فیلم همت – نقد، بررسی و خلاصه داستان – Hammett (1982)
کارگردان : ویم وندرس
فیلمنامهنویس : راس تامس و دنیس اوفلاهرتی، برمبنای رمانی نوشته جو گورز.
فیلمبردار : فیلیپ لاتروپ و جوزف بیروک.
آهنگساز(موسیقی متن) : جان باری
هنرپیشگان : فردریک فارست، پیتر بویل، ماریلو هِنِر، روی کینیر، لیدیا لئی، الیشا کوک جونیر، ریچارد برادفورد، جک نانس، مایکل چو و دیوید پاتریک کلی.
نوع فیلم : رنگی، ۹۷ دقیقه.
سن فرانسیسکو، سال 1928. «ساموئل داشیل همت» (فارست) به تازگی داستان جدیدش را تمام کرده که به «جیمی رایان» (بویل) یکی از همکاران سابقش در آزانس کارآگاهی پینکرتن بر میخورد. «رایان» از «همت» میخواهد تا در پیدا کردن یک دختر گم شده چینی بهنام «کریستال لینگ» (لئی) به او کمک کند. در محله چینیها، این دو یکدیگر را گم میکنند.
«همت» به خانه باز میگردد و به همسایهاش، «کیت» (هِنِر) میگوید که هم «رایان» را گم کرده و هم نسخه دستنویس داستانش را. بعدها تلفن عجیبی از «رایان» توجه «همت» را به گزارش روزنامه مبنی بر خودکشی فردی بهنام «کالاهان» جلب میکند که از دوروبر شنیده ممکن است کشته شده باشد. در بازگشت به آپارتمانش، «کریستال» را آنجا مییابد او اعتراف میکند که سردسته تبهکاران منطقه، «فونگ» (چو)، او را به «کالاهان» فروخته و همسر «کالاهان» نیز در اثر حسادت او را کشته است. «همت» در کازینوی «فونگ» در مییابد نسخه دستنویسش نزد او است، با این حال جای «کریستال» را لو نمیدهد.
پس از یک کتککاری، همراه «رایان» (که در آنجا پیدایش کرده) فرار میکند و پلیس جسد مثله شده «کریستال» را نشانش میدهد. در اینجا «گاری سالت» (نانس)، یک به اصطلاح گزارشگر، کلافهاش میکند. «سالت» در حین فرار از دست «همت» کتش را جا میگذارد. شماره تلفنی درون کت پیدا میشود که «همت» و «کیت» را به استودیوی «سالت» که در آن فیلمهای هرزهنگار تهیه میکند، میرساند.
این جا معلوم میشود که «سالت»، «رایان» را برای پیدا کردن «کریستال» استخدام کرده زیرا «کریستال» عکسهائی مستهجن با شش مرد را (که همگی از تجار مهم محلی هستند) نزد خود نگه داشته است. «سالت» توسط یکی از اوباش محلی کشته میشود و «همت» که عکسها را در استودیوی «سالت» پیدا کرده، نزد آن شش تاجر میرود…
کوپولا تحت تأثیر استعداد وندرس از او خواست که به هالیوود بیاید و این فیلم بسیار تخیلی را درباره همت، نویسنده بزرگ داستانهای پلیسی، بسازد. فیلمبرداری و بازیهای فیلم فوقالعادهاند و وندرس با توجهی مجدد به ژانرهای سینمای آمریکا، کارش را خوب انجام میدهد. اما فیلمنامه ملغمهای از قصههای همت است و بیش از آنکه به این اسطوره آمریکائی بپردازد، درگیر خط داستانی است. وندرس به دلیل دشواری کار با تهیه کنندگان آمریکائی، تجربه سختی را پشت سر گذاشت و نتیجه آن را در فیلم کم هزینه و سیاه و سفید وضعیت امور (1982) منعکس کرد.