دستگاههای محافظ کوچکی که مانع نابودی جنگلها در سراسر دنیا میشوند

یکی از تهدیدهای بزرگ جنگلها، ورود غیرقانونی به آنها و قطع درختان است. دولتها و سازمانهای محیط زیست هر چقدر نیروی انسانی به عنوان جنگلبان استخدام و به حفاظت از درختان و جنگلها بگمارند، باز هم شاهد قطع درختان هستیم.
طبق آمار، ۹۰ درصد جنگلها به خاطر ورود غیرقانونی و قطع درختان در جهان از بین میروند.
اما مسئولان حفاظت از جنگل ملی Tambopata در جنوب کشور پرو، برای حفاظت از این جنگل و درختاناش که در دنیا نادر و کمیاب هستند؛ دست به ابتکار جدیدی زده و از فناوری مدد گرفتهاند.
از ماه مارس، در بخشهای مختلف این جنگل دستگاههای شنونده بسیار قوی به نام «Guardians» کار گذاشته شده است که میتوانند صدای اره برقی یا دیگر دستگاههای مشابه برای قطعی درختان را شناسایی و سریعا به جنگلبانان گزارش کند.
تا کنون دو نفر از طریق این دستگاهها دستگیر شدند. هشدار خودکار و به موقع این دستگاههای قوی شنونده به دستگیری این افراد کمک کرده است. در حالت معمولی، زمان زیادی طول میکشد تا جنگلبانان متوجه حضور افراد غریبه در جنگل و اقدام لازم شوند که دیگر تاثیری چندانی ندارد.
دستگاههای Guardians که در جنگلهای پرو برای شنود صدای اره برق کار گذاشته شدهاند، نمونههایی از صدها دستگاهی هستند که شرکت غیرانتفاعی Rainforest Connection مستقر در سانفرانسیسکو ساخته و به جنگلبانان پرو و دهها کشور دیگر در سالهای اخیر تحویل داده است.
جلوگیری از انتشار گاز دیاکسید کربن
این دستگاهها شامل اسمارتفونهایی هستند که از پنلهای خورشیدی انرژی خود را میگیرند. در تمام فصل سال و باد و باران، گرما و در حضور پرندگان و حیوانات، سعی میکنند به صداهای اطراف گوش دهند و به طور مداوم صداهای دریافت شده را روی فضای ابری آپلود کنند.
الگوریتمهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی با تجزیه و تحلیل بیدرنگ این صداها، سعی میکنند در هنگام یافتن صدای اره برقی سریعا پلیس و جنگلبانان محلی را مطلع کنند. پلیس در روشی مشابه این برای شناسایی صدای تیراندازی و اسلحه در خیابانهای شهر از این سیستم استفاده میکند.
گوشیهای به کار رفته در دستگاه Guardians به محض فهمیدن صدای اره برقی، سعی میکنند به طور خودکار با ارسال پیامک یا تماس گرفتن؛ پلیس و جنگلبانان را خبر دهند.
استفاده از دستگاههای محافظ یا Guardians تا کنون برای جنگلبانان بسیار رضایتبخش بوده و افراد محلی جنگلها نیز از آنها استقبال کردند چون میتوانند کمبود نیروی انسانی گشت در جنگل را جبران کنند و به موقع خبر میدهند تا جنگلها توسط افراد سودجو از بین نروند.
هر دستگاه محافظ میتواند یک مایل مربع از جنگل را زیر پوشش شنود خود ببرد. معمولا از گوشیهای تلفن قدیمی در این دستگاههای استقاده میشود.
به گزارش شرکت Rainforest Connection که مبتکر و سازنده این دستگاهها است؛ تا کنون ۲۶ هکتار از جنگلهای دنیا زیر پوشش این دستگاهها رفتند و جمعا ۴۶۲۹ روز است که صداهای جنگلها شنود و جمعآوری میشوند. این فناوری باعث شده ۶.۵ میلیون تن گاز دیاکسید کربن در همان جنگلها باقی بماند و وارد جو زمین نشود.
کل مساحت جنگلهای زمین حدود ۱۵ میلیون مایل مربع است که هنوز بخش کوچکی از آنها زیر پوشش این دستگاهها رفتند. قرار است طی ۶ الی ۷ ماه آینده، تعداد زیادی از این دستگاهها (نزدیک به ۲۰۰ دستگاه) در جنگلهای آمازون، اندونزی، امریکای شمالی و غیره نصب شوند.