دیجی‌کالا اولین سرمایه‌گذاری خارجی ۱۰۰ میلیون دلاری خود را دریافت کرد تا اولین استارتاپ یک میلیارد دلاری ایران شود

در سال‌های اخیر؛ استارتاپ‌های ایرانی با جهش و رشد چشم‌گیری روبرو بودند و توانستند خودشان را به استانداردهای بین‌المللی برسانند و جذب سرمایه داشته باشند.

چندین استارتاپ ایرانی در مرز یک میلیارد دلاری شدن قرار دارند که خبر بسیار خوب و بزرگی برای فضای کسب‌وکار ایران است. دیجی‌کالا یکی از این استارتاپ‌ها است که احتمالا امسال می‌تواند ارزش خود را به یک میلیارد دلار برساند.

چون توانسته سرمایه‌گذاری خارجی به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار به ازای ۲۱ درصد سهام جذب کند و جزو اولین استارتاپ‌هایی باشد که موفق به جذب سرمایه خارجی شدند.

در گزارش «‌عملکرد صد روزه دولت» از شرکت دیجی‌کالا به عنوان تنها شرکت فناوری اطلاعات موفق به جذب سرمایه‌گذاری خارجی در شروع دولت دوازدهم نام برده شده است که نشان از اهمیت این موضوع برای اقتصاد ایران و شرکت‌های حوزه فناوری اطلاعات دارد.

جذب سرمایه و دانش فنی خارجی

به گزارش سایت دیجی‌کالا، این شرکت از سال ۱۳۹۴ فرآیند جذب سرمایه خارجی از طریق  شرکت اینترنشنال اینترنت اینوستمنت (IIIC) و به مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار در قالب افزایش سرمایه و در ازای ۲۱ درصد سهام آغاز کرد. این فرآیند جذب سرمایه با اخذ «مجوز سرمایه‌گذاری خارجی (فیپا)»، از «سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران» اخیرا کامل شده است.

دیجی‌کالا می‌گوید از این سرمایه جدید برای بهبود زیرساخت‌های لجستیکی، توسعه‌ پلتفرم نرم‌افزاری، خلق فرصت‌های شغلی بیشتر در سراسر کشور، تأسیس بزرگ‌ترین مرکز پردازش کالای خاورمیانه و راه‌اندازی مرکز مجازی فروشندگان و تولیدکنندگان ایرانی (Marketplace) استفاده خواهد کرد.

با وجود چنین سرمایه‌گذاری، باز هم بیشتر سهام دیجی‌کالا در اختیار افراد و شرکت‌های ایرانی خواهد بود. دیجی‌کالا امیدوار است این سرمایه‌گذاری خارجی نه تنها در بخش مالی، بلکه در انتقال دانش فنی و تجربیات مدیریتی سطح اول دنیا به ایران نیز موثر باشد.

پیش‌بینی می‌شود با توسعه‌ای که دیجی‌کالا پس از جذب این سرمایه در اختیار دارد؛ بتواند ارزش دارایی‌های خود را به بیش از یک میلیارد دلار برساند. برای اولین بار در کشور داریم درباره یک استارتاپ یک میلیاردی صحبت می‌کنیم که توانسته در کارنامه عملکرد دولت نیز منعکس شود و مبادله‌های سهامی آن به طور شفاف اعلام گردد.

در سال‌ها و ماه‌های اخیر؛ رشد کمی دیجی‌کالا ضمن خوشنودی بسیاری از کاربران؛ گلایه‌ها و نقدهایی را هم به همراه داشت چون از کیفیت سرویس‌دهی این فروشگاه کاسته بود. حال می‌توان امیدوار بود که در آینده نزدیک کیفیت خدمات‌دهی این فروشگاه دوباره به سال‌های اولیه خود برگردد و بتواند تاثیرگذاری مثبت بر بازار ایران را ادامه دهد.

منبع


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

3 دیدگاه

  1. دیجیکالا قبلا مرجع و استاندارد من بود برای خرید تا جایی که دیگه بدون اینکه زیاد تردید کنم خریدهام رو نهایی میکردم با اعتماد کامل به اینکه بهترین قیمت ها و کیفیت رو مدیریت و در ایران در حد توانشون ارائه میدن. بیشتر کالاهای دیجیتالم رو مثل هارد، دوربین، پایه، لنز، لپتاپ و … از دیجیکالا خریداری میکردم. میتونم بگم تا الان بیشتر از 50 خرید. ولی جدیدا کنترل کیفیتشون واقعا افت داشته. یک لنز خریدم که کاملا مشخص بود کارکرد داشت، ریل های داخلیش هم ساییده شده بود، بعدا از فروشگاه خانه‌ی عکاسان گرفتم خیلی بهتر، سیل و با قیمت خیلی کمتر. لپ تاپم رو هم که از دیجیکالا خریده بودم پس فرستادم چون مشکل داشت و بعدش از فروشگاه روژسا خریدم، اختلاف قیمتش حدود 2 میلیون تومان بود. میدونم مقصر اصلی دیجیکالا نیست و فروشنده های دیگست ولی خوب باید کنترل کیفیت داشته باشند.

    بازار استارتاپی ایران باید پیشرفت داشته باشه و باز باشه، چه نسبت به سرمایه‌گذاری خارجی چه رقابت داخلی. خبر در کل خوشحال کنندست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]