پردازنده Core i7 سریعتر از Core i5 است اما واقعا در عمل چقدر تفاوت دارند؟
همه میدانیم که پردازندههای Core i7 اینتل سریعتر از پردازندههای Core i5 هستند. اما چه تفاوتی میان مدلهای چهار، شش، هشت هستهای و بالاتر وجود دارد؟
هریک از این مدلها با مدلهای Core i5 به طور عملی چقدر تفاوت کارایی دارند و ارزشش را دارد که چند صد هزار تومان بیشتر هزینه کنیم؟
این مطلب یک راهنمای عملی برای انتخاب یک پردازنده مناسب از میان پردازندههای چند هستهای Core i7 و Core i5 است. پردازنده مناسب، پردازندهای است که هم جوابگوی نیاز محاسباتی شما باشد و هم هزینه زیادی برایش پرداخت نکرده باشید.
کافیلیک و کبیلیک
ابتدا باید یک توضیح کوتاه درباره پردازندههای نسل هفتم (Kaby Lake) و نسل هشتم (Coffee Lake) اینتل بدهیم. این سوالی است که کاربران زیادی از خودشان میپرسند. آیا باید حتما از سری جدید پردازندههای اینتل خرید کنیم یا میتوان به سراغ پردازندههای نسلهای قبل هم رفت.
جواب اکثریت کارشناسان و متخصصان سختافزار و راهنماهای خرید این است که پردازندههای نسلهای جدیدتر اینتل از کارایی و بهبودهای بهتر و بیشتری نسبت به مدلهای قبلی برخوردار هستند. به علاوه، یک کاربر با خرید یک پردازنده قدیمی اینتل؛ پول خود را صرفهجویی نکرده است چون تفاوت قیمتی چندانی ندارند ولی از نظر کارایی، سرعت و برخی ویژگیها قابل قیاس نیستند.
پیشنهاد سازندگان کامپیوترهای شخصی و اورکلاکرها این است که از میان پردازندههای Core i5 و Core i7 جدیدتر اینتل و به طور خاص سریهای «کبیلیک» و «کافیلیک» انتخاب کنید.
تفاوت در چیست؟
بهطورکلی؛ تفاوت پردازندههای Core i5 و Core i7 تنها در نحوه پردازش اطلاعات است. آنها در فناوری ساخت، معماری ساخت و چیزهای دیگر مشابه هم هستند.
پردازندههای Core i5 تعداد هستههای پردازشی کمتری دارند و تعداد رشته (thread) کمتری را پشتیبانی میکنند. این رشتهها توسط نرمافزارها برای مدیریت چندوظیفهگی استفاده میشوند. به زبان ساده؛ پردازندههای Core i5 نمیتوانند در نرمافزارهای چندوظیفهگی کارایی خوبی از خود نشان بدهند.
پردازندههای Core i7 از یک ویژگی به نام «hyper-threading» استفاده میکنند تا تعداد رشتهها از تعداد هستههای پردازشی آنها فراتر برود. مثلا؛ یک پردازنده Core i7 با چهار هسته میتواند هشت رشته پردازشی داشته باشد. پردازش با «hyper-threading» میتواند به طور موثری تعداد رشتههای درگیر در یک پردازش را افزایش داده تا سریعتر انجام شود.
در پردازندههای نسل هفتم به بالاتر، روی Core i5 با چهار هسته، چهار رشته قابل استفاده است. اما برای Core i7 با چهار هسته، به لطف «hyper-threading» هشت رشته در دسترس قرار میگیرد. در نسل هشتم؛ پردازندههای Core i5 با شش هسته و شش رشته وارد بازار شدند ولی پردازندههای Core i7 با شش هسته از ۱۲ رشته سود میبرند.
هنگامی که کامپیوتر شما میخواهد چندین کار همزمان را انجام دهد، ویژگی «hyper-threading» تضمین میکند که سیستم کمترین افت سرعت را داشته باشد و بتواند با بهترین عملکرد؛ چندین پردازش همزمان را انجام دهد ولی در کامپیوترهای بدون «hyper-threading»، نیاز به اولویتبندی و ایجاد صف برای انجام چندین پردازش یا درخواست همزمان است.
سیستمعامل ویندوز، عمدتا رشتههای اضافی را به صورت یک هسته پردازشی فیزیکی شناسایی میکند و نرمافزارها میتوانند از این رشتهها همانند یک هسته فیزیکی استفاده کنند. اما رشتهها کارایی یک هسته فیزیکی واقعی را در عمل ارایه نمیدهند. به هر حال، رشتههای اضافی برای انجام چندوظیفهگی در نرمافزارها سودمند است.
مقایسه Core i5 با Core i7 در دسکتاپ
فارغ از تفاوت ذکر شده در بالا میان این دو پردازنده؛ روی کامپیوترهای دسکتاپ نیز چند ویژگی منحصربهفرد دارند.
پردازندههای Core i5 دسکتاپ معمولا چهار هستهای هستند. پس؛ همیشه قویتر و سریعتر از نمونههای موبایل خود محسوب میشوند. این پردازندهها به کارایی Core i7 بسیار نزدیک شده و حتا از حافظه نهان مشابهی سود میبرند. اما در کلاک و رشتهها با مدلهای Core i7 متفاوت هستند و ویژگی «hyper-threading» را ندارند. این پردازندههای در کارهای تکراری عملکرد خوبی ندارند.
