکسپی، سیدی و بدتر فلاپیدیسک، نوار کاست، گرامافون، ویدیو کاست، تلفنهای ثابت سیمی و دستگاههایی شبیه به اینها استفاده میکنند.
سرعت رشد فناوری در سالهای اخیر اینقدر زیاد شده است که یک گوشی تلفن همراه ۵ سال پیش با یک اسمارتفون معمولی عرضه شده در امسال قابل مقایسه نیست ولی انگار برای برخی از مردم رشد فناوری در همان سالهای دور متوقف شده و دنیایشان فقط با گجتهایی قدیمی پر شده است.
براساس گزارشهای رسمی منتشر شده از سوی مایکروسافت؛ هنوز روی حدود ۱۰ درصد سیستمهای جهان؛ ویندوز ایکسپی نصب است و استفاده میشود. هنوز کارخانههایی در جهان وجود دارد که نوار کاست، ویدیو کاست و دیسکهای گرامافون تولید و عرضه میکنند و اتفاقا فروش و سود خوبی دارند.
جدیدترین نظرسنجی بانک مرکزی امریکا از یک هزار مشتری بالای ۱۸ سال و نزدیک به ۲۰۰ مشتری در فاصله سنی ۱۳ تا ۱۷ سال؛ آمارهای عجیب و باورنکردنی را نشان میدهد که در نمودار زیر مشاهده میکنید:
طبق این نمودار؛ نزدیک به ۴۹ درصد این افراد از سیدی استفاده میکنند و ۴۰ درصد آنها ماشین حساب دارند در حالی که ما تصور میکنیم دیگر هیچکس به سراغ ماشین حساب نخواهد رفت. ۳۶ درصد این افراد در خانه یا محل کار با تلفن ثابت سیمی کار میکنند و ۱۷ درصد ویدیو کاست دارند.
واقعا چرا برای مردم سخت است که از فناوریهای قدیمی دل بکنند؟ آیا ترس از ناتوانی در کار کردن با دستگاههای جدید باعث میشود گجتهای قدیمی را محکم بچسبند یا بر اثر عادت و روزمرگی سالیان دراز دیگر نمیتوانند با یک دستگاه جدید ارتباط برقرار کنند؟ پای خاطرهها و نوستالژیها وسط است؟ شاید هم گجتهای جدید پیچیده و کار کردن با آنها سخت است؟
حالا شاید تصور کنید که تنها شرکتهای سطح پایین، هنوز اقدام به تولید گجتهای قدیمی با کیفیت نازل میکنند.
باید بگویم که چنین نیست. برای مثال شرکت پاناسونیک به تازگی یک دستگاه جدید و زیبای پخش صفحات موسیقی را رونمایی کرده است که SP-10R نام دارد.
این دستگاه در همین نمایشگاه IFA اخیر رونمایی شد و پیش از هر چیز ظاهر بسیار زیبا و نمای آلومینیومی آن جلب نظر میکند.
قیمت این وسیله که از بعد تکنیکی هم در نهایت کیفیت صفحات موسیقی را پخش میکند 3700 دلار است.
قطعا وسیلهای چنین گران، بازار مصرف خود را داشته که پاناسونیک را به تولید آن واداشته است.
یک دلیل برای اینکه هنوز گجتهای قدیمی خواهان دارند این است که ما هنوز محتواهایی ضبط شده با فرمتهای قدیمی که تبدیل نشدهاند، در اختیار داریم. مثلا نوارهای کاست، وی اچ اس یا حتی در موارد دیسکتها را!
جنبه دیگر این است که تجربه کاربری این گجتها، در عین پرزحمت کار با آنها، چنان است که هنوز بدیلی برای آنها پیدا نشده است.
مثلا پخش موسیقی با نوار کاست را در نظر بگیرید. شاید ضبط کمکیفیت موسیقی روی آنها، کمحجم بودن آنها و اینکه برای جابجایی بین قطعات موسیقی کلی زحمت تحمل شود، شما را به این نتیجه برساند که این فرمت را فراموش کرد. اما اگر خوب فکر کنیم میبینیم که همه موسیقیهایی که با کاست گوش میکردیم، در لایههای ذهنیمان بسیار پررنگتر از هنگامی که با وسایل مدرن به همان موسیقیها گوش میکنیم، حک میشوند.
