پدر وب – تیم برنز لی- میخواهد با این اصلهای ۹ گانه و نقشه راه، اینترنت را دوباره تاثیرگذار و آباد کند!

حال اینترنت خوب نیست، باور کنید که خوب نیست!
در هر گوشهای از دنیا به صورتی اینترنت در حال تبدیل به جزیرههای جدای متروک، میکدههای پر از آدمهای محزون و کازینوهای بر باد دهنده خرد و دانش شده است.
اینترنت که زمانی قرار بود، دسترسی همه به مفیدترین اطلاعات را بسیار ساده کند، انتشار دانش را تسریع کند و برآیندی از خرد همه باشد، حالا تبدیل به موجود عجیب الخلقهای شده است.
اینترنت قرار بود که با «لینک» زنده باشد، اما ما حالا ابراپلیکیشنهایی داریم که میخواهد کاربران را معتاد و زامبی کنند و تا ابد در درون خود زندانی کنند. اینها تقریبا باعث سکته اینترنت شدهاند.
در گوشههایی دیگر از دنیا فیک نیوز و کاربران اجارهای، وب را از اصالت و راستین بود خود خارج کردهاند. در جای دیگر کلی دسترسی به اینترنت در حال تبدیل شدن به خاطره و آرزو است.
امنیت اطلاعات و احترام به حریم خصوصی مردم به کرات، حتی توسط بزرگترین شرکتها مثل فیسبوک و گوگل نقض میشود و اصولا بسیاری از دولتها بر این باورند که هر وقت که اراده داشتند باید بتوانند به خصوصیترین گوشههای زندگی آنلاین مردم سرک بکشند!
به همین خاطر تیم برنرز لی -پدر اینترنت- نگران است و هر از چند گاه هشدارهایی میدهد و اعلام موضع میکند.
در تازهترین حرکت، بنیاد وب تیم برنرز لی با مشارکت نمایندگان ۱۵۰ سازمان و شرکت بزرگ دنیا از جمله گوگل، فیسبوک و توییتر، تلاش کردهاند که اصول پایهای برای اینترنت وضع کنند. اصولی که همگان بر آن توافق داشته باشند و بر پایه آن اینترنت را دوباره به عظمت گذشته و به آن رؤیایی که باید باشد، نزدیک کنند.
این ۹ اصل را با هم مرور میکنیم:
دولتها باید:
اصل یکم: ترتیبی دهند که همگان به اینترنت دسترسی داشته باشند.
اصل دوم: همه اینترنت را در همه زمانها؛ در دسترس مردم قرار دهند
اصل سوم: به حریم خصوصی بنیادین آنلاین و امنیت اطلاعات کاربران احترام بگذارند.
شرکتها باید:
اصل چهارم: دسترسی ارزان و سهلی به اینترنت برای همگان فراهم آورند.
اصل پنجم: به حریم خصوصی و امنیت اطلاعات کاربران اجترام بگذارند و از آن حفاظت کنند و اعتماد آنلاین ایجاد کنند.
اصل ششم: فناوریهایی را توسعه دهند که به نحو احسن زاویای مثبت انسانها را ارتقا دهند و جنبههای منفی آنها را به چالش بکشد.
شهروندان باید:
اصل هفتم: در اینترنت تبدیل به کاربران مشارکت کننده و تولیدکننده محتوا شوند
اصل هشتم: جوامع آنلاین توانمندی بسازند که به گفتمان شهروندی و شان و مقام انسانیت احترام بگذارد.
اصل نهم: برای وب مبارزه کنند و از وب باز حمایت کنند.
شما میتوانید توضیح هر اصل را در وبسایت مربوط به آن مطالعه کنید.
اما اگر در هر یک از این اصول دقت کنیم، میبینیم که در درون خود دنیایی از معانی و یا ریزبرنامهها را دارند. از سوی دیگر مرور این اصول نشان میدهند که داشتن یک وب پویا، یک چالش همیشگی است و وب به مانند ساختمان آماده نیست که بتوان را حاضر و آماده خرید و برای همیشه از آن بهره برد.
وب خیمه زیبایی است که همیشه در معرض تندبادهای شدید قرار دارد. اگر ستون مرکزی محکمی نداشته و مدام از آن مواظبت نکنیم یا دسترسی به آن برای ما قطع میشود یا تبدیل به چیزی به کلی بیمعنی میشود و یا ابزاری برای نفرتپراکنی و انتشار فیکنیوز یا وسیله کسب ثروت شرکتهای بزرگ و افزایش قدرت بی حد و حصر و بینظارت دولتها میشود.
برای آباد کردن وب، هم باید دولتهای را وادار به مشارکت کرد و هم شرکتها را مجبور کرد که به جز سود آنی به چیزهای دیگر فکر کنند و هم باید همگی ما، در آن به صورت مسئولانهتری حضور یابیم.