پردازندههای Core i7 کمی متفاوتتر هستند. آنها اگرچه حافظه نهانی به همان اندازه پردازندههای Core i5 دارند ولی از سرعت بیشتری برخوردار بوده و کارهای تکراری را بهتر انجام میدهند. Core i5 بسته به مدل میتواند ۴ یا ۶ هستهای باشد ولی Core i7 از ۴ تا ۱۰ هستهای در بازار یافت میشود. یک پردازنده Core i7 با ۸ هسته میتواند از ۱۶ رشته پردازشی استفاده کند. همینطور؛ Core i7 با ۱۰ هسته دارای ۲۰ رشته است.
طبیعی است که این رشتههای اضافی باعث افزایش کارایی و سرعت پردازنده میشوند ولی به همان اندازه گرانتر هستند و کاربران باید پول بیشتری برایشان بپردازند. گاهی اوقات؛ اقتصادی نیست که برای یک سیستم معمولی از پردازندههای Core i7 با تعداد هست ۸ و ۱۰ تایی استفاده شود.
مقایسه Core i5 با Core i7 در لپتاپ
داستان پردازندههای موبایل متفاوت از مدلهای دسکتاپ است. پردازندههای Core i5 موبایل اصلا قدرت و کارایی مدلهای دسکتاپ را ندارند و از تعداد هستههای کمتری برخوردار هستند. مثلا Core i5 دو هستهای داریم.
به طور کلی پردازندههای Core i5 موبایل دو دسته هستند: دو هستهای با ویژگی «hyper-threading» و چهار هستهای بدون «hyper-threading». تفاوت میان این دو سری در سرعت کلاک خلاصه میشود. مدلهای ۴ هستهای کمی سریعتر هستند.
اما پردازندههای Core i7 در هر دو مدل ۲ و ۴ هستهای از ویژگی «hyper-threading» سود میبرند. در سری هشتم پردازندههای اینتل؛ پیچیدگی بیشتر میشود. نام سری هشتم پردازندههای موبایل اینتل به جای «کافیلیک» که در دسکتاپ میبینیم، از «کبیلینک آر» استفاده شده است و فقط دو مدل Core i7 و Core i5 چهار هستهای دارد. نه دیگر از هستههای بیشتر همانند مدلهای دسکتاپ خبری هست و نه از هستههای کمتر مانند سری هفتم موبایل. پس؛ در این سری دیگر پردازنده دو هستهای نداریم.
پس تفاوت این دو پردازنده در چیست؟ مدل Core i7 روی لپتاپها از حافظه نهان بیشتر و قاعدتا سرعت کلاک بیشتر استفاده میکنند.
گاهی اوقات مدلهای چهار هستهای موبایل سرعت کلاک کمتری نسبت به مدلهای دو هستهای دارند. این موضوع در مدلهای پردازندههای موبایل رایج است. دو هستهایها سرعت کلاک بیشتری دارند چون در چهار هستهایها قدرت پردازنده میان چهار هسته تقسیم شده است. چهار هستهایها در برنامههای چندوظیفهگی عملکرد خوبی دارند ولی در برنامههای معمولی ضعیفتر نشان میدهند چون این برنامهها نمیتوانند از هستههای بیشتر استفاده کنند.
حالا پردازنده Core i5 یا Core i7 بخریم؟
با توضیحات بالا، حالا باید کدامیک را خریداری کنیم؟
برای بسیاری از کاربران پردازندههای Core i5 کافی و مناسب هستند. این پردازندهها میتوانند قدرت و سرعت مورد نیاز کاربران را تامین کنند؛ بهویژه اینکه در سری هشتم، پردازندههای Core i5 با قدرت پردازندههای Core i7 سری هفتم برابری میکنند.
عوامل زیادی در کارایی یک سیستم تعیینکننده هستند. بسیاری از گیمرها پردازندههای Core i5 چهار یا شش هستهای را پیشنهاد میکنند.
پردازندههای Core i7 صرفا برای کاربرانی مناسب هستند که میخواهند دایم نرمافزارهای سنگین اجرا کنند یا پول بیشتری برای تضمین کارایی سیستم بدهند تا در کارهای حساس با کندی کامپیوتر روبرو نشوند. مثلا میخواهند به طور دایم ویدیوهای 1080p را ویرایش و کدگذاری کنند.
این نکته را هم باید متذکر شویم که تنها برخی از برنامهها میتوانند از قابلیتهای پردازندههای Core i7 بهره برده و به صورت همزمان یا چندوظیفهگی کار کنند. اینطور نیست که تمامی برنامههای موجود در بازار بتوانند روی Core i7 عملکرد بالایی از خود نشان بدهند.
این نوشتهها را هم بخوانید
مفید بود ممنون
سلام و عرض ادب
من هر وقت می خوام دو تا cpu رو مقایسه کنم به این سایت آلمانی میرم که بسیار کارآمد و حرفه ای است
https://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmark-List.2436.0.html
حتی ممکنه یک سی پی یو corei5 باشه که از corei7 بهتر و قوی تر باشه
ممنون اطلاعات مفید و نهایتا جمع بندی واقعی و غیرتجاری
ممنون استفاده کردیم