فیلم بتمن – خلاصه و نقد و بررسی – Batman (1989)

سال تولید : ۱۹۸۹
کشور تولیدکننده : آمریکا
محصول : برادران وارنر
کارگردان : تیم برتن
فیلمنامه‌نویس : سام هام و وارن سکارن، برمبنای داستانی نوشته مام از شخصیت‌هائی خلق شده توسط باب کین.
فیلمبردار : راجر پرات
آهنگساز(موسیقی متن) : دانی الفمن.
هنرپیشگان : مایکل کیتن، جک نیکلسن، کیم بیسینگر، رابرت وول، پت هینگل، بیلی دی ویلیامز، مایکل گوگ، جک پالانس، جری هال و لی والاس.
نوع فیلم : رنگی، ۱۲۶ دقیقه.

«بروس وینِ» میلیونر (کیتن) برای اجرای عهدی که پس از قتل والدینش به دست عده‌ای اوباش با خود بسته، شب‌ها در لباس نقابدار شیاه‌پوشی معروف به «بتمن» به مبارزه با جنایتکاران می‌پردازد. در یکی از این درگیری‌ها او باعث مقوط گنگستری به نام «جک ناپیر» (نیکلسن) به درون دیگی محتوی محلول‌های شیمیائی و تغییر شکل او می‌شود. «ناپیر» بعدتر در قالب دلقکی به نام «جوکر» به حیات باز می‌گردد و رهبری جنایتکاران گاتهمم سیتی را بر عهده می‌گیرد. عکاسی به نام «ویکی ویل» (بیسینگر) در پی یافتن هویت واقعی «بتمن» و «وین» مشکوک می‌شود و با او طراح دوستی می‌ریزد که این امر به شکل‌گیری رابطه‌ای عاطفی میان‌شان می‌انجامد. «وین» که فهمیده قاتل والدینش کسی جز «جوکر» نبوده، در نبرد نهائی او را که در تدارک نابود ساختن تمام‌اهالی شهر است، از پا درمی‌آورد.

برتن در بتمن با دریافتی از مقوله داستان‌های مصور با ظرافت میان دو حیطه فیلم «زنده» و نقاشی متحرک حرکت می‌کند. دنیای بی‌زمان او (با خبیث‌هائی که لباس گنگسترهای دهه 1930) را بر تن دارند، درگیری‌های خیابانی خاص جامعه امروز آمریکا بناهائی که با شکل معماری‌شان به آینده‌ای نامعلوم تعلق می‌یابند) خالی از دلالت‌های سیاسی / اجتماعی معاصر نیست: «شر» را در لباس دلقکی «سپید» در مقابل «خیر»ی قرار می‌دهد که نماینده‌اش به اشکال مختلف با «سیاهی» مربوط است. در حالی که عمده شهرت متولد چهارم ژوئیه (آلیور استون، 1989) به خاطر اثری است که در پایان عصر رانلد ریگان به جمع‌بندی و نقد این دوره تاریخی (البته به شکل سطحی) می‌پردازد، بتمنِ برتن در همان سال این کار را به شکلی به مراتب عمیق‌تر و منسجم‌تر انجام می‌رساند. ترانه‌های فیلم کار پرینس است. دنباله‌ها: بتمن باز می‌گردد (برتن، 1992)؛ همیشه بتمن (جوئل شوماکر، 1995) با همکاری وال کیلمر در نقش «بتمن»؛ بتمن و رابین (شوماکر، 1997) با همکاری جرج‌کلونی در نقش «بتمن».


خلاصه از ویکی پدیا:

الکساندر ناکس، خبرنگار و ویکی واله، عکاس خبری، در مورد مشاهده “بتمن”، یک مراقب نقابدار که جنایتکاران شهر گاتهام را هدف قرار می‌دهد، تحقیق می‌کنند. هر دو در یک جمع‌آوری کمک مالی شرکت می‌کنند که توسط میلیاردر بروس وین، که مخفیانه بتمن است، شرکت می‌کنند و پس از اینکه شاهد قتل پدر و مادرش در کودکی توسط یک جنایتکار بودند، این راه را انتخاب کردند. در طول این رویداد، وین شیفته ویل می‌شود.

