آیا واقعا زندگی ما یک شبیه‌سازی کامپیوتری است؟ چرا اتفاقا باید از خوش‌شانسی‌مان باشد که در دنیای شبیه‌سازی شده باشیم؟!

3

برای هر کسی پیش آمده که روزی بی‌مقدمه به این فکر کرده باشد که نکند کل روند زندگی یک بازی باشد. ادبای قدیمی از تشبیه‌هایی مانند زندگی مانند یک تئاتر بزرگ است، استفاده می‌کردند. اما در دهه‌ها اخیر تعداد کسانی که تحت تاثیر رمانی علمی تخیلی و فیلم‌ها و اصلا مستقلا به این فکر افتاده باشند که ممکن است زندگی همه ما یک شبیه‌سازی کامپیوتری باشد، بیشتر شده. گاهی این فکر چند دقیقه بیشتر در ذهنمان نمی‌چرخد و گاهی به صورت متناوب بارها به آن فکر کرده‌ایم.

ایلان ماسک، مدیر عامل اسپیس ایکس، آشکارا از این مفهوم حمایت کرده و در چند سال گذشته، تیترهای خبری در این مورد پس از اظهار نظرهای او ساخته و پرداخته شده. حتی ستاره‌شناس و شومن مشهور سریال مستند علمی COSMOS – نیل دگراس تایسون- احتمال چنین چیزی را 50-50 می‌داند اما از طرف دیگر، برخی آن را یک تکاپوی ذهنی غیر علمی و غیرقابل اثبات می‌دانند.

با این حال، آنچه امروز می‌خواهم بگویم این است که اتفاقا این سناریو وحشتناک نیست و شاید اگر واقعا در یک شبیه‌سازی کامپیوتری زندگی می‌کنیم، بهترین سناریوی ممکنه را داریم!

وجود در واقعیت دیجیتالی ممکن است مترادف با این است که واقعا در دنیای در آستانه نابودی نیستیم، پس خبری از انقراض ما و به بن بست رسیدن فناوری‌ها هم نیست.

قرن‌هاست که از زمان تمثیل غار افلاطون تا مفهوم شیطان فریبکار دکارت، توجه ما به نظریه شبیه‌سازی جلب شده.

با این همه این فرضیه نخستین بار به صورت دقیق در سال 2003 توسط فیلسوف سوئدی –نیک بوستروم– تبیین شد.

کل کار او فوق العاده پیچیده است و شامل محاسبات سخت و نماد‌هایی است که دانشجویان بااستعداد فلسفه را هم به چالش می‌کشد. اما به طور خلاصه می‌توان گفت که طبق نظر او یکی از موارد زیر باید صادق باشد:

گزینه A: ما به نقطه‌ای می‌رسیم که می‌توانیم شبیه‌سازی را غیرقابل تشخیص از دنیای طبیعی کنیم. بنابراین خود ما یک دنیای شبیه‌سازی شده می‌سازیم.

گزینه B: ما تکنولوژی ساخت آن را به دست می‌آوریم، اما به دلایلی، هیچ کس هرگز از آن استفاده نمی‌کند.

گزینه C: ما هرگز به آن نقطه نمی‌رسیم. (یعنی انسان‌ها پیش از آن منقرض می‌شوند. )

از نظر فنی، بوستروم معتقد است مردم به شبیه‌سازی علاقه وافری نشان خواهند داد تا از این طریق اصل و نسب خود را درک کنند. اما با توجه به دلبستگی بی‌دریغ ما به The Sims و Skyrim، می‌توانم بگویم علاقه ما به شبیه‌سازی، ریشه‌های دیگری هم دارد.

ظهور فناوری

بیایید ابتدا در مورد روز موعودی که بوستروم به آن اشاره می‌کند صحبت کنیم. این نقطه‌ای است که در آن ما می‌توانیم در نهایت یک شبیه‌سازی شبیه به همه جنبه‌های جهان خود ایجاد کنیم.  فناوری راه‌هایی برای ایجاد چنین واقعیت کاذبی دارد، پیشرفت‌های دیجیتالی به ظاهر غیر قابل توقف شده‌اند.

ماسک غالباً هنگام بحث در مورد نظریه وجودی به این اطمینان اشاره می‌کند. در کنفرانسی در سال 2016،او توضیح داد که

«40 سال پیش ما پونگ داشتیم – دو مستطیل و یک نقطه.  حالا بعد 40 ، ما شبیه‌سازی‌های گیم بسیار واقع‌گرایانه و سه بعدی داریم که میلیون‌ها نفر به طور همزمان در آن بازی می‌کنند و وضعیت هر سال بهتر می‌شود.»

محققان ژاپنی به تازگی یک نسخه دیجیتالی از جهان را برای همه ایجاد کرده‌اند و آن را  Uchuu نامیده‌اند که در زبان ژاپنی به معنای “فضای بیرونی” است. البته هیچ انسانی در آن وجود ندارد، اما واقعی‌ترین شبیه‌سازی جهان تا به امروز محسوب می‌شود و به منظور کمک به دانشمندان در مورد چگونگی تکامل کیهان ساخته شده.

محققان حتی سعی کرده‌اند محاسبه کنند که چقدر طول می‌کشد تا به لحظه‌ای برسیم که با سهولت یک زندگی شبیه‌سازی ایجاد کنیم. به عنوان مثال رضوان ویرک، دانشمند رایانه موسسه فناوری ماساچوست، کتابی در این زمینه نوشته.

تبریک می‌گوییم تا اینجای مقاله را تاب آورده‌اید. نفسی تازه کنید. چون ادامه مقاله عجیب‌تر می‌شود!

خب، اما چرا ما باید در شبیه‌سازی باشیم؟

یک صبح سه شنبه دوست داشتنی است، شما در توییتر ول می‌گردید و ناگهان اخباری را مشاهده می‌کنید که می‌گویند شبیه‌سازی زندگی از امروز به بعد امکان‌پذیر شده. تنها کاری که باید انجام دهیم این است که یک دکمه قرمز رنگ LAUNCH SIMULATION را فشار دهیم که به صورت آنلاین ارسال می‌شود.

بشریت در دوراهی قرار می‌گیرد: فشار دادن یا فشار ندادن دکمه؟

به نظر نمی‌رسد که کسی بتواند در مقابل وسوسه سفارش دادن این شبیه‌ساز مقاومت کند. دست کم آن را از روی کنجکاوی فشار می‌دهید تا ثابت کنید هیچ اتفاقی نمی‌افتد!

به همین دلیل Bostrom پیشنهاد می‌کند که گزینه B بسیار نامحتمل است.

پس می‌ماند گزینه‌های A و C:

گزینه A: بوستروم عقیده دارد که همان طور که ما نمی‌توانیم در برابر  بازی‌های فیس بوک، آیفون و ایکس باکس مقاومت کنیم، برنامه‌نویسانی که زندگی ما را شبیه‌سازی کرده‌اند هم نتوانسته‌اند جلوی خودشان را بگیرند و دکمه شروع دنیای شبیه‌سازی شده ما را فشرده‌اند!

باز هم داستان را پیچیده کنیم. ما تعداد بیشماری گیم و بازی شبیه‌سازی شده داریم، پس بعید است که ابربرنامه‌نویسان هم فقط یک دنیای شبیه‌سازی شده درست کرده باشند. احتمالا تعداد بیشماری دنیای شبیه‌سازی درست کرده‌اند.

پس با این فرض احتمال اینکه ما دقیقا با وجود بیشمار دنیای شبیه‌سازی شده درست در دنیای واقعی باشیم، بسیار کمتر از احتمال 50 – 50 ای است که در ابتدای مقاله نقل قول کردم!

پایان دنیا؟

اما می‌رسیم به گزینه C. گزینه C می‌گفت ما  هرگز به حدی نمی‌رسیم که بتوانیم شبیه‌ساز واقعی درست کنیم.

این می‌تواند به خاطر کند شدن روند رشد فناوری باشد یا پایان دنیا به خاطر مثلا مشکل زیست محیطی، بیماری‌های همه‌گیر یا جنگ فراگیر هسته‌ای یا برخورد سیارک به زمین.

اگر شبیه‌سازی غیرممکن باشد، متاسفانه امیدی به جاودان بودن بشریت هم نیست.


چندین فیلسوف و دانشمند وجود دارند که استدلال‌های مخالف با نظریه شبیه‌سازی ارائه داده‌اند.

به عنوان مثال، تیمی از فیزیکدانان نظری از دانشگاه آکسفورد ادعا می‌کنند که تعداد کافی اتم در جهان برای ایجاد حافظه محاسباتی کافی برای ذخیره شبیه‌سازی واقع بینانه وجود ندارد.

این مسئله این سوال را مطرح می‌کند که آیا ما اصلاً می‌توانیم هوشیاری یا خودآگاهی را برنامه‌ریزی کنیم، زیرا انسان‌ها هنوز در مورد آن اختلاف نظر دارند. مرحله محدود‌کننده ممکن است ابزار‌ها نباشد، بلکه دانش باشد.

نوآوری‌های زیادی در مورد این وسله فلسفی رخ می‌دهند. یک فرضیه خیره کننده در سال گذشته به چگونگی استدلال بوستروم بر فیزیکی بودن جهان متکی است و این گزاره را مطرح می‌کند که “واقعیت” فقط می‌تواند تظاهر افکار ما باشد.


مرور و چکیده:

(گزینه A می‌گوید اگر ماها بتوانیم دنیای شبیه‌سازی شده بسازیم، پس «دیگرانی» قبل از ما بوده‌اند که دنیای شبیه‌سازی شده ساخته‌اند و از آنجا که به محض توانایی به شبیه‌سازی، ما به صورت کنترل‌نشدنی دنیای شبیه‌سازی شده خواهیم ساخت، دیگران قبل ما هم تعداد بیشمار دنیای شبیه‌سازی شده ساخته‌اند. پس احتمال اینکه خودمان در دنیای شبیه‌سازی‌شده دیگران باشیم، خیلی زیاد است.

