فیلم هری پاتر و تالار اسرار – نقد، بررسی و خلاصه داستان – Harry Potter &The Chamber Of Secrets 2002

فروش بیش از ۳۰۰ هزار نسخه از کتاب‌های ترجمه شده هری پاتر، نوشته خانم جی.کی رولینگ، در ایران نشانه‌ای است از تب جهان شمول هری پاتریسم که روز به روز شدت و حدت بیشتری پیدا می‌کند. داستان‌ها و قصه‌های هری پاتر هرچند که از حیث مضمون در عرصه‌های متفاوت و تازه‌ای قدم نگذاشته‌اند، اما ترکیب فرمول‌های خیالپردازانه و فانتزیک آنها در یک معجون و ملغمه متفاوت و تازه، این کتاب‌ها را به شدت محبوب خاص و عام کرده است.

جذابیت‌های موجود در کتاب‌های هری پاتر به حدی وسیع و گسترده است که همگان به این باور قطعی رسیده‌اند که دو فیلم سینمایی ساخته شده از روی کتاب‌های هری پاتر – حتی به رغم جذاب و پرفروش بودن شان – منعکس کننده روح اصلی موجود در این کتاب‌ها نیست. در هری پاتر و تالار اسرار یا هری پاتر ۲‌، تقریباً تمامی عناصر جزئی در داخل کتاب ‌(به جز یکی دو مورد استثنایی) به فیلم برگردانده شده، اما باز این همه موجب نشده تاروح اصلی نوشته‌های خانم رولینگ به درون تصاویر روی پرده راه یابد. متأسفانه شیوه و سبک کارگردانی کریس کلمبوس، به قول یکی از منتقدان آمریکایی، ((فاقد جرقه‌ای است که با آن بتوان فیلم را شعله ور ساخت.)) کارگردانی خشک و بی‌روح کلمبوس منجر به اثری قابل قبول امانه چشمگیر شده است. میلیون‌ها دلار خرج این جلوه‌های ویژه خوب و تماشایی شده است اما به رغم همه این تلاش‌ها توسن خیال شما هنگام خواندن کتاب بسیار لجام گسیخته‌تر به حرکت در می‌آید تا هنگامی که شاهد همان صحنه‌ها بر روی پرده سینما هستید. کریس کلمبوس، مثل هری پاتر نخست، این بار نیز همه توجه خود را صرف وفاداری برده وار و بی چون و چرایش نسبت به کتاب رولینگ کرده است. ماحصل کار فیلمی است وفادار به ظاهر کتاب و نه روح و باطن اصلی آن.

هری پاتر و تالار اسرار نسبت به فیلم نخست این مجموعه به مراتب تیره‌تر و سیاه‌تر از کار در آمده است، عنکبوت آدمخوار و مارهای هیولایی غول آسا، بر سیاه بودن و گوتیک بودن این فیلم افزوده‌اند. فیلم برای خوشامد دوستداران حرفه‌ای کتاب‌های هری پاتر طراحی و ساخته شده، به نحوی که آن دسته از تماشاگرانی که تاکنون کتاب‌ها را نخوانده‌اند. لذت چندانی از فیلم نمی‌برند. با این وصف هری پاتر و تالار اسرار، اثری سرگرم کننده است هرچند که می‌توانست بسیار جذاب تر و بهتر از آن چه که اکنون هست از کار درآید.

هری پاتر و تالار اسرار با صحنه‌هایی شروع می‌شود که هری ‌(دانیل رادکلیف) در تلاش است تا با دوستان قدیمی‌اش، پیوند تازه‌ای را آغاز کند. هری و دوستانش خود را آماده می‌کنند تا سال دوم تحصیلات شان را در مدرسه جادوگری و شعبده بازی هاگوارتز آغاز کنند. پیش از این. هری هشدارهایی را در بافته که وی را از رفتن دوباره به هاگوارتز بر حذر داشته و به وی یادآور شده‌اند که در صورت مراجعه دوباره‌اش به این مدرسه خطرات بسیاری جان وی و دوستانش را تهدید خواهد کرد. اما هری این هشدارها را نادیده می‌گیرد و به اتفاق دوستانش هرمیون ‌(اما واتسون) وران (روپرت گرینت)‌. و دار کو (تام فلتون)‌، به هاگوارتز می‌رود. بسیاری از اساتید و مدیران قبلی مدرسه نیز دوباره به سر کارهای خود بازگشته‌اند، از جمله مدیر مدرسه آلبوس دامبلدور (ریچارد هریس، در آخرین نقش آفرینی حرفه‌ای‌اش)‌، استاد مقرراتی و سخت گیر مک گوناگال ‌(مگی اسمیت)، و استاد شوم و تلخ اندیش اسنیپ ‌(آلن ریکمن)‌. علاوه بر همه این قدیمی‌ها با یک نوآمده نیز به نام گیلدروی لاکهارت (کنت برانا) نیز آشنا می‌شویم، یک استاد کاریزماتیک و از خود راضی که بیش از آن که علاقه‌ای به یاد دادن روش‌های دفاعی علیه هنرهای سیاه داشته باشد، تمامی اوقات خود را صرف پاسخگویی به نامه‌های طرفداران خود می‌کند. اما مساله اساسی این است که اوضاع در مدرسه چندان رو به راه نیست، یک توطئه سیاه در حال طراحی است. فردی ناشناس قصد دارد با اجرای یک نقش موذیانه به داخل ((اتاق رازها)) ی افسانه‌ای راه یابد تا از این طریق یک هیولای خطرناک را، که می‌تواند تنها با نگاه کردن به موجودات آنها را سنگ کرده و نابود کند، آزاد نماید. حالا نوبت هری و دو دوست نزدیکش است تا پرده از این توطئه خطرناک بردارند و هویت موجودی را که در پشت این توطئه قرار دارد افشا کنند. آنها زمان کوتاهی برای انجام این کار دارند…

یک ساعت نخست این فیلم دو ساعت و چهل و یک دقیقه‌ای به جذابیت یک ساعت و چهل دقیقه پایانی‌اش نیست. در یک ساعت نخست اتفاق چندان جالبی روی نمی‌دهد و گام و ضرباهنگ فیلم نیز کندتر از دو سوم پایانی است. برخلاف کتاب که ((تیرگی)) و ((روشنایی)) – شر و خیر به صورت متوازنی در هم آمیخته شده‌اند، اتاق رازها این توازن را نادیده می‌گیرد و در عوض تنها مجذوب وجوه تیره منبع اصلی‌اش می‌شود. سنگینی این وجوه سیاه تا آنجاست که با فیلم‌هایی مثل بیگانه پهلو می‌زند. بچه‌های تماشاگر اگر از سالن سینما فرار نکنند، حداقل به زیر صندلی‌هایشان پناه خواهند برد!

اتاق رازها از متخصصان پشت دوربین به نحو شایسته‌ای بهره برده است. استیو کلاوز فیلمنامه نویس و راجر پرات فیلمبردار، از جمله این متخصصان هستند که کار خود را به درستی انجام داده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]