قطاری متروکه با موتورهای توربوجت که روزگاری سریع‌ترین قطار دنیا بود

این تصاویر قطاری قدیمی و متروکه را نشان می‌دهند که سال‌ها است به حال خود رها شده و اکنون زنگار گرفته، نمی‌تواند از جایش حرکت کند.

اما روزگاری دور، در دهه ۱۹۷۰ یک قطار بسیار مدرن و پیشرفته بود که با سرعت ۲۵۸ کیلومتر بر ساعت (۱۶۰ مایل بر ساعت) حرکت می‌کرد و جزو سریع‌ترین قطارهای بین شهری دنیا بود.

 

روی این قطار از موتورهای جت بزرگی استفاده شده است و حتی شکل و شمایل آن هم شبیه به جت‌های پرسرعت است.

در آن زمان تصور می‌شد این ایده بسیار جذاب و کاربردی است. بسیاری از شرکت‌های حمل‌ونقل ریلی خود را برای خرید قطارهای جت آماده کرده بودند و انتظار داشتند آینده متعلق به این گونه از قطارها باشد.

اما حال و روز این روزهای قطار جتی شوروی نشان می‌دهد این ایده شکست خورده و نتیجه نداده است. شاید یک دلیل آن، مصرف سوخت بسیار بالای آن بوده که عملا استفاده از این قطار را غیرممکن کرده است.

این قطار هرچقدر قدرت و سرعت داشت؛ چندین برابر سوخت و انرژی مصرف می‌کرد.

داستان ساخت اولین قطار جت

اولین قطار با موتورهای توربپوجت در ایالات متحده و توسط یک مهندس راه‌آهن مرکزی شهر نیویورک به نا «دون وتزول» ساخته شد. او در اواسط دهه ۱۹۶۰ تلاش کرد قطارهایی ارزان‌تر، سریع‌تر و امن‌تر طراحی کند.

راه‌حل او شامل افزودن دو موتور جت به سقف لوکوموتیو بود. نتیجه آن ساخت اولین قطار جت در دنیا بود که تا به امروز هنوز جزو سریع‌ترین لوکوموتیوهای دنیا است.

قطار جت M-497 Black Beetle در سال ۱۹۶۶ توسط وتزول ساخته شد. این قطار از یک ماشین دیزلی RDC-3 با سیستم‌های خنک‌کنندگی ساده استفاده شده در خودروها به همراه دو موتور جت General Electric J47-19 بود.

این موتورها از نیروی هوایی ایالات متحده به قیمت ۵ هزار دلار خریداری شده بودند. این موتورهای جت پیش از اینکه روی قطار M-497 سوار شوند؛ در بمب‌افکن‌های بین قاره‌ای Convair B-36 مورد استفاده قرار گرفتند.

وتزول می‌گوید این موتورها، ساده‌ترین موتورهای ۵ هزار اسب بخاری بود که توانست در بازار پیدا کند.

این موتورها قابل اطمینان بودند و به سادگی می‌توانستند از سوخت جت به سوخت دیزلی سوییچ کنند. طراحی این قطار را هم همسر وتزول انجام داده است. آن‌ها در ابتدا، موتورهای جت را در عقب لوکوموتیو نصب می‌کنند ولی بعد به جلوی لوکوموتیو انتقال داده می‌شوند تا سرعت قطار بیشتر و پایداری بهتری به دست آید.

اولین قطار جت دنیا در چندین خط راه‌آهن مورد آزمایش قرار گرفته و سرعت شگفت‌انگیز ۱۸۳ مایل بر ساعت (نزدیک به ۲۹۵ کیلومتر بر ساعت) را از خود به جای گذاشته که هنوز هم در میان قطارهای سریع‌السیر یک رکورد بزرگ است.

اما همان‌طور که گفتیم؛ ایده قطارهایی با موتورهای جت مشکلاتی از جمله سوخت زیاد داشت که دیگر دنبال نشد.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا