شایعترین علائم مسمومیت غذایی در بزرگسالان و کودکان چیست؟
رپورتاژ
در هر مرحله از تولید یا پردازش غذا ممکن است فرآیند آلودگی رخ دهد. همچنین در صورت گذشتن تاریخ انقضا یا نگهداری نامناسب از مواد غذایی احتمال ابتلای افراد به مسمومیت غذایی وجود دارد. باتوجهبه به همین موضوع علائم و شدت مسمومیت متفاوت خواهد بود. در این مطلب با در نظر گرفتن این موارد میخواهیم به شایعترین علائم مسمومیت غذایی در بزرگسالان و کودکان بپردازیم. بعد از مطالعه این مقاله و آشنایی با این نشانهها در زمان سریعتری میتوانید در صورت ابتلا به مسمومیت غذایی برای درمان اقدام کنید.
اسهال؛ یکی از شایعترین علائم مسمومیت غذایی در بزرگسالان و کودکان
یکی از شایعترین علائم مشترک مسمومیت غذایی بین کودکان و بزرگسالان، اسهال است. اگر فرد در طی 24 ساعت، 3 بار یا بیشتر دچار اسهال شود، احتمالا درگیر مسمومیت غذایی شده است. نوع دیگری از اسهال که میتواند نشانهای از مسمومیت باشد با نفخ، گرفتگیهای شکمی و احساس نیاز به استفاده از توالت همراه خواهد بود. در صورت ابتلا به مسمومیت غذایی بهدلیل التهاب کارایی روده برای جذب آب و مایعات کاهش مییابد.
اسهال در کودکان بیشتر با نفخ همراه است. اگر این مشکلات غیرطبیعی گوارشی را مشاهده کردید، برای شناسایی مشکل به پزشک مراجعه کنید. پس از بررسی شرایط و سن بیمار، ممکن است پزشک داروهایی از جمله شربت شربت سانانیتوس ضد نفخ را برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش کودکان تجویز کند.
استفراغ مکرر؛ از نشانههای رایج ابتلا به مسمومیت غذایی
تقریبا در اکثر مواردی که بزرگسالان و کودکان حالت تهوع و استفراغ را تجربه میکنند، دچار مسمومیت غذایی شدهاند. معمولا زمانیکه عضلات شکم و دیافراگم بهشدت منقبض شوند، فرد بهصورت غیرارادی مجبور میشود که محتویات معده را بالا بیاورد. درصورت ابتلا به مسمومیت غذایی افراد حالت تهوع را بهطور مکرر تجربه خواهند کرد. برای حل این مشکل بهتر است که در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. پزشک بعد از معاینه نوع مسمومیت را تشخیص داده و استفاده از داروی مناسب را برای بیمار تجویز میکند.
در برخی موارد افرادی که استفراغ مکرر داشتهاند با مشکلاتی همچون سوزش و رفلاکس اسیده معده روبهرو میشوند. در این صورت ممکن است پزشک معالج برای حل مشکل از بین داروهای گوارش، قرصهای مختلفی همچون قرص نکسیوم را برای کاهش خطر بروز زخم معده در بیماران و درمان التهاب مری تجویز کند.
درد و گرفتگی شکمی؛ نشانهای محتمل برای ابتلا به مسمومیت غذایی
در صورت ابتلا به مسمومیت غذایی، ارگانیسمهای مضر، سمومی تولید میکنند که ممکن است باعث تحریک دیوار داخلی معده و روده شوند. این موضوع باعث میشود که افراد درد شکمی در ناحیه زیر قفسه سینه و بالای لگن را احساس کنند. با شکلگیری التهاب در معده، کودکان و بزرگسالان دردهای شکمی را تجربه خواهند کرد.
علاوهبر درد شکم، مسمومیت غذایی میتواند با گرفتگی در ناحیه شکم نیز همراه باشد. زیرا در حالت التهاب معده عضلات شکم به منظور خلاص شدن از شر ارگانیسمهای مضر منقبض میشوند.
توجه داشته باشید که درد و گرفتگیهای شکمی شایع هستند و لزوما نشانه ابتلا به مسمومیت غذایی نخواهند بود. در بعضی مواقع هم مسمومیت غذایی بدون تجربه درد و گرفتگی شکمی اتفاق میافتد. در اکثر موارد کودکان و بزرگسالان بعد از مسمومیت غذایی، التهاب معده و روده کوچک را تجربه میکنند. در صورت مشاهده این مشکلات بهتر است به دکتر مراجعه کنید. با بررسی شرایط و در صورت نیاز انجام آزمایش، پزشک شرایط بیمار را بهطور دقیق مورد بررسی قرار داده و داروهایی همچون کپسول لانزوپرازول را برای کاهش تولید اسید در معده تجویز میکند.
احساس بیماری؛ نشانهای برای ابتلا به مسمومیت غذایی
بعد از ابتلا به مسمومیت غذایی، افراد بهخصوص کودکان نشانههایی همچون کاهش اشتها و خستگی را تجربه میکنند. این حالتها بهدلیل واکنشی که سیستم ایمنی برای مبارزه با سموم وارد شده به بدن نشان میدهد، تجربه میشوند.
در نتیجه مبارزه سیستم ایمنی بدن با مسمومیت غذایی، سیتوکینها سیگنالهایی را به مغز ارسال میکنند که موجب شکلگیری حالتهایی همچون کاهش اشتها، خستگی و درد میشود. مشاهده این مجموعه از عوامل میتواند از نشانههای مسمومیت غذایی باشد.
تجربه دردهای عضلانی در کودکان و بزرگسالان در صورت مسمومیت غذایی
افرادی که به مسمومیت غذایی دچار میشوند، ممکن است دردهای عضلانی را تجربه کنند. تجربه این حالت بهخاطر فعال و ملتهب شدن سیستم ایمنی بدن بهمنظور مبارزه با سموم است. بعد از ابتلا به مسمومیت غذایی بدن شروع به ترشح هیستامین میکند. این ماده شیمیایی به گشاد شدن رگهای خونی انتقال بیشتر گلبولهای سفید برای مبارزه با مسمومیت کمک میکند.
همچنین هیستامین کمک میکند که جریان خون در مناطق آلوده بیشتر شود. بهمنظور مبارزه با مسمومیت این ماده شیمیایی به بخشهای مختلف بدن میرود و گیرندههای درد را تحریک میکند. در نتیجه ممکن است بخشهای خاصی از بدن به درد حساستر شوند و فرد دردهای عضلانی را تجربه کند.
کاهش مسمومیت غذایی در کودکان و بزرگسالان با رعایت نکات بهداشتی
در این مقاله با شایعترین علائم مسمومیت غذایی در بزرگسالان و کودکان آشنا شدیم. برای کاهش ابتلا به مسمویتهای غذایی نظافت و رعایت بهداشت را جدی بگیرید. به این منظور قبل از آشپزی دستهایتان را بهدقت بشویید. از وسایل استاندارد برای بستهبندی و نگهداری مواد غذایی استفاده کنید. تخممرغ، گوشت و مرغ و غذاهای کنسروی را با روش صحیح بپزید و پخت کامل آنها مطمئن شوید. همچنین مواد غذایی خام همچون سبزیجات و میوهها باید قبل از مصرف بهخوبی ضدعفونی شوند.
اگر به تشخیص پزشک روش درمان دارویی برای مسمومیت غذایی در نظر گرفته شد، داروها را طبق نسخه و دستور پزشک مصرف کنید. داروهای باکیفیت اثربخشی بیشتری دارند؛ بنابراین تهیه داروهای باکیفیت که توسط شرکتهای پخش دارو معتبر، مانند آدوراطب، در داروخانهها توزیع میشود اهمیت بسیاری دارد.