اسکنرهای عنبیه مجهز به هوش مصنوعی میتوانند چشمهای مرده را از زنده تشخیص دهند
ممکن است با اثر انگشت یک مرده قفل یک دستگاه را باز کنید ولی میتوانید با چشم یک مرده، اسکنرهای عنبیه را گول بزنید؟
حالا دیگر با تحقیق جدید یک تیم از دانشمندان لهستانی این کار غیرممکن است. این تیم یک الگوریتم یادگیری ماشینی را توسعه دادند گه میتواند با قدرت ۹۹ درصد یک عنبیه مرده را از یک عنبیه زنده تشخیص دهد.
این دانشمندان الگوریتم هوش مصنوعی خود را روی بانک اطلاعاتی بزرگی از چشمها و عنبیههای مرده و همینطور چشمان افراد زنده پیادهسازی و برای آموزش الگوریتمهای یادگیری ماشینی استفاده کردند.
سپس، این الگوریتم روی نمونه عنبیههای مردم و زنده غیر آموزشی آزمایش شده است و نتایج نشان میدهد بالای ۹۸ درصد و نزدیک به ۹۹ درصد توانایی تشخیص یک عنبیه مرده را از زنده دارد.
مدیر این تیم تحقیقاتی میگوید پس از آموزش الگوریتم هوش مصنوعی، هیچ نمونه چشم زندهای را به عنوان یک چشم مرده تشخیص نداده است و درصد خطای آن زیر ۱ درصد است.
بسیار پیچیده و محدود
فرآیند این تحقیقات و آزمایشها بسیار زمانبر و پیچیده است. چون معمولا چشمهای مردگان باید توسط بازدارندههایی، باز نگه داشته شوند. از سوی دیگر، عنبیهها نباید نشانههای آشکاری از زنده یا مرده بودن داشته باشند.
عنبیهها باید خالی از تکنیکهای فتوشاپی باشند و دوربین روی خود عنبیه تاثیرگذار نباشد.
اسکنرهای عنبیه مجهز به هوش مصنوعی تنها میتوانند چشمهایی که ۱۶ ساعت از مرگشان گذشته را تشخیص دهند و عنبیه افرادی که تنها چند دقیقه یا چند ساعت پیش مردهاند؛ فعلا برای این الگوریتم هوش مصنوعی قابل تشخیص نیست.
میان عنبیههای چشمهای یک مرده و زنده در چند ساعت اول تفاوت زیادی وجود ندارد و تحقیق حاضر نمیتواند برای این مسئله راهحلی بدهد.
این دانشمندان که از دانشگاه فناوری Warsaw لهستان هستند؛ امیداراند اسکنرهای عنبیه جدید بتوانند جلوی کلاهبرداری و سوءاستفاده از اجزای مردگان را بگیرند و عکسها و تصاویر یک مرده با زنده به راحتی تشخیص داده شوند.
مکانیزمهای احرازهویت بیومتریک راه خود را به دستگاههای همراه و بسیاری از تجهیزات دیگر باز کردند و هکرها نیز دنبال روشهایی برای فریب و دور زدنشان هستند. بنابراین، بسیار مهم است که اسکنرهای اثر انگشت و چشم بتوانند میان یک امضای بیومتریک زنده با مرده تشخیص قائل شوند.