همان الزام به گوش کردن تدریجی و تکانهای رفتار نکردن با موسیقیهایی که چند ثانیه اولشان به نظر جالب نمیآید و پرش نکردن، باعث میشد که موسیقیها را بسیار بهتر درک کنیم.
مثال دیگری میزنم. ما الان از اینترنت و شبکههای اجتماعی برای اطلاعرسانی استفاده میکنیم. اما یک شرایط اضطراری را در نظر بگیرید که زلزلهای آمده یا یک حمله هوایی گسترده انجام شده و برق به همراه فیبرها نوری قطع شدهاند، ایا در همین هنگام رادیوهای ترانزیستوری بهتر از هر گجت مدرنی کار نمیکنند؟!
حافظههای فلش سریع و پرظرفیت این روزها بسیار اغواکننده هستند، هاردهای اکسترنال هم همین طور. اما گاهی اواات میزان اعتماد پایداری حفظ اطلاعات روی آنها حتی از یک نوار VHS هم پایینتر است.
ویندوز و برنامههای قدیمی؟ راستش را بخواهید در مورد برخی از برنامهها من شخصا نسخههای قدیمی را ترجیح میدهم. توسعهدهندگان برخی از برنامهها، به شیوه متناقضی، در نسخههای جدید برنامهها، آنها را بیجهت پیچیده و سنگین میکنند و رابط کاربری که کاربرها سالها با آن تطابق پیدا کردهاند را دگرگون میکنند. چرا وقتی یک نسخه قدیمی دلخواه و کارا را داریم، از آن استفاده نکنیم.
البته در مورد سیستمعاملها، همیشه دغدغه امنیتی مطرح است. اما وقتی که شما یک پیسی با سختافزار ضعیف دارید، میتوانید با برنامههای امنیتی سبک، تا حدی این نقطه ضعف را برطرف کنید.
این نوشتهها را هم بخوانید
ماشین حساب وسیله بسیار کاربردیه که در حال حاضر هم زمینه استفاده فراوانی داره و البته جایگزینی هم حداقل من براش تا به حال پیدا نکردم
واقعا دلیل حضورش در این لیست رو نمی فهمم
من هم موافقم .ماشین حساب خیلی به درد بخوره .
دقیقن درسته! برای من واقعن مشکله اسمارت فونم رو بردارم قفلش رو باز کنم. اپ دراور رو باز کنم بگردم دنبال ماشین حساب روش تپ کنم بعد دو ثانیه باز بشه تا بتونم درصد اختلاف دوتا عدد رو حساب کنم. اوه راستی باید از مد ساینتیفیک خارجش کنم تا بتونم عملیات ساده انجام بدم. اینم اضافه کنید! واسه همین همیشه یه ماشین حساب مهندسی زمان دانشجوییم روی میزم هست. تازه لذت کار با دکمه های فیزیکی و خوندن اعداد روی سون سگمنتش قابل مقایسه با هیچ اسمارت فونی نیست!
تلفن ثابت در ایران (در کشورهای دیگه را نمیدونم) به دلیل ارزانی، زیاد استفاده میشه، البته هنوز هم برای شرکت ها تلفن ثابت رسمی تر از موبایل به حساب میاد
یک دلیل برای استفاده از نوار کاست، خودروهای قدیمی هستند که هنوز ضبط صوت کاست خور دارند.
چون دقیقا و شاید نسخه های پیشرفته تر از آنها بصورت یک اپلیکیشن به سادگی روی گوشی ها اندروید یا اپل قابل نصب است بصورت لمسی و بدون کلید های فیزیکی . مثلا ماشین حساب ۴۵۰۰ و ۵۵۰۰ معروف زمان قدیم ما بصورت یک اپل ایکیشن پیش پا افتاده در جعبه ابزار های اندروید وجود دارد . !!! در صورتیکه دهه ۷۰ خریدتهیه یک ماشین حساب برای برخی از دانشجو ها معظل مالی در یک ترم بود .