انیمیشن «وال.ای» – معرفی و نقد و تحلیل – WALL·E (2008)

0

کریم نیکونظر : «تمامِ استادانِ قدیمی سینما مرضی دارند. مرضی که سبب می‌شود تا آن‌ها هرچه جان در بدن دارند، بر سر فیلمسازی بگذارند، مرضی که سبب می‌شود تا سینما همه‌چیز آن‌ها بشود، مرضی که جُز با فیلم‌ساختن آرام نمی‌گیرد. مرض ایمان و اعتقادداشتن به سینما، گویی عطیه‌ای خداوندی‌ست، اما ظاهراً این مرض از جانِ فیلمسازانِ جوان و خام رخت بسته است.»

بن هِکت

«بن هِکت» باید زنده می‌ماند و می‌دید که مرضِ فیلمسازی هنوز هم کاملا نابود نشده است وهر از چندگاهی یکی از کارگردان‌های جوان، چنان فیلمی می‌سازد که به‌راحتی با شاهکارهای قبل از خودش قابل مقایسه است. «اندرو استنتن»، کارگردان فیلم «وال.ای»، یکی از همین جوان‌هاست که 4 سال تمام روی فیلم‌نامه‌اش کار کرده و با وجود همه تهدیدهای استودیو پیکسار و ترس آن‌ها از شکست، کم نیاورده و فیلم دلخواهش را ساخته است.

اثری که به دلیل جهان‌بینی، ارجاعات سینمایی ومذهبی، ایدئولوژی جاری در آن و البته فضاسازی، یک سروگردن از اغلب فیلم‌های امسال برتر است. «وال.ای» تنها یک انیمیشن کودکانه و سرگرم‌کننده نیست [اگرچه همه ویژگی‌های چنین آثاری را دارد و پر است از ایده‌های شوخ‌طبعانه ومفرح.] همین‌که بدانیم پلات اصلی فیلم از روی اسطوره «پرومتئوس» برداشته شده، می‌تواند قدرت انیمیشن تازه کمپانی پیکسار را نشان دهد و تکلیف ما را از همین ابتدا مشخص کند.اندرو استنتن فیلمش را ورای ارجاعات فلسفی دانسته و گفته است که تنها می‌خواسته داستانی رمانتیک را با روبوت‌هایی که نمی‌توانند عاشق بشوند تعریف کند. اما او به یک نکته هم اشاره کرده است.

این‌که «وال.ای» مانند کوه یخ است که تنها بخشی از واقعیت را صریح و روشن نمایش می‌دهد. در فیلم او دنیا همان جای امن نیست که همه برای آسایش تلاش می‌کنند. زمین در فیلم تبدیل به یک زباله‌دانی بزرگ شده که تنها یک روبوت آشغال‌جمع‌کن در آن زندگی می‌کند. تصویری از جهان مصرف‌گرا که «وال.ای» در میان بقایای کوکاکولا و تبلیغات تلویزیونی پرسه می‌زند و نشان می‌دهد هر چیزِ با ارزشی برای ساکنان سابق، چگونه خوار وخفیف شده است. نتیجه تولیدات ماشینی، همان زباله‌هایی‌ست که انسان‌ها را ناچار به فرار کرده.

اما اوضاع انسان‌های باقی‌مانده و نجات‌یافته هم چندان روبه‌راه نیست. آن‌ها در سفینه آکسیوم، تنها با تصویری جعلی از زندگی واقعی زندگی می‌کنند و کامپیوتری ـ که بیش از هرچیز شبیه کامپیوتر خبیث فیلمِ «2001: ادیسه فضایی»ست ـ از آن‌ها در فضایی سترون نگه‌داری می‌کند. انسان‌هایی که بدون کمک ماشین، قادر به حرکت و جابه‌جایی نیستند و علی‌رغم این‌که به نظر می‌رسد قدرت بی‌انتهایی در اداره «ماشین تحت فرمانشان» دارند، اما درحقیقت، تابع اصول امنیتی «ماشین‌ها» هستند.

جهان امنی که هر جسم [یا موجود یا اطلاعات] خارج از چارچوب سفینه [دنیای ساختگی] را طرد می‌کند و تنها به نمایش بهشت قلابی اکتفا می‌کند. «وال.ای» نگاه بدبینانه‌ای به جهان معاصر دارد و آن‌‌را محصول نگاه ایدئولوژیکی می‌داند که هر راهِ هر امیدی را می‌بندد و تنها دنیای خیالی و قاعده‌مند خودش را نشان می‌دهد.

جایی که هرگونه «آگاهی» از دنیای بیرون [دنیای ماتریکسی] می‌تواند خطرناک باشد و سبب شورش و نافرمانی شود. کامپیوتر مرکزی مانع هر فعالیتی‌ست و کاپیتان سفینه 800 ساله تنها بازیگر نقش «کاپیتان» است. او مانند هزاران انسان شبیه به خودش تنها در انتظار معجزه باید بماند و حتی در لحظه وقوعش باید خودش و دیگران را فریب دهد. جهانی که نیاز به «کار» و «تولید» دارد، مورد پسند ابرکامپیوتر مهربان نیست.

همان ماشینی که زمین را سرشار از زباله‌ها و محصولات به‌درد‌نخور کرده است. در چنین دنیایی، استنتن دنبال عشق، زندگی و احساس می‌گردد. جایی که انسان‌ها از لمس یکدیگر عاجزند و روبوت‌ها با یادآوری فیلم‌های برجا مانده برروی زمین می‌توانند یاد بگیرند که عاشق هم باشند. یک ایده غریب برای نمایش تک‌افتاد‌گی انسان هزاره جدید از مفهوم عشق.

هر تماشاگری با دیدن «وال.ای» حتماً به‌یاد فیلم‌ها و داستان‌های مختلفی که بارها دیده وشنیده می‌افتد. فیلم هم روایت «کشتی نوح» را در خود دارد، هم داستان «آدم و حوّا»ست و هم سرگشتگی‌های چارلی چاپلینِ «روشنایی‌های شهر». اما بیش از این‌ها «وال.ای» سرشار است از ارجاع به فیلم «2001: ادیسه فضایی». فیلم، مانند اثر کوبریک، 25 دقیقه بدون دیالوگ دارد و تنها صدا و تصویر است که تماشاگر را درگیر قصه می‌کند.

درخشش یک ذهن پاک

«وال.ای داستان عاشقانه قراردادی‌ای است که با ابزارهای کاملا غیرقراردادی تعریف می‌شود و شخصیت‌های کاملا غیر قراردادی دارد. از چیزهایی که وارد فیلم شده‌اند خبر ندارم. اما می‌دانم فیلمم مانند کوه یخ است.» کاش «بن هکت» زنده بود و توصیف اندرو استنتن را درباره فیلمش می‌خواند. او یادآور همان فیلمسازهای کلاسیکی‌ست که هکت در فراقشان از زمین‌ و زمان بدگویی می‌کند.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

10 شهید دنیای فناوری!

هر کدام از ابزارها و دستگاه‌هایی که ما در زندگی عادی خود از آنها استفاده می‌کنیم، ثمره تلاش‌های بی‌وقفه دانشمندان و افراد زیادی بوده‌اند. اگر فداکاری، ریسک‌پذیری، شهامت و ماجراجویی این افراد نبود، ما هیچ کدام از این فناوری‌ها و ابزارها را…

مردان خوش‌لباس و خوش‌تیپ سال‌ها و دهه‌های آینده احتمالا چه لباس و آرایش موی سر و صورتی خواهند داشت

پیشبینی مد بسیار دشوار است. در داستان‌های علمی تخیلی گاهی چیزهایی در مورد آنها می‌خوانیم. مثلا سرهای تراشیده شده‌ای که جواهرات بر فرق سر دوخته شده‌اند یا خالکوبی‌ها.اما با توجه به تغییرات اقلیمی و درگیری‌ها و وسایل فناورانه‌ای که در حال…

ایده‌های خوب و خلاقانه برای دکوراسیون و منظره‌سازی فضای بیرونی خانه‌های و مجتمع‌های مسکونی و اداری

آیا تا به حال به دنبال الهام گرفتن برای دکوراسیون و منظره‌سازی فضاهای بیرونی منزل خود بوده‌اید. آیا دوست داشته‌اید بتوانید به نوعی طبیعت را در فضاهای کوچک حیاط آپارتمان یا خانه ییلاقی خود ادغام کنید.در این صورت مجموعه این پست می‌تواند…

اگر نسخه پنجابی سریال بریکینگ بد ساخته می‌شد!

بریکینگ بد یک سریال تلویزیونی درام تلویزیونی بسیار محبوب آمریکایی است که از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ از شبکه AMC پخش می‌شد. این سریال توسط وینس گیلیگان ساخته شد و برایان کرانستون در نقش والتر وایت، معلم شیمی دبیرستانی که به سرطان ریه مبتلا است و…

حومه‌نشینی چرا شکل می‌گیرد و چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟ + گالری عکس‌هایی از زشتی‌های این پدیده

مناطق حومه شهر، جوامع مسکونی هستند که در حومه مناطق بزرگتر شهری قرار دارند. آن‌ها ویژگی‌های متمایزی دارند که آن‌ها را ازمحیط روستایی و شهری متمایز می‌کند. شکل‌گیری حومه‌ها و مشکلاتی که با آن‌ها مواجه هستند را می‌توان به عوامل متعددی نسبت…

زندگینامه «هرژه» و مروری بر مجموعه کتاب‌های «ماجراهای تن تن»

امروز مصادف است با نخستین بخش از رشته ماجراهای تن‌تن و میلو نوشته هرژه . به همین خاطر این پست را به صورت مشروح اختصاص می‌دهیم به این نوستالژی دوران کودکی‌مان: «نیروهای ویلهلم دوم قیصر آلمان وارد بلژیک شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.» این را زنانی…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.