شتاب دهنده ذرات زیر اتمی چگونه کار می‌کند و چگونه اختراع شد؟

0

رادرفورد با بمباران اتمهای طلا توسط ذرات آلفا توانست از وجود هسته اتم پرده بردارد. علاوه بر آن بمباران هسته اتم‌ها توسط ذرات آلفا به اکتشافات مهم دیگری نظیر کشف پروتون و کشف نوترون هم منجر شد.

در واقع تا اوایل دهه ۳۰ میلادی این روش یعنی استفاده از ذرات آلفابرای نفوذ به قلب اتم عملا تنها راه موجود برای فیزیکدان هاجهت کاوش هسته اتمی بود؛ اما بمباران هسته‌های اتمی توسط ذرات آلفامحدودیت‌هایی هم دارد که مهم‌ترین آن‌ها محدود بودن انرژی ذرات آلفای گسیل شده از مواد پرتوزا و رادیواکتیو بود. به همین دلیل هم فیزیکدان‌ها در آن دوران به فکر ساختن شتاب دهنده‌هایی افتادند که با شتاب دادن به ذراتی نظیر پروتونها، آن‌ها را به انرژی‌های بسیار بالا رسانده و با پرتاب آن‌ها به سوی هسته‌های اتمی، امکان عبور از سد پتانسیل هسته اتم و نفوذ به اعماق آن را برای این ذرات فراهم کنند.

اما شتاب دادن ذرات باردار تا انرژی‌های بالا نیازمند ایجاد میدان‌های الکتریکی و ولتاژهای فوق العاده بالایی فراتر از چند میلیون ولت بود و فناوری ایجاد و ثابت نگاه داشتن چنین ولتاژهایی در آن زمان هنوز وجود نداشت. به همین دلیل هم بعضی دانشمندان در آن دوران کار روی ایده‌های عجیب و غریبی نظیر استفاده از صاعقه و … را برای ایجاد ولتاژهای بسیار بالا آغاز کردند اما همگی آن طرح‌ها با شکست مواجه شدند و حتی برخی پژوهشگران حین انجام چنین تحقیقاتی به علت برق گرفتگی جان خود را هم از دست دادند. اما سرانجام در سال ۱۹۳۲ دو فیزیکدان انگلیسی به نامهای جان کا کرافت و ارنست والتون موفق شدند با ایده بدیعی برای نخستین بار به ولتاژ ثابتی نزدیک به یک میلیون ولت دست پیدا کنند.

دستگاه شتاب دهنده کا کرافت والتون به کمک یک مبدل ولتاژ جریان متناوب و مجموعه‌ای از خازن‌ها برای یک سو کردن ولتاژ مزبور قادر بود پروتونهارا با عبور دادن از این اختلاف پتانسیل الکتریکی یک میلیون ولتی شتاب داده و سپس آن‌ها را با انرژی بسیار بالایی به سوی هسته اتم‌های هدف پرتاب کند. این دو فیزیکدان در همان سال به کمک دستگاه شتاب دهنده خود و با هدف قرار دادن و بمباران هسته‌های اتم لیتیوم توسط پروتون‌های پرانرژی موفق شدند نخستین واکنش هسته‌ای مصنوعی حاصل از برخورد پروتون‌ها با هسته‌های اتمی را ایجاد کنند. چند ماه بعد در همان سال یک فیزیکدان آمریکایی به نام رابرت وندوگراف موفق شد نوعی دستگاه مولد ولتاژ مستقیم بسازد که می‌توانست با ایجاد یک ولتاژ ۱۰ میلیون ولتی، انرژی پروتونها را به بیش از ۱۰ برابر انرژی حاصل از شتاب دهنده کاکرافت والتون برساند.