در همین حال، رئیس اوباش، کارل گریسوم، جک ناپیر، فرد دوم و اجتماعی‌پاتک خود را برای حمله به Axis Chemicals و بازیابی شواهد متهم می‌فرستد. با این حال، این یک ترفند مخفیانه برای قتل ناپیر به دلیل همخوابی با معشوقه گریسوم، آلیشیا هانت است. ماکس اکهارت، ستوان فاسد، با انجام یک عملیات پلیسی غیرمجاز، ضربه به ناپیر را ترتیب می‌دهد. با این حال، کمیسر جیم گوردون از راه می‌رسد، فرماندهی را بر عهده می‌گیرد و به افسران دستور می‌دهد که نپیر را زنده بگیرند. بتمن نیز ظاهر می‌شود، در حالی که ناپیر اکهارت را به عنوان انتقام برای عبور دوگانه می‌کشد. در طی یک درگیری با بتمن، ناپیر از یک کت واک پایین می‌آید و در خمره مواد شیمیایی می‌افتد. اگرچه ناپیر مرده فرض می‌شود، اما با تغییر شکل‌های مختلف از جمله پوست سفید گچی و مو و ناخن سبز زمردی زنده می‌ماند. او تحت عمل جراحی قرار می‌گیرد تا آسیب را ترمیم کند، اما در نهایت با یک پوزخند ریکتوس به پایان می‌رسد. ناپیر که از ظاهر جدیدش دیوانه شده، اکنون خود را “جوکر” می‌نامد، گریسوم را می‌کشد، همکاران گریسوم را قتل عام می‌کند و عملیات او را به دست می‌گیرد.

سپس شروع به ترساندن گاتهام با بستن محصولات بهداشتی با “Smylex” می‌کند – یک ماده شیمیایی مرگبار که باعث می‌شود قربانیان از خنده بمیرند. جوکر به زودی شیفته ویکی می‌شود و او را به موزه هنر گاتهام می‌کشد، که سرسپردگانش شروع به خرابکاری می‌کنند. بتمن ویکی را نجات می‌دهد، او را به بت غار می‌برد و تمام تحقیقات خود را در مورد اسمایلکس در اختیار او قرار می‌دهد که به ساکنان گاتهام اجازه می‌دهد از سم فرار کنند. وین که با عشقش به او درگیر است، به آپارتمان او می‌رود تا هویت مخفی خود را فاش کند، اما جوکر جلسه را قطع می‌کند. جوکر از وین می‌پرسد: “آیا تا به حال با شیطان در نور مهتاب کم رنگ رقصیده‌ای؟ “، که وین آن را به عنوان عبارت جذابی می‌شناسد که توسط مجری که پدر و مادرش را کشته است، استفاده می‌کند. معلوم شد که قاتل در تمام مدت ناپیر بوده است. او به وین شلیک می‌کند که به لطف سینی سرو زیر پیراهنش زنده می‌ماند.

ویکی توسط پیشخدمت وین، آلفرد پنی ورث، که رابطه بین این جفت را ترغیب می‌کرد، به بت غار می‌برد. پس از افشای راز خود برای ویکی، وین فاش می‌کند که نمی‌تواند روی رابطه آن‌ها با جوکر آزادانه تمرکز کند. سپس او را ترک می‌کند تا کارخانه Axis را که برای ایجاد اسمایلکس استفاده شده بود، نابود کند. در همین حال، جوکر شهروندان گاتهام را با وعده پول مجانی به رژه می‌کشاند. معلوم می‌شود که این تله‌ای است که برای دوز گاز اسمایلکس در داخل بالن‌های غول‌پیکر طراحی شده است. بتمن نقشه خود را با استفاده از بتوینگ خود برای برداشتن بادکنک‌ها خنثی می‌کند، اما جوکر او را ساقط می‌کند. بت وینگ در مقابل یک کلیسای جامع سقوط می‌کند که جوکر از آن برای گروگان گرفتن ویکی استفاده می‌کند. بتمن جوکر را تعقیب می‌کند و در دعوای بعدی، توضیح می‌دهد که ناپیر پدر و مادرش را کشته و بنابراین، بتمن را غیرمستقیم خلق کرده است. این باعث می‌شود جوکر متوجه شود که بتمن بروس وین است. جوکر در نهایت بتمن و ویکی را بالای سقف کلیسای جامع می‌کشد و در حالی که هلیکوپتر را صدا می‌کند، آن‌ها را آویزان می‌کند. هلیکوپتر توسط غول‌های او هدایت می‌شود که نردبانی را پایین می‌اندازند تا او بالا برود. بتمن با استفاده از یک قلاب دست و پنجه نرم می‌کند تا پای جوکر را به گرگویل در حال فرو ریختن وصل کند که در نهایت از سقف می‌افتد. جوکر که قادر به تحمل وزن بسیار زیاد مجسمه نیست، در حالی که بتمن و ویکی به مکان امن می‌رسند، می‌میرد.

مدتی بعد، گوردون اعلام کرد که پلیس همه مردان جوکر را دستگیر کرده است و از سیگنال خفاش رونمایی می‌کند. بتمن یادداشتی به پلیس می‌گذارد و قول می‌دهد در صورت حمله دوباره به گاتهام از گاتهام دفاع کند و از آن‌ها می‌خواهد که از سیگنال بت برای احضار او در مواقع ضروری استفاده کنند. آلفرد ویکی را به وین مانور می‌برد و توضیح می‌دهد که وین کمی دیر خواهد آمد. او پاسخ می‌دهد که تعجب نمی‌کند، زیرا بتمن از پشت بام به پخش سیگنال نگاه می‌کند و مراقب شهر ایستاده است.


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]