برخی از ویژگی‌های خاص هدایت سیناپسی

0

خستگی هدایت سیناپسی

هنگامیکه سیناپس‌های تحریکی پی در پی و با سرعت زیاد تحریک می‌شوند، در ابتدا دفعات تخلیه نورون پس سیناپسی بسیار زیاد است؛ اما طی چند هزارم ثانیه یا ثانیه‌های بعد تعداد آن‌ها به تدریج کمتر می‌شود. به این پدیده خستگی هدایت سیناپسی می‌گویند.

خستگی یکی از ویژگی‌های فوق العاده مهم عملکرد سیناپس است؛ زیرا هنگامی که برخی از نواحی دستگاه عصبی بیش از حد تحریک

می‌شوند، خستگی باعث می‌شود آن‌ها پس از مدتی تحریک‌پذیری زیاد خود را از دست بدهند. مثلا، خستگی احتمالا مهم‌ترین عاملی است که باعث کنترل نهایی تحریک‌پذیری زیاد مغز حین تشنج صرعی و در نتیجه توقف تشنج می‌شود. بنابراین، ایجاد خستگی، مکانیسمی حفاظتی در برابر فعالیت زیاد نورون‌ها است.

مکانیسم اصلی خستگی، تحلیل ذخایر ماده ترانسمیتر در پایانه‌های پیش سیناپسی است. دلیل عمده این امر آن است که ذخیره ترانسمیتر تحریکی در پایانه‌های تحریکی واقع بر بسیاری از نورون‌ها تنها برای ایجاد حدود ۱۰/ ۰۰۰ پتانسیل عمل کافی است و ممکن است ماده ترانسمیتر طی تنها چند ثانیه تا چند دقیقه تحریک سریع تحلیل برود. احتما، بخشی از فرایند خستگی نیز ناشی از دو عامل دیگر است که عبارت‌اند از: ۱) غیرفعال شدن فزاینده بسیاری از گیرنده‌های غشای پس سیناپسی و ۲) افزایش آهسته یون‌ها در سلول نورون پس سیناپسی تا غلظت‌های غیرطبیعی.

اثراسیدوز و آلکالوز برهدایت سیناپسی

نورون‌ها به تغییرات pH در مایعات میان بافتی اطرافشان به شدت پاسخ می‌دهند. آلکالوز تحریک‌پذیری نورون‌ها را تا حدود زیادی افزایش می‌دهد. مثلا، افزایش

pH خون شریانی از مقدار طبیعی7.4 به حدود 7.8 تا ۸ اغلب باعث تشنج‌های صرعی با منشا مغزی می‌شود؛ زیرا تحریک‌پذیری نورون‌ها افزایش می‌یابد. با وادارکردن ش خص مستعد به تشنج‌های صرعی به انجام تنفس بیش از حد، می‌توان این موضوع را نشان داد. تنفس بیش از حد، pH خون را فقط برای مدت کوتاهی افزایش می‌دهد ولی همین مدت کم هم اغلب می‌تواند حمله صرعی را به وجود آورد.

برعکس، اسیدوز فعالیت نورون‌ها را فوق العاده کاهش می‌دهد.

معمولا کاهش pH خون از 7.4 به کمتر از ۷ باعث ایجاد حالت اغما می‌شود. مثلا، در اسیدوز دیابتیک یا اورمیک بسیار شدید همیشه اغماء ایجاد می‌شود.

اثر هیپوکسی برهدایت سیناپسی

تحریک‌پذیری نورون‌ها تا حد زیادی به اکسیژن‌رسانی کافی به آن‌ها بستگی دارد. تنها چند ثانیه قطع اکسیژن می‌تواند موجب تحریک ناپذیری کامل برخی از نورون‌ها شود. این حالت زمانی دیده می‌شود که جریان خون مغز به طور موقتی قطع شود؛ زیرا فرد طی ۳ تا ۷ ثانیه بیهوش می‌شود.

اثر دارو‌ها بر هدایت سیناپسی. مشخص شده است که بسیاری از دارو‌ها تحریک‌پذیری نورون‌ها را افزایش می‌دهند و بسیاری دیگر نیز تحریک‌پذیری آن‌ها را کم می‌کنند. مثلا کافیین، تئوفیلین و تئوبرومین که به ترتیب در قهوه، چای و کاکائو یافت می‌شوند، همگی تحریک‌پذیری نورون‌ها را افزایش می‌دهند و احتمالا این کار را با کاهش آستانه تحریک نورون‌ها انجام می‌دهند. استریکینین نیز یکی از شناخته شده‌ترین عواملی است که تحریک‌پذیری نورون‌ها را افزایش می‌دهند. البته استریکینین آستانه تحریک نورون‌ها را کاهش نمی‌دهد، بلکه مانع از اثر برخی از ترانسمیتر‌های مهاری برنورون‌ها می‌شود؛ به خصوص اثر مهاری گلیسین را در نخاع متوقف می‌کند. در نتیجه آثار تحریکی فراگیر می‌شوند و نورون‌ها به حدی تحریک می‌گردند که پی درپی و به سرعت دچار تخلیه می‌شوند که منجر به اسپاسم‌های تونیک و شدید عضله می‌شود.