گزینه B می‌گوید که اگر ما توانایی ساخت شبیه‌سازی واقع‌نما پیدا کنیم ولی جلوی خودمان را بگیریم، تا حدی محتمل می‌شود که دیگران قبل ما هم توانسته‌اند جلوی خودشان را بگیرند. اما در ادامه مقاله بحث می‌کند که گزینه B خیلی غیرمحتمل است.

گزینه C می‌گوید اگر ما هرگز نتوانیم دنیای شبیه‌سازی شده بسازیم، به این معنی است که اصلا روند شبیه‌سازی فراگیر احتمال غیرممکن یا خیلی دشوار است. در این صورت زندگی ما در یک دنیای شبیه‌سازی شده رد می‌شود. اما اگر ما در دنیای واقعی باشیم، نباید خوشحال باشیم، چون این به معنی فانی بودن تمدن ماست.)

منبع


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

تصاویر و لطایفی در مورد زندگی در اروپای شرقی

اروپای شرقی هنوز سنت‌های خاص خود را دارد و هنوز به اندازه بخش غربی مدرن نشده است و فرهنگ خاص خود را داراست.به همین خاطر ممکن است ما برخی از روندهای آنجا احساس نزدیکی کنیم.به تصاویر زیر بنگرید:آکوامن بعد از 2 هفته در بلغارستان…

آیا می‌توانید در این عکس شیر کوهی را در حال تعقیب الک (گوزن شمالی) ببینید؟

یک دوربین خودکار راه‌اندازی شده توسط سرویس حیات وحش ایالات متحده، عکس‌هایی از یک شیر کوهی را در حال تعقیب یک گوزن شمالی ثبت کرد. از این عکس‌ها مشخص است که این شکارچی بسیار دشوار است.پس اگر گوزن بزرگ شکار شده باشد و متوجه خطر نشده باشد،…

عکس‌های قبل و بعد بی‌نظیر تاریخی: بناها و مناظر در گذر زمان

عکس‌های قبل و بعد همیشه علاقه‌مند زیادی دارند. مدتهاست که در اینترنت عکس‌های قبل و بعد افرادی که رژیم لاغری اختیار می‌کنند یا بدنسازی می‌کنند یا جراحی زیبایی می‌کنند، منتشر می‌شود و محبوبیت زیادی هم دارند.اما در سطحی ژرف‌تر، بیایید…

اگر عاشق یک فیلم بودید و با بودجه کافی یک اتاق خوب در سبک و سیاق آن فیلم می‌ساختید

ما اگر خیلی عاشق یک فیلمی باشیمِ پوستری چاپ می‌کنیم و بالای سرمان می‌زنیم و هر روز نگاهی به آن می‌اندازیم یا مقاله‌ای در موردش می‌نویسم.اما فراتر از آن اگر قرار بود، اتاق خواب یا اتاق هتلی به سبک یک فیلم بسازیمِ چطور از آب درمی‌آمد.…

۲۰ برنده عکاسی از طبیعت در سال ۲۰۲۲ در مسابقه عکاسی IPA

جوایز بین المللی عکاسی (IPA) در سال 2022 بار دیگر از مجموعه‌ای خیره کننده از عکس های طبیعت پرده‌برداری کرد که قلب و ذهن بینندگان در سراسر جهان را تسخیر کرده است. این تصاویر برنده استثنایی ما را به قلمروهای مسحورکننده طبیعت منتقل می‌کنند،…

مجموعه‌ای از تصاویر عجیب و غریبی که در گوگل مپ و گوگل استریت دیده شده‌اند!

گوگل مپ بسیار کار راه‌انداز است و گوگل استریت اصلا اگر سرعت اینترنت اجازه بدهد، اجازه جهانگردی مجازی به ما می‌دهد.اما برخی اوقات اشخاص به صورت تصادفی و یا حین وب‌گردی‌های طولانی تصاویری در این سرویس‌های گوگل شکار کرده‌اند که بسیار بامزه…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / قیمت وازلین ساج / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو / مجتمع فنی تهران /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / لیست قیمت تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ / سریال ایرانی کول دانلود / دانلود فیلم دوبله فارسی /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /
3 نظرات
  1. مهرداد می گوید

    برای فهم بیشتر این موضوع مستند A Glitch in the Matrix که زیرنویس فارسی هم شده پیشنهاد میکنم..البته پیچیدگی این مبحث و نکات فلسفی و علمی اون اینقدر زیاده که در یک مقاله و مستند کاملا نمیشه به همه موضوعات اشاره کرد

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      سپاس

  2. Azam می گوید

    عالی بود
    مرسی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

••4 5