سرانجام باز هم در همان سال فیزیکدان دیگری به نام ارنست لاورنس از دانشگاه برکلی آمریکا توانست با ایجاد تغییراتی اساسی در طرح شتاب دهنده‌ها، نخستین دستگاه شتاب دهنده دایروی جهان را بسازد. در این شتاب دهنده که اصطلاحاسیکلوترون نامیده شد، پروتون‌ها با اعمال یک میدان مغناطیسی قوی به جای یک مسیر مستقیم در یک مسیر حلقوی حرکت کرده وحین پیمودن این مسیر حلقوی به واسطه حرکت مکرر مابین دو الکترودنیم استوانه‌ای با ولتاژ بالا، بارها و بارها انرژی گرفته و در نهایت با انرژی بسیار بالایی از دستگاه شتاب دهنده به بیرون پرتاب می‌شدند ساخته شدن این شتاب دهنده‌ها و تکامل آن‌ها طی سال‌های بعد دستیابی به باریکه‌های بسیار پرانرژی ذرات را برای بشر ممکن کرد و به نوبه خود به پیشرفتهای فوق العاده‌ای در فیزیک هسته‌ای و فیزیک ذرات منجر شد؛ پیشرفتهایی نظیر کشف انواع ذرات زیر اتمی و ذرات بنیادین تشکیل دهنده آن‌ها، کشف هسته‌های اتمی فرا اورانیوم، کشف وحدت نیروهای بنیادین الکترومغناطیسی و هسته‌ای ضعیف و غیره. کشف ذره هیگز و مشخص شدن منشأ جرم در جهان نیز تازه‌ترین این سلسله اکتشافات است که همین سال گذشته و با کمک قوی‌ترین شتاب دهنده حال حاضر جهان یعنی شتاب دهنده عظیم LHC در آزمایشگاه بین المللی فیزیک ذرات بنیادی (CERN) صورت گرفت.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

شوخی‌های تصویری دانشگاهی – دوران عزیز پرمخاطره و گاه پرمشقت با بازدهی‌های نامعلوم

دوره دانشگاه و سختی تطابق‌های دانشجوهایی از طبقات مختلف اجتماعی و نواحی مختلف کشور و آمیزه جالب کنار هم قرار گرفتن آنها هر فعالیت عادی دیگر اجتماعی می‌شود مانند نگاه کردن به فوتبال و هر امتحان یا حتی کلاسی خاطره‌انگیز می‌شود.در اینجا…

زندگینامه «هرژه» و مروری بر مجموعه کتاب‌های «ماجراهای تن تن»

امروز مصادف است با نخستین بخش از رشته ماجراهای تن‌تن و میلو نوشته هرژه . به همین خاطر این پست را به صورت مشروح اختصاص می‌دهیم به این نوستالژی دوران کودکی‌مان: «نیروهای ویلهلم دوم قیصر آلمان وارد بلژیک شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.» این را زنانی…

عکس های هوایی تام هگن از باغ های زیتون اسپانیا – الگوهای زیبای مواج و سنت‌های قدیمی

به مدت هزاران سال، اسپانیا به دلیل آب و هوای مدیترانه‌ای، تابستان‌های طولانی و گرم و دمای معتدل زمستانی، در تولید زیتون پیشرو بوده است. میوه‌های زیتون که در آب نمک نگهداری می‌شوند و یا آسیاب می‌شوند تا روغن‌های طبیعی از آنها استخراج شوند،…

ژاک شارل: کسی که اولین بالون هیدروژنی تاریخ را به پرواز درآورد

در 4 ژوئن 1783، برادران مون‌گلفیه اولین بار یک بالون هوای گرم را در جنوب فرانسه به نمایش گذاشتند. این بالون که از گونی محکمی پوشیده شده با کاغذ ساخته شده بود و تا نزدیک به 2 کیلومتر بالا رفت و به مدت 10 دقیقه در هوا باقی ماند.خبر موفقیت…

نوستالژی: سیر در لوازم التحریر قدیمی

لوازم التحریر زمان کودکی ما نه کیفیت لازم را داشتند (به جز استثنائاتی) و نه تنوع کافی را. خوبی‌اش این بود که ما اصلا نمی‌دانستیم که لوازم التحریر با کیفیت عالی‌تری هم وجود دارد و فاصله فقیر و غنی در مدارس آنقدرها هم زیاد نبود. یعنی تقریبا…

بهترین سریال های هندی | 49 سریال هندی تماشایی به همراه توضیحات

محتوای شرقی به صورت عام و فیلم‌ها و سریال‌های هندی به صورت خاص طرفداران خاص خودشان را دارند. به خصوص با توجه به کم‌مایه شدن سینما و تلویزیون آمریکا روز به روز افراد بیشتری رو به سریال‌های کره‌ای یا سینمای مستقل‌تر کشورهایی مثل اسپانیا و…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.