عربستان به روبات خانمی به نام «سوفیا» حقوق شهروندی عطا کرد و خشم زنان سعودی را برانگیخت
این روزها هر خبر باورنکردنی درباره کشور عربستان سعودی شنیدید؛ تعجب نکنید!
در ادامه دگرگونیها و اصلاحات در عربستان طی ماههای اخیر؛ پس از خبر ابرشهر رویایی ۵۰۰ میلیارد دلاری نیوم؛ اکنون نوبت به روبات سوفیا است.
در کنفرانس سرمایهگذاری آتی ریاض؛ وقتی خانم سوفیا (روبات انساننما) پشت تریبون برای سخنرانی میرود؛ مجری ایشان را اینطور معرفی میکند: «ما همین الان فهمیدیم، سوفیا اولین روباتی است که حقوق شهروندی عربستان گرفته است.»
جالبتر اینکه روبات سوفیا با یک روزنامه معروف ریاض نیز گفتگوی مفصلی انجام داده است و ضمن ابراز خوشحالی بابت «اولین روبات دارنده حقوق شهروندی در دنیا»؛ آن را اتفاق تاریخی میخواند.
از واقعیت تا شایعه؟
اهمیت این خبر در این است که کارگران ماهر خارجی در عربستان حقوق شهروندی ندارند و نمیتوانند چنین حقوقی داشته باشند. این کارگران تحت تکلف کارفرما هستند و با قانون «نظام کفالت» در این کشور زندگی میکنند.
خبر دریافت حقوق شهروندی سوفیا؛ شبکههای اجتماعی را به هم ریخته است و برخی کاربران سعودی بهخصوص زنان و دختران را به واکنش وا داشته است. از سوی دیگر؛ بزرگانی مانند ایلان ماسک هم واکنش منفی داشتند.
زنان سعوی میگویند چگونه یک روبات زن بیحجاب میتواند شهروند سعودی باشد در حالی که آنها نمیتوانند بدون حجاب یا روبنده و تنها در خیابانهای این کشور دیده شوند. زنان عربستانی در اماکن و مجامع عمومی باید همراه با یک مرد محرم باشند.
ایلان ماسک هم اعتقاد دارد به کسی حقوق شهروندی داده شده است که بزرگترین قاتل انسان در آینده است.
سوفیا کیست و از کجا آمده است؟
سوفیا توسط یک شرکت هنگکنگی به نام هنسون رباتیکس ساخته شده است. این روبات انساننما میتواند به زبان انگلیسی محاورهای صحبت کند و پاسخ سوالات را بدهد.
عربستان سعودی اولین کشوری در دنیا است که چنین حرکتی کرده است و به یک روبات انساننما حقوق شهروندی داده است. به همین دلیل؛ برخی از رسانهها این حرکت را یک بازی رسانهای و برای تبلیغات میدانند.
سایت تککرانچ درباره این خبر مینویسد: «چگونه این خبر را باور کنیم در حالی که زنان سعودی از ابتداییترین حقوق شهروندی محروم هستند؟»
درباره چگونگی شهروندی سوفیا ابهامهای زیادی مطرح است. مثلا در عربستان به عنوان یک زن دارای چه حقوقی خواهد بود؟ در صورت مرتکب شدن خلافی؛ کدام دادگاه به پرونده وی رسیدگی میکند و اگر بخواهد خاک عربستان را ترک کند؛ چه وضعیتی خواهد داشت؟
آیا این اقدام عربستان شروعی بر سوءاستفاده از روباتها و هوش مصنوعی برای مقاصد تبلیغاتی است؟
به هر حال؛ واکنشها درباره حقوق شهروندی سوفیا ادامه دارد و باید دید در آینده چه میشود!
نظر شما درباره این کار دولت عربستان سعودی چیست؟ مانند ایلان ماسک؛ بیشتر نگران آینده میشوید یا برای اولین روبات شهروند دنیا آرزوی موفقیت میکنید؟
این نوشتهها را هم بخوانید
در این که عرب ها از روی جو گیری این کار را کرده اند زیاد شکی نیست، ولی بالاخره باید در این روزگار یک کشور پیشقدم این حرکت میشد.
به نظر من اصلن مهم نیست که کدام کشور و با چه نیتی حقوق شهروندی به یک ربات بدهد، مهم این است که حقوق شهروندی به ربات دادن، باید یک روزی بالاخره در یک کشوری رخ میداد.
چرا؟
چون بعضی اتفاقات علمی در جهان ناگزیر به رخ دادن هستند.
مثل بمب اتمی که باید استفاده میشد تا دنیا با خطرات آن آشنا شود. بخت با ژاپن یار نبود که روی آنها این بمب استفاده شد.
یا جنگ جهانی باید رخ میداد که ملل دنیا در یک زمینه هایی اتحادیه و سازمان های بین المللی تشکیل دهند و با جنگ مقابله کنند، حالا قرعه به نام چند کشور افتاده بود که در جنگ جهانی خسارت زیادی بدهند.
من فکر میکنم حقوق شهروندی به ربات دادن هم باید اتفاق می افتاد. یا حماقت، یا شجاعت، یا هرچیز دیگر، عربستان پیش قدم شده است.