شک نکنید تلفن شما در حال ردگیری موقعیت شما است؛ اما چگونه آن را متوقف کنیم؟

گزارش جدید نیویورک تایمز همه را در شوک و وحشت فرو برده است.
نیویورک تایمز در گزارش مفصل و چند بخشی خود به رشد صنعت ردیابی موقعیت مکانی کاربران موبایل اشاره میکند و از بانک اطلاعاتی پرده برداشته که حاوی ۵۰ میلیارد رکورد پینگ مربوط به ۱۲ میلیون اسمارتفون طی چند ماه از ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ است.
هنوز منبع ساخت این بانک اطلاعاتی شناسایی نشده است ولی گمان میرود یک شرکت فعال روی دادههای موقعیت مکانی کاربران باشد که با شبکههای تبلیغاتی موبایل در ارتباط است.
این اطلاعات به هر کسی اجازه میدهد تلفنهای هوشمند شهرهای نیویورک سیتی، واشنگتن دیسی، لسآنجلس و حتی کلوپ ساحلی Mar-a-Lago دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا در پالم بریچ فلوریدا را ردیابی کند.
نقشههای پینگ اسمارتفونها برخی مناطق خالی را نشان میدهند که احتمالا مربوط به پنتاگون و مکانهایی است که از گوشی تلفن همراه استفاده نمیشود یا فناوریهایی هست که مانع این ردیابی گوشی میشود.
جالب است در گزارش و بانک اطلاعاتی اسمارتفونهای ردیابی شده، تلفنهای شرکتکنندگان در مراسم تحلیف ترامپ و حتی معترضین به این مراسم هم دیده میشود. حتی تلفن همسر یک مقام ارشد وزارت دفاع هم ردگیری شده است.
پینگهایی بر ضد حریم خصوصی
در این بانک اطلاعاتی، اسمارتفون یک مهندس مایکروسافت نیز هست که از شعب شرکت آمازون در سراسر شهر بازدید کرده است و علت آن مصاحبه شغلی عنوان میشود.
آنها حتی اسمارتفون یکی از ساکنان لسآنجلس را هم ردیابی کردند که در طول هفته چندین بار به یکی از متلهای کنار جادهای مراجعه و از یک ساعت تا چند ساعت در آنجا اقامت داشته است.
سالها است خبرها و گزارشهایی نظیر گزارش مفصل روزنامه نیویورک تایمز در جامعه منتشر میشود ولی هنوز پرسشهای اساسی درباره این فعالیتها و حریم خصوصی کاربران پابرجا است. همه میدانیم که شبکههای تبلیغاتی موبایل برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مردم، از هیچ کاری دریغ نمیکنند که از جمله ردیابی موقعیت مکانی آنها است.
این ردگیریها و سرقت اطلاعات نه تنها متوقف نمیشود بلکه دایما در حال پیشرفت و رشد است. هر ساله محققان و پژوهشگران در کنفرانسهای امنیتی از شیوههای جدید ردگیری موقعیت مکانی یا جمعآوری اطلاعات صحبت میکنند که ظاهرا شرکتهای تبلیغاتی پیشتر اجرا کردند.
چگونه ردیابی موقعیت مکانی اسمارتفون خود را به حداقل برسانیم؟
اگر نگران ردیابی اسمارتفون خود هستید؛ خاموش کردن سرویسهای موقعیتیاب میتواند ۹۰ درصد مشکل را حل کند ولی دیگر قادر به استفاده از برخی اپلیکیشنها مانند ویز یا اسنپ نخواهید بود؛ جز اینکه هر بار برای استفاده از این اپها مجددا Location Services را فعال کنید.
در برخی از اسمارتفونهای اندرویدی میتوانید با سوایپ صفحه به سوی پایین، از منوی کشویی باز شونده، روی آیکون موقعیت مکانی ضربه بزنید و این سرویس را خاموش کنید. در برخی گوشیهای دیگر باید به منوی Settings مراجعه کنید.
در آیفون از مسیر Settings > Privacy > Location Services میتوانید سرویسهای موقعیتیاب را خاموش کنید.
همچنین، میتوانید شناسههای تبلیغاتی که در گوشیهای اندرویدی و iOS برای شناسایی و ردیابی شما استفاده میشوند را تغییر یا مدیریت کنید. این شناسهها ربطی به نام شما ندارند ولی هویت شما را تشخیص داده و دنبال محل زندگی و کار شما هستند.
این امکان را دارید که شناسههای تبلیغاتی را ریستارت کنید یا یک شناسه مستعار برای خودتان داشته باشید. اقدام دیگر میتواند کاهش محدوده فعالیت این شناسهها باشد ولی متاسفانه نمیتوانید به طور کامل از دست آنها خلاص شوید.
در اندروید، از مسیر Settings > Google > Ads میتوانید به ID تبلیغاتها دسترسی پیدا کنید و آنها را ریست یا سفارشیسازی کنید.
در iOS، برای مشاهده شناسه تبلیغات باید مسیر Settings > Privacy > Advertising را دنبال کنید. باز هم در iOS امکان ریست، مسدود کردن یا محدودسازی شناسههای تبلیغاتی را دارید.
دو اقدام بالا میتوانند تا حدود زیادی امکان ردیابی موقعیت مکانی اسمارتفون شما را کاهش و در یک وضعیت حداقلی قرار دهند ولی همانطور که گفتیم هیچوقت نمیتوانید از دست ردیابها خلاص شود چون نمیدانید کدام اپلیکیشن ثالث از اطلاعات موقعیتی شما بهرهبرداری میکند.
نصب یک اپ ساده بازی یا یک برنامه به ظاهر مفید و کاربردی میتواند همه اطلاعات موقعیت مکانی شما را جمعآوری و برای سرورهای راه دور ارسال کند.
روزنامه نیویورگ تایمز هم توصیه میکند به تنظیمات حساب کاربری گوگل خود مراجعه کرده و تاریخچه موقعیت مکانی را مدیریت و زود به زود ریست کنید. شما میتوانید این سرویس را کاملا خاموش یا اطلاعات جمعآوری شده را پاک کنید.