بیشتر مواد هوشبر، آستانه تحریک غشای نورون را افزایش می‌دهند و از این طریق هدایت سیناپسی را در قسمت‌های زیادی از دستگاه عصبی

کاهش می‌دهند. از آنجا که بیشتر هوشبر‌ها محلول در چربی هستند واضح است که بعضی از آن‌ها می‌توانند ویژگی‌های فیزیکی غشای نورون‌ها را تغییر دهند و پاسخ دهی آن‌ها را نسبت به عوامل تحریک کمتر کنند.

تأخیر سیناپسی

طی هدایت پتانسیل عمل از نورون پیش سیناپسی به نورون پس سیناپسی، مدت زمان معینی برای فرایند‌های زیر صرف می‌شود: ۱- تخلیه ماده ترانسمیتر به وسیله پایانه پیش سیناپسی، ۲- انتشار ترانسمیتر تا غشای نورون پس سیناپسی، ۳- اثر ترانسمیتر برگیرنده غشاء، ۴- اثر گیرنده در افزایش نفوذپذیری غشاء، ۵- انتشار سدیم به داخل جهت افزایش پتانسیل پس سیناپسی تا حدی که بتواند پتانسیل عمل ایجاد کند. حداقل زمان لازم برای وقوع تمام این فرایند‌ها، حتی در صورت تحریک هم زمان تعداد زیادی سیناپس تحریکی، حدود ۵/ه هزارم ثانیه است. این زمان را تأخیر سیناپسی می‌گویند.

نروفیزیولوژیست‌ها می‌توانند با اندازه‌گیری حداقل زمان تأخیر بین دسته ایمپالس‌های ورودی و خروجی به یک مجموعه نورونی، تعداد نورون‌های متوالی موجود در مدار را تخمین بزنند.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

واقعیت دگرگون: اگر استالین یا تزارها به سبک هنر شوروری یا روس‌ها، ساختمان‌های مهم دنیا را می‌ساختند!

هنر شوروری و روس‌ها و البته خلاقیت‌ها و ظرافت‌ها و جزئیات خودش را دارد. اما در این بین ساختمان‌های زمخت عظیم زیادی هم توسط آنها ساخته شده که بیشتر ابهت و پیشتازی و قدرت را می‌خواستند بنمایانند.حالا تصور کنید که ساختمان‌های مهم دنیا را…

تصور واقعیت دگرگون به کمک میدجرنی – گالری عکس

تاریخ دگرگون یک ژانر جذاب است که به بررسی چگونگی تغییر مسیر تاریخ در صورت رخ دادن برخی رویداد‌های کلیدی به گونه‌ای متفاوت می‌پردازد.یک تغییر جزئی یا یک واگرایی عمده می‌تواند تخیل ما را به کار بیندازد تا آینده‌ای کاملا متفاوت که الان جزو…

سازه‌ها و چیزهایی که حس مگالوفوبیای ما را به شدت تحریک می‌کنند – گالری عکس

مگالوفوبیا اصطلاحی است که برای توصیف ترس شدید و غیرمنطقی از اشیاء یا چیزهای بزرگ استفاده می‌شود. کلمه "مگالوفوبیا" از ترکیب دو کلمه یونانی "مگالو" به معنای بزرگ  و "فوبیا" که به معنی ترس یا بیزاری قوی است، گرفته شده است.افراد مبتلا به…

Fotomat: یادآوری غرفه‌های پردازش عکس دهه 1980 آمریکا که با خودرو از کنار آنها می‌گذشتند و فیلم‌…

در دوران قبل از عکاسی دیجیتال و آپلود آسان عکس‌ها (در این دومی شک دارم که فعلا در ایران ساده باشد!)، یک راه حل جذاب و نوآورانه برای ظاهر کردن فیلم‌های آنالوگ وجود داشت:  Fotomat.در طول دهه 1980، این غرفه‌های پردازش عکس در سراسر آمریکا،…

حجم‌ها و مجسمه‌های زیبا ساخته شده با صفحات کتاب‌های قدیمی

ما انسان‌ها استفاد تخیل هستیم، اما در موارد معدودی این تخیل‌های خود را به صورت نقاشی یا حجم، زنده می‌کنیم و در معرض تماشای دیگران قرار می‌دهیم.اِما تیلور، هنرمند مقیم بریتانیا، این تجربه را در مجسمه‌هایی از جنس کتاب به صورت باورنکردنی…

مجموعه دیگری از عکس‌های تاریخی کمتر دیده شده را با هم مرور کنیم

هر چقدر عکس‌های تاریخی را با هم مرور کنیم، کم است. همان طور که قبلا هم نوشته بودم احتمالا بیشتر این عکس‌ها اگر در دوره خود در نشریه‌ای منتشر می‌شدند، خیلی عادی به نظر می‌رسیدند، اما حالا بعد از گذشت دهه‌ها یا حدود یک قرن، برای ما عجیب و…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.